De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1814 woorden
  • 31 juli 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 12 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar) , NS Publieksprijs (2005 Genomineerd)

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
• Auteur: Simone van der Vlugt
• Titel: De Reünie
• Uitgever: Anthos (Literaire thrillers)
• Plaats van uitgave: België
• Jaar van uitgave en druk: Eerste druk 2004, Negentiende druk 2006
• Aantal bladzijden: 336 bladzijden
• Genre: Misdaad: moord: Psychische afwijking.

Eerste reactie
• Keuze: Ik heb dit boek gekozen omdat het me wel een interessant boek leek en een mooi boek. Mijn moeder raadde mij dit boek aan. Dus daarom heb ik het gelezen.
• Inhoud: Ik vond het een interessant boek, omdat ik het boeiend vond om te lezen hoe dat er steeds meer herinneringen bij Sabine naar boven komen. Zelf krijg je door de manier waarop het verteld wordt de neiging om in haar geheugen te graven, je wilt zo graag weten wat er nu precies gebeurd is. Het was dus ook een erg spannend boek, het is moeilijk om het ´weg te leggen´.


Verdieping
• Samenvatting, verhaaltechniek, thematiek en plaats in de literatuur-geschiedenis:
In de proloog lees je over een meisje dat op 8 mei 1995 uit school weg gaat omdat ze een afspraak heeft in de Donkere Duinen. Er rijd een bestelbusje achter haar aan.
In het eerste hoofdstuk is Sabine Kroese op het strand. Het is 6 mei 2004. Ze ontmoet daar zichzelf, het meisje dat ze vroeger was toen haar klasgenootje verdween. Daarna rijdt ze weer terug naar haar werk in Amsterdam. Ze heeft een jaar een burn-out gehad, en is dus afwezig geweest. Nu ze weer terug is heeft een collega van haar Renee haar plaats ingenomen door te slijmen bij Sabines’ baas. Vanaf het begin gaat het al niet goed met die twee. Sabine mist nu haar vriendin Jeanine die ontslag heeft genomen bij het bedrijf. Sabine zoekt Jeanine op en zij vertelt dat ze vanwege Renee is opgestapt.
Sabine merkt dat de vrouwen op haar werk achter haar rug om over haar praten omdat ze niet veel uitvoert als ze op haar werk is. Wel krijgt ze aandacht van een lekker ding van het systeembeheer(Olaf, die overigens ook een schoolvriend blijkt te zijn van haar broek Robin).
Er komen steeds meer herinneringen boven uit haar schooltijd in Den Helder. Ze had er een vriendinnetje op de basisschool, dat aan epilepsie leed(Isabel). Ze hielp haar altijd herstellen als ze weer een aanval had gehad. Maar als ze samen naar de brugklas gaan, negeert Isabel haar en ze krijgt andere vrienden.
Ook steekt Isabel andere mensen tegen Sabine op, daarmee ook de jongens. Maar ineens op een dag (8 mei 1995) is Isabel verdwenen. Ze is vanuit school weg gegaan en niemand heeft haar nooit meer gezien. Het is niet eens zeker of ze wel is vermoord.


Ondertussen gaat Sabine met Olaf uit. Olaf vraagt haar dingen over Isabel en ontkent dat hij zelf nog even verkering had gehad met Isabel. Sabine vraagt zich af waarom hij dat ontkent. Hij vertelt dat haar broer Robin verliefd was op Isabel. Sabine schrikt hier erg van. In die tijd heeft zij zelf met iemand verkering gehad en haar eerste en enige seksuele ervaring was met Bart. Ook een vriend van haar broer. Maar hij maakte het uit de dag nadat Isabel was verdwenen.
In 2004 gaat Sabine weer voor het eerst in negen jaar met een man naar bed (Olaf). De volgende dag heeft ze op het strand een gesprek met Jeanine, waarin ze praten over hoe het komt dat sommige mensen hun geheugen verliezen nadat ze iets tragisch hebben meegemaakt.
In het volgende hoofdstuk komt er weer een stukje herinnering van Sabine boven. Ze herinnert zich dat ze op de dag van de verdwijning van Isabel achter Isabel is aangefietst naar haar afspraak in de Donkere Duinen.
Op de website van ‘’Vermist’’ ziet Sabine iets over de zaak van Isabel. Tegelijkertijd leest ze dat een of andere Sjaak van Vliet twee jaar later een anders meisje van haar school heeft verkracht en vermoord, maar hij is overleden twee jaar geleden in de gevangenis. Dan belt haar broer Robin haar om haar te feliciteren met haar 24e verjaardag. Ze praten nog wat over vroeger en ook over de conciërge van de school (meneer Groesbeek). Hij was een man die met meisjes niet echt te vertrouwen was. Hij bracht ze als ze een blessure hadden graag naar huis in zijn bestelbusje. De volgende dag besluit Sabine hem op te zoeken in Den Helder. Het is een wat rare man geworden die zijn 6 poezen de namen van meisjes heeft gegeven. Later zoekt Sabine uit wat voor namen, en die namen blijken de namen van 6 verdwenen meisjes te zijn uit de jaren 80 en 90. Zij besluit hierover de politie in te lichten, die haar eigenlijk niet gelooft en dus niet veel kan doen.
Als ze is thuisgekomen merkt ze dat Olaf op haar wacht. Ze heeft geen zin in seks maar Olaf wel. En ook maakt Olaf de opmerking dat hij graag zou willen biechten, omdat hij iets te vertellen heeft. Dus vertrekt Sabine voor de zoveelste keer naar Den Helder. Ze ziet weer wat in haar verleden. Ze ziet hoe Isabel zich losrukt van iemand en later ziet ze het beeld van Isabel terwijl ze vermoord is. Daarna vlucht Sabine als het ware weer naar Amsterdam. Thuis merkt ze dat er iemand is binnengeweest. Er staat een bos bloemen van Olaf.
Later wordt ze opgebeld door haar collega (Zinzy), daarvan hoort ze dat er in het appartement van Renee brand is geweest en dat Renee naar beneden is gesprongen. Ze is opgenomen in het ziekenhuis. Dat verhaal hoort ze ook later nog van Olaf. Sabine vraagt aan hem hoe hij in haar huis is binnengekomen en hij vertelt dat hij de sleutel heeft gekregen van de bovenvrouw. Wanneer Sabine ’s avonds naar haar bovenbuurvrouw gaat hoort ze dat dat helemaal niet waar is.

Sabine hoort op het kantoor dat Olaf ook een afspraakje had gemaakt met Renee. Dat verklaart meteen dat hij weet hoe haar flatje is ingericht(dat liet hij zomaar vallen). Op het werk krijgen ze ruzie en Olaf slaat haar.
Het is meteen over met haar liefde voor hem, maar hij blijft haar stalken.
De volgende morgen gaat Sabine weer vroeg naar Den Helder en praat daar met de moeder van Isabel. Samen halen ze herinneringen op. Sabine mag de agenda van Isabel zien. Op de dag waarop ze verdwenen is staat:”DD IO”. Sabine denkt dat dit betekend: ‘’Donkere Duinen Isabel Olaf”. Nu weet ze dus dat die afspraak in de Donkere Duinen met Olaf is geweest.

Sabine gaat ook nog die dag langs de moeder van Olaf. Zij vertelt niets raars over hem, maar verteld wel dat hij nog een andere vriendin had gehad al even geleden. Sabine besluit deze vrouw op te zoeken en zij vertelt Sabine dat Olaf een gevaarlijke man is. Hij wordt gewelddadig als hij zijn zin niet krijgt. Wanneer Sabine buitenkomt, ziet ze een man wandelen, en het blijkt Bart te zijn. Hij vertelt haar dat hij in een scheiding ligt en of zij naar de reünie van school wil komen.
Op zaterdag 19 juni 2004 is de reünie. Sabine besluit er wel geen te gaan. Ze heeft het er niet echt naar haar zin. Buiten ontmoet ze Bart weer en samen besluiten ze weg te gaan. Op het strand hebben ze seks met elkaar en Sabine besluit met Bart mee naar zijn huis te gaan. Daar halen ze het verleden op en Bart zegt dat Sabine blijkbaar de verkering heeft verbroken de dag nadat Isabel weg was. Ze wilde niks meer van hem weten.
De volgende ochtend vertrekt ze naar Amsterdam, en merkt dat Olaf haar achterna zit. Als ze thuis is gekomen ligt heel haar huis door de war. Hij slaat alles kapot en ze moet het huis uitvluchten. Ze gaat naar Jeanine toen waar ze de nacht doorbrengt.
De dag daarna word Sabine gebeld door het ziekenhuis, Bart is opgenomen. Hij is aangereden door een automobilist en hij heeft naar haar gevraagd. Ze gaat naar het ziekenhuis en ontmoet daar de ex-vrouw van Bart.
Later gaat Sabine naar de politie om aangifte te doen over Olaf. De politie arresteert Olaf maar hij ontkent alles. Hij komt verhaal den bij Sabine en vraagt waarom zij hem had aangegeven.
In de epiloog reist Sabine voor de laatste keer naar Den Helder. Ze haalt weer herinneringen op. Ze gaat naar de plek waar Isabel is verdwenen. Ineens herinnert ze zich alles weer. Sabine is Isabel op de fiets gevolgd naar de Donkere Duinen waar Olaf en Isabel ruzie hebben gekregen, omdat ze de verkering met hem wilde uitmaken. Ze heeft daarna een epileptische aanval gekregen en Sabine was bij haar gaan zitten. Isabel had haar toen ze bijkwam, gepest met de opmerking dat ze nu haar broertje Robin om haar vinger zou winden. Die was immers op haar verliefd. Daarvan werd Sabine zo kwaad dat ze Isabel gewurgd had.
Sabine komt erachter dat ze haar geheugen gewoon heeft verdrongen.

Beoordeling
In het begin vond ik het nog wel moeilijk om te boek te lezen, maar daarna zat ik ook helemaal diep in het verhaal. Ik heb het daarna in een korte tijd uitgelezen. Ik vind het wel een spannend verhaal.

In ‘’De Reünie’’ spreekt mij niet echt een passage aan, maar het is het geheel van afwisselende spanning, emotie en romantiek was er voor mij wel voor zorgde dat ik het boek zo snel uitlas.

Een negatieve werking heb ik niet echt kunnen vinden in dit boek. Alles is een vlot lopend verhaal, er was geen moeilijk taalgebruik en de locaties en de afwisselende personages hadden voor mij een positieve werking.

Ik kan dit boek vergelijken met de film “Identity”. Het is ook een heel erg verrassend einde, en het gaat over ene man die meerdere persoonlijkheden heeft en dus niet weet wat hij doet. Een van zijn persoonlijkheden vermoordt de rest van zijn persoonlijkheden. En het einde dat had ik ook niet verwacht.

Het thema van het boek heeft me niet aan het denken gezet. Ik was zo verrast over het einde dat ik niet denk aan de gevolgen of een ander probleem.

Ik vond het taalgebruik wel makkelijk om te lezen. Ik kon het ongeveer in een keer uitlezen, en er waren geen woorden die ik niet echt begreep.

Mijn eindoordeel is erg goed. Ik vond dit echt een leuk boek om te lezen. Het was zo spannend dat ik gewoon moest blijven lezen. Ik kon me gewoon helemaal inleven in het verhaal. En elke keer dat je dacht dat je wist wie de moordenaar was, dan liep het verhaal toch weer anders.

Ik zou het boek zeker wel aanraden. Het is een heel erg spannend boek en ik denk dat mensen het net zo leuk vinden om het te lezen als ik. De ontknoping is heel erg onverwacht en dat maakt het boek juist zo leuk. Het houd je gewoon aan het lijntje tot echt de laatste paar bladzijden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"