ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Korte motivatie boekkeuze

Ik heb het boek gekozen omdat ik wat ik las op de achterkant wel leuk leek. Het sprak me wel aan.

Ik had verschillende boeken bekeken en dit leek me wel wat.Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het verhaal wel een beetje vaag, hij gaat naar de psychiater en daar heeft hij hele rare gesprekken die erg vaag zijn en waar je niks van kan volgen. Ik vond het ook een zielig verhaal, Lothar heeft helemaal geen geld en is erg ongelukkig. Ik vond het verhaal wel saai, het is nogal saai geschreven, je kan het niet precies volgen. Ik vond het verhaal niet bekend voor mij, ik ken niemand die zo leeft als Lothar. Het verhaal zet me wel aan het denken, hoe heeft iemand zo down kunnen raken als Lothar?Samenvatting

De rekening is het verhaal van Lothar Mantoua. Zijn vader en moeder gaan als hij jong is scheiden. Zijn vader neemt bijna alles mee en hoeft Lothar en zijn familie weinig geld af te staan. Dat betekende voor Lothar, zijn broers en zijn moeder minder inkomen. De eerste helft van zijn jeugd leefde hij in rijkdom, het tweede deel is sober. Het gezin verhuist naar een kleine woning en Lothar moet voor zijn zakgeld gaan werken. In de zomer op de bollenvelden en in de winter auto's wassen. Een week nadat zijn vader is weggegaan steelt Lothar een mes dat door zijn moeder ontdekt wordt en dan moet hij het terug brengen. Doordat zijn moeder er zo'n drama van maakt weet heel het dorp ervan. Dat verhindert dat Lothar voor beter betaalde baantjes in aanmerking kan komen. Via vrienden komt hij bij een fabriek te werken waar hij potjes met oploskoffie moet vullen en wat per stuk betaald wordt. Met een nichtje van de baas beleefd hij zijn eerste seksavontuurtje.Als student moet hij werken om z'n studie en z'n kamerhuur te kunnen betalen. Hij werkt in een restaurant van een groot warenhuis en krijgt tussen de middag desgewenst een gratis maaltijd. Maar met geld heeft Lothar nooit leren omgaan en wat hij verdiend is eigenlijk te weinig, zodat hij uit het warenhuis steelt om wat extra's te hebben.

Op zijn negentiende jaar wordt hij vader en kiest voor het alternatieve vaderschap, hij trouwt de moeder niet, zij is 14 jaar ouder dan Lothar, maar wel het jongetje (Sandor) erkent. Bovendien merkt Lothar dat hij niet alleen van meisjes houdt, maar ook homoseksuele neigingen heeft wat alles nog gecompliceerder maakt.

Door een medestudent komt hij in aanraking met drugs en wordt gebruiker, op het laatst van alles wat hij maar kan krijgen. Ondertussen stapelen de onbetaalde rekeningen zich op.

Een student medicijnen raadt hem aan in therapie te gaan om orde in zijn chaos te scheppen. Het feit dat zijn vader niet zijn studie betaalt en die van zijn broers wel zit hem erg dwars. Ook mist hij hem, met z'n onberekenbaarheid, en het verdriet dat hij met zich meedroeg maar waar hij nooit over sprak. Bovendien heeft hij geen enkele foto van zijn vader omdat zijn moeder alles verscheurd en verbrand heeft.

De therapeut kost Lothar een hoop geld, maar echt geholpen voelt hij zich niet, hoewel de behandeling jaren duurt.

Op een moment wordt Lothar failliet verklaard, hij raakt al zijn boeken kwijt en wat hij aan meubels had, komt onder curatele te staan bij iemand die er nou ook niet echt op uit is om Lothar uit de moeilijkheden te halen, maar wel gedurende 10 jaar alle inkomsten van Lothar int om zogenaamd de schulden af te lossen.

Als het zoontje 5 jaar is valt hij en raakt in coma. Beter worden kan hij niet en Lothar besluit alle apparatuur los te laten koppelen zodat het kind kan sterven. Dit is een verdriet dat niet te bevatten is.Kort hierna pleegt zijn vader zelfmoord.

Alle familie leden moeten bij de notaris komen en daar krijgen ze te horen dat hun vader onvoorstelbaar rijk is.

Lothar erft een miljoen gulden, dat hij echter weigert en aan een goed doel schenkt.

Lothar verhuisd naar Amsterdam, huurt een mooi appartement aan de Keizersgracht, maar kan ondanks hard werken en zwart bijklussen toch de huur niet opbrengen. Dan komt hij in contact met een makelaar die het zelf niet al te bonafide is, maar hem wel in contact brengt met een goede advocaat die in enkele maanden tijd het faillissement opgeheven krijgt.

Via de makelaar koopt hij een ander pand aan de Keizersgracht en laat dat op advies van deze makelaar verbouwen. Ook hierbij wordt hij de nodige keren opgelicht en uitgeschud.

Daags na het opheffen van het faillissement reist hij naar Samoa, een eiland in de Zuidzee. Hij geniet daar van het feit dat de mensen daar leven, in een absolute geldvrije harmonie.

Weer terug in Nederland en in de ellende ontdekt hij in het bureau van zijn vader een vergeelde foto van zijn vader die hij grondig onderzoekt, als hij zijn moeder over het fotootje vraagt krijgt hij geen antwoord, en zijn nieuwsgierigheid naar zijn vader neemt toe. Hij wil meer te weten komen over zijn vader en zoekt overal informatie. De speurtocht naar zijn vader brengt hem in Nieuw-Zeeland waar een nicht van hem woont; Mary Mantoua, die veel van Lothar’s vader weet, zij heeft veel brieven van hem, Lothar kopieert ze en neemt ze mee naar huis, maar onder weg, tijdens een tussen stop in Tasmanië raakt hij ze kwijt. Maar terug gekomen in Nederland blijkt dat zijn tas al eerder was aangekomen, en hij zet het op een lezen. Hij komt veel over zijn vader te weten. Het blijkt dat hij in Duitsland geboren is in een welgestelde Joodse familie. In 1935 verloofd hij zich´, in 1937 besluit hij te vluchten voor de oorlogsdreiging naar Nederland. Een broer vlucht ook en gaat naar Nieuw Zeeland, die komt in de oorlog om. Lothars vader laat een vrouw en een dochter achter in Duitsland. Hij ziet ze nooit meer terug.

De rest van zijn Leven loopt zijn vader rond met een schuldgevoel. Hij trouwt Lothars moeder en ziet haar als een vervangster en zijn zoons ook. Hij heeft nooit echt van hun gehouden. Na deze dingen die Lothar nou weet gaat het leven gewoon door: met de hypotheek betaling is hij al drie maanden achter.

Lothar beëindigt zijn psychotherapie op eigen initiatief en heeft aan het eind van het verhaal iemand die voor hem de boekhouding bijhoudt en een nieuwe vriendin waar hij gelukkig mee is.Verdiepingsopdracht 1De vertelsituatie

Het boek is geschreven in de ik-vertelsituatie. Je komt regels tegen van: toch een weekje naar Engeland terwijl ik het eigenlijk niet kon betalen, Ik probeerde er onderuit te komen…enz. Je leest alleen hoe hij denkt. Hij is zijn psycholoog beu omdat hij vindt dat hij niet vooruit komt. Maar misschien vind die psycholoog dat wel maar je weet het niet omdat je alleen de kant van Lothar hoort. Het is dus een onbetrouwbaar perspectief. Dit zijn allemaal kenmerken van een ik-vertelsituatie.De thematiek

Het boek heeft eigenlijk één thema waar het om draait: het mysterie achter zijn schulden. Je komt er heel raar achter, Lothar voelt zich niet fijn en je wilt weten waardoor dit komt. Je leest dat soms dingen over zijn vader die erg vaag zijn. Dat heeft een betekenis waar je op het laatste pas achter komt. Je leest ook dat hij ontiegelijk veel schulden heeft, je vraagt je af hoe dit kan gebeuren. Het rare is dat hij nadat hij het weet hoe het zit met zijn vader ineens een boekhouder neemt. Net of dat de reden is waarom hij niks betaalde, hij wist niks van zijn vader. Een soort straf voor hem die iedereen ook maar moest dragen en dat deed hij dan door schulden op te bouwen.

De titel van het boek heeft ook met het thema te maken, de titel is de rekening en in het verhaal gaat het om zijn schulden en hoe hij daar aan komt.

Het motief in het verhaal zijn de schulden. De schulden komen steeds terug. Je leest vaak er ligt een stapeltje rekeningen ongeopend op een tafel. Nog een motief zijn de vage stukjes tekst die over zijn vader gaan. Je leest over dat zijn vader soms heel de tijd niks zij tijdens een strandwandeling en dat Lothar dit ineens te binnen schiet. Later als je het boek uit hebt gelezen snap je pas waarom hij zo deed. Deze twee dingen zijn wel het leidmotief in het verhaal. De zoektocht naar zijn vader is ook een literair historisch motief, het gaat over wat al eerder is gebeurd.De ruimte

De ruimte waar het zich afspeelt is nogal vaag. Het is zeg maar een heel gewoon leven. Een student die een kamer heeft en een beetje bijverdient. Hij zit ook vaak bij Gortzak, die psycholoog. Hoe die kamer eruit ziet wordt wel goed beschreven. Je leest hoe de wachtkamer eruit ziet er hangen overal posters en in de kamer zelf is een bureau waar die man achter zit en een bank waar die patiënt op zit. Dit roept echt zo’n dokter sfeertje op. Die ruimtes worden heel goed beschreven. Je ziet ook echt dingen voor je. Sommige dingen die beschreven worden hebben een symbolische betekenis, je leest dat die vader veel geld heeft in een laadje. Lothar ziet dat als kind en zijn vader zegt: dit is voor als er slechtere tijden komen. Dit is een soort symbool waarom Lothar zoveel rekeningen heeft. Hij kan niet met geld omgaan omdat dat hem nooit geleerd is. Het verhaal heeft niet echt een plaats waar zich het meeste afspeelt, het verhaal speelt zich overal af.Evaluatie

Ik vond het een apart boek en ik houd hier eigenlijk niet zo van. Het is voor mij allemaal een beetje te vaag beschreven. Ik houd meer van een boek waarvan de delen meer op elkaar aansluiten en waar niet alles pas op het einde duidelijk wordt. Ik vond het wel een mooi boek, alle situaties zijn wel goed beschreven en pas op het laatste snap je de link. De schrijver heeft het heel mooi geschreven.

Het maken van dit verslag ging wel goed. Ik begreep de opdrachten wel goed. Ik moest alles nog wel goed doorlezen in me informatieboek. Ik moest goed lezen wat nou precies ruimtebeschrijving is en hoe je over het thema schrijft. Maar ik had het gauw gevonden en dan wist ik het al weer. Deze dingen hebben we al een vaker gedaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.