Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Reis van Sint Brandaan door Onbekend

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover De Reis van Sint Brandaan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1620 woorden
  • 5 juni 2012
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
32 keer beoordeeld

Boekcover De Reis van Sint Brandaan
Shadow
De Reis van Sint Brandaan door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelbeschrijving
De reis van Sint Brandaan, een reis verhaal uit de 12e eeuw. Vertaald door Willem Wilmink. 2000, Amsterdam.

Motivatie van de boekkeuze
Ik was van plan om dit keer een boek te lezen van vier punten. Het leek me leuk om een keer wat meer moeite ervoor te doen. Ik kon uit ongeveer twaalf boeken kiezen met vier punten. Ik ben naar de bibliotheek gegaan om te kijken welke boeken er waren. Daar hadden ze er maar vier van de twaalf, dus was het makkelijker om te kiezen. Toen ik de achterkant las leek het me wel een interessant boek. Er staat iets over een reis met zeemonsters en een wereld op de zeebodem. Ik was wel benieuwd wat de schrijver daarmee wilde zeggen. Daarom heb ik dus gekozen voor het boek: De reis van Sint Brandaan. Ik moet het boek nog gaan lezen en ben benieuwd naar het verhaal. Het lijkt me leuk, maar ik denk ook dat je er wel goed bij na moet denken. Je krijgt niet voor niks vier punten voor een boek. Na het lezen zal ik zien of mijn verwachtingen klopten.

Samenvatting van het verhaal
Sint Brandaan leest een boek met hele ongeloofwaardige verhalen. Hij gooit het boek op het vuur, allen krijgt dan de opdracht om een reis te gaan maken. In deze reis gebeuren er bijzondere dingen. Het begon al toen ze net op weg waren. Ze zagen een ontzettend groot dier. Het kwam met zijn bek wijd open op het schip afzwemmen om het te vermorzelen. Plotseling komt er een ander dier uit een wolk. Het lijkt wel een soort hert. Hij drijft de draak weg. Zo worden Sint Brandaan en zijn matrozen gered uit de klauwen van het dier. Een poosje ging het goed, totdat ze weer een raar dier zagen. Het was een vis met op zijn rug een groot oerwoud. Toen ze op het eiland wilde gaan, zonk het ineens naar de zeebodem. Het eiland verdween voor hun ogen. Nadat ze zo snel mogelijk waren weg gevaren zagen ze alweer het volgende monster. Dit keer was het een soort zeemeermin. Deze gedaante heeft hun niet echt bedreigd. Hij bleef alleen maar heen en weer zwemmen rond het schip. Na een poos te hebben gebeden tot God zijn ze weer verder gaan varen. In de lange reis waren er veel stormen en tegenslagen. Uiteindelijk kwamen ze aan bij de hel. Snel zijn ze van het eiland afgevlucht. Eenmaal weer op zee zagen ze dat de bodem van goud was. Drie dagen en drie nachten zorgde God ervoor dat het donker was, zodat ze niet meer verder konden. Na deze drie dagen vervolgde ze hun weg. Ze zagen een mooi kasteel waar een hele bijzondere bron bij ontsprong. Er kwamen allerlei verschillende dingen uit de bon. Balsem, olijfolie, honing en nog meer vloeibare stoffen. Het verblijf op dit kasteel beviel de monniken zo goed dat ze eigenlijk niet terug wilden keren. Ze kregen in het kasteel een mooie zaal te zien. Daar stal één van de monniken een paardenteugel en een bit. Daarna zijn ze toch maar weer verder gegaan met hun reis. Toen zag Sint Brandaan een burcht. De burcht was nog veel mooier dan het kasteel. Natuurlijk wilde hij daar ook nog even heen. Voor de poort stond een jongen met een zwaard dat licht gaf. Dit slaat natuurlijk op de engel bij de hof van Eden. Ze konden dus niet verder. Snel gingen ze weer terug naar hun schip. De kapelaan van Sint Brandaan beland in de hel. Uiteindelijk krijgt Sint Brandaan het voor elkaar om hem te bevrijden uit de hel. Ze gaan weer verder, maar een vreselijke storm steekt op. Ze worden ver de zee op geblazen. Ineens dacht Brandaan over het boekje dat hij had gelezen. Dit was de plek die daarin beschreven werd. Dit was het stukje grond dat heel erg vruchtbaar was. Plotseling kwam er een zachte wind. Ze zagen een monnik die kwam aangedreven op een aardkluit. De monnik wilde vluchten van het schip vandaan. De monnik vertelde aan Brandaan dat God hem al negenennegentig jaar gaf wat hij nodig had. Hij zei ook dat hij zich vast zal houden aan de kluit aarde tot aan zijn uiterste einde. Met deze woorden namen ze afscheid.

Ze gingen daarna stuurloos over torenhoge golven. Toen het weer een beetje bedaard was, zagen ze een naakte man. Hij zat op een steen, en aan de ene kant van hem was het heel erg koud, en aan de andere kant scheen de hete zon op zijn lijf. De monniken kregen het met hem te doen. Ze vroegen aan de man wie hij was. Daarop antwoorde hij: Ik ben de arme Judas. Hij vertelde heel zijn levensverhaal. Aan het eind vraagt Brandaan: Denkt u dat God genade had? Hierop zei Judas: Nee, want ik had met God geen erbarmen. Hij denkt dat er geen kans meer voor hem is. Na een lang gesprek vertrekt Brandaan weer.

Veel dagen later waarin hij nog meer aparte dingen heeft meegemaakt, ontmoet hij een heel klein mannetje. Het mensje was niet groter dan een duim en dreef op een blad. Hij stak elke keer zijn griffel in de zee, en probeerde daarmee een kopje te vullen. Als het kopje vol was goot hij het weer leeg. Toen Sint Brandaan vroeg wat hij deed zei het mannetje dat hij daarmee zijn bestemming vervulde. Daarna zei hij tot Brandaan: Gods engel sta je altijd bij en ga nu verder, zonder mij. Nadat de man dit had gezegd, vertrok Brandaan met zijn monniken.

Elf dagen daarna kwam er een hele grote vis die zich helemaal om de boot heen wikkelde. Hij hield zijn staart in zijn bek. De stuurman kon het schip niet meer besturen. Daarom zijn ze in de sloep gegaan om zo bij de vis vandaan te komen. God heeft hun toen verlost.

Toen Brandaan weer thuis was kwam er een engel om te zeggen dat zijn stoel gereed stond in de hemel. Al snel stierf de heilige Sint Brandaan. Hij werd met eer begraven, en iedereen had nog gezag voor hem.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Toen Brandaan weer thuis was kwam er een engel om te zeggen dat zijn stoel gereed stond in de hemel. Al snel stierf de heilige Sint Brandaan. Hij werd met eer begraven, en iedereen had nog gezag voor hem.

Tekstanalyse
Opbouw
Het boek is ingedeeld in een aantal stukken. Hieronder staan de titels en de bladzijde nummers.
- Woord vooraf 7
- Ontmoeting met een heilige 9
- Pleidooi voor Brandaan 15
- Verantwoording van de editie 29
- Tekst en vertaling 32
- Wie meer wil weten… 145
- Literatuurlijst. 151

Historische tijd
Het boekje is een reisverhaal uit de twaalfde eeuw. Het heeft nooit echt afgespeeld. Het is een verzonnen verhaal. Zo’n soort verhaal spreekt wel aan bij de luisteraars. Het is een beetje een bijzonder verhaal.

Plaats
Er is niet echt één speciale plaats waar het verhaal zich afspeelt. Sint Brandaan is op reis, dus zit dan hier en dan daar. Je kunt dus niet zeggen waar hij precies was. Vaak was het op zee. Hij zag daar vaak rare figuren zoals een vis met een oerwoud op zijn rug.

Thema
De strekking van het verhaal is dat je altijd op God moet blijven vertrouwen. Wat er ook gebeurd. Sint Brandaan komt veel mensen tegen die veel tegenspoed hebben gehad. Ook moet je er eeuwig voor boeten als je een misstap begaat. Dat zie je ook goed bij Judas. Die wordt door de duivel opgehaald om in de hel geworpen te worden. Het is een boekje van geestelijke kunst.

Publiek
Iedereen kan het boek lezen. Het is niet perse voor een bepaalde leeftijdscategorie. Het is goed geschreven, zodat iedereen het goed kan begrijpen. Het is de bedoeling dat mensen er wel van leren.

Reactie op het lezen van het boek
Het was een goed boek om te lezen voor je boekverslag. Je had hem binnen één avond uit, dus dat was handig. Zo kon je alles nog goed herinneren met het maken van de samenvatting. Ik vond het wel een beetje apart. Het gaat over dingen waarvan je weet dat het niet echt gebeurd kan zijn. Dat vind ik nooit zo heel leuk. Het is leuker als je weet dat het verhaal echt is gebeurd, of als dat zo lijkt. Dan kan je het jezelf ook wat beter inbeelden. Het boek was ook wel een beetje saai. Het ging heel de tijd over bijzondere dingen die Sint Brandaan had gezien. Op een gegeven moment ben je dat ook wel een beetje zat. Dan ga je automatisch stukjes overslaan. Dat is niet zo handig, want dan ben je heel de draad van het verhaal weer kwijt. Daarom kan het beter maar interessant geschreven zijn. Dan kan je er ook beter bij blijven met je gedachten. Ik vond het niet lastig om een boek te lezen van vier punten. Ik had gedacht dat die wel wat moeilijker zouden zijn. Dat was dus helemaal niet zo. Het was ook veel korter dan het boekje dan ik de vorige keer had gelezen. Ik zal gerust nog een keer een boek pakken van vier punten.

Biografische gegevens van de schrijver
De auteur van dit boek is niet bekend. Daar kan ik dus niks over schrijven. Daarom heb ik ervoor gekozen om iets over de vertaler op te zoeken. De vertaler is Willem Andries Wilmink. Hij is geboren op 25 oktober 1936 in Enschede. Daar is hij op 2 augustus 2003 overleden. Hij was een Nederlandse dichter, schrijver en zanger. Nadat hij zijn diploma had gehaald aan het Christelijk Lyceum in Almelo ging hij Nederlands studeren. Ook heeft hij geschiedenis gestudeerd. In 1960 is hij leraar geworden in Amsterdam. Hij heeft onder andere geschreven voor televisieprogramma’s zoals Sesamsraat. Alles wat hij heeft geschreven heeft hij op een ouderwetse typemachine gedaan. Nooit heeft hij met een computer gewerkt. Hij vond dat niet handig, dus koos ervoor om alles met een typemachine te doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Reis van Sint Brandaan door Onbekend"