Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De pianoman door J. Bernlef

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De pianoman
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2080 woorden
  • 11 juni 2019
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6
3 keer beoordeeld

Boekcover De pianoman
Shadow

'De eerste drie jaar van zijn leven sprak Thomas Boender geen woord. Zijn vader Jelle en zijn moeder Tsjitske zeiden alleen het hoognodige tegen elkaar.'

'De eerste drie jaar van zijn leven sprak Thomas Boender geen woord. Zijn vader Jelle en zijn moeder Tsjitske zeiden alleen het hoognodige tegen elkaar.'

'De eerste drie jaar van zijn leven sprak Thomas Boender geen woord. Zijn vader Jelle en zijn moeder Tsjitske zeiden alleen het hoognodige tegen elkaar.'

De pianoman door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijver, Titel, Genre

Schrijver: J. Bernlef (pseudoniem Hendrik Jan Marsman)

Titel: De Pianoman

Uitgever: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (stichting CPBN)

Jaar van uitgave: 2008

Plaats van uitgave: Amsterdam

Genre: psychologische roman, novelle

Samenvatting

Thomas Boender is de enige zoon van Tsjitske en Jelle Boender. Die zeggen alleen het hoogst nodige tegen elkaar, daarom leert Thomas pas laat praten. Op zijn 4e sprak hij een paar woordjes en als hij naar het schooltje gaat heeft hij meteen al een flinke achterstand op de andere leerlingen. Zijn juf Jenny Vreeland wil hem helpen. Zij zelf is een ‘buitenstaander’ zoals de mensen uit het kleine Friese dorp het zeggen. Ze weet dat niemand er zeer spraakzaam is en niemand zich met een ander bemoeit. Maar zij doet dit wel. Na een gesprek met de ongeïnteresseerde ouders geeft ze Thomas na schooltijd bijles bij haar thuis. Daar thuis staat een piano en Thomas wil graag leren spelen. In de hoop om hem op deze manier aan het praten te krijgen leert Jenny hem alle liedjes die zij kent en na een half jaar heeft ze hem niks meer te leren op de piano maar spreekt hij nog altijd zeer weinig. Na zijn jaren bij juf Jenny komt hij bij meester Schaafstra in de klas, hij besteedt niet veel tijd aan Thomas. Na de hogere school gaat Thomas werken bij de fietsbandenfabriek. Nog altijd spreekt hij weinig maar komt hij vaak bij Jenny thuis om piano te spelen. Op zijn 18e is hij nog steeds bang voor zijn vader die altijd alleen tegen hem heeft gezwegen of geschreeuwd en is hij het dorpje zat. Hij besluit de weide wereld in te trekken. Eerst gaat hij naar Amsterdam waar hij het Engelse meisje Chris ontmoet. Zij speelt voor zilveren standbeeld om aan geld te komen en neemt Thomas, die geen idee heeft waar hij heen moet mee. Ze doet alles op zijn kosten wat Thomas wel leuk vindt.

Ze ontmoeten twee Amerikaanse jongens, Jim en Anthony, die hen wel willen meenemen naar Parijs zolang Thomas de helft van de benzine betaalt. Het is voor hem een schokkende maar aan de andere kant ook plezierige ervaring wanneer Jim hem op het toilet van een benzinestation bevredigt. In Parijs slapen ze in een hotelletje en wil Chris wel seks. Thomas wil echter dat Chris zijn zusje wordt dus zegt hij dat hij homo is.

Jenny is ondertussen ongerust over Thomas en gaat naar zijn ouders. Deze zijn niet geïnteresseerd en weigeren naar de politie te gaan, hierdoor kan Jenny niks doen.

Jenny volgt in de stad in de buurt een avondcursus pedagogiek en ontmoet daar Adze Kooistra. Hij gaat met haar mee naar huis en wanneer hij over de piano begint vertelt ze hem over Thomas en zijn zwijgzame ouders. Adze zegt dat dit een teken is van verzet tegen de snelle moderne wereld.

Jenny en Adze kunnen het goed met elkaar vinden en Adze trekt bij Jenny in.

Op een dag besluit Chris om terug naar Engeland te gaan en Thomas gaat mee. Omdat Thomas heel weinig en gebrekkig Engels spreekt vraagt Chris zijn paspoort en portemonnee en betaalt ze de boot. Als ze in Engeland aankomen verdwijnt Chris met het paspoort van Thomas. Een man vraagt waar hij heen moet en Thomas krijgt een lift naar het Noorden. In het Noorden is een strand. De zee is weg en er liggen bootjes. Thomas besluit om in een bootje te klimmen en daar wat eten, drinken en onderdak voor de nacht te zoeken. Wanneer hij de volgende dag wakker wordt is het water weer aan het wegstromen. Hij loopt door de modder terug naar het strand waar een politieagent staat. Thomas moet mee naar het bureau. Hij besluit om te zwijgen en komt daardoor in een psychiatrische inrichting bij dokter McLaren. Thomas zegt geen woord maar als hij een piano ziet staan speelt hij alle liedjes die hij van Jenny heeft geleerd. Overal komen berichten in het nieuws te staan om erachter te komen wie “de pianoman” is.

Zelfs in het dorpje komt een foto van hem in de krant te staan. Meester Schaafstra herkent deze en gaat er mee naar Jenny. Ook Jenny weet het zeker en vliegt naar Engeland om Thomas te identificeren.  Thomas herkent haar meteen en zegt zelfs weer iets. Ze mag Thomas meenemen en gaan terug naar huis. Onderweg vertelt Jenny dat zijn vader verdronken is doordat hij ‘s nachts in de gracht is gelopen waarop Thomas zegt dat hij voor zijn moeder zal zorgen. In het huis van Jenny ontmoet hij Adze. Hij ervaart dit alsof Jenny hem, net als Chris, verraden heeft en gaat naar huis. Zoals Chris zijn zusje niet kon zijn, kon Jenny zijn moeder niet zijn.

Als Thomas thuis komt is zijn moeder dolblij om hem te zien maar tegelijkertijd weer verdrietig om zijn vader. Ze vertelt alles en is blij weer te kunnen praten zonder dat er klappen vallen. Thomas denkt dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd en dat hij door het zwijgen zo zwaar is geworden dat hij is gezonken maar zijn moeder ontkent dat. Hij gaat gewoon weer aan het werk in de fietsbandenfabriek en doet net alsof hij niets meer weet. Later komt er een envelop binnen van Chris waar zijn paspoort in zit. En vertelt Thomas zijn moeder uitgebreid over Chris.

 

Verhaaltechniek

  • Ruimte

Het verhaal begint in een klein Fries dorpje waar Thomas is opgegroeid. Later vlucht hij naar Amsterdam en gaat hij vervolgens met Chris, Jim en Anthony naar Parijs. Daarna vertrekt hij samen met Chris naar Engeland waarna hij weer teruggaat naar zijn geboorteplaats in Friesland. Het verhaal speelt zich op veel verschillende plekken af en daar zit geen duidelijke regelmaat in: de ene keer is het op een bootje in Engeland en de andere keer is het op de WC van een tankstation.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Er wordt niet exact verteld wanneer het verhaal zich afspeelt, maar het is in de moderne tijd omdat er wordt gesproken over de Euro en mobiele telefoons. Het verhaal begint met het opgroeien van Thomas, maar het "echte" verhaal duurt enkel een paar maanden, daarom vind ik dat de vertelde tijd een aantal maanden is en niet 18 jaar en een aantal maanden. Het wordt chronologisch verteld en heeft geen flashbacks of flashforwards. Er zitten wel tijdsprongen in. En het eerste hoofdstuk heeft veel tijdsversnelling omdat de eerste 18 jaar van het leven van Thomas in een vogelvlucht wordt omschreven.

  • Verhaalfiguren

Thomas Boender

- is de hoofdpersoon van het boek. Hij spreekt weinig maar is toch een sterk persoon aangezien hij besluit om weg te lopen van huis. Hij is niet bepaald blij met zijn leven en probeert er verandering in te brengen door Chris zijn zusje te maken en Jenny zijn moeder te maken, hij is er kapot van dat dit hem niet lukt.

Chris

- is een levend standbeeld in Amsterdam en raakt bevriend met Thomas. Ze komt uit Engeland. Ze maken samen veel mee maar uiteindelijk verlaat ze Thomas op een pijnlijke manier.

Jenny

- is de juf die Thomas heeft opgevoed omdat zijn ouders dat niet deden. Ze heeft hem piano leren spelen en zag hem als een soort zoon. Ze had altijd het beste met hem voor.

Verder zijn er nog bijpersonen zoals de ouders van Thomas, Anthony en Jim, meester Schaafstra en Adze.

  • Vertelwijze

Dit is een auctoriaal verhaal, er is dus een alwetende verteller die als het ware bovenop het verhaal kijkt.

  • Motieven

De motieven van dit boek zijn:

- Coming-of-age, in het verhaal is echt te merken hoe Thomas de wereld leert kennen en binnen een korte tijd opgroeit.

- Homosexualiteit, Thomas beweert dat hij homosexueel is om te voorkomen dat Chris met hem naar bed gaat.

- Spraakzaamheid, in het hele boek komt naar voren hoe ingetogen Thomas is en probeert iedereen hem meer spraakzaam te maken.

- De piano, dit komt vaak terug in het verhaal en zorgt er steeds weer voor dat Thomas zich op zijn plek voelt, de piano is als een soort thuis voor hem.

  • Thema

Het thema van dit boek is "zwijgen". Zwijgen heeft eigenlijk het hele leven van Thomas bepaald. Door het zwijgen van zijn ouders gaat hij zelf ook zwijgen: door zijn zwijgen is hij niet sociaal, door zijn zwijgen komt hij in een inrichting, door zijn zwijgen leert hij de piano spelen, etc.

  • Titelverklaring

Thomas wordt in de media "de pianoman" genoemd, vandaar deze titel. Ik vind dit een goede en aantrekkelijke titel aangezien het in het begin in het boek niet duidelijk naar voren komt, maar later in het boek vallen de puzzelstukjes samen en begrijp je waarom het boek zo heet.

  • Schrijfstijl

J. Marsman heeft een simpele en duidelijke schrijfstijl die goed bij deze tijd past. Het boek is heel goed te volgen door zijn manier van schrijven. Het boek werkt erg symbolisch met het pianospelen als de manier van spreken van Thomas. Het boek is voor een grote groep lezers geschikt om te lezen.

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis

Dit boek is voor het eerst gepubliceerd in 2008 als een boekenweekgeschenk en past bij de literaire stroming "moderne Nederlandse literatuur". Het heeft een modern taalgebruik en houdt zich niet bezig met bijvoorbeeld godsdienst wat in vroegere literaire stromingen vaak een belangrijk deel van het boek is.

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 2005. De man werd op 7 april 2005 door de politie opgepakt, toen hij in een nat pak met stropdas door de straten in Sheerness (Kent) dwaalde. Hij beantwoordde geen enkele vraag. In het Maritiem Ziekenhuis te Medway (Kent) werd hem een pen en papier gegeven, waarop hij zijn naam zou kunnen schrijven. In plaats daarvan maakte hij een gedetailleerde tekening van een vleugel. Toen men hem vervolgens voor het eerst naar een piano begeleidde, speelde hij naar verluidt vier uur lang muziek van verscheidene genres, uiteenlopend van klassieke muziek van Tsjaikovski tot popmuziek van The Beatles. De man werd later geïdentificeerd als de Duitser "Andrea Grassl".

Bernlef heeft Thomas ook veel autistische trekjes gegeven die hij bij zijn broertje terugzag.

Dit boek is door de heldere en zakelijke manier van schrijven erg typerend voor Bernlef.

Beoordeling

Ik vind dit een bijzonder mooi verhaal. Het is dan wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar het zou net zo goed helemaal waar kunnen zijn. De metafoor van de piano die Bernlef gebruikt als de manier van spreken voor Thomas vind ik uitermate mooi. De passage waarin Thomas in een inrichting zit spreekt mij dan ook natuurlijk het meeste aan.

Wat ik ook mooi vind aan dit boek is hoe erg het mij boeide. Ik ergerde mij echt aan de ouders van Thomas en ik wilde hem helpen ook al is hij maar een verhaalfiguur. Deze ouders hadden een soort "positieve" negatieve werking op mij omdat dit mij echt het verhaal in zoog.

Ik vind het ook heel gaaf dat het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, daardoor komt het verhaal op mij over als minder fictief omdat het dus ook echt (een soort van) is gebeurd.

Ik vind het ook heel gaaf dat het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, daardoor komt het verhaal op mij over als minder fictief omdat het dus ook echt (een soort van) is gebeurd.

Het taalgebruik van Bernlef kan ik niet anders omschrijven dan perfect. Gewoon helder en zakelijk. Hij draait er niet omheen. Dit is verreweg mijn favoriete manier van schrijven en daarom kan ik mij denk ik ook zo goed vinden in de schrijfstijl van Bernlef. Ik hoef geen onnodige ditjes en datjes te lezen zolang het niets aan het uiteindelijke product toevoegt.

Het boek is ook heerlijk kort door de manier van schrijven van Bernlef. Een andere auteur uit bijvoorbeeld de romantiek had hetzelfde verhaal in misschien wel 500 bladzijden kunnen vertellen en dat vind ik veel minder leuk om te lezen. Bernlef blijft gewoon bij zijn punt en dwaalt nooit af waardoor het bijna onmogelijk is om dit boek weg te leggen.

Dit boek krijgt van mij een dikke 9,5. Ik geef het zo'n hoog cijfer omdat het normaal gesproken buiten mijn smaak in boeken zou vallen maar Bernlef het toch voor elkaar heeft gekregen om het voor mij een mooi boek te maken. Het krijgt geen 10 omdat ik toch nog wel de spanning mis en het einde toch wel een beetje een anticlimax vond ondanks dat ik zelf geen beter einde zou kunnen bedenken.

Ik zou dit boek aan iedereen (tieners en volwassenen) aanraden, niet alleen voor school maar ook voor bijvoorbeeld op vakantie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De pianoman door J. Bernlef"