Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De ongenode gast door Jona Oberski

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover De ongenode gast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 717 woorden
  • 29 oktober 2002
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
29 keer beoordeeld

Boekcover De ongenode gast
Shadow
De ongenode gast door Jona Oberski
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Vooraf Ik had ‘Kinderjaren’ van Jona Oberski ook al gelezen. Dat vond ik wel een mooi en interessant boek. Daarom bedacht ik me dat ik dit boek ook wel eens kon gaan lezen. De voorkant van het boek sprak me niet echt aan maar dat was bij ‘Kinderjaren’ ook niet het geval dus dacht ik dat dat niet zoveel uit zou maken. 2. Tijdens het lezen Bij het lezen van het eerste hoofdstuk snapte ik er nog niet veel van. Het tweede tot en met het op één na laatste gingen beter, maar het laatste hoofdstuk vond ik weer ingewikkeld. Ik snapte niet echt wie er nou aan het vertellen was. 3. Achteraf Ik vond het niet zo’n interessant boek. Van tevoren had ik ook al niet te hoge verwachtingen gemaakt, en die klopten dan ook wel. Bij mij was het vaak niet duidelijk wie er nou het verhaal vertelde, en wat de tijd was waarop alles zich afspeelde.
4. Vragenlijstje Welke vragen verwacht ik op een m.o.? - Waaraan merkte je dat Carlotca zich aangetrokken voelde tot Aram? - Heeft de schrijver een boodschap over willen brengen of een advies willen geven met het schrijven van dit boek? 5. Oordeel van anderen: A. Dieuwertje uit V4e, heeft het boek ook gelezen en dit is haar mening: Ik vond het boek best leuk om te lezen. Apart was dat Carlotca zomaar bij Aram kwam binnenvallen en Aram ‘speelde het spelletje’ eigenlijk zomaar mee, terwijl hij zich niks meer kon herinneren van zijn afspraak met haar. De gevoelens van Carlotca voor Aram vond ik duidelijker weergegeven dan die van Aram voor Carlotca omdat zij hem de hele tijd ‘achterna liep’ terwijl Aram het allemaal maar op zich af liet komen. B. Ik ben het wel ongeveer met Dieuwertje eens, maar zij vond het apart dat Aram het zo meespeelde, en ik vond dat eerder vreemd. Uiteindelijk vond ik het boek dan ook niet echt leuk, terwijl zij dat wel vond. 1. Zakelijke gegevens Titel: De ongenode gast
Auteur: Jona Oberski
Uitgever: BZZTôH
Jaar van uitgave: 1995
Eerste druk: 1995
Aantal bladzijden: 93 bladzijden
Aantal punten: 2 2. Titelverklaring Ongenode betekent ‘niet welkom’. De journaliste Carlotca kwam vrij onverwacht en leek ook niet erg welkom. Zo was Carlotca de ongenode gast. 3. Inhoudsweergave Het boek gaat over een schrijver, Aram Tifo waar Carlotca Loht plotseling voor zijn neus staat als hij zijn flat binnen wil gaan. Ze is beginnend journaliste en volgens haar hebben de twee een afspraak. Carlotca overrompelt Aram nogal, mede doordat ze alles wil vastleggen op haar videocamera. Ze is verliefd op hem, dat is waarschijnlijk ook een reden waarom ze zo doet. Aram heeft eigenlijk juist haast die avond, omdat hij een lezing houdt. Zij wil toch maar niet weggaan en kookt voor hem en zoekt zelfs zijn kleren uit, terwijl ze hem ondertussen eigenlijk ook nog interviewt. Aram voelt zich op een of andere manier wel tot haar aangetrokken, maar hij onderneemt niets omdat hij zichzelf veel te oud vind voor zo’n mooi en jong meisje. 4. Personages De hoofdpersoon in Aram Tifo, een al wat oudere man die gedichten en boeken schrijft. Carlotca Loht is ook zeker een belangrijke persoon in het boek. Zij is nog erg jong (19/20 jaar) en zit nog op de school voor Journalistiek.
5. Opbouw Het boek bestaat uit 6 hoofdstukjes. 6. Ruimte Het verhaal speelt zich vooral bij Aram thuis af. Ook geeft hij een keer een lezing in en bepaalde zaal, dat is ook een belangrijke plek omdat hij eerst geen lezingen wilde geven. 7. Tijd De verteltijd is 87 bladzijden en de vertelde tijd is maar ongeveer een dag. 8. Perspectief Het is geschreven in het auctoriaal perspectief 9. Thema en motieven Het thema van het boek is moeilijk uit te leggen, het heeft wel iets met verliefd zijn en aantrekkingskracht te maken, maar daar draait niet het hele boek om vind ik. Ook heeft het thema iets met angst overwinnen te maken, omdat Aram eerst geen lezingen wilde geven en zijn gedichten niet publiceren maar toch heeft hij het gedaan. Ik zou eigenlijk niet echt weten wat de motieven in dit boek zijn. 10. Taalgebruik en stijl Het taalgebruik is vrij modern, niet ouderwets in ieder geval. Het was me dan ook allemaal wel duidelijk, er werden geen extreem moeilijke woorden gebruikt.
11. Genre en stroming Het boek is een novelle.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ongenode gast door Jona Oberski"