De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 934 woorden
  • 19 mei 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
6 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De oesters van Nam Kee
Kees van Beijnum.


Kees van Beijnum, “De oesters van Nam Kee”, Amsterdam 2002(negende druk, 1e druk 2000)

Mijn verwachtingen en eerste reactie.

Ik heb het boek ”De oesters van Nam Kee” gekozen, omdat ik enkele jaren geleden veel lofsprekende publiciteit erover had gehoord.
Volgens menigeen was het een zeer goed boek met een intrigerende schrijfstijl.
Ik wilde dat ook ervaren en besloot het boek te gaan lezen.

De samenvatting en analyse.

Berry Kooijman, een achttienjarige jongen uit West-Amsterdam, heeft een misdaad gepleegd. Hij is gestopt met Gymnasium en brengt zijn tijd door met “foute vrienden”.

Zijn moeder gaat ervan uit, dat hij allang is geslaagd.

Berry ontmoet Thera, wanneer hij haar knipperende duivelshorentjes probeert te verkopen. Als ze elkaar later weer tegenkomen, besluiten ze oesters te gaan eten in Nam Kee. Dat is een begin van een heftige liefdesrelatie. Samen willen ze een wereldreis maken. Ze hebben alleen het geld niet, maar door het verhuur van het appartement waarin Thera woont, op een sluwe en slinkse manier, kunnen ze de reis maken. Het plan loopt door de epilepsieaanvallen van Thera in het duigen.
Ze beland in het ziekenhuis en trekt zich terug bij haar moeder. Ze wil Berry niet meer zien.

Berry kan heel moeilijk het besluit van Thera te accepteren.
Als hij erachter komt, dat ze terug is bij haar oude vriend, wordt hij helemaal gek. Met een pistool gaat hij naar het huis van Thera en Ben en zij maakt hem duidelijk, dat er geen relatie meer tussen de twee is.
Kwaad door het besluit van Thera, gaat Berry naar de opening van het nieuwe buurthuis, daar wordt het hem te veel, al die vreugde. Hij raapt een steen op en gooit deze tegen het hoofd van de burgemeester, deze raakt hierbij in coma.
Bij zijn terugvlucht naar huis, schiet hij een agent twee keer in de been, als deze hem achter na zit.
Berry vlucht naar Bretteville-sur-Laize in Frankrijk, het vroegere vakantiehuis van zijn ouders. Al snel wordt hij opgepakt door de Franse politie voor inbraak. Als de politie erachter komt, dat hij wordt gezocht in Nederland, leveren ze hem uit aan Nederland en beland Berry in de cel.

*het thema
Het thema in het boek is:
Na tegenslagen in het leven moet je proberen de waarheid enr realiteit te accepteren. Je moet verder gaan met je leven en niet in het verleden blijven hangen.

*de motieven

In het boek zijn er enkele motieven, maar de belangrijkste zijn vooral:
- bedrog
- oesters
- haat
- de dood van zijn vader

Bedrog:
In het boek wordt er veel gelogen. Berry liegt tegen iedereen in zijn omgeving. Tegen zijn moeder over school, tegen vrienden over zijn vaders dood en zijn achtergrond, tegen Thera over zijn liefde voor oesters. Berry vind het vreselijk al dat liegen en zou ook graag de waarheid willen vertellen, maar het juiste moment is er nooit.
“Wat ik aan liegen haat, los van het feit dat je zo verdomd goed moet onthouden wat je verteld hebt, is de eerste leugen altijd een hele keten van nieuwe leugens oproept. Voor je er erg in hebt ben je zo ver dat je je kapot schrikt als je jezelf betrapt op het vertellen van de waarheid.”
(bladzijde 40)

Oesters:
Thera neemt Berry regelmatig mee om oesters te gaan eten.
Hij vindt ze vreselijk, maar aangezien Thera ze lekker vindt eet hij mee. Ook na het einde van hun relatie, komt hij nog vaak terug naar het restaurant om er oesters te eten. Vooral om weer oude gevoelens en herinneringen terug te krijgen.
De oesters staan ook voor het karakter van Berry:

zacht van binnen en hard van buiten.

Haat:
In het boek is haat een belangrijk motief. Berry haat zijn leven en de manier hoe de relatie met Thera is geëindigd.
De broer van Berry haat zijn vader en wil dit graag overbrengen bij Berry. Hij wil ook dat Berry hun vader gaat haten. Thera wil dat Berry haar gaat haten.

De dood van zijn vader:
De dood van zijn vader heeft Berry nooit echt goed verwerkt. In het boek denkt hij ook vaak terug aan zijn tijd met zijn vader. Hij ziet hem als een soort “held.” Zijn broer vind dat hij het verleden idealiseert, aangezien zijn vader vreemd ging en een alcoholist was.

*de titel verklaring
De titel van het boek is “de oesters van Nam Kee.”
In het restaurant “Nam Kee” gaan Thera en Berry regelmatig oesters eten. Na het einde van hun relatie, gaat Berry er ook nog regelmatig eten, in de hoop Thera nog een keer tegen te komen.

Eindoordeel en evaluatie

Het boek dat vele lofsprekende publiciteit had gekregen, vond ik in mijn optiek zwaar tegenvallen.
De schrijver had een behoorlijk grofgebekte schrijftaal, wat mij na een tijdje ging irriteren. De woorden: kut, kutter, kuttest werden bijna in elke zin gebruikt.
De schrijver was erg langdradig van stof, hij bleef dezelfde onderwerpen uitpluizen tot er niet meer, over uitgeplozen kon worden. Daardoor had ik moeite om mijn aandacht bij het boek te houden.

Ik kreeg de indruk, dat de schrijver, graag zijn standpunt duidelijk wilde maken.
Hij wilde duidelijk maken dat Berry met Thera een geweldige tijd heeft gehad. Na de relatie ging Berry een vreselijk tijd tegemoet. Hij benadrukte dat TE erg, daardoor kwam Berry over als pessimist.
Bijna op elke pagina was zijn beklaag te lezen en als lezer ervoer ik dit als zeer onprettig.
In het boek heb ik op bepaalde vragen geen antwoord gekregen, zoals: waarom de relatie tussen Thera en Berry uitging en waarom juist de burgemeester de steen tegen zijn hoofd kreeg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"