De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 676 woorden
  • 3 september 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
7 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Kees van Beijnum, De oesters van Nam Kee Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, negende druk 2002(Eerste druk 2000) 2. Berry is al een tijdje van school als hij bij toeval Thera ontmoet. Hij verkoopt op dat moment hoorntjes om op je hoofd te zetten en zij koopt een paar. Een paar dagen later, ontmoeten ze elkaar weer, door een misverstand. Ze beginnen een relatie. Op een gegeven moment krijgt Thera de epilepsieaanvallen die ze vroeger als kind ook al had, terug. Berry en zij besluiten op reis te gaan, maar ze moeten aan geld komen om dat te doen. Ze verhuren met vooruitbetaling het appartement waar Thera een zolderkamer heeft aan tien verschillende mensen tegelijk. Met het ‘verdiende’ geld kopen ze kleren en logeren ze in het Hilton nog voordat ze op reis gaan. Maar de aanvallen van Thera worden heftiger en komen vaker. En na een heel heftige aanval (ze zijn dan nog in het Hilton) brengt Berry haar naar het ziekenhuis. Dat is het begin van het eind tussen hen. Als ze is ontslagen uit het ziekenhuis, gaat Thera terug naar moeder en daarna naar haar rijke ex Ben. Berry probeert van alles om haar terug te krijgen, maar het werkt niet. Dan is er de opening van een winkelcentrum, waar de burgemeester is. Uit het gevoel van zinloosheid van alles en verslagenheid, gooit Berry een steen en raakt de burgemeester die in coma raakt. Berry is zelf erg geschrokken en verlaat het winkelcentrum. Een stukje verderop wordt hij aangehouden en schiet de agent in zijn been met het pistool die hij van een vriend had geleend om de ex van Thera te intimideren. Hij schiet vervolgens ook nog op een andere agent en vlucht naar Frankrijk waar het voormalige vakantiehuisje is van zijn ouders is. Daar wordt hij alsnog opgepakt door de gendarmerie en hij komt in de Bijlmergevangenis terecht. 3. De hoofdpersonen zijn Berry Kooijman en Thera Bouman. Berry heeft een lief karakter maar laat dat weinig uiten. Thera kan de hele wereld aan en dat laat ze ook zien. Berry is aan het begin van het verhaal een crimineel persoontje maar als hij Thera ontmoet verdwijnt langzaam aan. Thera is een heel stoer meisje maar na mate ze meer met Berry omgaat en bij haar moeder gaat wonen wordt ze zachtaardig, lief. Aan het begin hebben ze niets maar in het boek krijgen ze een liefdesrelatie.
4. Het enige dat bekend is, is dat het verhaal zich voornamelijk in Amsterdam afspeelt, soms ook in Frankrijk want Berry heeft daar een vakantiehuisje met zijn ouders. Ik denk niet dat de plaats echt van enorm belang is omdat het ook in Rotterdam had kunnen zijn 5. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, Nederland. Over het klimaat word niet veel gezegd, ik neem aan het Nederlandse regenklimaat. De plaats geeft geen extra betekenis, alleen het restaurant Nam Kee heeft iets symbolisch omdat het boek zo heet en Thera en Berry daar steeds oesters aten 6. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, want het verhaal wordt verteld met tussen door fragmenten uit de gevangenis waar hij uiteindelijk zit en fragmenten van zijn ‘vluchtpoging’ in Frankrijk. Het verhaal begint als Berry duivelshoorntjes verkoopt aan de gracht. 7. Berry vertelt het verhaal en uit zijn ogen volg ik het dan ook. Als een ander het verhaal had verteld had ik misschien meer zijn/haar mening gehoord en was het verhaal wellicht anders geweest. 8. De titel(Oesters van Nam Kee) spreekt voor zich als je het boek gelezen hebt, want Thera en Berry aten samen zeer geregeld oesters in een restaurant dat Nam Kee heet. 9. Er is geen motto of opdracht. Wel is het boek geschreven voor Tatjana en Allard. Ik zie geen verband tussen het boek en voor wie het geschreven is 10. Het kan zijn dat de schrijver wil laten zien dat er veel jeugdige criminelen zijn, maar dat lijkt me niet. Ik weet dat de schrijver houdt van de plaats waar Nam Kee staat, namelijk de Zeedijk. Ik vond het een mooi verhaal maar echt veel doet het me niet denk ik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"