Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De moordmagnaten door Tomas Ross

Beoordeling 9
Foto van een scholier
Boekcover De moordmagnaten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1441 woorden
  • 1 april 2011
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 9
36 keer beoordeeld

Boekcover De moordmagnaten
Shadow
De moordmagnaten door Tomas Ross
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De Moord Magnaten
Auteur:
Ross, Tomas
Pagina’s:
247
Thema:
Misdaad
Uitgever:
Noord Nederlandse Drukkerij BV, Meppel
Jaar van uitgave:
1982



Samenvatting
Het verhaal begint met een klein meisje, ongeveer 3 á 4 jaar oud, die niet kan slapen, omdat haar nachtlampje kapot is gegaan. Omdat ze niet kan slapen, gaat ze naar haar moeder toe. Haar moeder doet een beetje raar. Wat er precies aan de hand is weet ze niet precies. Later in het boek kom je erachter dat die vrouw, de moeder van het meisje vermoord wordt.

Dan gaat het verhaal verder en maak je kennis met Pieter Boorsma. De schrijver verteld ons een beetje over zijn familiesituatie en wie hij is. We komen er achter dat Pieter voor het CRI werkt. Dit betekend: Centrale Recherche Informatiedienst. Pieter is een hoofdinspecteur. Pieter Boorsma is de hoofdpersoon van het boek. Hij is 42 jaar oud en heeft 2 kinderen. Thomas en Emma. Hij is gescheiden van zijn vrouw die Anna heet. Anna houd ontzettend veel van uitgaan, theaters en lekker veel feesten. Pieter Boorsma heeft een ontzettende hekel aan dit gedoe. Hij doet het, het liefst rustig aan in het leven. Anna begon hem erg saai te vinden. Hij vertelde dat ze maar weg moest gaan als ze niet tevreden was over hoe hij is. En toen zijn ze gescheiden.Emma, een van de kinderen van Pieter en Anna, gaat al naar de basisschool. Thomas nog niet. Hij gaat naar een kinderdagverblijf. Bij het kinderdagverblijf ontmoet Pieter een mooie vrouw. Naar een beetje praten komt Pieter te erachter dat ze Carolien heet. Ze werkt op het kinderdagverblijf. En ze is ook nog eens ongetrouwd. Pieter gaat vaak bij haar langs en het klikt erg goed tussen die twee. Ze hebben het goed samen. Vooral de seks is perfect!

In het begin van het verhaal, krijgt Pieter een telefoontje. Hij moet onmiddellijk naar het kantoor komen. Een medecollega van Pieter verteld hem over een bomaanslag op een trein. Pieter, meneer Pool en meneer Banning werken samen. Zij moet vooral mensen ondervragen en kijken of die de waarheid spreken. Ook moeten ze er achter zien te komen, hoe bijvoorbeeld een moord gepleegd is, op welke tijden en vervolgens hoe de dader is gevlucht. De eerste zaak, in dit boek, is een boomaanslag op een trein. En de trein is vervolgens tegen een restauratiewagen geknald. En daar zijn veel slachtoffers bij gevallen.

Om er achter te komen wat er nu precies gebeurd is gaan Pieter, Pool en Banning naar de plek van het ongeluk toe. Daar waren al veel mensen aan het werk om de boel helder en op orde te krijgen. Zo kwam men erachter dat de dader wel gevlucht moest zijn, omdat er geen aanwijzingen waren dat de dader bij het ongeluk gestorven was. Maar hoe de bom was ontploft is nog een groot raadsel. Men gaat er vanuit dat de dader, omdat er geen aanwijzingen zijn dat die gene bij het ongeluk is omgekomen, de bom op afstand tot ontploffing heeft gebracht.

ls dit niet het geval zou zijn, zou het eventueel nog een thermobom kunnen zijn. Dit is, zo wordt uitgelegd, een bom die afgaat wanneer het een bepaalde temperatuur bereikt. Zo’n bom kan natuurlijk niet uit zichzelf heet worden. Er moet dus iets in de omgeving zijn geweest, als het om een thermobom gaat, dat de omgeving warmer maakt. Pieter wist toevallig dat in de trein een plek was waar saucijzenbroodjes werden opgewarmd. En aangezien daar hitte vanaf komt zou de boom daar in de buurt gelegen kunnen hebben.


Pieter, Pool en Banning gaan mensen, die het overleefd hebben, ondervragen. Twee oude dames die in de restauratiewagen zaten zeiden dat ze een man hadden zien vluchten. En die man liet zijn tas achter. Dus dat zou de dader kunnen zijn, als er in die tas ook daadwerkelijk een bom zou hebben gezeten.

Het boek gaat niet alleen over de bomaanslag op de trein. Zo komt Pieter erachter dat de moeder van het meisje, van in het begin van het boek, vermoord is. Dit komt hij te weten, omdat die moeder, een dochtertje heeft die bij een kinderdagverblijf zit. En de nieuwe vriendin van Pieter, Carolien, werkt bij het kinderdagverblijf. Toen Pieter een keertje bij Carolien was, vertelde Carolien dat er een moeder van een van kinderen, waar zij op past, vermoord is.

Het verhaal is gemengd met een allemaal verschillende moordzaken. Zo is er nog een moord op een directeur van een administratiekantoor, registeraccountant, seksclubeigenaar en ook een callgirl blijft niet leven. Je leest eerst een stukje over die moord, en vervolgens over een andere moord, dan kom je weer iets over die moord te weten. Hierdoor is het verhaal erg afwisselend.

Verder wordt er nog een moord gepleegd op een 33-jarige Nederlander. Hij heette Donald Reezer. Hij werd dood aangetroffen op een herentoilet van het vliegveld Kloten, bij Zürich. Deze jongen was doodgeschoten. Hij had zichzelf opgesloten in de toilet, omdat hij voor iemand op de vlucht was. Pieter Boorsma merkt dat de deur van binnen dicht en open gaat. Doordat de man, Donald Reezer, in een bepaalde houding ligt, komt Pieter erachter dat Donald zichzelf heeft afgezet tegen de wc om zo de deur dicht te houden. Dat man die Donald vermoord heeft wou kennelijk naar binnen. Uiteindelijk heeft de dader door de deur geschoten en zo kwam Donald om het leven. Ook dit is een opdracht die Pieter en zijn collega’s verder moeten uitpluizen.

Alle moorden hebben één ding met elkaar gemeen. Er zit een rechtse fascistische politieke partij achter. De leden van deze partij, zijn de oorzaak van vele slachtoffers.



Titelverklaring
Het boek ‘De Moord Magnaten’ heeft misschien een titel die niet echt een onderliggende gedachten of een bepaalde betekenis heeft. Dit was met mijn vorige boek ook het geval. Maar een magnaat is een persoon die ergens over heerst of een persoon met veel macht. Dus Moord Magnaten zou kunnen betekenen dat er iemand over de moorden heerst. In dit boek werden een hele reeks moorden gepleegd, waarbij de leden van een rechtse fascistische politieke partij achter zitten.

Zo was er een moord op een huisvrouw, de moord op een eigenaar van een seksclub, twaalf passagiers in de restauratiewagen van een intercitytrein, een directeur van een administratiebedrijf, een callgirl en een registeraccountant. Aan Pieter en zijn collega’s is het de taak deze moorden op te lossen en kijken of er een verband tussen zit. De daders van de moorden zou je dus moordmagnaten kunnen noemen.



Tijdsverloop
In dit boek komt eigenlijk maar één flashback voor. Dat is in het begin. Wanneer de schrijver verteld over een klein meisje, waarvan de moeder is vermoord. In het begin weet je dat nog niet maar later in het verhaal kom je daar achter.

In het verhaal zitten verder heel veel tijdsprongen. Dat wordt niet aangegeven in het begin van een hoofdstuk. Maar in de loop van het volgende hoofdstuk kom je erachter dat de personen al weer verder zijn in de tijd.

Verder komen er nog veel terugblikken in het boek voor. Als Pieter Boorsma bijvoorbeeld mensen heeft ondervraagt, zet hij later alles op een rijtje in zijn gedachten. Hij denkt dus terug wat de ondervraagde personen gezegd hebben. En dat zijn dus terugblikken.



Ruimte
Het verhaal speelt zich eigenlijk overal en nergens af. Je kunt vaak wel nagaan waar het zich afspeelt. Maar er wordt niet zo veel aandacht gevestigd op de plaats. Zo speelt zich het verhaal zich veel af op het kantoor, waar Pieter en zijn collega’s bij elkaar komen.

Van de plaatsen waar niets van gezegd wordt, moet je zelf maar bedenken waar het zicht afspeelt. Bij ze zaak van de aanslag op een trein moet Pieter bijvoorbeeld veel mensen ondervragen. Waar dit gebeurt weet je niet. Maar je zou kunnen bedenken dat hij eerst contact met ze opneemt en dat ze dan een plek afspreken. Of hij gaat er gewoon langs. Ook zijn er veel personen bezig, die de trein helemaal door- en onderzoeken. Pieter moet ook deze mensen opzoeken om te kijken of ze al nieuwe informatie hebben. Waar dit gebeurt weet je ook niet. Ik ga er vanuit dat dit gewoon buiten gebeurd, bij de kapotte trein, waar de aanslag gepleegd is. Doordat Pieter veel mensen opzoekt, en het één en ander doorbespreekt, ligt het voor de hand dat er in dit verhaal veel dialogen zitten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


Pieter, Pool en Banning gaan mensen, die het overleefd hebben, ondervragen. Twee oude dames die in de restauratiewagen zaten zeiden dat ze een man hadden zien vluchten. En die man liet zijn tas achter. Dus dat zou de dader kunnen zijn, als er in die tas ook daadwerkelijk een bom zou hebben gezeten.

Het boek gaat niet alleen over de bomaanslag op de trein. Zo komt Pieter erachter dat de moeder van het meisje, van in het begin van het boek, vermoord is. Dit komt hij te weten, omdat die moeder, een dochtertje heeft die bij een kinderdagverblijf zit. En de nieuwe vriendin van Pieter, Carolien, werkt bij het kinderdagverblijf. Toen Pieter een keertje bij Carolien was, vertelde Carolien dat er een moeder van een van kinderen, waar zij op past, vermoord is.

Het verhaal is gemengd met een allemaal verschillende moordzaken. Zo is er nog een moord op een directeur van een administratiekantoor, registeraccountant, seksclubeigenaar en ook een callgirl blijft niet leven. Je leest eerst een stukje over die moord, en vervolgens over een andere moord, dan kom je weer iets over die moord te weten. Hierdoor is het verhaal erg afwisselend.

Verder wordt er nog een moord gepleegd op een 33-jarige Nederlander. Hij heette Donald Reezer. Hij werd dood aangetroffen op een herentoilet van het vliegveld Kloten, bij Zürich. Deze jongen was doodgeschoten. Hij had zichzelf opgesloten in de toilet, omdat hij voor iemand op de vlucht was. Pieter Boorsma merkt dat de deur van binnen dicht en open gaat. Doordat de man, Donald Reezer, in een bepaalde houding ligt, komt Pieter erachter dat Donald zichzelf heeft afgezet tegen de wc om zo de deur dicht te houden. Dat man die Donald vermoord heeft wou kennelijk naar binnen. Uiteindelijk heeft de dader door de deur geschoten en zo kwam Donald om het leven. Ook dit is een opdracht die Pieter en zijn collega’s verder moeten uitpluizen.

Alle moorden hebben één ding met elkaar gemeen. Er zit een rechtse fascistische politieke partij achter. De leden van deze partij, zijn de oorzaak van vele slachtoffers.



Titelverklaring
Het boek ‘De Moord Magnaten’ heeft misschien een titel die niet echt een onderliggende gedachten of een bepaalde betekenis heeft. Dit was met mijn vorige boek ook het geval. Maar een magnaat is een persoon die ergens over heerst of een persoon met veel macht. Dus Moord Magnaten zou kunnen betekenen dat er iemand over de moorden heerst. In dit boek werden een hele reeks moorden gepleegd, waarbij de leden van een rechtse fascistische politieke partij achter zitten.

Zo was er een moord op een huisvrouw, de moord op een eigenaar van een seksclub, twaalf passagiers in de restauratiewagen van een intercitytrein, een directeur van een administratiebedrijf, een callgirl en een registeraccountant. Aan Pieter en zijn collega’s is het de taak deze moorden op te lossen en kijken of er een verband tussen zit. De daders van de moorden zou je dus moordmagnaten kunnen noemen.



Tijdsverloop
In dit boek komt eigenlijk maar één flashback voor. Dat is in het begin. Wanneer de schrijver verteld over een klein meisje, waarvan de moeder is vermoord. In het begin weet je dat nog niet maar later in het verhaal kom je daar achter.

In het verhaal zitten verder heel veel tijdsprongen. Dat wordt niet aangegeven in het begin van een hoofdstuk. Maar in de loop van het volgende hoofdstuk kom je erachter dat de personen al weer verder zijn in de tijd.

Verder komen er nog veel terugblikken in het boek voor. Als Pieter Boorsma bijvoorbeeld mensen heeft ondervraagt, zet hij later alles op een rijtje in zijn gedachten. Hij denkt dus terug wat de ondervraagde personen gezegd hebben. En dat zijn dus terugblikken.



Ruimte
Het verhaal speelt zich eigenlijk overal en nergens af. Je kunt vaak wel nagaan waar het zich afspeelt. Maar er wordt niet zo veel aandacht gevestigd op de plaats. Zo speelt zich het verhaal zich veel af op het kantoor, waar Pieter en zijn collega’s bij elkaar komen.

Van de plaatsen waar niets van gezegd wordt, moet je zelf maar bedenken waar het zicht afspeelt. Bij ze zaak van de aanslag op een trein moet Pieter bijvoorbeeld veel mensen ondervragen. Waar dit gebeurt weet je niet. Maar je zou kunnen bedenken dat hij eerst contact met ze opneemt en dat ze dan een plek afspreken. Of hij gaat er gewoon langs. Ook zijn er veel personen bezig, die de trein helemaal door- en onderzoeken. Pieter moet ook deze mensen opzoeken om te kijken of ze al nieuwe informatie hebben. Waar dit gebeurt weet je ook niet. Ik ga er vanuit dat dit gewoon buiten gebeurd, bij de kapotte trein, waar de aanslag gepleegd is. Doordat Pieter veel mensen opzoekt, en het één en ander doorbespreekt, ligt het voor de hand dat er in dit verhaal veel dialogen zitten.

Verder speelt zich het verhaal af op plekken waar de moorden zijn gepleegd. Bijvoorbeeld een de moord van een eigenaar van een seksclub. Pieter moet dus gaan kijken bij de seksclub wat er gebeurd is. En tenslotte speelt het verhaal zich af in het huis van Carolien, Pieters nieuwe vriendin.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.