Auteur: Arjan Visser
Uitgeverij: Augustus
Jaar van uitgave: 2003
Prijs: Anton Wachterprijs 2004
Samenvatting:
Het boek begint met een wetenschappelijk verslag van professor P. Rijnierse, die onderzoek doet naar de moord in de Witte Sluis, de boerderij van Kapteyn. Dit geeft al een soort overzicht van wat er in het boek gaat gebeuren, maar doordat er in deel I een heel ander onderwerp aan de orde komt, vergeet je dit snel.
In deel I gaat het over dokter Cornelis Boon en zijn vrouw. Deze huisarts geneest zelden patiënten en is overgeplaatst naar een klein dorp, omdat er klachten waren, van onder andere seksuele intimidatie, in de stad. Cornelis Boon gebruikt opiaten, waardoor hij vaak niet te begrijpen is. Als er op een gegeven moment een vrouw bij Nella Boon aanklopt die zegt dat ze een kind van de dokter in zich heeft, verzint Nella een list zodat deze vrouw geen abortus gaat plegen. Dit zou tegen haar geloof in zijn. Een vrouw in het dorp, die een miskraam heeft gehad, krijgt het kind. Dit alles vertelt ze niet tegen Cornelis Boon. Pas als de zoon 18 jaar is geworden, vertelt ze het. De volgende dag is Boon vertrokken.
In deel III ligt er een zwerver op het station van A.. Hij zegt dat hij op zoek is naar zijn zoon. Later verschijnt Nella Boon op het station en zij wil hem, Cornelis Boon, weer mee terug nemen naar huis, maar Cornelis Boon overlijdt voordat er een dokter aanwezig is.
Associatie met de Bijbel:
In het eerste deel van het boek komt er een associatie met de Bijbel voor, namelijk de angst van Nella Boon voor abortus. Als zij daar mee te maken zou hebben, zou zij ook verantwoordelijk zullen zijn voor deze overtreding. Nella Boon doet er alles voor om Louise niet tot abortus over te laten gaan en daarom komt ze ook met haar oplossing om het kind aan Sophie te geven.
In het tweede deel komen er veel associaties voor. Ten eerste is de familie Kapteyn, en vooral Simon, de vader, zeer gelovig ingesteld.
Als Simon Kapteyn ziek wordt gaat hij twijfelen over de Bijbel en de hulp van God. Deze twijfel wordt in één keer weggenomen als ene Peregrino zijn land op loopt, nota bene over het water. Bevroren water, maar toch is dit een verbintenis met de Bijbel. Deze Peregrino wordt gezien als boodschap van God.
Peregrino verzint (?) een verhaal over de bezetenheid van Kapteyn. Hij zou de geest van Abraham in zich hebben. Peregrino zegt dat er een aantal fouten in de Bijbel staan en maakt er een eigen vorm van die onmiddellijk wordt aangenomen door de familie. De geest van Abraham dwaalt nog steeds rond, omdat hij de opdracht van God, om zijn zoon te offeren, niet heeft voltooid. Simon Kapteyn moet zijn oudste zoon offeren, zodat de geest van Abraham niet meer rond hoeft te dwalen.
Als op een gegeven moment een meisje genaamd Kitty het huis in komt, komt Peregrino tot het verhaal dat zij bezeten is door de duivel en dat die duivel moet worden uitgebannen. Hierdoor slaat de situatie in het huis totaal door. Als de duivel ‘overspringt’ van Kitty naar Peregrino, wordt hij zo lang geschopt en geslagen dat hij dood gaat.
Volgens Louise en Zeger moet het doel doorgezet worden, vooral omdat ze de knecht kwijt willen ( hij zou de eerstgeborene zijn, wat niet zo is.) De offering gaat dus door, maar het heeft geen effect, omdat de knecht niet de oudste zoon is. De geest van Abraham dwaalt dus nog altijd rond.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!
Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.
:name
:name
:comment
1 seconde geleden