Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2822 woorden
  • 12 oktober 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
7 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

Auteur: Maarten ‘t Hart
Titel: De Kroongetuige
Uitgever: Wolters-Noordhoff
Plaats van uitgave: Groningen
Jaar van uitgave: 1994
Druk: n.v.t
Aantal bladzijden: 201
Jaar van eerste druk: 1983
Genre: Misdaadroman (volgens ‘t Hart is het een huwelijksroman).

Geraadpleegde secundaire literatuur: http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D233%26site%3D

http://www.scholieren.com/boekverslag/42555

Eerste reactie
Ik heb voor dit boek gekozen, omdat het mij een leuk en spannend boek leek.  Een andere reden waarom ik dit boek gekozen heb is, omdat ik van misdaadromans houd. Ik heb eerst de achterkant van het boek gelezen en dat heeft mijn interesse voor dit boek opgewekt. Mijn eerste indruk van het boek was, dat het een boek was om nooit meer te vergeten. Ik vond het boek spannend en leuk. Ik vind het wel jammer dat het boek een open einde heeft, waardoor veel vragen, die ik over het boek heb, niet beantwoord zijn.

Verdieping
Thomas is een onderzoeker van het Medisch-biologisch Laboratorium die zich bezighoudt met het gedrag van ratten. Hij wil graag weten of ratten na een aantal dagen zonder voer elkaar opeten (kannibalisme onder ratten). Thomas’ assistent Alex vindt de vechtende ratten afschuwelijk om te verzorgen en laat dat daarom voortaan over aan Thomas.

Zijn vrouw Leonie is een weekje bij haar moeder aan het logeren. Thomas zit vervolgens bijna iedere avond in de kroeg met Jenny Fortuyn. Zij werkt in de bibliotheek waar Thomas vaak komt. Na een lange avond drinken wil Thomas dat ze nog even mee naar huis gaat om een afzakkertje te drinken. Ze peinst er niet over, omdat Thomas nu al stomdronken is. Thomas probeert haar op te tillen en mee te nemen naar huis, maar Jenny weet van zich af te slaan en Thomas laat haar verder met rust. Het wordt ondertussen slecht weer en Jenny gaat naar haar huis. Thomas denkt erover om haar nog te volgen.

Een paar dagen later op het laboratorium komen twee rechercheurs (Lambert en Meuldijk) op bezoek. Ze komen voor Thomas, omdat Jenny is verdwenen. Hij zou de laatste zijn geweest die haar heeft gezien. Hij wordt grondig verhoord en de mannen vertrekken weer. Thomas besluit na werktijd langs Jenny ’s appartement te lopen. Daar treft hij de beide agenten weer, die hem nog een keer ondervragen. Jenny kan overal zijn, want ze had heel veel vrienden. Eén daarvan was haar ex-vriend Robert, die zeer binnenkort naar Zuid-Amerika zal emigreren.

’s Nachts wordt Thomas badend in het zweet wakker. Hij gaat naar beneden en zet een plaat van zijn favoriete componist, Verdi, op. Leonie komt ook beneden en ze krijgen ruzie over allerlei dingen: het feit dat Leonie onvruchtbaar is en dat zij graag Schumann luistert.

Lambert blijft Thomas maar lastigvallen (Meuldijk is maar een gewillig slaafje van Lambert en doet niets bijzonders). Hij wil zelfs Thomas’ kleren onderzoeken op bloedvlekken. Thomas vindt dit goed, maar hij wil dat Leonie erbuiten blijft. Ze spreken af dat Lambert de volgende dag meekomt naar Thomas’ huis om zich daar voor te stellen als een nieuwe, gezellige collega van Thomas. Leonie zegt niets, maar ze ziet direct dat de jolige Joost Lamberts geen collega van Thomas is.

Er blijken bloedspatten op Thomas’ kleren te zitten, maar dit komt door het onthoofden van ratten in het laboratorium. Toch wordt Thomas gearresteerd, omdat de ratten na de avond van de verdwijning volgevreten werden aangetroffen en er geen ratten werden vermist en omdat een man die tegenover het laboratorium woont, zegt dat hij Thomas op de avond van de verdwijning samen met een vrouw naar binnen heeft zien gaan en alleen weer naar buiten zien komen. Deze man wordt voorlopig als kroongetuige gezien. Lambert beweert dat Thomas Jenny heeft omgebracht en daarna laten opeten door de ratten.

Nu Thomas in de cel zit, heeft Leonie de kans om uit te zoeken of de theorie van Lambert klopt. Zij gaat na of tweehonderd ratten in een paar uur zo’n zestig tot zeventig kilo mens kunnen opvreten. Zij komt tot de conclusie dat dit niet mogelijk is. Ondertussen schrijft ze ook een paar brieven naar Thomas en ze krijgt er ook wat terug. Thomas vertelt wat hij voor Jenny voelde (niet veel) en ze concluderen allebei dat de buitenlandse schoonmaaksters van het laboratorium de ratten moeten hebben gevoerd, zoals wel vaker gebeurde. Dan mogen Leonie en Thomas geen contact meer hebben, omdat Thomas niets wil zeggen tegen de rechercheurs. Vanaf nu gaat Leonie een dagboek bijhouden om haar gevoelens te kunnen uiten. Ze is ervan overtuigd dat Lamberts compleet fout zit met zijn theorie en ze gaat zelf op pad om de waarheid te achterhalen. Ze bezoekt daarvoor de kroegen waar Jenny samen met Thomas is geweest, Jenny ’s appartement en Roberts buurvrouw. In de kroegen denkt niemand dat Thomas een moordenaar zou kunnen zijn. In Jenny ’s appartement komt ze haar huisgenoot Arianne tegen. Die zegt dat Jenny Thomas ergens voor gebruikt heeft, maar ze weet niet wat.

Leonie heeft de opmerkelijke gave om aan de resten in een koffiekopje te zien wie eruit gedronken heeft. Zo ziet ze op Jenny ’s kamer een kopje staan waaruit overduidelijk rechercheur Lambert uit gedronken heeft.

Lambert heeft intussen de kleren van Jenny gevonden in het toilet van het laboratorium. De opvallende witte laarsjes ontbreken alleen. Dit bewijst wel dat Jenny niet is opgegeten door de ratten, anders zouden er geen resten zijn gevonden. Leonie begint wel aan Thomas’ onschuld te twijfelen. Ze herinnert zich een studentenfilmpje dat Thomas ooit gemaakt heeft. Hier dreef een lijk van een mens tussen zeekoeien op sterk water. Het viel echter niet op omdat ze zo op elkaar lijken. Voor de zekerheid neemt Leonie een kijkje bij de geconserveerde wezens in het lab en jawel, er drijft een lijk van een vrouw tussen de zeekoeien. Ze schrikt enorm en wordt vanaf dat moment steeds wantrouwiger en schuwer. Ze vertelt het aan niemand.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Thomas moet intussen voor de rechter komen. Hij wordt daar ook nog eens beschuldigd van het stelen van drugs uit het laboratorium. Die lagen daar omdat het lab altijd teveel subsidie kreeg. De advocaat weet de tenlastelegging van moord te ontkrachten door de getuigenis van de man tegenover het lab te weerleggen. De man zou niet goed gezien hebben omdat het onweerde en hard regende toen hij mensen bij het laboratorium zag. De rechter accepteert dit en Thomas is weer op vrije voeten.

Als Thomas weer thuis is, durft Leonie hem te vertellen van haar waarneming van het lijk op sterk water en dat ze niet helemaal overtuigd is van zijn onschuld. Thomas gelooft het in eerste instantie niet, maar belooft haar dat hij mee zal gaan naar het lab om een kijkje te nemen. Ze gaan er heen en ook Thomas moet al kotsend toegeven dat er een lijk tussen de zeekoeien drijft. Onverwacht staat ook Lambert naast ze. Maar hij en Thomas moeten allebei erkennen dat het lijk niet van Jenny is. Het blijkt het lijk te zijn van Roberts vrouw, aldus de oude buurvrouw. Hiermee is de zaak rond: Jenny gebruikte Thomas om in het lab te komen, de drugs te stelen het lijk kwijt te raken dat Robert gemaakt had. Vervolgens vertrokken Robert en Jenny naar Zuid-Amerika om een nieuw leven te beginnen.

Leonie blijft nog steeds treurig over het feit dat ze geen kinderen kan krijgen, maar in de krant staan de eerste hoopvolle berichten over reageerbuisbaby’s.

Onderzoek van de verhaaltechniek
De schrijver heeft een vrij makkelijke schrijfstijl gebruikt. Hij heeft niet veel moeilijke woorden gebruikt. De zinnen zijn goed opgebouwd, dat maakt het lezen van het boek ook prettig. Er staan soms lange en ingewikkelde zinnen in het boek. Er zijn ook veel beschrijvingen in het boek, wat het boek een beetje saai maakte. Er zijn niet veel dialogen in het boek, dat maakte het lezen van het boek voor mij op sommige momenten saai.

Plaats
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Leiden in verschillende straten en cafés. Maar vooral in het huis van Thomas en Leonie, Jenny ’s woning, het laboratorium en het politiebureau.

Tijd
Dit verhaal wordt chronologisch verteld. Het verhaal speelt zich af tussen juli en december in de jaren ‘70.Het verhaal bevat ook wel kleine flash-backs en herinneringen, bijvoorbeeld de gedachten van Leonie aan het dia-avondje met de hoogleraar en zijn vrouw en haar herinneringen aan zwarte vogels.

Verhaalfiguren
Thomas Kuyper
Thomas is bioloog. Hij werkt in het universiteitslaboratorium. Hij is erg onhandig. Thomas houdt van literatuur en klassieke muziek. Hij wilt niet zo graag een kind met zijn vrouw Leonie. Hoewel hij onschuldig is, blijft hij zwijgen, waardoor hij langer vast zit. Hij had hier een motief voor, hij wilde namelijk tot rust komen.

Leonie Kuyper
Leonie is een burgerlijke huisvrouw. Ze heeft Frans gestudeerd, maar koos bewust voor het huisvrouwenbestaan. Ze koestert maar één grote wens: een kind krijgen. Ondanks de negatieve berichten van de gynaecoloog (dat ze onvruchtbaar is), blijft Leonie hopen dat ze zwanger wordt.

Jenny Fortuyn
Jenny is een jonge vrouw. Ze werkt bij de bibliotheek en woont in een kamer erboven. Ze gebruikt regelmatig drugs, slaapt met verschillende mannen en misbruikt Thomas om aan drugs te komen.

Lambert
Inspecteur Jozef Lambert is degene die zeer persoonlijk betrokken is bij de zaak omtrent de verdwijning van Jenny, omdat hij vroeger zelf iets met Jenny gehad heeft. Hij wordt omschreven als iemand die zich net als Leonie vastbijt in het onderzoek, alleen is hij ervan overtuigd dat Thomas er hoe dan ook op de één of andere manier bij betrokken is.

De belangrijkste situaties in het boek zijn de verdwijning van Jenny, Thomas die verdacht wordt van moord en Leonie die zelf onderzoek doet naar de verdwijning van Jenny. Die situaties vormen het boek tot 1 verhaal.

Het boek is grotendeel geschreven vanuit de ik-perspectief. In het eerste hoofdstuk lees je het verhaal door de ogen van Thomas. Vanaf het derde tot en met het vijfde lees je het verhaal door de ogen van Leonie. De schrijver probeert volgens mij op die manier duidelijk te maken hoe Leonie en Thomas tegen deze gebeurtenissen aankijken en wat hun gevoelens daarbij zijn. Het verhaal laat de emoties van de twee hoofdpersonen duidelijk naar voren komen.

Onderzoek van de thematiek
Eén van de thema’s die veel in dit boek voorkomt is schuldgevoel. Het viel me tijdens het lezen op dat Thomas én Leonie zich steeds allebei een beetje schuldig voelden tegenover elkaar. Thomas doordat hij min of meer overspel heeft gepleegd en Leonie doordat zij onvruchtbaar is. Ik kreeg de indruk dat Leonie dacht dat Thomas zich wel schuldig voelde, maar niet zozeer om het overspel, maar om de ‘moord’. Een andere thema van het boek is misdaad. Een vrouw wordt vermist en iedereen denkt dat Thomas een misdaad heeft gepleegd. Ze denken namelijk dat Thomas die vrouw vermoord heeft.

Het midden en het begin van het boek zijn belangrijk voor het thema. Zo weet je wie de hoofdpersonen zijn en wat het plot van het boek is.

Kinderloosheid is een belangrijk motief. Leonie vindt het heel erg dat ze geen kinderen kan krijgen. Ze gaat vaak naar de gynaecoloog toe. In de week dat ze bij haar moeder logeert, omdat daar in de buurt een goede gynaecoloog is, begint Thomas met Jenny een relatie. Dus door de kinderloosheid krijgen ze huwelijksproblemen. De kinderloosheid is een  belangrijk motief, omdat het een grote rol speelt in het verhaal. Een ander motief is het spiegelbeeld.  Thomas zegt dat hij verliefd is geworden op het spiegelbeeld van Jenny en niet op Jenny zelf. Dat wil zeggen dat ook al ziet het er op het eerste gezicht hetzelfde uit (het spiegelbeeld en de realiteit), toch zij er vele verschillen. Een spiegelbeeld heeft bijvoorbeeld geen karakter en een mens wel. Ook komen er vaak beschrijvingen van het weer voor in het boek. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is in het begin als Jenny wegloopt bij Thomas en het onweert. In dit geval komt het dus naar voren dat het weer de gevoelens van de hoofpersoon weergeeft. Deze situatie komt vaker voor in de loop van het boek. Muziek, religie en filosofie zijn drie motieven die hetzelfde voorstellen en zeer vaak voorkomen. Alle drie zijn ze een vluchtmiddel van de realiteit. Leonie vlucht in haar muziek en haar geloof als ze bijvoorbeeld ruzie heeft gehad met Thomas. Thomas doet precies hetzelfde maar dan met muziek en filosofie. Ratten zijn eveneens een veel voorkomend motief. Ratten zijn namelijk ook een motief in de rechtszaak tegen Thomas. De ratten zorgen ervoor dat Thomas verdacht wordt van moord. Het één na laatste motief is spinnen. Leonie is doodsbang voor spinnen. Normaal gesproken is Thomas degene die de spinnen uit het huis krijgt. Hij beschermt Leonie van haar angst. Tenslotte heb ik nog het motief van de zwarte vogels gevonden. Er komen vaak vogels voor in het verhaal. Het motief van de zwarte vogels geeft aan dat er iets belangrijks staat te gebeuren in het leven van Leonie.

Kinderloosheid is een belangrijk motief. Leonie vindt het heel erg dat ze geen kinderen kan krijgen. Ze gaat vaak naar de gynaecoloog toe. In de week dat ze bij haar moeder logeert, omdat daar in de buurt een goede gynaecoloog is, begint Thomas met Jenny een relatie. Dus door de kinderloosheid krijgen ze huwelijksproblemen. De kinderloosheid is een  belangrijk motief, omdat het een grote rol speelt in het verhaal. Een ander motief is het spiegelbeeld.  Thomas zegt dat hij verliefd is geworden op het spiegelbeeld van Jenny en niet op Jenny zelf. Dat wil zeggen dat ook al ziet het er op het eerste gezicht hetzelfde uit (het spiegelbeeld en de realiteit), toch zij er vele verschillen. Een spiegelbeeld heeft bijvoorbeeld geen karakter en een mens wel. Ook komen er vaak beschrijvingen van het weer voor in het boek. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is in het begin als Jenny wegloopt bij Thomas en het onweert. In dit geval komt het dus naar voren dat het weer de gevoelens van de hoofpersoon weergeeft. Deze situatie komt vaker voor in de loop van het boek. Muziek, religie en filosofie zijn drie motieven die hetzelfde voorstellen en zeer vaak voorkomen. Alle drie zijn ze een vluchtmiddel van de realiteit. Leonie vlucht in haar muziek en haar geloof als ze bijvoorbeeld ruzie heeft gehad met Thomas. Thomas doet precies hetzelfde maar dan met muziek en filosofie. Ratten zijn eveneens een veel voorkomend motief. Ratten zijn namelijk ook een motief in de rechtszaak tegen Thomas. De ratten zorgen ervoor dat Thomas verdacht wordt van moord. Het één na laatste motief is spinnen. Leonie is doodsbang voor spinnen. Normaal gesproken is Thomas degene die de spinnen uit het huis krijgt. Hij beschermt Leonie van haar angst. Tenslotte heb ik nog het motief van de zwarte vogels gevonden. Er komen vaak vogels voor in het verhaal. Het motief van de zwarte vogels geeft aan dat er iets belangrijks staat te gebeuren in het leven van Leonie.

De titel slaat op 3 kroongetuigen die in dit boek voorkomen en erg belangrijk zijn. De eerste is het kind en waarschijnlijk ook de belangrijkste, het ontbreken van dat kind (de kroongetuige) het grootste probleem is in het verhaal voor Leonie en Thomas. De tweede is Leonie (die zichzelf ook de kroongetuige noemt), omdat zij weet waar het lijk zich bevindt, wat van groot belang is in de zaak tegen Thomas. De derde is de overbuurman van het laboratorium die tijdens het proces de kroongetuige genoemd wordt. Hij is de belangrijkste getuige bij het proces en het hangt voor een groot deel van zijn verklaring af of Thomas wel of niet schuldig wordt verklaard.  Het boek heeft geen motto. Ik denk dat de schrijver daar bewust voor gekozen heeft , omdat er niet echt iets van het boek te leren valt.

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Het werk is voor het eerst gepubliceerd in het jaar 1983. Maarten ’t Hart is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver. Hij werd geboren in Maassluis op 25 november 1944 als oudste zoon van een gereformeerde grafdelver. Maarten 't Hart is getrouwd met Hanneke van den Muyzenberg en woont in Warmond. Maarten ’t Hart heeft een mooi schrijfstijl. Hij gebruikt niet te veel moeilijk woorden. Zijn stijl is moeilijk te omschrijven. Hij schrijft vooral romans, maar ook gedichten.

Een aantal belangrijke boeken van Maarten ’t Hart zijn:

  • 1973 - Ik had een wapenbroeder
  • 1978 - Een vlucht regenwulpen
  • 1979 - De aansprekers
  • 1980 - De droomkoningin
  • 1986 - De jacobsladder
  • 2002 - De zonnewijzer
  • 2004 - Lotte Weeda
  • 2006 - Het psalmenoproer
  • 2009 – Verlovingstijd

Het boek is geschreven in 1983. Het behoort tot de moderne literatuur. Je kunt het boek niet vergelijken met andere boeken van de schrijver, omdat zijn boeken niet allemaal hetzelfde onderwerp hebben.

Het boek hoort in de jaren ’80, omdat er in die tijd nog geen telefoons waren. In het boek lees je ook dat de hoofdpersonen naar platen luisteren en dat is zeer typerend voor die tijd.

Beoordeling
De verhaalelement misdaad had een negatieve werking op mij, omdat misdaad iets is waar niemand in aanraking mee wil komen en ik ook niet.

‘Genadige God, laat hoop mijn lege en kille geest weer vruchtbaar maken.’ (blz 194)

Deze passage heeft mij aangesproken, omdat ik het mooi vond om te lezen dat Leonie hoop krijgt dat ze een kind zal krijgen. Deze passage laat zien dat je altijd hoop moet hebben en nooit moet opgeven wat er ook gebeurd.

Ik vond het boek leuk en spannend, want er zat veel spanning in het boek. Ik heb van het boek genoten. Ik wou het zo snel mogelijk uit lezen, zodat ik achter het einde van het boek zou komen. Ik vond het alleen jammer dat het boek een open einde had, daardoor werden niet al mijn vragen over het boek beantwoord. De gebeurtenissen in het boek waren heel realistisch. Het waren situaties die in het leven ook voor komen. Je leeft mee met de hoofdpersonen van het boek en dat vond ik goed.  Er waren ook wel schokkende gebeurtenissen in het boek zoals de verdwijning van Jenny en de theorie van de politie dat Thomas Jenny aan zijn ratten heeft gevoerd. De opbouw van het boek was niet zo moeilijk. Er kwamen niet veel moeilijke woorden in voor. Dat maakten het lezen van het boek makkelijk. Ik vond het niet fijn dat er veel beschrijvingen in het boek zaten, dat maakt het boek voor mij saai en langdradig. Ik zou het boek aan een ander aanraden, omdat ik heel veel genoten heb van het boek.  Het verhaal laat je meeleven met de personen in het boek. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"