Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 324 woorden
  • 15 april 2000
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
21 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De kroongetuige: De hoofd personen in dit boek zijn Thomas en zijn vrouw, Leonie Kuyper. De bijfiguren zijn Jennny (het meisje dat verdwenen is) en Jozef Lambert (de rechercheur). Het verhaal speelt zich af in Leiden, in het heden. Wanneer het niet zo goed gaat tussen Thomas en Leonie, besluit Leonie een weekje naar haar moeder te gaan. In die week ontmoet Thomas Jenny (in de bibliotheek waar ze werkt), en hij wordt verliefd op haar. Op een avond, als Jenny en Thomas wat gedronken hebben, wil Thomas dat Jenny met hem mee naar huis gaat. Jenny wil dat niet en er ontstaat een kleine worsteling. Thomas gaat alleen naar huis. Twee jongens en een meisje zien alles. Als Thomas de volgende ochtend in zijn laboratorium komt, zijn de ratten, waarop hij onderzoek doet naar kannibalisme, helemaal volgevreten zonder dat één van hen dood is. Die ochtend komt ook rechercheur Lambert langs om te vertellen dat Jenny verdwenen is. Al gauw blijkt Thomas de eerste verdachte te zijn. Thomas wil niet dat Leonie het weet, maar als hij uiteindelijk gearresteerd wordt, moet hij het haar wel vertellen. Leonie is overtuigd van Thomas ‘ onschuld en gaat op onderzoek uit. Ze komt erachter dat Jenny Thomas alleen maar heeft gebruikt om aan de sleutel van de kast te komen waar de drugs bewaard worden die Thomas gebruikt in zijn lab. Jenny steelt de drugs en gaat er samen met haar vriend Robert vandoor. Ze doet zich voor als de vrouw van Robert, die in werkelijkheid door Robert met een pistool om het leven is gebracht. Hij heeft het lijk opgezet op sterk water in het lab van Thomas, tussen de lichamen van op sterk water gezette zeekoeien. (dat lijken net mensen) Jenny was op dat idee gekomen, omdat Thomas haar ooit een zelfgemaakt filmpje (moord in het laboratorium) had laten zien, waarin zoiets gebeurde. Bij gebrek aan bewijs besluit de rechter Thomas uiteindelijk vrij te spreken.

REACTIES

D.

D.

ey
dankje voor uittrekseltje,
heb er veel aan.
ik zit ook in de 4e havo
hoi
duco.

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"