Samenvatting:
Tim van der Meer is een redelijk goede renner uit Nederland. Hij is gefascineerd door getallen en deze fascinatie is een rode draad door het boek. Als Van der Meer, in de zwaarste bergetappe van de Tour de France, net voor een zware valpartij in het peloton zit, die na 1500 meter plaats vindt, en de Amerikaan Chris White demarreert, besluit hij mee te gaan. Er ontstaat een kopgroep van 7 man. Zeven mensen uit zeven verschillende landen en van zeven verschillende ploegen. Van der Meer kijkt eens rond wie deze renners zijn, die al zo vroeg in de zwaarste etappe van ‘de Tour de Franc’, aan de leiding gaan rijden. Hij kijkt naar de rugnummers en terwijl hij aanzet op een lang en recht stuk weg roept hij ineens tegen zichzelf: ”Nee… het zal toch niet?” De rugnummers vormen een cijfercombinatie waar hij al jaren van heeft gedroomd en nu gebeurde het: de stomme cijfercombinatie was in deze kopgroep vertegenwoordigd. Nu moesten ze wel doorrijden… En het gevoel van Van der Meer klopt: wat van tevoren een krankzinnige onderneming lijkt, beeld zich uit in een Tour de France die totaal op zijn kop wordt gezet. De voorsprong van de zeven renners wordt steeds groter, omdat in het peloton niemand rijdt. De ‘tourdirectie’ probeert de renners over te halen hun onderneming op te geven, omdat er anders geen echte klassementsrenner zal winnen en de laatste week van de tour volkomen oninteressant zal worden. In ruil hiervoor krijgen de renners dubbele premies. Maar ze gaan er niet op in en uiteindelijk hebben ze meer dan 40 minuten voorsprong op de nummer 8 van de etappe. Zeven jaar na de bewuste etappe, nodigt Van der Meer zijn medevluchters uit voor een reünie. Inmiddels is Van der Meer een succesvol zakenman. Het geld dat hij nodig had voor het oprichten van zijn bedrijf, is voor een groot deel afkomstig uit de opbrengst van deze etappe. Van der Meer heeft namelijk tijdens de etappe een deal gesloten met de ploegleider van de Duitser Kupfernagel, die die dag duidelijk de minste was van de zeven. Als Van der Meer ervoor zou zorgen dat de Duitser niet teveel achterstand op zou lopen en Kupfernagel de Tour uiteindelijk zou winnen, zou hij 50% van het winnaars bedrag in Parijs krijgen: 400000 gulden Na de etappe leidt Van der Meer de official van de dopingcontrole af, zodat White en Dutronc een potje meegenomen urine konden overhevelen. Voor deze actie kreeg hij nog eens 100000 gulden van de ploegleider van White. Uiteindelijk wint Kupfernagel de Tour en maakt Van der Meer een goede slag die Tour. De reünie die Van der Meer heeft georganiseerd, wil hij gebruiken om zijn morele schuld aan zijn medevluchters af te kopen. Het wordt een weekend vol met drank, drugs en vrouwen en langzaam wordt het de andere renners duidelijk, dat ze die bewuste dag gepakt zijn door Van der Meer.
- Hoofdpersoon:
Tim van der Meer.
- Karakter:
Een Nederlandse wielrenner die heel graag wil winnen.
- Uiterlijk:
Een gespierde man, met wielerkleding aan en op zijn wielrennersfiets.
- Periode waarin het zich afspeelt:
1992 - 1999.
- Sfeer:
Spannend, in het boek word steeds over een etappe doorgeschreven zodat je vol spanning zit te wachten wie de etappe wint. En wie de gele trui overneemt.
- Tijdsverloop:
Ja het gaat over een tour van 1992 en daarna gaat het over een reünie van 7 jaar later.
- Plaatsen waar het zich afspeelt:
1992 in Frankrijk, 1997 Bij Tim van der Meer thuis.
- Perspectief:
Mart Smeets gebruikt niet veel moeilijke woorden, het is goed te begrijpen.
- Thema:
Het belangrijkste probleem is dat Tim van der Meer, de Duitser Kupfernagel, in de zwaarste bergetappe in de tour op niet teveel achterstand zou laten lopen, zodat Kupfernagel uiteindelijk de tour wint en dan krijgt Tim van der Meer de helft van het geld dat Kupfernagel zou winnen: 400 000 gulden.
- Motieven:
Het doorgaan met vertellen over dingen.
- Titelverklaring:
De titel is de kopgroep, want het gaat (grotendeels) over de kopgroep van de zwaarste bergetappe van de Tour de France in 1992.
- Realisme:
Ja het boek is realistisch, want het is zo vertelt dat het echt gebeurd kunnen zijn.
Beoordeling
- Eigen mening: Ik vond het wel een leuk boek, Mart Smeets gebruikte de goede dingen om het boek spannend te maken, dat is iets wat ik leuk vind.
- Kon je je in het boek inleven: Ja, hij vertelde steeds door over dingen, dus moest je langer wachten om het te weten en dan ging je het boek ook door lezen want je wilde het weten.
Bijv. Wie de winnaar zou worden in de Tour de France van 2002. Hij bleef er maar over doorvertellen zodat je steeds moest wachten wie de winnaar werd.
Informatie Schrijver:
- Naam:
Mart Smeets
- Geboortedatum:
11 januari 1947
- Loopbaan:
Mart Smeets is sinds 1974 verbonden aan Studio Sport als verslaggever en presentator en sinds 2002 in vaste dienst van de NOS. Hij doet al jaren vanuit Frankrijk verslag van de Ronde van Frankrijk. Hij doet tevens verslag van diverse schaatsevenementen, schrijft wekelijkse columns, o.a. voor Sportweek, Trouw, Haarlems Dagblad en VARA TV Magazine, en presenteert op vrijdag en zaterdag het nachtelijke muziekprogramma For the record op Radio 2. Hij presenteert het programma al bijna 15 jaar. Van For The Record werd verwacht dat het na 4 september 2006 van de radio zou verdwijnen, maar wegens vele protesten haalde Radio 2 het weer terug.
Voordat hij presentator werd, was hij journalist voor verschillende kranten en tijdschriften, onder meer bij de Volkskrant en Trouw. Hij begon bij De Tijd, dat toen nog een dagblad was. Nog eerder was hij basketballer bij Levi's uit Haarlem. Ook stond hij op de spelerslijst bij zes oefeninterlands in Duitsland.
- Zijn boeken:
Rugnummers en ingevette benen (1990), Stoempen, snot en sterven (1991), Net echte mensen (1991), Kopmannen en waterdragers (1992), Het dream team (1992), Behoorlijk getikt (1993), Door naar de volgende ronde (1994), Stukken beter (1995), Overleven (1996), Hoezo bezeten? (1996), Opgeruimd (1998), De kopgroep (1999), Veelbesproken (1999/2002) Een lange ontsnapping (1997), Een brok in de keel (1997), Ik was nooit in Nagano (1998), Murfreesboro blues (2000), Prikkels (2000), Oranje boven! (2000), Netwerk (2001), Kriebels (2001), Dertig (2002), 100 mannen (2003), Sterren (2003), Bruisend (2002), In Amerika (2004), Op koers (2005), Zomeravondvertellingen (2004), Spelen (2004), De Tour van '80 (2005), Retro (2005), Geel (2006,) Wereldtour (2006), De Tour wacht op niemand (2007), Helder (2007) en Vuur (2008).
- Plaats en jaartal boek:
5e druk 2002, uitgeverij: L.J. Veen
- Jaartal 1e uitgave:
1999
-Genre van het boek:
Sport
REACTIES
1 seconde geleden