De kloof door Jan Terlouw

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 2145 woorden
  • 5 juli 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1983
Pagina's
175
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De kloof
Shadow
De kloof door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Hoofdpersoon:
In dit boek is de hoofdpersoon Ginder Sekoer. Ginder is 16 jaar en hij woont in een land dat in 2 stukken is gesplitst (in Bergen en Dal). Hij woont in het gedeelte Bergen bij zijn moeder in de plaats ‘Lovendal’. Hij zit in het laatste jaar van zijn school. Zijn familie wil dat hij na school naar de Technische Hogeschool gaat, maar dat wil hij zelf niet dus hij besluit om er niet heen te gaan. De ouders van Ginder zijn gescheiden. Zijn moeder woont in Bergen en zijn vader in Dal. Hij heeft zijn vader 10 jaar lang niet gezien en daarom is hij ook van plan om naar Dal te reizen.

Bijpersonen:

Grootmoeder van Ginder: De grootmoeder van Ginder is heel erg slim. Ze was de eerste vrouwelijke ingenieur in Bergen en Dal. Ze zegt wat ze vindt. Vlak voordat grootmoeder doodgaat (ze gaat namelijk in het begin van het boek al dood) vertelt ze aan Ginder dat er dagboeken en krantenknipsels in een laatje liggen bij haar kast. Ze vertelt hem ook dat hij die dagboeken en krantenknipsels na haar dood moet doorlezen en meenemen.


Swankhuisen: Hij doet zich voor als Domen Compagne. Hij is eigenlijk wel aardig, maar hij is toch een smiecht omdat hij zich als iemand anders voordoet. Hij ontmoet Ginder op zijn reis naar Dal en hij ziet Ginder vaak als Ginder bij Barbara langskomt. Hij is ook medeplichtig bij de ontvoering van Doeve (Doeve is de oom van Ginder(alleen weet Ginder dat niet)) .

Dr. Anton Siegfried Villerius: Anton is een doctor in de economische wetenschappen en eredoctor in de sociale wetenschappen. Hij is 62 jaar en erg netjes. Hij is de best invloedrijke en geïnformeerde man in Bergen. Hij doet alsof hij de mensen in Dal wil helpen, maar dat wil hij in het echt niet, daardoor probeert hij ook de bouw van de brug tegen te houden. De reden daarvoor is dat hij niet wilt dat de mensen in Dal kunnen profiteren van Bergen en dat verdienen ze niet, omdat hij vindt dat ze niks doen en kunnen.
Anton komt niet zo vaak voor in het boek, maar hij heeft toch veel invloed op andere mensen en gebeurtenissen in het boek.

Barbara Compagne: Barbara is 16 jaar en woont in het stadje Godelingen in Dal. Ze wordt een vriendin van Ginder als hij in Dal op bezoek is. Haar moeder is overleden door een auto ongeluk

Het verhaal speelt zich af in het land Berg - en - Dal, maar door een aardbeving ontstaat er een scheur dwars door het midden van Berg - en - Dal waardoor het in twee verschillende landen wordt gesplitst. Een land heet Bergen en het andere land heet Dal.
Het is niet duidelijk in welk jaar dit boek zich afspeelt, maar waarschijnlijk rond deze tijd, want ze hebben wel auto’s en telefoonlijnen, maar ze hebben er toch heel weinig van.
Het boek is chronologisch en er zijn een paar flash backs.

De vertelde tijd van dit boek is ongeveer 2 en een half jaar, maar als je de inleiding niet mee zou tellen zou het een half jaar zijn.
Ik heb ongeveer 6 uur nodig gehad om dit boek uit te lezen.

Belangrijkste probleem:
Het probleem in dit boek is dat het land Berg – en – Dal wordt gesplitst in 2 verschillende landen doordat er een aardbeving is geweest die een scheur heeft veroorzaakt dwars door het midden van Berg - en – Dal. De namen van de 2 landen worden: Het ene land heet dan Bergen en het andere Dal. Alle uitvinders en wetenschappers zitten in Bergen, waardoor het in Dal slecht gaat met de economie. Dal krijgt dan ook een grote achterstand vergeleken met Bergen. Dal wil dan ook dat er een brug wordt gebouwd tussen de twee landen over de kloof heen, maar e wetenschappers zeggen dat het onmogelijk is maar is dat wel zo…..

Afloop probleem:
Het probleem wordt opgelost. Dr. Anton Siegfried Villerius en andere wetenschappers en Swankshuizen worden opgepakt door de politie. Swankshuizen wordt opgepakt wegens ontvoering en Dr. Anton Siegfried Villerius wordt opgepakt wegens ontvoering en het tegenhouden van de bouw van de brug. Er wordt als nog een brug gebouwd nadat de ze zijn opgepakt.

Het einde loopt goed af en is voor een deel gesloten.
Je ervaart het verhaal door de hoofdpersoon Ginder zelf.
De titel heet de kloof omdat er 1 land uit elkaar werd gehaald en in 2 land is gesplitst door de kloof en het draait ook om de bouw van een brug over de kloof en als de kloof er niet was hoefden ze de brug ook niet te bouwen.

Beoordeling:
Ik vind het boek wel leuk. Het is niet realistisch omdat het niet zo snel in het echt gebeurd, waardoor het toch leuk wordt omdat het anders is dan andere boeken. Het is ook spannend waardoor je snel verder wilt lezen. Het is ook raar dat sommige mensen niet wouden dat er een brug zou worden gebouwd en dat kan in het echt ook gebeuren.

Samenvatting:
Ginder woont in Bergen in een huis samen met zijn moeder en grootmoeder. Op een dag vraagt grootmoeder of Ginder naar haar kamer wil komen. Als Ginder in haar kamer is vertelt ze hem dat ze een belangrijk geheim heeft. Ze vertelt het geheim niet, maar ze zegt dat er schriften en krantenknipsels in de la van haar bureau liggen. Ze vertelt hem ook dat hij de schriften en krantenknipsels pas mag bekijken als ze dood is.

Twee jaar later heeft Ginder eindexamen gedaan op school en gaat hij met school op schoolkamp. Halverwege het schoolkamp krijgt Ginder het bericht dat zijn grootmoeder op sterven is. Als Ginder weer thuis is, is grootmoeder al overleden en ook begraven. De moeder van Ginder heeft de kamer van grootmoeder al opgeruimd en alles weggegooid. Ginder vroeg waar de papieren van grootmoeder liggen. Zijn moeder zei dat ze de papieren aan vuilniswagen had meegegeven. Ginder besluit om op de vuilnisbelt te zoeken naar de papieren. Hij vindt alleen 2 halfgebrande bladzijden uit het dagboek van grootmoeder.

Als hij weer thuis is bekijkt hij de 2 bladzijdes. Hij kan alleen een paar stukken van woorden nog lezen en daar maakt hij een lijstje van:
ootschap??
brug
ddruftigensteun - nooddruftigensteun
Vil -Vilder en leerlooierij De Geus?
sleden?? Meervoud van slee? Of bijvoorbeeld Dosleden? (Dos is een
voetbalvereniging van Lovendaal)
urlijk - avontuurlijk? bestuurlijk? of gewoon natuurlijk?
Dal
ardbeving - aardbeving
tructies - constructies? instructies?
Varenbaan
zonder va - zonder vader?
eftige man - heftige man? deftige man?
rijk
verdenkingpoli - politicus? of politie? (past goed bij het woord verdenking)

Ginder wilt graag naar Dal reizen om zijn vader te bezoeken. De laatste keer dat hij hem heeft gezien was 10 jaar geleden. Een reis naar Dal gaat niet zo gemakkelijk. Je moet 2 weken op een kameel door de woestijn reizen (ze gaan namelijk om de kloof heen). Als Ginder genoeg geld heeft voor de reis vertrekt hij met de trein naar het plaatsje ‘Westmalo’ waar de reis zal beginnen. De reis zal eindigen in ‘Zuidmalo’.

Als de reis eindelijk begint zijn er ongeveer 100 mensen. De kamelen worden begeleid door de begeleiders, er reist ook een grote karavaan mee waar eten in zit. Ginder ontmoet veel mensen tijdens de reis, waarvan een Domen Compange is. Hij zegt dat hij naar zijn dochter in Dal gaat en dat Ginder altijd langs kan komen. Hij heeft ook verband om zijn gezicht en been.

Als ze in ‘Zuidmalo (Dal)’ aankomen gaat Ginder naar de stad waar zijn vader woont: ‘Godelingen’. Als hij daar is ziet hij dat zijn vader een nieuwe vriendin heeft. Na een paar dagen gaat Ginder langs bij Domen Compagne. Hij ontmoet ook Barbara (dat is de dochter van Domen).

Als hij later weer terug is bij zijn vader vertelt zijn vader hem over Doeve Bouwmeester. Zijn vader zegt dat Doeve een slimme architect is en dat hij plannen had om een brug te bouwen. Op een dag was hij plotseling verdwenen, waarschijnlijk in de kloof gevallen. Ginder die wilde daar meer over weten, dus ging hij de ouders van Doeve opzoeken. De ouders van Doeve vertelden hem dat hij door hun is geadopteerd.
Als Ginder een keer langs de kloof loopt wordt hij opeens in de kloof gegooid door een man.
Ginder blijft net haken aan een stuk uitstekende rots. De man komt naar beneden de kloof in om Ginder er verder in te gooien. Ginder pakt een stuk rots die hij naar de man gooit, waardoor de man naar beneden valt.

Later vertelt Barbara aan Ginder dat die man een vriend van Tappenier is. Als Ginder nog een keer naar de ouder van Doeve gaat krijgt hij te horen dat Joren Verloren ook langs is geweest en ook allemaal dingen over Doeve wou weten. Wat later ziet Ginder dat Joren Verloren bij een terrasje zit. Hij gaat ernaast zitten en begint te praten. Opeen loopt Joren Verloren weg.
Een paar dagen later komt Joren Verloren naar Ginder toe en hij geeft hem een pakje die hij naar Bergen moet brengen, want Joren Verloren is te zwak om te reizen want hij heeft zijn been gebroken.

Na een paar weken gaat Ginder terug naar Bergen. Als hij een keer naar een bijeenkomst van Technische Hogeschool gaat ziet hij Domen praten met Villerius. Ginder merkt ook dat Villerius tegen een snellere verbinding is met Dal en Bergen. Als Ginder een keer Domen probeert te bellen blijkt dat Domen helemaal niet meer bestaat. Die was jaren geleden verongelukt bij een bedrijfsongeluk. De man die zich als Domen uitgaf is Swankshuizen. Ginder besluit om de politie te bellen. Barbara kwam ook naar Bergen.

Als Ginder en Barbara op een avond naar een goochelshow gaan kijken (Ginder heeft de goochelaar ontmoet tijdens de terugreis naar Bergen) ziet hij Swankshuizen een papiertje overhandigen aan Tapenier. Ginder gaat na de show naar de goochelaar en vraagt of hij het papiertje te pakken kan krijgen. De goochelaar overhandigt het briefje aan Ginder. Op het briefje staat: ‘042315 Varenbaan’.
Ginder en Barbara komen erachter dat het op de 4de om 23:15 betekent.
In het dagboek van oma staat er iets met ‘zonder Va-’. Ginder besluit om op de 4de naar de renbaan te gaan. Hij hoort daar iets over Kalander en dus schrijft hij dat in het zand op. Ginder springt dan op een koets die naar Kalander gaat.

In Kalander wordt Ginder gesnapt en wordt hij in een kamer opgesloten. Naast Ginder zit nog een andere man. Die man is Doeve Bouwman. Hij is daar ook opgesloten door Dr. Anton Siegfried Villerius. Dr. Anton Siegfried Villerius heeft hem daar opgesloten omdat hij geen brug wou tussen Dal en Bergen, omdat ze dan met rijkdommen van Bergen konden meedelen en Doeve had juist plannen om een brug te bouwen.

Intussen is Barbara ongerust en besluit ze maar om naar de renbaan te gaan. Als ze bij de renbaan is ziet zij de letters die in het zand zijn geschreven door Ginder. Samen met de politie gaat ze naar Kalander en bevrijden Doeve en Ginder. Villerius en de rest worden opgepakt door de politie. Doeve gaat verder met de plannen voor een brug.

Informatie over de schrijver:

De schrijver van dit boek is Jan Terlouw. Hij is geboren op 15 november 1931.
Zijn vader was een dominee. Hij was de oudste kind van de dominee en hij had 2 broers en ook 2 zussen. Hij maakte zijn jeugd door in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep waar zijn vader een predikant was. Hij heeft beide dorpen gebruikt als voorbeeld in zijn boeken, alleen heeft hij de namen van de dorpen veranderd in zijn boek. Veel van zijn boeken spelen zich gewoon in de normale situatie (deze tijd) af, maar hij heeft een paar boeken geschreven die zich in een fantasie land afspelen. Sommige dingen die in zijn boek staan zijn echt gebeurt, maar de meeste dingen heeft hij zelf verzonnen.
In zijn carrière heeft hij wiskunde en natuurkunde gestudeerd. Hij had ook een lange politieke carrière gehad. Hij was gemeenteraadslid, fractievoorzitter D'66, Lid van Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken, Secretaris-Generaal, Commissaris der Koningin in Gelderland en sinds 1999 Senator van de Eerste Kamer.

Thema achtergrondinformatie:

Dit Thema van het boek is een mengeling van deze tijd en fantasie. Er komen ook auto’s in het boek voor net zoals nu en ze hebben ook telefoons. De kloof zou in het echt ook kunnen gebeuren, maar dat is meer fantasie. Ook dat iemand de bouw van een brug wou tegenhouden kan ook in het echt gebeuren. Het leukste aan deze thema is dat het ook nu zich kan afspelen, maar aan de andere kant niet. Er zit ook wat geheimzinnigheid in dit boek, want de grootmoeder van Ginder heeft een geheim en dat is wat Ginder wil uitzoeken waardoor hij in die situatie belandt en ontdekt dat Doeve nog bestaat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kloof door Jan Terlouw"