Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De kleine blonde dood door Boudewijn Büch

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover De kleine blonde dood
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1879 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
25 keer beoordeeld

Boekcover De kleine blonde dood
Shadow

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader. De kleine blonde dood is een hartverscheurend verhaal over …

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zes…

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader. De kleine blonde dood is een hartverscheurend verhaal over verlies, verdriet en machteloosheid. Een monument voor een kleine, gestorven jongen.

(In het boek wordt de naam van het kind overigens zonder ‘e’ gespeld)

De kleine blonde dood door Boudewijn Büch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting 1 Boudewijn gaat met zijn klasgenoten op schoolreisje naar Gelderland. Zijn vader vertelt dat er daar Duitse vlindersoorten zitten, en als het mogelijk was hij er een paar zou willen vangen. Als hij daar is wordt hij door zijn meester beveelt om bij hem te blijven. Maar hij ziet een vlinder en gaat er achteraan. Na een kwartier is hij de weg kwijt. Als hij de vlinder heeft komt er een groene auto met twee mannen erin. Het is de Duitse douane. Ze brengen hem ook weer terug. Als hij thuis komt en vertelt hoe hij aan de vlinder komt is zijn vader woedend en vertrapt de vlinder. 2 Boudewijn gaat met zijn zoontje Micky (vijf jaar jong) naar Artis. Als Boudewijn hem dan beantwoordt maakt hij daar een vraag van. Als ze daar zijn rent hij overal naartoe, vol bewondering. En eet hij zich die dag dan ook helemaal vol. Als ze bij een café aankomen is er hij misselijk van en kotst daar. Boudewijn belt zijn vriendin Fleurette om hem te komen helpen met Micky. Als ze thuis komen ligt Mieke bezopen op de bank en er komt een hevige woordenwisseling tussen haar en Boudewijn.
3 Het is de maandag voor prinsjesdag, en Bboudewijn en zijn vader hijsen de vlag. Alles moet perfect zijn. De paal is geverfd, het lint is gebleekt en de vlag mooi gestreken. Ze lopen er naartoe om hem op te hijsen, waarop Boudewijn tegen zijn vader knalt en ze het opnieuw doen. De volgende dag gaan ze samen naar Den Haag om de koningin te bekijken. Maar als de gouden koets opeens langs komt schreeuwt zijn vader tegen de koningin dat hij meer heeft gedaan voor het land dan zij, waarop een medetoeschouwer aan Boudewijn vraagt, of die gekke persoon misschien zijn vader is. Boudewijn antwoordt hierop van niet. Als zijn vader voor zijn actie wordt opgepakt, loopt hij alleen naar huis. Maar dan hoort hij zijn vader roepen: "Jongen, hier ben ik weer". Ze hadden hem vrijgelaten toen ze hoorden wie hij was. 4 Micky gaat met zijn vader naar vaders oma. En als oma hoort dat hij een zoon heeft maar niet is getrouwd wil ze er niets over horen. Ook nog eens omdat hij homo is. Ook de moeder van Boudewijn heeft er een beetje problemen mee. Maar oma wordt opgenomen in een tehuis waar Boudewijn op tienjarige leeftijd een jaar heeft gewoond. De oma is aan het dementeren en doet de raarste zelfmoordpogingen. Vlak daarna overlijdt Micky en wil boudewijn zijn oma niet meer bezoeken. 5 Met kerst moeten de jongens onder de twaalf staan en de ouderen op een krukje zitten. Als een broer het geheime kastje heeft geopend, begint hij helemaal te trippen en slaat hij hem en moeder. Als vader klaar is probeert moeder de zaken op orde te krijgen en komt het besluit dat er geen feest meer mag worden gevierd. 6 Boudewijns vader is een reserve-politieagent en als het druk is moet hij het verkeer regelen. Hij gaat dan bijna altijd kijken als zijn vader aan het werk is. Zijn vader geniet ervan. Als Boudewijn midden op de weg staat en even alles vergeet wordt hij bijna omgereden. Zijn vader bekeurt hem als hij niet naar het voetpad gaat. Ook probeert zijn vader iedere Duitser te bekeuren. En hij neemt enkele weken later ontslag bij de reservepolitie. 7 Boudewijn gaat met zijn vader naar het legermuseum in Leiden. Eigenlijk wil hij liever naar een ander museum, maar zijn vader vindt dat hij niet moet zeuren. Hij wil alleen kijken in de sectie over de eerste en tweede wereldoorlog. De overige zalen zijn niet interessant. Hij maakt stampij als hij vindt dat een Duits uniform de verkeerde epauletten heeft. Hij is van mening dat kinderen hierdoor onjuist geïnformeerd worden. Na dit incident verontschuldigt hij zich en toont hij zich bereid om de schade te betalen.
8 Gedurende bijna een half jaar verblijft Boudewijn in een inrichting in Brabant. Hij lijdt aan 'onverklaarbare' zenuwtoevallen, die veroorzaakt worden door het gedrag van zijn ouders. Tijdens zijn verblijf wordt hij geen enkele keer door zijn ouders bezocht. Hij mag niet lezen en dat is een ware straf. Na twee jaar last te hebben gehad van zware buikkrampen -zogenaamd veroorzaakt door zenuwen - wordt de diagnose 'buikvliesontsteking' gesteld. In het ziekenhuis raakt Boudewijn in een coma. Hij ontwaakt na drie weken en ziet zijn vader naast zijn bed zitten. Vader heeft al die tijd niet kunnen slapen en gewacht tot Boudewijn weer bij zou komen. Als verrassing heeft vader een grote stapel boeken meegenomen en zijn mooiste medaille. Bij thuiskomst krijgt Boudewijn een fiets, waar hij pas na een jaar op mag, en een boekenkast voor zijn boeken. 9 De familie gaat wandelen in Longelijsie, een landschap waar Boudewijn zelf deze naam aan heeft gegeven. Zijn vader verklaart dat ze katholiek zijn geworden, omdat hij wil voorkomen dat zijn kinderen hetzelfde zullen meemaken als hij. Tijdens de picknick leest vader zijn kinderen Duitse verhalen voor en vertelt hij over zijn broer, Onkel Jobab, die in de oorlog zwaar mishandeld is. En Boudewijn wordt verteld dat hij met hem moet wandelen als hij bij hun blijft logeren. Ook let Boudewijn goed op het boek dat zijn vader stevig in zijn hand vastklemt. 10 De oom Jobab komt het weekend langs. Moeder maakt eten klaar. Andijvie, bloemige aardappelen met veel jus en gehaktballen. Boudewijn en hij gaan een stuk wandelen en hij trakteert Boudewijn op een zak patat. Hij betaalt echter met een oude mark i.p.v. een kwartje. 11 Boudewijns vader is helemaal gek aan het worden. ’s Avonds komt een dokter langs en geeft hem een spuitje. En hij raadt aan om professionele hulp te gaan zoeken. Ze kregen ook een zakelijke brief thuis met als inhoud, dat hun oom jobab gestorven was en hen als erfgenaam had aangewezen. 12 Als mieke steeds meer alcoliste wordt, neemt Boudewijn Micky bij hem in huis. Hierdoor beëindigt de relatie tussen Boudewijn en Fleurette. Als Boudewijn naar Parijs gaat blijft Micky bij Mieke’s vriendin slapen. Als hij hem weer gaat ophalen is hij niet meer bij haar. Zijn moeder heeft hem met de kerstdagen opgehaald en hij is gevallen van de trap. Hij komt hierdoor terecht in het ziekenhuis, en blijkt dat hij al voor een lange tijd een hersengezwel heeft gehad dat is gesprongen. De artsen proberen hem nog met apparaten in leven te houden. 13 Boudewijn krijgt een brief met een kopie van een rouwkaart. Zijn vader is overleden. Na het overlijden van zijn vader krijgt hij nog een brief, alleen deze is van de vrouw van zijn vader. Het is een afscheidsbrief van zijn vader waarin hij zegt dat hij zelfmoord heeft gepleegd en spijt heeft van zijn gedrag.
14 ‘Eigenlijk is uw zoon al dood. Medisch bekeken dan,’ zei de dokter tegen Boudewijn. Ze houden hem nu nog steeds kunstmatig in leven. De arts zegt tegen Boudewijn dat hij eens goed moet nadenken wat hij wil. Micky nog jarenlang laten leven of de apparaten uitschakelen. En hij komt met de keuze om de apparatuur uit te schakelen. 15 Micky moest op zijn vierde verjaardag naar de vrije school. Toen Boudewijn Micky naar school bracht moest hij huilen. Hij zei: "Het is hier vies". Als micky niet kan slapen van spanning doen zijn ouders enkele enkele beloftes. Hij krijgt zoveel limonade als hij wil. En vervolgens slaapt hij eindelijk in. 16 In 1961 bezoekt Boudewijn het Suezkanaal. Hij blijft er echter slechts een half uur, omdat hij op doorreis is. Hij herinnert zich dat zijn vader vijf jaar eerder somber reageerde op de Israëlische inval in Egypte, bij het Suezkanaal. De kleine Boudewijn begrijpt er niets van. Vader vertelt dat hij geboren is in Danzig. Hij legt uit dat je er maanden over doet om er op de fiets te komen. Boudewijn vraagt of het leuk is in Danzig en vader reageert woest met de opmerking: "Leuk, leuk? Dacht je soms dat we achter drumbands aan liepen en de polka dansten, of negers hier op de vloer die zitten te springen?". 17 Boudewijn en Mieke nemen Micky mee naar een vakantiehuisje in Italië. Boudewijn en Mieke zitten wat te praten over trouwen, waarbij Boudewijn duidelijk probeert te maken dat dat niet gaat, omdat hij een homo is. Ook zegt hij haar dat ze moet stoppen met de drank. En hij besluit dat hij bij hem moet komen wonen. 18 Boudewijn bezoek Mieke nog een keer nadat Micky is overleden. Hij informeert naar de begrafenispolis maar deze kan ze niet vinden. De jongen wordt gecremeerd, en Boudewijn wil dat er muziek van de Rolling Stones wordt geraaid, want Micky was namelijk van Mick Jagger. Zes jaar na het overlijden van Micky bezoek Boudewijn de open dag van het crematorium. Hij schrijft een reportage voor de krant. Hij krijgt een klachtenbrief van de directeur over een passage die niet geplaatst had mogen worden. Boudewijn maakt zijn boek voor zijn zoontje, omdat de micrografie mislukt is. 19 1969. Mieke begint Boudewijn aan zijn kop te zeuren dat hij zijn vader moet informeren over zijn eigen vaderschap. Hij belt hem op, en komt een uur later bij hem aan. Zijn vader heeft een nieuwe vrouw, zijn vijfde inmiddels. Zij komt uit Denemarken, en haar naam is Astrid, en bijna 19 jaar, één jaar jonger dan Boudewijn. Als Budenwijn het vertelt, de baby, homoseksualiteit, drugs, agenten trappen, wordt hij zeer bleek. Hij geeft hem 25 gulden en een strippenkaart om nog een keer langs te komen en alles eens te bespreken.
20 Boudewijn spuugde op het raam van een NSB’er die hem toen de hele ruit heeft laten poetsen. Toen zijn vader dit hoorde was hij natuurlijk kwaad, en sprak een week niet meer met hem. Maar de zevende dag lag er een briefje, waarop stond dat hij zich een mooi boek mocht uitzoeken met de tien gulden die erbij lagen. Toen ze het boek haalden bleek dat zijn vader en de dwaze meneer Wisse, vrienden van elkaar waren. Het boek dat hij had gekocht was een misdruk. Een aantal pagina’s ontbrak, en meneer Wisse heeft geprobeerd een nieuw examplaar te regelen, en zelfs het geld terug geven. Maar dit was het boek dat hij met vader gekocht had, en niet kwijt wou. Zijn vader was op een nette manier gestorven. Hij had alle rekeningen betaald. 21 Boudewijn zit in het gesticht, waar ze aapje van hem hebben afgenomen, en hem niet meer terug willen geven. Als ze naar de kerk gaan werden ze ook voor gek gehouden en geplaagd door de andere jongens. Toen zijn vader eens een keer van wedstrijdschieten thuiskwam met twee opgezette vogels, kreeg hij alweer slecht commentaar. Zijn moeder wilde die dingen niet in het huis hebben. Nadat er nieuwe meubels in het huis waren gezet, wilde moeder de dingen opeens wel in de kamer hebben. En als ze kwaad was reageerde ze zich op de opgezette beestjes af. De kleine Micky probeert om in de slaapkamer van zijn ouders te komen en verzint allemaal listen. Als Boudewijn hem binnen laat spring hij meteen bij hem in de edele plaats. Hij krijgt hem weg, en Mieke vraagt om zijn hulp. Micky vindt op het strand een gebruikt condoom en Boudewijn denkt terug aan zijn vader, die hem vertelt dat hij die dingen nooit mag gebruiken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood door Boudewijn Büch"