Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Indische vlieger door Theo Engelen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De Indische vlieger
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 537 woorden
  • 25 juni 2007
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
35 keer beoordeeld

Boekcover De Indische vlieger
Shadow
De Indische vlieger door Theo Engelen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De Indische vlieger Schrijver: Theo Engelen Samenvatting Sukardi is een Indonesisch jongetje dat in het voormalig Nederlands-Indie in een klein dorpje op het eiland Java woont. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de Nederlanders de macht hadden. In Sukardi`s beurt staat een grote villa waarin legergeneraal van der Vliet en zijn gezin inkomen wonen. De villa, met de naam Boengoer, wordt ook als legerkazerne gebruikt. Sukardi en zijn kleine zusje Ati spelen vaak in de buurt van Boengoer, waardoor ze bevriend raken met de zoon van legergeneraal van der Vliet: Herman. Boenki de broer van Sukardi werkt in de tuin van de familie van der Vliet, maar eigenlijk vindt hij dat Indie een onafhankelijk land moet zijn. Op een dag verdwijnt hij, en later blijkt dat hij zich heeft aangesloten bij de TNI (het nationalistische leger) dat strijdt voor onafhankelijkheid. Dan wordt Indie opeens overgenomen door de Japanners, en het leven wordt erger want de Japanners zijn veel strenger. Sukardi is heel verdrietig omdat hij zijn vriend Herman, die weer naar Nederland is vertrokken mist. Gelukkig duurt de bezetting van de Japanners niet lang en in 1945 nemen de Nederlanders de macht weer over. Boengoer wordt nog steeds als legerkazerne gebruikt, en Sukardi raakt opnieuw bevriend met een Nederlandse soldaat: Ton Winkels. Maar nu wist Sukardi niet meer of hij moet kiezen tussen zijn broer en de TNI of Ton en het Nederlandse leger. Op 21 juli 1947 gebeurt het: De oorlog tussen de TNI en het Nederlandse leger begint. Van Boenki wordt na de oorlog niets meer vernomen. Sukardi krijgt een brief van Ton waarin staat dat terug is gestuurd naar Nederland, maar nu wil hij weten waarom. In 1986 krijgt Sukardi nog een brief, uit Nederland, hij is van Ton. Ton vraagt of Sukardi naar Nederland wilt komen en Sukardi neemt het aanbod aan. In Nederland ziet hij dat Ton erg ziek is en binnenkort waarschijnlijk zal overlijden. Maar Sukardi wilde natuurlijk nog steeds weten waarom Ton naar Nederland ging. Toen vertelde Ton dat hij voordat hij terug gestuurd werd een tijdje in de gevangenis had gezeten, omdat hij Sukardi´s broer, Boenki, vrijliet. Later gaf hij zichzelf aan wegens schuldgevoel. Drie weken na Sukardi`s vertrek vanuit Nederland is Ton Winkels overleden. Personages: Sukardi: De hoofdpersoon. Sukardi is een rustige, normale jongen, maar als hij bevriend raakt met Herman zie je zijn betrouwbare karakter komen.
Boenki: Sukardi`s broer. Boenki is heeft een onbetrouwbaar en oplettend karakter. Later wordt hij ook erg ondankbaar. Ati: Sukardi`s zusje. Ati is heel aardig en behulpzaam, ze heeft een goede band met Sukardi. Herman: De soldaat waarmee Sukardi bevriend raakt. Herman is een sterk en zorgzaam persoon. Ton: De tweede soldaat waarmee Sukardi bevriend raakt. Ton heeft dezelfde karakteristieke eigenschappen als Herman. Tijd Het verhaal begint in 1939 en loopt door tot 1945, dan wordt er een grote stap gemaakt naar 1986 waarin Sukardi de brief van Ton ontvangt. Het verhaal is in een chronologisch verband vertelt. Thema Het thema van het boek is denk ik ´´keuze maken``. Sukardi maakt zoveel mee, de ene keer doet die iets slechts en een ander keer weer iemand anders. Sukardi moet een moeilijke keuze maken tussen zijn broer of Herman en Ton.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Indische vlieger door Theo Engelen"