De Indische vlieger door Theo Engelen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 537 woorden
  • 25 juni 2007
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 33 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1999
Pagina's
173
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De Indische vlieger
Shadow
De Indische vlieger door Theo Engelen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De Indische vlieger
Schrijver: Theo Engelen

Samenvatting
Sukardi is een Indonesisch jongetje dat in het voormalig Nederlands-Indie in een klein dorpje op het eiland Java woont. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de Nederlanders de macht hadden. In Sukardi`s beurt staat een grote villa waarin legergeneraal van der Vliet en zijn gezin inkomen wonen. De villa, met de naam Boengoer, wordt ook als legerkazerne gebruikt.
Sukardi en zijn kleine zusje Ati spelen vaak in de buurt van Boengoer, waardoor ze bevriend raken met de zoon van legergeneraal van der Vliet: Herman. Boenki de broer van Sukardi werkt in de tuin van de familie van der Vliet, maar eigenlijk vindt hij dat Indie een onafhankelijk land moet zijn. Op een dag verdwijnt hij, en later blijkt dat hij zich heeft aangesloten bij de TNI (het nationalistische leger) dat strijdt voor onafhankelijkheid. Dan wordt Indie opeens overgenomen door de Japanners, en het leven wordt erger want de Japanners zijn veel strenger. Sukardi is heel verdrietig omdat hij zijn vriend Herman, die weer naar Nederland is vertrokken mist. Gelukkig duurt de bezetting van de Japanners niet lang en in 1945 nemen de Nederlanders de macht weer over. Boengoer wordt nog steeds als legerkazerne gebruikt, en Sukardi raakt opnieuw bevriend met een Nederlandse soldaat: Ton Winkels. Maar nu wist Sukardi niet meer of hij moet kiezen tussen zijn broer en de TNI of Ton en het Nederlandse leger. Op 21 juli 1947 gebeurt het: De oorlog tussen de TNI en het Nederlandse leger begint. Van Boenki wordt na de oorlog niets meer vernomen. Sukardi krijgt een brief van Ton waarin staat dat terug is gestuurd naar Nederland, maar nu wil hij weten waarom.


In 1986 krijgt Sukardi nog een brief, uit Nederland, hij is van Ton. Ton vraagt of Sukardi naar Nederland wilt komen en Sukardi neemt het aanbod aan. In Nederland ziet hij dat Ton erg ziek is en binnenkort waarschijnlijk zal overlijden. Maar Sukardi wilde natuurlijk nog steeds weten waarom Ton naar Nederland ging. Toen vertelde Ton dat hij voordat hij terug gestuurd werd een tijdje in de gevangenis had gezeten, omdat hij Sukardi´s broer, Boenki, vrijliet. Later gaf hij zichzelf aan wegens schuldgevoel. Drie weken na Sukardi`s vertrek vanuit Nederland is Ton Winkels overleden.

Personages:
Sukardi: De hoofdpersoon. Sukardi is een rustige, normale jongen, maar als hij bevriend raakt met Herman zie je zijn betrouwbare karakter komen.

Boenki: Sukardi`s broer. Boenki is heeft een onbetrouwbaar en oplettend karakter. Later wordt hij ook erg ondankbaar.

Ati: Sukardi`s zusje. Ati is heel aardig en behulpzaam, ze heeft een goede band met Sukardi.

Herman: De soldaat waarmee Sukardi bevriend raakt. Herman is een sterk en zorgzaam persoon.

Ton: De tweede soldaat waarmee Sukardi bevriend raakt. Ton heeft dezelfde karakteristieke eigenschappen als Herman.

Tijd
Het verhaal begint in 1939 en loopt door tot 1945, dan wordt er een grote stap gemaakt naar 1986 waarin Sukardi de brief van Ton ontvangt. Het verhaal is in een chronologisch verband vertelt.


Thema
Het thema van het boek is denk ik ´´keuze maken``. Sukardi maakt zoveel mee, de ene keer doet die iets slechts en een ander keer weer iemand anders. Sukardi moet een moeilijke keuze maken tussen zijn broer of Herman en Ton.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Indische vlieger door Theo Engelen"