De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 478 woorden
  • 31 juli 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De ijzeren maagd
Shadow
De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Verslag : De ijzeren maagd

* Korte inhoud :

Tim, Joris en Jaouad zijn al vrienden sinds de brugklas. Nu Anouk bij hen in de klas is gekomen praat Joris nergens anders over, hij is helemaal verliefd. Om een cadeautje te kunnen kopen voor Anouk gaan de jongens bloemen verkopen. Met het geld kopen ze een cd voor Anouk, helaas vind ze het helemaal niks en wil niets te maken hebben met Joris. Op een dag belt Anouk naar Tim, ze vraagt hem of hij die avond bij haar thuis wil langsgaan om te leren voor het wiskunde proefwerk, omdat ze haar boek op school is vergeten. Tim gaat die avond naar haar toe. Na een uurtje nemen ze pauze. De deurbel gaat, haar moeder doet open en laat een Marokkaanse jongen binnen. Jaouad kijkt verbaast naar Tim terwijl hij aan Anouk verteld dat hij haar wiskunde boek had gevonden in de aula. De volgende dag op school zeggen de drie vrienden niet veel tegen elkaar Joris is boos op Tim omdat hij gisteren bij Anouk was en Jaouad is boos op Joris omdat hij een racistische opmerking maakte. De volgende dagen trekken Tim en Anouk steeds meer met elkaar op en Tim wordt verliefd. Op vrijdag gaan Tim en Anouk naar het huis van Anouk waar ze de opdracht krijgen om even langs Ruth de tante van Anouks vader te gaan om even wat schroeven en een schroevendraaier te brengen. Maar Anouk wil niet lang blijven. Ruth vraagt aan Tim of hij haar de volgende weken terug wilt komen bezoeken, waarvoor hij €10 krijgt.
{ De volgende vrijdag gaat Tim langs bij Ruth, ze vraagt allerlei vragen over zijn oma en de rest van zijn familie. Tim verteld over zijn oma die 3 jaar geleden is overleden, dat ze te vondeling werd gelegd in de oorlog, dat ze joods was en haar naam was Sarah. Ruth denkt terug aan vroeger. Ze kwam terecht in een gastgezin waar ze moest helpen met het huishouden en waar ze op een dag werd verkracht door de buurman van het pleeggezin. Ze werd zwanger en kreeg een dochter Sarah. Voor de zekerheid wou Ruth een DNA test laten doen. En haar voorgevoelens klopte. De oma van Tim was haar dochter.}


* Karakterbeschrijving hoofdpersonage(s):
Ruth: is een oude joodse dame die vroeger de 2de WO heeft meegemaakt. Ze is nieuwsgierig, een beetje vergeetachtig en krijgt veel herinneringen terug over vroeger.

Tim: Hij is een gevoelige jongen, is bezorgt (om anouks familie) en verward (vragen van Ruth)

Anouk: Ze is gevoelig, zelfzeker en heeft lef.

* Persoonlijk oordeel :
Ik vond het boek leuk om te lezen omdat sommige dingen herkenbaar waren zoals de ruzie tussen de jongens door jaloezie en racistische opmerkingen, dit gebeurt ook wel vaak in deze tijd. De belevenissen van de jonge Ruth in de Tweede Wereldoorlog, vond ik meelijwekkend , omdat ze van haar moeder werd weggehaald.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit"