Het is 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen.

 


Alles over seks Alles over seks


1 De verteller:

Het boek is geschreven in één vertelstandpunt , namelijk de vertellende ik-persoon. De ik - persoon is Dimitri Verhulst , de schrijver en het hoofdpersonage van het boek, is  in het begin ongeveer 13 jaar en groeit met de vordering van het boek mee.

“Mijn vrienden waren smeerlappen, en hoewel ik hen had kunnen afpersen door hun mijn nicht in bruikleen te geven, had ik net iets te veel eergevoel. ”(p10-p11) Vertellende ik persoon omdat hij wil laten aantonen hoe hij zich er over voelt dat hij zijn nicht in bruikleen gaf aan zijn vrienden.

“Aan het strand van Oostende, op een zomerse dag. Terwijl ze op haar buik lag te branden en dacht dat ik mij dicht bij het water onledige hield met het verzamelen van schelpjes zou ik de benen nemen”(p105) Vertellende ik persoon , hij beschrijft hier hoe hij wou wegvluchten van zijn moeder om naar zijn vader omdat hij haar haatte.

2 Thema:

Het gaat over de moeilijke gebeurtenissen van het leven van Dimitri Verhulst.                      “Er zijn twee mensen die ik haat, dacht ik aan de hoofdingang van het hospitaal. Twee vrouwen. Uit de ene was ik geboren en de ander was op dat ogenblik mijn kind aan het baren” (p165) Over de geboorte van hem en zijn kind.                                                     

“Hij beefde, en kreeg zijn aansteker  niet eens naar zijn mond gebracht. Ik stak zijn sigaret aan, zoog het vuur erin, en gaf ze hem.”(p110) Dit wijst er op hoe moeilijk Dimitri het heeft gehad in zijn jeugd , zijn vader is alchol verslaafd en hij heeft geen moeder meer die voor hem zorgt.  

De titel , De helaasheid der dingen, helaasheid is afgeleid van helaas dit betekend jammer. Hij vindt het jammer dat  hij geen normale jeugd heeft gehad.

3 De plot:

Het is een autobiografisch boek van Dimitri Verhulst waarin hij zijn jeugd  vertelt, opgedeeld in  verschillende hoofdstukken, met gebeurtenissen uit het leven . Hij groeit op in Reetveerdegem met zijn vader Pierre , grootmoeder en zijn ooms ze zijn allemaal werkloos en kunnen niet van de drank blijven. Hij brengt zijn jeugd door in armoede, en heeft problemen op school. Er zijn verschillende thema’s zoals seks, zijn puberteit ,hoe hij moest om gaan met arm zijn en in een dronken familie leven. Op een realistische wijze stelt hij zijn familie voor ,die van dag tot dag leven , en zijn geboorteplaats Reetveerdegem. Hij vertelt over hoe ze elke seconde van het leven kunnen genieten. Wanneer tante Rosie en haar dochter vanuit Brussel bij de familie Verhulst intrekken, verandert alles. Ze logeren bij de familie Verhulst voor een paar weken omdat tante Rosie ruzie heeft met haar man. Dan komt zijn vader tot herkenning dat drinken nutteloos is en hij gaat naar een ontwenningskliniek. Waardoor dat Dimitri op internaat moet en uit kijkt wanneer hij terug naar huis mag. Maar zijn vader hervalt weer en we krijgen een tijdssprong van ongeveer 20 jaar dan is zijn vader is dan al overleden. Op het einde heeft Dimitri die een ongewenst zoontje en een laatste blik op hoe “slecht” zijn jeugd dan al niet was.

Er is geen spanning in het boek.

4 Hoofdpersonage:

Ik-figuur                                                                                                                                  Dimitri is een stille jongen die een familie heeft die niet zoveel om hem geeft en hij heeft  problemen op school.                                                                                               Innerlijk: “Wat moest ik met haar aanvangen? Wandelen? Om dan onderweg aan elkaar te vragen wat we later wensen te bereiken in het leven? Welke hobby’s we er zoal op nahielden? Hoe het op school was?” (p16) Dit wijst er op dat hij   geen zin heeft om met Sylvie om te gaan.                                                                                                                 Uiterlijk: Er zijn geen fragmenten in het boek waar hij zichzelf in beschrijft              

Ik-figuur                                                                                                                                  Dimitri is een stille jongen die een familie heeft die niet zoveel om hem geeft en hij heeft  problemen op school.                                                                                               Innerlijk: “Wat moest ik met haar aanvangen? Wandelen? Om dan onderweg aan elkaar te vragen wat we later wensen te bereiken in het leven? Welke hobby’s we er zoal op nahielden? Hoe het op school was?” (p16) Dit wijst er op dat hij   geen zin heeft om met Sylvie om te gaan.                                                                                                                 Uiterlijk: Er zijn geen fragmenten in het boek waar hij zichzelf in beschrijft              

De vader ,Pierre Verhulst.                                                                                                         Hij is net zoals als de rest van de familie alcoholverslaafd. Maar hij probeert van zijn verslaving af te raken maar hij hervalt weer. Dit verslecht de band met de zoon die voordien behoorlijk goed was.

Grootmoeder

Verhulst
Ze is een arme vrouw die met haar pensioent moet rondkomen Toch wonen haar  drie zoons bij haar in huis. Ze ontfermt zich over Dimitri wanneer de vader zat was of als ze ruzie hadden. Op oudere leeftijd lijdt ze aan dementie en zit in een rustoord. Op het einde gaat Dimitri haar nog bezoeken en niet veel later overlijdt ze. Hun verhouding met elkaar verliep goed. Ze beschermde hem tegen zijn vader en de ooms.

Karel Verhulst                                                                                                                            Of ook wel Portel genoemd ,is bijna even oud als Dimitri, het is zijn oom en dus de broer van Pierre. Ondanks zijn leeftijd is net zoals zijn broers elke avond totaal dronken en heeft hij  afwisselend vriendinnen. Hun band is goed maar hij probeert Dimitri ook elke avond zat te voeren wat hij uiteraard niet wil.

5 Tijd:
Het boek begint op een leeftijd van 13jaar dat is in 1985 het is niet van functioneel belang aangezien dat het in deze tijd nog steeds voorkomt. Het boek wordt in chronologische volgorde vertelt er is enkel een grote tijdssprong in “hoofdstuk 8 :De verzamelaar” (p118-p145).                                                                                                                                                               

6 Ruimte:

Het verhaal speelt zich af in het Vlaamse boerendrop Reetveerdegem, in het ouderlijk huis waar ze allemaal samen wonen. Ze zijn van de lagere sociale klasse. Dit onderwerp is toch wel van belang van het boek. Meestal wordt deze klasse op een negatieve manier getoond maar omdat het over zijn eigen familie gaat  wordt  dit natuurlijk meer naar de positieve kant getoond.

“We wisten dat die deurwaarder onze hele inboedel zou onderwerpen aan zijn keurdersoog , en toen hij uiteindelijk zijn blik vestigde op ons televisie toestel , en die blik op ons televisietoestel gevestigd blééf, hadden wij onszelf wel kunnen verminken omdat we zo stom waren geweest die tv niet bij buren of kennissen hebben verstopt tot wij van dit hele gedoe van schuldvorderingen en dreigementen waren verlost.”(p71) Ze hebben financieele  problemen waardoor de deurwaarder moet langs komen om hun schulden te kunnen aflossen.

7 Stijl

Hij schrijft lange zinnen met moeilijke woorden die ik niet altijd begrijp maar het is ook zeer humoristisch getint.

"Bij het doorkruisen van alle door de zon in slaap gesuste, roze en dromerige steden, dwars door de Vendése velden, helemaal langs de Loire, die langzaam en stil stroomt, gaan deze mannen en vrouwen het vocht door hun kelen laten vlieden, uitzinnig onvermoeibaar, en ze zullen op hun weg allerlei vlagen van bewusteloosheid en braakneigingen tegenkomen die ze van zich af moeten schudden, hoofdpijnen en diarree doorstaan, ze zullen nieuwe krachten opdoen en de ambitie wekken om iets te zijn, al is het alleen door de kracht van een sterke maag, door de goede werking van de lever, wat toch meer waard is dan helemaal niets te zijn." (p59) Het is een zeer lange beschrijving dat ik niet begrijp.

"Geen enkele vrouw zou met een gerust gemoed mogen bevallen in een katholieke materniteit, waar nonnen altijd uit jaloezie sadistische trekken kunnen vertonen, als ze met hun fikken in een van zonden doorsopt geslachtsorgaan zitten te woelen. Ze zouden wel eens wraak kunnen nemen voor hun eigen leven van onthouding en gebed, en vaker de verlostang hanteren dan nodig." (p172) Een zeer humoristische opmerking.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.