Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De guillotine door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De guillotine
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1113 woorden
  • 31 maart 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
15 keer beoordeeld

Boekcover De guillotine
Shadow
De guillotine door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens
Naam schrijver: Simone van der Vlugt
Titel boek: De guillotine
Uitgever: Lemniscaat

1. Hoe ziet het boek eruit?
Het boek de guillotine ziet er van de buitenkant wel mooi en spannend uit. Je ziet soldaten en een guillotine (een aparaat waar je je hoofd in moet steken en het mes naar beneden valt).Verder zie je ook de hoofdrol speler van het verhaal: Sandrine, ze heeft een lichtbruine keep/deken om haar heen geslagen.

2. Zou je het boek gekozen hebben als je alleen maar naar de illustratie op de omslag kijkt? Geef een toelichting.
Ja, zoals ik al zei, het boek ziet er spannend uit met de soldaten en de guillotine.


3. Waar gaat het boek over, wat is het thema?
Het boek gaat over de revolutie in Frankrijk.

4. Wie zijn de belangrijkste personen in het boek en wat hebben ze met elkaar te maken?
De belangerijkste personen zijn: Sandrine de Billancourt, Margot Lambertin, Philippe Lambertin en Nicolas Bailly. Sandrine de Billancourt woonde eerst in poissy maar daarna verliest ze haar ouders tijdens de revolutie omdat ze van adel zijn. Daardoor komt ze bij de familie Lambertin wonen, de moeder Margot leert haar afwassen de was doen en allerlei klusjes die ze tot nu toe nooit heeft gedaan.de oudste zoon van haar heet Philippe, hij vind het maar niks dat een adelijk meisje in hun gezin komt wonen, maar later sluiten ze vriendschap. Nicolas is een zoon van een boer uit Poissy waar de vader van Sandrine de landheer was, later in het verhaal komt Sandrine Niclolas in haar woonplaats Parijs weer tegen. Nu worden ze goede vrienden.

5. Wie is de hoofdpersoon en wat voor iemand is het?
Sandrine de Billancourt is de hoofdpersoon van dit verhaal, het is een meisje. In het eerste deel is ze 12-15jaar en in het tweede deel is ze 15-
16jaar. Ze is een aardig meisje en soms wel een beetje bang.

6. Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
De revolutie wil alle arristocraten dood maken omdat ze rijk zijn en het volk arm, en omdat sandrine ook van adel is moet zij ook vluchten.

7. Wat is volgens jou de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal? Geef een duidelijke omschrijving. Geef dat weer in een citaat en de blz. waar dat staat.
Toen ze bij de Lambertins kwam wonen en ze elke nacht bang was voor de voetstappen buiten die uiteindelijk voor haar deur stopten.
Citaat: Blz.153

Sandrine vliegt techtop in bed. Verstijfd van angst wacht ze af....
Er wordt geschreeuwd en opnieuw gebonsd.
‘opendoen, in naam van het volk!’
Sandrine springt uit bed. Haar ogen schieten door het kleine kamertje.
Het raam!
Nee, dat is onmogelijk. Zelfs al zou ze zich erdoor kunnen wurmen,dan zou ze een val van de derde verdieping nooit overleven.
Ze drukt haar rug tegen het venster en denkt koortsachtig na.O God, haar sieraden! Ze duikt onder in de kast en grist het zakje met de ringen en de armband van haar moeder naar zich toe. Met trillende handen opent ze het vensterraam en duwt de luiken open.
Ze hangt het zakje aan een dikke splinter aan de buitenkant van het luik en sluit beide luiken weer.
Voetstappen op de trap.
Niet bij machte om een stap te verzetten wacht Sandrine af.
Margot komt haar kamer binnen. Uiterlijk is ze kalm en beheersd, maar haar geruststellende glimlach heeft iets verkrampts.
‘Sandrine kom mee naar beneden. Ze gaan huizoeking doen. Blijf rustig, m’n kind. Ze hebben geen enkel bewijs!’
maar dat hebben ze ook niet nodig en dat weten ze alle twee.
Steunzoekend bij de leuning loopt Sandrine in haar lange katoenen nachthemd de trap af.


8. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Citeer een fragment waaruit dat blijkt en de blz.
aan het einde van de 18e eeuw
Citaat: Blz.51
In de hal wordt iemand ontvangen. Even later hoort ze voetstappen, en dan zwaait de deur van de salon open. André komt binnen en maakt een buiging.
‘het is waar; er is een revolutie uitgebroken, monsieur le baron. De koning heeft de burgerwacht erkend. Hij kan nu niets meer besluiten zonder eerst de Nationale Garde te raadplegen,’zegt hij.
Baron De Billancourt kijkt bedachtzaamvoor zich uit.

waar speelt het verhaal zich af? Geef een duidelijke omschrijving.

Het meeste in Parijs en soms in Poissy

9. Zou het verhaal echt gebeurd kunnen zijn? Geef ook hier een duidelijke toelichting, waaruit blijkt dat?
Ja, want de revolutie in Parijs is echt uitgebroken. Veel arristocraten zullen in het echt vast ook vermoord zijn.

10. Hoe is het boek geschreven, moeilijke taal of begrijpelijk, voor kinderen of niet, geef een citaat waaruit dat blijkt.
Wel begrijpelijk maar de Franse woordjes zijn soms moeilijk. Dus niet voor kleine kinderen.
Citaat: blz.16
'Pierre!' Ze vliegt op haar zoontje af en neemt hem van Gaston over. Dan valt haar oog op julie en Sandrine. Een trek van verbazing glijd over haar gezicht.
'Bonjour, margot,'zegt Julie.
'Julie!'
'Ja, wij hebben Pierre gevonden. Dit is mademoiselle De Billancourt,' stelt Julie Sandrine voor.

11. Geef een samenvatting van het boek.
Sandrine de Billancourt is een meisje dat opgroeid in een adelijke familie. Ze hadden het er altijd goed, maar op een dag was er groot nieuws. Er waren opstandelingen die een paar aristocraten (hoge rijke belangerijke mensen van adel) weg gejaagd hadden. Daardoor kregen veel volkeren moed waardoor steeds meer mensen in opstand kwamen en er een revolutie ontstond. Later door de revolutie kwam ook familie de Billancourt in gevaar. duizenden aristocraten verliezen hun hoofd onder de guillotine waaronder de familie De Billancourt. Maar Sandrine lukt het om te ontsnappen. Zij vind onderdak bij een schoenmakers familie waar de oudste zoon Philippe heet. In het begin vind hij zo'n adelijke meid maar niks want hij is fel voor de revolutie, maar later kunnen ze het goed met elkaar vinden. Hij neemt haar mee naar een feest, waar ze toevallig Nicolas ontmoet, de zoon van een van haar vaders pachtboeren in zuid Frankrijk. dan ontdekken ze elkaar en zijn ze afstandelijk, maar dat is snel over. Later proberen Nicolas en Sandrine te ontsnappen uit het dorp omdat het er erg gevaarlijk word. maar ze worden gesnapt en komen allebei in de gevangenis terrecht, waar ze op de dood wachten... later word Sandrine naar een guillotine gebracht met adere gevangenen in een kar. maar opeens ontstaat er oproer die door Philippe is veroorzaakt. hij helpt haar ontsnappen maar hij kan Nicolas niet meer redden. Ondertussen ontsnapt ook Nicolas met behulp van het uniform dat door Philippe is neergelegd en gaat opweg naar waar hij denkt dat Sandrine is, naar de plek waar ze samen van dromen en verlichting op dingen zullen vinden, Poissy.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De guillotine door Simone van der Vlugt"