Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Jacoba van Velde – De Grote Zaal
Het boek:

De Grote Zaal gaat over een oude vrouw, Geertruide van der Veen. Geertruide wordt op een dag wakker in een slaapzaal, en ze heeft geen idee meer hoe ze daar is gekomen of wat ze daar doet. Haar dochter Helena heeft ervoor gezorgd dat haar moeder daar is terecht gekomen, omdat Geertruide een beroerte heeft gehad. Na een tijdje mag Geertruide naar een andere zaal, een soort van huiskamer. Daar ontmoet ze verschillende vrouwen, die allemaal hun eigen rare trekjes hebben. Langzaam maar zeker krijgt Geertruide de gedachte dat ze daar nooit meer wegkomt, dat ze daar moet blijven, in dat rusthuis, totdat ze oud genoeg is om naar de grote zaal te gaan. Je komt te liggen in de grote zaal vanaf je 87e, en je blijft daar totdat je dood gaat. Het is het laatste rustpunt van alle bewoners van het rusthuis. Helena probeert zo vaak mogelijk langs te komen, dit lijkt echter een onmogelijke taak omdat ze in Parijs woont, bij haar man Jean. Jean is kunstenaar, en heeft dus een onzeker inkomen. Dit is ook een reden waarom Helena niet zo vaak naar haar moeder kan. Maar de keren dat ze er is, maakt ze het Geertruide heel erg naar haar zin. Zo gaan ze een keer samen met een koets rijden. Helaas komt aan alle leuke dingen een einde, en moet Helena echt terug naar Parijs, naar Jean. De eerstvolgende keer dat Helena langskomt, ligt haar moeder al in de grote zaal. Helena is net op tijd om te zien hoe Geertruide doodgaat. Ze wil haar hand vasthouden, maar dan beslist Helena dat dit een strijd is die haar moeder alleen moet aangaan. Geertruide sterft een normale dood.

De schrijfster:

Jacoba van Velde is geboren op 10 mei 1903 te Den Haag. Haar volledige naam is Catherine Jacoba van Velde. De grote zaal was in 1953 haar romandebuut, en werd binnen 10 jaar vertaald in dertien talen. Tijdens haar hele leven zijn er 75.000 exemplaren van de grote zaal verkocht. Jacoba kwam uit een gezin van vier kinderen, zij was de jongste en had een zus en twee broers. Haar vader was veel afwezig tijdens haar jeugd en haar moeder was wasvrouw. Jacoba is tot haar tiende levensjaar naar school geweest, maar had geen moeite met de talen. Op haar zeventiende vertrok ze naar Parijs, naar de dansacademie. In 1924 trouwde zij met een Franse violist; Harry Polah. Samen traden zij op in Berlijn, en later vormde ze met een mannelijke partner het dansduo Pola Maslowa & Rabanoff. In 1937 trouwde Jacoba opnieuw; dit keer met een schrijver: Bob Clercx. Jacoba heeft in deze twee huwelijken geen kinderen gehad.
Ze stierf in Amsterdam, op 7 september 1985.
Haar tweede en laatste roman, een blad in de wind, ontving minder goede kritiek dan de grote zaal. Jacoba is ooit begonnen aan een derde roman, genaamd de verliezers, maar kon deze nooit afmaken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Opmerking: de eerste man van Jacoba van Velde was geen FRANSMAN. Hij was wel violist.

8 jaar geleden