De glazen schelp door Jaap Zijlstra

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De glazen schelp
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1321 woorden
  • 1 juli 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
29 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Jaap Zijlstra
Genre
Roman
Lichaam & Geest
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
79
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Homoseksualiteit

Boekcover De glazen schelp
Shadow
De glazen schelp door Jaap Zijlstra
Shadow
Nederlands Technisch Leesverslag
De glazen schelp
1. Schrijver titel genre

Schrijver: Jaap Zijlstra.
Titel: De glazen schelp.
Uitgever: Kok Kampen.
Plaats: Kampen
Jaar: 2000
Druk: 1e druk
Aantal bladzijden: 79
Genre: Roman

2. Motivatie keuze

We moesten een boek lezen voor Nederlands. Het boek moest gaan over een worsteling met God. We kregen een lijst en daar moesten we een boek uitzoeken. Dit boek leek me leuk omdat het over twee jongens ging en niet volwassenen. Mijn tweede reden is dat ik er laat achter kwam dat we nog een boek moesten lezen dus heb ik een boek gekozen met weinig bladzijden. Volgende keer ga ik het wat beter in plannen zodat ik een wat dikker boek kan lezen.

3. Korte inhoud

Samenvatting
Het boek gaat het over twee jongens, Tjerke en Maarten. Tjerke woont in een kustplaatsje en op een dag komt hij Marten tegen. Tjerke wil erg graag vrienden worden met Marten, maar hij is bang dat Marten hem saai vindt en dat hij vrienden wordt met de jongens uit zijn klas. Ze worden ontzettend goede vrienden dus Tjerke was voor niets bang. Ze houden allebei van natuur, van liederen van Guido Gazelle en van gedichten.
In het tweede deel van het boek verteld Tjerke op een dag aan Marten dat hij homo is. Marten reageert geschrokken. Maar Marten heeft ook wat te vertellen, hij heeft een vriendin. Ze heet Karin de Jong. Tjerke durft tegen niemand te zeggen dat hij homo is, want hij is christelijk. Maar Marten vindt dat hij moet zijn wie hij is. Marten vraagt aan Tjerke hoe het kan goedpraten dat hij tegen iedereen liegt over zijn geaardheid. Tjerke zegt dat Rachab ook mocht liegen.
Marten komt er achter dat hij schizofrenie heeft. Hij maakt de verkering met Karin uit, omdat hij niet wil dat hij Karin belast met zijn ziekte. Bij Marten is de schizofrenie zo erg geworden dat hij naar het psychiatrisch ziekenhuis moet. Na een tijdje komt Marten op bezoek bij Tjerke. Tjerk hoopt dat dit het teken is dat het steeds beter met Marten gaat. Maar het blijkt zijn afscheidsbezoek te zijn. De volgende dag wordt Tjerke gebeld dat Marten van de zoveelste verdieping is gesprongen, maar hij leeft nog. Tjerke heeft in de dagen erna veel gesprekken met Marten, maar Marten overleeft de sprong niet.

4. Verhaaltechniek

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in meerdere plaatsen.
- een plaatsje aan de kust. De naam wordt niet vermeld. Dit is de woonplaats van Marten en Tjerke in hun jeugd.
- Op school. Het is de school waar de jongens opzitten en waar Marten gepest werd.
- Aan zee. Hier speelden Marten en Tjerke vaak. Ze speelden vooral met de golven. Dit is ook de plek waar Marten en Tjerke elkaar voor het eerst ontmoeten.
- In het huis van Tjerke. Hier woont Tjerke met zijn ouders. Het verhaal speelt zich hier maar weinig af.
- In het huis van Marten. Hier woont Marten met zijn moeder. Zijn vader was een Canadees die Marten nooit gekend heeft. De moeder van Marten sterft onverwachts en jong.
- In Groningen. Daar woont Tjerke in een flatje en zit Marten in de psychiatrische afdeling van het academische ziekenhuis.
- De psychiatrische afdeling van het academische ziekenhuis. Marten is onder behandeling van een dokter. Hij vindt de dokter dom. Hij springt in deze ruimte ook uit het raam.

Verhaalfiguren
Tjerke: hij is de belangrijkste persoon van dit verhaal. Hij ontdekt op middelbare leeftijd dat hij homo is, want hij is verliefd geworden op Marten. Je ziet het verhaal door zijn ogen.
Marten: hij is de vriend van Tjerke. Als hij volwassen is krijgt hij last van schizofrenie. Eerst kan hij er wel mee leven, maar later wordt hij opgenomen in de psychiatrische afdeling van het academische ziekenhuis. Hij krijgt verkering met Karin de Jong. Na een poosje maakt hij het uit omdat hij Karin’s leven niet kapot wil maken met zijn schizofrenie.
Karin de Jong: in het verhaal kom je niets van haar te weten. Maar ze is wel een belangrijk persoon in het verhaal. Het tweede deel is van het boek is een brief aan Karin. De brief komt van Tjerke en daarin probeert hij Karin uit te leggen waarom Marten het uitgemaakt heeft.

Vertelwijze
Het verhaal staat in de ik-vorm geschreven. Je ziet het verhaal door de ogen van Tjerke.

Motieven
- Achtervolgingswaan. Marten lijdt aan achtervolgingswaan. Het komt vaak terug in het verhaal en in de gesprekken die Marten voert met Tjerke.
- Bijbelteksten. Ondanks dat Marten het geloof heeft laten vallen, heeft hij het vaak over Bijbelteksten. Ook Tjerke gebruikt het verhaal van Rachab om zijn gelieg goed te praten.
- De kust. Hier begint het verhaal en eindigt het verhaal. Hier komen Marten en Tjerke elkaar tegen. Tjerke denkt ook vaak aan de zee en het strand.
- Opvallende tijdverschillen. De schrijver wisselt tussen twee verschillende tijden. Het eerste en derde zijn het verhaal. En het tweede deel is een brief. Daar wordt het verhaal verteld in de verleden tijd.
- Zelfmoordpoging. Dit is een motief omdat het een opvallende gebeurtenis is.
- Vogels. Marten en Tjerke hebben het vaak over vogels. Ze verzinnen ook voor elkaar op welke vogel ze lijken.
- Gedichten. Marten en Tjerke hebben het vaak over gedichten. Ze proberen ook zelf gedichten te maken. Marten wint zelf nog een dichtwedstrijd. Ze kopen dichtboekjes en Tjerke heeft zijn lijfspreuk uit een gedicht gehaald.

Thema
Ontbindbare vriendschap. Het hele boek staat in teken van vriendschap. Marten en Tjerke ontmoeten elkaar op het strand en in de rest van het boek zijn ze bij elkaar totdat Marten sterft. Tjerke verhuist na Groningen omdat hij Marten dan kan zien. Marten laat zijn vriend niet vallen omdat hij homo is. Tjerke laat zijn vriend niet vallen omdat hij een schizofreen is.

Subthema’s
- Homofilie. Tjerke is Homo. Je leest in dit boek hoe Tjerke christendom en homofilie combineert.
- Schizofrenie. Marten is een schizofreen. Je leest in dit boek hoe Marten langzaam verandert in een schizofreen.
- Christendom. Hoe Tjerke het geloof combineert met zijn geaardheid. Marten laat zijn geloof vallen en discussieert vaak met Tjerke over het christendom. Aan het eind van het boek gelooft Marten toch weer.

Titelverklaring
De glazen schelpen zijn de levens van mensen. Mensen zijn kwetsbaar. Schelpen ook, vooral als ze van glas zijn. Vandaar “De glazen schelpen”.

5. Beoordeling

Gebeurtenissen
+ er zit niet veel actie in dit verhaal. Maar toch boeide het verhaal mij. Ik denk dat dat komt door de hechte vriendschap tussen twee vrienden.
+ er zijn best veel vragen in dit boek over christendom. Het is interessant om te lezen wat de personages daarop antwoorden.
+ het boek is niet dik. Maar dat het zoveel inhoud had verbaasde me.

Personages
+ de personages waren interessant. De een leed aan schizofrenie en de ander was homo.
+ doordat je door de ogen keek van Tjerke zat je echt in het verhaal.

Opbouw
+ het mooie van de opbouw vind ik dat je de problemen van het begin meemaakt. Je zit niet gelijk in een verhaal waar de een homo is en de ander schizofreen. Je hebt de personages meegemaakt dat ze het van zichzelf nog niet wisten. En zo kom je er langzaam achter.

Taalgebruik
+ over het algemeen was het boek makkelijk te lezen. Niet te ingewikkeld.
- sommige woorden waren ouderwets. Daar had de schrijver best modernere woorden kunnen gebruiken.

Eindoordeel

Ik vond het een boeiend verhaal. Dat verbaasde me, want er zat weinig tot geen actie in. Ik denk dat dat komt omdat je gaat meeleven met de hoofdpersonen. Ze zit diep in het verhaal. Ook de vragen die in het boek gesteld worden zijn interessant, bijvoorbeeld: homo’s en christendom hoe gaat dat samen. Mijn vriend is homo en ik niet. Hoe ga je om met mensen die last hebben van schizofrenie. Allemaal interessante vragen.
Het was makkelijk te lezen. Het is niet dik en ik raad het aan voor mensen die geen zin hebben om een dik boek te lezen voor school.

Cijfer: 7,8

REACTIES

J.

J.

hee,
ja het is echt een mooi boek, maar ik heb een vraagje, ik ken het boek wel maar moet ook informatie van de schrijver, weet je mischien hoe ik daaraan kan komen?
groetjes jac

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.