Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De glazen brug door Marga Minco

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover De glazen brug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 682 woorden
  • 2 maart 2001
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
121 keer beoordeeld

Boekcover De glazen brug
Shadow
De glazen brug door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Het boek is geschreven door: Marga Minco
2. De titel van dit boek luidt: de glazen brug
3. Het boek heeft geen ondertitel
4. Het motto van dit boek is: De Tweede Wereldoorlog
5. De eerste druk was in 1986
6. Het jaar van uitgave en gelezen druk was ook in 1986
7. Het boek bevat 95 pagina's
8. De indeling van het boek is als volgt: deel I bevat twaalf hoofdstukken en deel II bevat zes hoofdstukken
9. De literaire periode was na de Tweede Wereldoorlog
10. Ik heb dit boek uitgekozen omdat ik al eerder een boek van Marga Minco heb gelezen (het bittere kruid) en dat boek las heel lekker weg, dus heb ik de hoop dat dat met dit boek ook het geval is. Ik denk dat het boek erg lijkt op het Bittere Kruid omdat dat zich ook afspeelde rond de Tweede Wereldoorlog en het gaat ook over het onderduiken. 11. De verteller van het verhaal maakt deel uit van het verhaal. 12. De tijd verloopt niet chronologisch

13. Het verhaal is in de eerste én de tweede persoon geschreven
14. Stella, een Joods meisje, komt op haar derde onderduikadres en krijgt een persoonsbewijs op de naam Maria Roselier. Er heeft ooit een meisje geleefd dat dat persoonsbewijs droeg en Stella fantaseert over hoe zij zich zou gedragen. Ze denkt na hoe het haar ouders die gedeporteerd zijn en haar broer en schoonzus die op zoek waren naar een kamer zou vergaan. Ook denkt ze veel na over Carlo de jongen waarvan ze houdt. Na de oorlog krijgt zij te horen dat haar ouders, broer, schoonzus en Carlo het niet gered hebben. Later gaat zij op zoek naar meer informatie over Maria Roselier. Dit valt haar tegen omdat ze in haar eigen fantasie een heel ander meisje had voorgesteld. 15. Zo'n dertig jaar verstrijkt ertussen de eerste en de laatste bladzijde. 16. De ervaringen tijdens de Duitse bezetting en de nasleep ervan is de thematiek van het verhaal. 17. De biografische gegevens van de auteur die van belang zijn voor dit boek is dat Marga Minco een Joodse vrouw is die zelf de Duitse bezetting heeft meegemaakt. Veel van haar boeken gaan over de Duitse bezetting. 18. De twee belangrijkste wendingen in het verhaal zijn: 1. Het plotselinge vertrek van Marga Minco naar het derde schuiladres. 2. De bevrijding van Nederland. 19. Allereerst heeft Stella, de hoofdpersoon veel indruk op mij gemaakt omdat ze ontzettend moedig is en soms lijkt het wel of de dingen om haar heen haar niets doen, maar dat komt door de manier van schrijven van Marga Minco, net als in het Bittere Kruid geeft zij de gevoelend van de hoofdpersoon niet weer. Meneer de Beer heeft ook veel indruk op mij gemaakt. Meneer de Beer is een Joodse vriend van haar tante en oom. De man heeft een goed gevoel voor humor en zelfs tijdens de Duitse bezetting gaat hij nog door met grapjes maken. Dat vond ik heel vreemd, maar wel knap als je zoiets kan. 20. Ik zou graag aan Stella de vraag willen stellen waarom zij vlak voor de bevrijding allemaal brieven aan allerlei mensen ging schrijven. Dacht zij soms dat zij et einde van de oorlog niet zou halen en was zij afscheid van iedereen aan het nemen? Dat zou ik graag willen weten. 21. - 22. Mijn meningen over dit boek zijn verdeeld. Aan de ene kant greep het boek mij heel erg aan omdat er alleen maar feiten en nauwelijks emoties genoemd worden. Ik vroeg me tijdens het lezen heel vaak af of sommige dingen nou autobiografisch waren en Marga Minco misschien zo veel heeft meegemaakt dat het soms heel moeilijk te formuleren is hoe zij zich in zulke situaties voelde. Maar aan de andere kant vond ik het boek heel erg verwarrend en soms zelfs wat saai. Allereerst omdat dit boek heel erg op het Bittere Kruid leek en ten tweede omdat ze elk hoofdstuk weer ergens anders in het verhaal begint, dan zit ze weer bij haar ouders thuis dat weer twee jaar later, heel verwarrend. Het saaie aan het boek is toch weer dat geen emoties opschrijven. Dit boek is niet echt mijn soort boeken die ik graag lees.

REACTIES

M.

M.

het is echt een slecht boekverslag, maar voor mijn opdracht is het toch wel redelijk handig!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De glazen brug door Marga Minco"