De garnalenpelster door Nilgun Yerli

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 761 woorden
  • 11 augustus 2006
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.5
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
215
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De garnalenpelster
Shadow

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. …

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier…

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan haar moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. Alleen bij haar moeder voelde ze zich veilig toen het gezin op Yerli's tiende vanuit Turkije in Nederland terechtkwam. Een land waar alles anders was: mensen, gewoonten, eten, waarden en normen. Haar moeder gaf haar steeds weer het gevoel dat alles goed zou komen.
Langzaam werd echter duidelijk dat de machtsverhoudingen binnen het gezin volledig scheef lagen. De moeder offerde zich op, terwijl de vader het ervan nam. De vertelster ziet zich voor de moeilijke vraag gesteld of haar moeder, ondanks haar wijsheid en inzicht, niet een fundamentele fout heeft gemaakt. Het kan toch niet goed zijn zo met je te laten sollen? Loyaliteitsgevoelens, liefde en vrijheidsdrang strijden om de voorrang. Hoe de vertelster zich een weg baant door dit woud van tegenstrijdige gevoelens en zich leert handhaven in het niemandsland tussen twee culturen, leert deze ontroerende autobiografie.

De garnalenpelster door Nilgun Yerli
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: De garnalenpelster
Auteur: Nilgün Yerli
Jaar van uitgave: 2001
Aantal bladzijden: 178 bladzijden

Samenvatting:
Dit boek is een autobiografie over het leven van Nilgün Yerli. Toen ze vijf jaar was is haar broer, Nusret, opgepakt voor mishandeling. Hij krijgt tien jaar gevangenisstraf en haar moeder is er kapot van. Wanneer haar vader een werkcontract voor vijf jaar krijgt aangeboden vertrekt Nilgün op tien jarige leeftijd met haar andere broer, één zus, moeder en vader naar Nederland. Haar zus heeft het na een paar dagen al gezien en gaat terug naar Turkije. Ze moet ontzettend wennen aan de Nederlandse cultuur en taal. Nilgün is het enige Turkse meisje in de klas en leert snel Nederlands. Op school heeft ze niet veel vrienden en daardoor trekt ze steeds meer naar haar moeder toe. Ook haar moeder, Gungor Baran-Yerli, heeft het moeilijk. Haar vader geeft haar moeder maar weinig geld dus gaat haar moeder garnalen pellen voor wat meer en voor een beetje geld voor Nusret, de broer in de gevangenis. Wanneer Nilgün 15 is gaat ze voor het eerst terug naar Turkije. Als ze daar is komt haar broer vrij. Ze rijden in twee auto’s terug naar Nederland, zij zit in een andere auto dan haar moeder, vader en broer Nusret. Ze hebben bij de grens afgesproken maar als de auto van haar vader niet komt blijkt dat ze een ongeluk gehad hebben. Haar moeder is overleden, haar vader ligt in een coma en Nusret is verdwenen. Nadat van haar moeder in Turkije is begraven gaat ze met haar andere broer terug naar Nederland. Eenmaal weer in Nederland krijgt ze het erg moeilijk zowel financieel als emotioneel. Haar vader trouwt opnieuw en ze hebben weinig of geen contact met elkaar. Haar broer gaat in het leger en haar zussen wonen nog in Turkije dus ze heeft erg weinig contact met haar familie. Nilgün zoekt liefde bij vriendjes maar elke keer gaat het uit. Nilgün ging columns schrijven en werd cabaretier. Eindelijk had ze haar leven weer een beetje op orde.

Personages:
Nilgün Yerli: Het boek draait om haar want het is een autobiografie. Toen ze tien jaar was verhuisde ze naar Nederland. Vanaf dat moment krijgt ze het erg moeilijk.


Gungor Baran-Yerli, de moeder van Nilgün: Zij is de belangrijkste persoon in het leven van Nilgün. Als Nilgün vijftien jaar is overlijdt haar moeder.

Vader van Nilgün: Hij is erg gierig en regelt alles zelf. Nilgün vindt hem niet aardig ook al is het haar vader.
Nusret Yerli, broer van Nilgün: Hij is ten onrechte veroordeeld voor mishandeling en heeft tien jaar vast gezeten. Toen hij eruit kwam was hij helemaal in de war en niet lang nadat hij vrijgekomen was verdween hij.

Broer van Nilgün: De tweede broer van Nilgün is meeverhuist naar Nederland en gaat het leger in.

Zus van Nilgün: De ene zus van Nilgün is meegegaan naar Nederland maar had het na een paar dagen al gezien en is bij haar vriend in Turkije gaan wonen.

Zus van Nilgün: De andere zus van Nilgün was in Turkije gebleven.


Thematiek:
Het thema is Nilgün want het boek gaat over haar, het draait om Nilgün. Er komen ook allerlei emoties in voor zoals: verdriet, humor, haat en verder echt vanalles.

Titel en motto:
De garnalenpelster slaat op Nilgün´s moeder want om meer geld te verdienen voor haar kinderen en haarzelf gaat ze garnalen pellen.

Eigen mening:
Ik vind het een eerlijk en goed boek want je hebt wel moed nodig als je dit zo kan vertellen. Wat er allemaal gebeurd is onvoorstelbaar. Sommige dingen zijn zielig andere dingen zijn grappig. Het is wat dat betreft een heel gemengd boek en niet echt een zielig boek of een romantisch boek. Er zijn niet zoveel personen buiten Nilgün´s familie die er echt haar hele leven bij zijn of in ieder geval een groot deel van haar leven. Dat vind ik wel jammer want er zijn wel heel veel personages die er heel even in voor komen waar ik graag meer van zou willen weten. Ik vind de opbouw niet zo handig maar wel begrijpelijk gekozen. Door de vele flashbacks is het verwarrend maar het is wel logisch want het zijn tenslotte flashbacks. Het taalgebruik is heel goed gekozen. Het is makkelijk te lezen en simpel geschreven. Ik vond het een geweldig boek en ik bewonder de schrijfster voor wat ze gedaan heeft en voor wat ze meegemaakt heeft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De garnalenpelster door Nilgun Yerli"