De dochter door Jessica Durlacher

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1786 woorden
  • 6 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.6
  • 26 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
278
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De dochter
Shadow

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

De dochter door Jessica Durlacher
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titel: “de Dochter”
Auteur: Jessica Durlacher

Verwachtingen en eerste reactie:
Ik heb gekozen voor het boek “de Dochter” op aanraden van mijn mamma, zij had dit boek zelf al gelezen en was hier erg enthousiast over. Ik verwachtte een boek dat met erg veel diepgang geschreven was, omdat het toch over een emotionele en spannende tijd gaat. Mijn verwachtingen zijn volledig uitgekomen, het was zo emotioneel en spannend geschreven dat het tot aan het eind toe boeiend bleef.

Beknopte samenvatting en analyse:
Het is 1981, Sam zijn leeftijd is 23 jaar. Samen met zijn joodse familie gaat hij naar het Achterhuis van Anne Frank. Daar ontmoet Max Sabine, een mooi joods meisje die hem zal rondleiden in het Achterhuis. Later zullen zij elkaar vaker zien.

Max is opgegroeid met de joodse geschiedenis. Zijn vader Simon heeft een deel van zijn leven in kampen doorgebracht, net zoals zijn tante Judith. Judith heeft heel haar jeugd voor Simon gezorgd.
Judith logeert voor een tijdje bij de familie, samen met haar man Benno. Ze zijn overgekomen uit Chicago. Judith is een vrouw die zeer veel heeft meegemaakt waardoor ze bikkelhard is geworden, in tegenstelling tot moeder Tine, die een “gewoon verleden” heeft.
Max spreekt later af met Sabine, het meisje van het Achterhuis. Haar leeftijd is 21 jaar. Ze worden verliefd en krijgen een verhouding. Eerst is het een relatie die gebaseerd is op vriendschap en seks. Na een tijdje worden ze verliefd en gaan ze samenwonen. Sabine is een speciaal meisje voor Max, ze leren veel van elkaar en ze zijn een onafscheidbare combinatie. Sabine is zelf ook joods, ook zij is opgevoed met de joodse geschiedenis.
Tante Judith sterft in oktober, bijna zeven maanden na haar bezoek aan de familie Lipschitz. De vader van Max, Simon, vraagt zijn moeder mee te gaan naar Chicago, om de begrafenis bij te wonen. De verhouding tussen tante Judith en moeder Tine is zo onaangenaam dat ze niet van plan is mee te gaan. Later blijkt de begrafenis in Jeruzalem te zijn, Max zal samen met zijn vader de begrafenis van Judith bijwonen. Later blijkt dat Tine en Sabine ook in Jeruzalem zijn, maar waarom? Max en Sabine hebben in Jeruzalem een ongekende tijd.
Het samenwonen verloopt niet geheel vlekkeloos, er zijn veel problemen en onenigheden. Toch zijn ze redelijk tevreden met elkaar, de band met elkaar wordt steeds hechter en ze houden steeds meer van elkaar. Plotseling verdwijnt Sabine, heel mysterieus. Ze laar een briefje achter: “Max, zoek me niet, ik ben niet om jou vertrokken.”
Hij probeert haar toch te vinden, maar het lukt hem niet. Zeventien jaar later werkt hij als uitgever. Hij gaat naar de Buchmesse, in Frankfurt. Verwonderlijk maar waar, daar ontmoet hij Sabine opnieuw. Ze komen in contact en er bloeit opnieuw een relatie op. Max zit met erg veel vragen die Sabine niet direct kan beantwoorden.
Ze stelt Max voor aan Sam Zaidenweber, een schrijver en producent uit Hollywood. Sam en Max worden later goede vrienden. Nadat Sabine is teruggekeert naar haar huidige woon- en werkplaats: Los Angeles, waar ze voor Sam werkt, besluit Max om haar achterna te reizen en zijn werk even achter zit te laten. In Los Angeles voelt hij zich aardig op zijn gemak. Sam zal een boek gaan schrijven en Max zal het uitgeven. In het boek worden de belevenissen van de oorlog van Sam beschreven. Max en Sabine hebben veel serieuze gesprekken over vroeger, over het feit waarom Sabine Max verliet en waarom zij dan toch elkaar terugvonden. Samen brengen ze de kerstdagen en oud & nieuw door. Het boek is geschreven en is klaar om gepubliceerd te worden. Het boek heet: “The Milky Way”. Het is opgedragen aan Sabine, zij mag het verhaal als eerst lezen. Dat doet ze, het is voor haar harde waarheid en ze besluit opnieuw om Max te verlaten, Max vraagt zich af waarom.

Het boek van Sam leest Max tijdens zijn reis terug naar Nederland. Max begrijpt nu Sabines gedachtegang en waarom ze zo doet. Het verhaal van Sam komt volledig overeen met het verhaal dat Sabine Max vertelde over haar vader. Het is een soort liefdesdrama tijdens zijn onderduikperiode, Sam moest onderduiken in de oorlog, zijn onderduikadres was in Friesland bij de familie Fedders-van Vliet. De familie heeft een zoon: Hans. Hans gaf Sam extra stof van zijn school, zo blijft Sam toch nog een beetje bij. Er komt een joods meisje bij de familie wonen, ze heet Lisa Stern en is van dezelfde leeftijd als Hans en Sam. Lisa wordt verliefd op Sam, maar begint iets met Hans, ze weet zelf niet goed waarom. Later verraadt Hans alle onderduikers, ze worden afgevoerd naar concentratiekampen en Hans zal gaan vechten voor de Duitsers aan het Oostfront. Lisa en Sam worden geconcentreerd in aparte kampen, later ontmoeten ze elkaar opnieuw, maar de liefde is over.
Max is nieuwsgierig geworden na dit verhaal gelezen te hebben en gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt dat de vader van Sabine Hans is en dat hij zijn naam veranderde in een joodse naam: Hans Edelstein, omdat hij zijn verleden wilde vergeten.
Max begrijpt Sabine, hij vindt niet dat Sabine gestraft moet worden voor haar vaders daden. Nadat Sabine opnieuw contact heeft gezocht, maken ze een volledig nieuwe start.

Motieven:
Tussen Max en Sabine komt de liefde steeds opnieuw tot uiting, ze komen telkens weer bij elkaar terug.
Sabine verlaat Max twee maal, Max snapt niet waarom.
Zowel Max als Sam zijn eenzaam, vooral na het laatste vertrek van Sabine weten ze niet waar ze aan toe zijn.
Tussen Max en Sabine, Max en Sam en tussen Sabine en Sam, is sprake van vriendschap.
Er is zeker sprake van bepaalde haat, Hans verraadt de joodse onderduikers en Sam laat in zijn boek duidelijk haat blijken tegenover diezelfde Hans.

Personages:
Max Lipschitz: speelt de hoofdrol in het verhaal. Hij studeerde literaire wetenschappen en werd de uitgever van een belangrijk boek in dit verhaal: “The Milky Way”. Hij heeft een joodse afkomst en is de vriend van Sabine die tot tweemaal toe verlaten wordt, hierdoor lijdt hij een onzeker bestaan.
Sabine Edelstein: speelt de hoofdrol in het verhaal. Zij studeerde fotografie en werd de fotografe die werkte voor Sam. Sabine houdt Max voor dat ze met de joodse geschiedenis is opgegroeid en heeft het erg moeilijk met zichzelf en haar verleden, zij verlaat Max tweemaal met, voor Max, onbekende redenen.
Sam Zaidenweber: speelt een bijrol in het verhaal. Hij is schrijver en producer in Hollywood, Sabine werkt voor hem en is goed met hem bevriend. Hij is van joodse afkomst en hij besluit een verhaal te schrijven over zijn ervaringen in de oorlog, zijn boek wordt uitgegeven door zijn vriend Max.
Moeder Tine Lipschitz: speelt een bijrol in het verhaal. Zij is de moeder van Max en heeft een “gewoon verleden”. De relatie met haar schoonzus Judith is weinig hartelijk.
Vader Simon Lipschitz: speelt een bijrol in het verhaal. Hij is de vader van Max en heeft een joodse achtergrond, hiermee heeft hij Max ook opgevoed. Hij heeft een goede band met zijn zus Judith, zij heeft haar hele jeugd lang voor hem gezorgd.
Moeder Edelstein: speelt een bijrol in het verhaal. Zij is de moeder van Sabine en weduwe van Hans Edelstein (Fedders - van Vliet).
Vader Edelstein (Fedders – Vliet): speelt een bijrol in het verhaal. Hij is de vader van Sabine. Hij is degene die Lisa en Sam verraden heeft toen zij bij zijn familie onderdoken.
Lisa Stern: speelt een bijrol in het verhaal. Zij is de vriendin van Sam en Hans waarmee ze ondergedoken heeft. Ze is na de oorlog naar Jeruzalem vertrokken.
Judith Lipschitz: speelt een bijrol in het verhaal. Zij is de zus van Simon. De relatie met haar schoonzus Tine is weinig hartelijk, dit komt door hun verleden.

Perspectief en verteller:
Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. Het perspectief ligt in dit geval bij Max, je ziet alles door zijn ogen. Dit heeft zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat je veel over zijn gevoelens en gedachten te weten krijgt. Het nadeel is dat je weinig over de gevoelens en gedachten van de andere personen te weten krijgt en dat je de situatie maar langs één kant ziet.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich in een paar plaatsen af. Voornamelijk in Amsterdam, het huis van Max zijn ouders, het achterhuis van Anne Frank en het appartement waar Max en Sabine gingen samenwonen. Andere plaatsen zijn Jeruzalem, hier vond de begrafenis van Judith plaats, de “Buchmesse” in Frankfurt, waar Max en Sabine elkaar opnieuw ontmoeten, Los Angeles waar Sabine en Sam wonen en werken en waar het boek tot stand komt en Friesland, waar Sam altijd ondergedoken heeft gezeten.

Stijl:
Het boek is redelijk ingewikkeld geschreven en de zinsbouw was af en toe nogal lang. De gebruikte woorden zijn over het algemeen niet al te moeilijk, maar het zijn geen alledaagse woorden. Toch kon ik het verhaal goed volgen en begrijpen.

Thema:
Het verleden van ouders, heeft vaak op invloed op het leven van hun kinderen. In dit verhaal is dat duidelijk te merken, Sabine zit erg in de knoop met zichzelf en houdt anderen voor dat haar vader goede daden heeft verricht, terwijl dit juist niet het geval is. Het verraad van haar vader zorgt voor haar voor een duidelijke obsessie. Ook wordt Max opgevoed met de joodse geschiedenis die zijn vader aanhangt, af en toe vertelt Simon hem erg rare verhalen. Sam deelt zijn verleden totaal niet met zijn kinderen, waardoor deze van hem beginnen te vervreemden.

Tijd:
Het boek heeft verschillende tijdperiodes. Het begint in 1981 in het Achterhuis van Anne Frank, in 1983 verlaat Sabine Max. 15 jaar later, in 1998 zien ze elkaar terug op de “Buchmesse”. Als je het boek “The Milky Way” erin betrekt, speelt ook de tijd van de Tweede Wereldoorlog mee. Het verhaal is chronologisch opgebouwd met enkele flashbacks, dit is gedaan om het boeiend te houden.De verteltijd bedraagt 278 bladzijden.

Titelverklaring:
De titel van het boek “de Dochter” slaat op het feit dat Sabine de dochter is van Hans Fedders - van Vliet, die zijn naam heeft laten veranderen in “Eiselstein” nadat hij in de oorlog zijn onderduikers heeft verraden.

Eindoordeel en evaluatie:
Ik vond “de Dochter” een erg goed geschreven boek. Het had een goede opbouw en het was een goed verhaal. Ik vind de titel erg passend, het geeft ook iets extra’s aan het boek zelf, je vraagt je af waarom juist deze titel gegeven is. Ik vond het mooi om te zien hoe Max zijn best deed Sabines gedrag te ontplooien, er is sprake van echte liefde. Ik vond het werken aan het verslag niet moeilijker dan normaal, er waren redelijk wat bronnen te raadplegen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De dochter door Jessica Durlacher"