ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
1. Inleiding

We hadden dit boek nog in de kast staan en mijn moeder raadde het aan, dus ik dacht:’lezen maar!”. Ik had de verwachting dat het echt zo’n spannend boek zou zijn. Dat was het ook wel. De kaft vond ik ook wel grappig (allemaal schoenen).

2. De schrijver

Jessica Durlacher heeft ‘De dochter’ geschreven. Ze is geboren in 1961. ze heeft een studie Nederlands afgemaakt, en daarna is ze de journalistiek ingegaan. Ze schrijft onder andere literatuurrecensies, stelt een aantal verhalenbundels samen en organiseert lezingen voor cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Ze is getrouwd met schrijver en filmproducent Leon de Winter.

3. Personages

Max Lipschitz:
Max is geboren in 1957. Het is een intelligente jongen. Hij is opzoek naar nieuwe ervaringen. Zijn ervaring wordt Sabine. Hij studeert literaire wetenschappen. Hij is verslaafd aan lezen. Later zal hij uitgever worden. Schrijven heeft hij ook geprobeerd maar daar zat niet zijn talent. Heel het boek door beleeft hij verschillende dingen waar hij steeds opnieuw andere keuzes moet maken.

Sabine Edelstein:
Sabine is geboren in 1959. ze werd beschreven door Max als slank in kleren, maar bloot was ze mollig en handzaam. Ze studeerde fotografie. Dit werd ook haar werk worden. Sabine loopt rond met veel vragen, die onbeantwoord blijven. Wanneer Max en Sabine bij elkaar zijn, is het niet te scheiden en denken ze er ook niet aan.

Sam Zaidenweber:
Sam is Hollywood ster, schrijver en producer en Is getrouwd met Anne. Het is een hele ijdele man. Hij heeft de oorlog meegemaakt en besluit een non-fictief verhaal te schrijven over zijn ervaring. Hij is zeer goed bevriend met Sabine. Sabine stelt Max aan Sam voor. Zij worden ook goed bevriend. Sabine heeft alles voor Sam over.

Moeder Tine Lipschitz:
Ze is mooi, lief, heeft blond haar en een schoon verleden. Geen goede relatie met haar schoonzus Judith.

Vader Simon Lipschitz:
Hij heeft een joodse achtergrond, hiermee heeft hij zijn kinderen opgevoed. Heeft een hele goede band met zijn zus, Judith. Zij heeft voor hem gezorgd in onmogelijke situaties.

Moeder Edelstein:
Zij is de weduwe van Hans Edelstein (van Vliet). Zij is de moeder van Sabine.

Lisa Stern:
Vriendin van Sam en Hans waarmee ze mee ondergedoken hebben. Lisa is na de oorlog naar Jeruzalem vertrokken.

Judith;
Zus van Simon Lipschitz. Ze is een bikkelharde vrouw. Het tegengestelde van Tine. Ze overlijdt zeven maanden na het bezoek in Nederland

4. Andere informatie

Thema:
Het thema is mooi gezegd: zoektocht naar volwassenheid en afkomst. Max en Sabine groeien beide op in het verhaal. Sabine zoekt daarbij ook naar haar afkomst. Van wie is zij “De dochter”.
Max zoek vooral naar zijn identiteit op het gebied van, hoe staat hij tegenover vrouwen en wie is de ware voor mij. Of misschien heeft hij die al.

Motieven:
· Liefde: vooral de liefde tussen Max en Sabine.
· Verlaten worden: Sabine verlaat twee maal Max zonder enige bekende redenen.
· Eenzaamheid: de eenzaamheid van Max na vertrek van Sabine. De eenzaamheid van Sam.
· Vriendschap: vriendschap tussen Max & Sabine, tussen Max & Sam, tussen Sabine &Sam.
· Haat: de haat van Sam in het verhaal the Milky-Way.
· De zoektocht: de zoektocht in het leven, het volwassen worden. Voor Max en Sabine allebei. Beide op hun eigen manier.

Vertelwijze:
Het boek is geschreven in het ik-perspectief. Wel zijn er veel stukken waarbij een andere persoon de ik is. Als Sam zijn boek schrijft, neemt hij de ik-persoon over.
Het boek heeft kleine hoofdstukken en korte goede zinnen. Ze schrijft met veel dialogen. De woorden zijn best pittig. Je moet een redelijk woordenschat hebben om het boek leuk te vinden. Verder schrijft ze met veel spanning, je weet niet wat er zal gaan gebeuren, tot in de details dan.

Plaats:
Het boek speelt zich in een paar plaatsen af. In Amsterdam, het huis van zijn ouders, het achterhuis van Anne Frank en het appartement waar Max en Sabine gingen wonen.
Andere plaatsen zijn Jeruzalem, de Buchmesse (soort boekenbeurs) in Frankfurt, Los Angelos en Friesland.

Tijd:
Het boek heeft verschillende tijdperiodes. Allereerst 1981, daarna van 1998 tot 1999. ook nog als je het boek van Sam leest gaat dat over de Tweede Wereldoorlog.
Het is niet chronologisch geschreven. Er komen ook verschillende flashbacks in voor. Wel vaak eigenlijk. Er wordt verteld over een onderwerp zolang het onderwerp aanhoud gaat men verder in de tijd. Het volgende onderwerp kan dan weer een tijdje geleden zijn.

Spanning:
Er is één grote spanningsboog. Je wilt weten hoe het allemaal zit met Sabine, waarom ze de hele tijd weg gaat enzo, en natuurlijk of ze bij elkaar blíjven! Verder zijn er nog kleine spanningen.


Titel:
Sabine is “De dochter”. “De dochter” van Sam. De dochter van haar ouders. De dochter van de ouders van Max. Een dochter is een begrip met veel betekenissen. Ook Sabine heeft verschillende eigenschappen. Goede en slechte, en die zijn kenmerkend voor personen. Sabine zocht naar haar Thuis, waar ze zich als dochter kon voelen. Max beschrijft in het verhaal hoe Sabine zich voelt. Sabine zoekt naar haar verleden.

5. Korte inhoud

Het is 1981, zijn leeftijd is 23 jaar. Samen met zijn Joodse familie gaan ze naar het Achterhuis van Anne Frank. Daar ontmoet Max Sabine, een mooi Joodse meisje die hem zal rondleiden door het Achterhuis. Later zullen zij elkaar vaker zien.
Max is opgegroeid met de joodse geschiedenis. Zijn vader heeft in kampen gezeten en ook zijn tante Judith. Judith heeft heel haar jeugd voor de vader van Max, Simon, gezorgd.
Judith logeert voor een tijd bij de familie samen met haar man Benno. Zij zijn overgekomen uit Chicago. Judith is een vrouw die zeer veel heeft meegemaakt waardoor ze bikkelhard is geworden in tegenstelling tot moeder Tine, die een “gewoon verleden” heeft.
Max spreekt later af met Sabine, het meisje van het Achterhuis. Ze is 21 jaar. Ze worden verliefd en krijgen een verhouding. Eerst is het een relatie die gebaseerd is op vriendschap met seks. Die verliefdheid wordt steeds heviger en gaan samenwonen. Sabine was een special meisje voor Max. Ze leren veel van elkaar, ze zijn een onafscheidbare combinatie. Sabine is zelf ook Joods, ze is zelf ook opgevoed met het joodse verleden.
Tante Judith sterft in oktober, bijna zeven maanden na haar bezoek aan de familie Lipschitz. De vader van Max vraagt zijn moeder mee te gaan naar Chicago en haar begrafenis bij te wonen. De verhouding tussen tante en moeder was zo onaangenaam dat ze niet met vader me wil gaan naar Chicago. Later blijkt de begrafenis in Jeruzalem te zijn. Max zal samen met vader naar de begrafenis gaan van Judith. Later blijken moeder en Sabine ook in Jeruzalem te zijn, toch... Max en Sabine hebben in Jeruzalem een ongekende tijd.
Het samenwonen verliep niet helemaal over rozen, er ontstonden problemen en onenigheden. Toch waren ze tevreden met de omstandigheden. Er kwam een nog hevigere band. De liefde was echt. Plotseling verdween Sabine. Heel mysterieus. Ze liet een brief achter; Max mag haar niet gaan zoeken. Ze is niet om hem vertrokken.
Hij probeert haar toch zoeken maar het lukt hem niet. Zeventien jaar later werkt hij als uitgever. Hij gaat naar de Buchmesse in Frankfurt. Verwonderlijk maar waar, daar ontmoet hij Sabine weer. Ze komen in contact. Durven elkaar te spreken, er bloeit opnieuw een relatie op. Max heeft veel vragen. Zij kan ze niet gelijk beantwoorden.
Ze stelt Max voor aan Sam Zaidenweber, een producent uit Hollywood en schrijver. Sam en Max worden goede vrienden. De relatie tussen Sabine en Max is goed. Sabine gaat terug naar Los Angelos waar ze nu woont en werkt. Ze werkt voor Sam. Max besluit om haar achterna te gaan en laat zijn werk achter. In LA voelt hij zich aardig op zijn gemak. Sam gaat een boek schrijven en Max zal het dan uitgeven. In het boek komt de hele geschiedenis van de oorlog van Sam naar boven. Max en Sabine hebben veel serieuze gesprekken, over vroeger, waarom werd Max verlaten en waarom dan toch verliefd blijven en geen afstand kunnen doen. Hij is bij haar tijdens kerst en oud & nieuw. Het boek is geschreven en is klaar om gepubliceerd te worden, het boek heet “the Milky Way”. Het is opgedragen aan Sabine. Zij mag het verhaal als eerst lezen. Dat doet ze, het is voor haar harde waarheid en besluit opnieuw te vluchten. Opnieuw verlaat ze Max. Nu vraagt hij zich toch echt af waarom. Het boek van Sam leest hij tijdens zijn reis terug naar Nederland. Max begrijpt nu wat Sabine denkt en doet. Het verhaal van Sam kwam overeen met het verhaal dat Sabine Max vertelde over haar vader. Een soort liefdesdrama tijdens zijn onderduikperiode. Sam moest onderduiken in de oorlog. Zijn onderduikadres was in Friesland bij de familie Fedders-van Vliet. De familie heeft een zoon Hans. Hans gaf Sam extra stof van zijn school. Zo blijft Sam toch nog een beetje bij. Er komt een joods meisje bij de familie. Zij heet Lisa Stern en is van dezelfde leeftijd als Hans en Sam. Lisa wordt verliefd op Sam en gaat met Hans. Ze weet niet goed waarom. Hans was een mooie jongen. Later verraadt Hans alle onderduikers. Ze moeten naar kampen. Hans zal gaan vechten voor de Duitsers aan het Oostfront. Lisa en Sam worden gescheiden in aparte kampen. Ze komen elkaar later nog tegen, maar er is geen liefde meer tussen hen.
Max wil meer van het verhaal begrijpen en gaat opzoek. De vader van Sabine is Hans, hij veranderde zijn naam in een Joodse naam. Hans Edelstein. Hij wilde zijn verleden vergeten. Eindelijk kan Max begrip voor Sabine tonen.
Sabine blijft weg en zomaar belt ze Max. Je krijgt de indruk dat ze weer bij elkaar komen.

6. Mijn mening

Dit boek heeft mij enorm gepakt. Ik wilde telkens gewoon weten hoe het verder ging. Je werd echt gegrepen door de manier van schrijven. Als Max in de steek wordt gelaten, heb je echt helemaal geen idee waarom dat zou kunnen zijn. Je gaat helemaal meedenken hoe het zou kunnen zitten.
Op een gegeven moment krijg je ineens een hoofdstukje en dan gaat het over iets anders. Over een heel ander verhaal. Je snapt dan helemaal niet wat dat ertussen doet enzo. Gelukkig ben ik wel door blijven lezen!
Ook kon je je heel goed identificeren met Max. Ik leefde helemaal met hem mee, en vond die Sabine ook helemaal niet aardig. Je gaat dan echt denken dat zij hem in de steek laat. Echt zielig is dat!
Ik vind dat Jessica Durlacher er heel goed in geslaagd is om een onverwacht einde in het verhaal te bouwen. Je verwacht helemaal niet dat ze nog terugkomt. (of belt in dit geval) tot het einde blijft alles nog een raadsel. Na de ontknoping snap je ineens alles en valt alles op z’n plaats.
Het taalgebruik is ook wel relaxed. Wel een redelijk hoor niveau, maar er wordt niet moeilijk gedaan over scheldwoorden en seks. Je leest het gewoon, zoals je het zelf ook zou onderbouwen met scheldwoorden zeg maar.
Ik vond het einde wel een beetje jammer. Het ging gewoon niet verder. Ineens stopte het. Ik hoop ook dat de schrijfster van je verwacht dat jij denkt dat het goed komt, en dat ze niet weer weg gaat.
Ik vond het écht een goed boek.

7. Bronvermelding

Ik heb een paar bronnen gebruikt voor de achtergrond en weetjes over Jessica Durlacher. Ook heb ik daar de foto vandaan gehaald. Dit zijn de sites:
· www.rnw.nl
· www.boekwijs.nl
· www.boeknet.nl
Verder heb ik het boek gebruikt…

8. Extra opdracht

Ik heb opdracht 23 gekozen, waarbij het de bedoeling is dat je 5 vragen aan de auteur stelt.

1. Heb je erover gedacht om het verhaal een gesloten einde te geven?
Ja, daar heb ik zeker over gedacht. Ik heb ook eerst het einde geschreven eraan vast. Daarna heb ik het aan mijn man, Leon de Winter, laten lezen en ook hij vond het beter met een open einde.

2. Heb je Sabine expres zo neergezet om haar niet te gemeen te laten lijken?
Vond je haar gemeen? Ik heb daar eigenlijk nooit bij nagedacht. Misschien wel omdat ik al wist hoe het af zou lopen. Ik heb haar wel door de ogen van Max heel lief laten doen. Maar niet omdat ze anders te gemeen was.

3. Waarom dan wel?
Omdat hij iemand nodig had die heel goed kon luisteren. Niet iemand die hem helemaal overheerste enzo. Ik heb het dus gedaan omdat het niet waarschijnlijk is als iemand die niet aardig is heel goed kan luisteren.

4. Heeft Leon de Winter een rol gespeeld bij het schrijven van je boek?
Nou, alleen bij het einde. Verder heeft hij het niet tussendoor gelezen. Alleen bij het einde heeft hij een advies gegeven. Die heb ik dan ook opgevolgd, omdat ik zelf dat gevoel ook al had. Als hij had gezegd dat ik het einde eraan moest laten, weet ik niet of ik dat gedaan zou hebben.

5. Vond je het moeilijk om de karakters te verzinnen en ze bij elkaar te laten passen?
Met een boek ben je altijd wel een tijdje bezig natuurlijk. Ik heb ook verschillende karakters uitgeprobeerd, maar vond het dan uiteindelijk toch niet goed. Eerst was Sam namelijk een hele gladde producent. Maar toen ik dat overlas zag ik ineens dat dat helemaal niet erbij paste. Toen heb ik dit karakter verzonnen bij hem.

6. Oké, laatste vraag. Ben je gelukkig met je leven dat je nu hebt?
Ja, heel gelukkig. Ik hoop dat ik nog lang kan leven met Leon en dat ik nog mooie boeken kan schrijven!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Echt een super goed verslag, je hebt alles lekker duidelijk uitgelegd.. ik kom me der wel in indentificeren.
Dankje!

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Heel erg bedankt voor je boekverslag, ik heb er veel aan gehad!!!!!!
doei merel

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

hey, thnx voor je boekverslag. Tis echt heel goed!

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Hans

Hans

hey thx for je verhaal he best wel wat aan ghad :P groetjes

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

Hé Leonienke bedankt voor je hulp
ik ben niet zo'n kei in het schrijven van uitreksels maar door jouw uitreksel heb ik
een beetje een richtlijn thanks

Karel uit Leiden

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

wat een geweldige inleiding groetkes van henk

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

hoi leonieke!
heel erg bedankt voor het lenen en gebruiken van je boekverslag
hij is heel goed!!!!
groetjes emilie

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

Ik ben zeer tevreden over je werk

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

Wow goed! Dit is nou echt een voorbeeld van een goed verslag. kusjes liesl uit amersfoort

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast