ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Beschrijving:

Titel: De dochter
Auteur: Jessica Durlacher
Uitgever: De bezige bij, Amsterdam.
genre : psychologische roman
jaar van verschijnen : eerste druk september 2000, ik heb de vierde
druk gelezen uitgegeven november 2000
aantal bladzijde : 278 bladzijde
leestijd : ongeveer 10 uur

Motivatie boekkeuze:

Ik heb gekozen voor het elzen van dit boek omdat ik het heb gekregen. Elk jaar krijg ik van mijn moeder met de boekenweek een boek. Ik mocht zelf een boek uit kiezen, maar ik wist absoluut geen boek te bedenken dat ik wel zou willen hebben. Toen heeft mijn moeder zelf een boek gekozen. ‘De dochter’ dus. Dit was een goede keuze, want het is echt een heel mooi en goed boek. Mijn moeder heeft het na mij ook gelezen, en die vond het ook een heel goed boek.

Samenvatting:

Max Lipschitz is de hoofdpersoon van het boek. Het is 1981, zijn leeftijd is 23 jaar. Samen met zijn Joodse familie gaan ze naar het Achterhuis van Anne Frank. Daar ontmoet Max Sabine een mooie Joodse meid die hem zal rondleiden door het Achterhuis. Later zullen zij elkaar vaker zien.
Max is opgegroeid met de joodse geschiedenis. Zijn vader heeft in kampen gezeten en ook zijn tante Judith. Judith heeft heel haar jeugd voor de vader van Max, Simon, gezorgd.
Judith logeert voor een tijd bij de familie samen met haar man Benno. Zij zijn overgekomen uit Chicago. Judith is een vrouw die zeer veel heeft meegemaakt waardoor ze bikkelhard is geworden in tegenstelling tot moeder Tine, die een “gewoon verleden” heeft.
Max spreekt later af met Sabine, het meisje van het Achterhuis. Ze is 21 jaar. Ze worden verliefd en krijgen een verhouding. Eerst is het een relatie die gebaseerd is op vriendschap met seks, “geil neuken”. Die verliefdheid wordt steeds heviger en gaan samenwonen. Sabine was een special meisje voor Max. Sabine was slank in kleren, bloot was ze mollig en handzaam, een kinderlijk onhandige seksbom. Smal gebouwd met kleine zachte hoge borsten, goed ingepakt.
Ze leren veel van elkaar, ze zijn een onafscheidbare combinatie. Sabine is zelf ook Joods, ze is zelf ook opgevoed met het joodse verleden.
Tante Judith stierf in oktober, bijna zeven maanden na haar bezoek aan de familie Lipschitz. De vader van Max vraagt zijn moeder mee te gaan naar Jeruzalem en haar begrafenis bij te wonen. De verhouding tussen tante en moeder was zo onaangenaam dat ze niet met vader me wil gaan naar Jeruzalem, op de olijfberg. Max zal samen met vader naar de begrafenis gaan van hun wonderbaarlijke Judith. Later blijken moeder en Sabine ook in Jeruzalem te zijn, toch. Max en Sabine hebben in Jeruzalem een ongekende tijd.
Het samenwonen verliep niet helemaal over rozen, er ontstonden problemen en onenigheden. Toch waren ze tevreden met de omstandigheden. Er kwam een nog hevigere band. De liefde was echt. Plotseling was Sabine verdwenen. Zeer mysterieus. Ze liet een brief achter; Max mag haar niet gaan zoeken. Ze is niet om hem vertrokken.
Hij probeerde haar te zoeken maar het lukte hem niet. Zeventien jaar later werkt hij als uitgever. Op de Buchmesse in Frankfurt is hij ook. Verwonderlijk maar waar, daar ontmoet hij Sabine. Ze komen in contact. Durven elkaar te spreken, er bloeit opnieuw een relatie op. Max heeft veel vragen. Zij kan ze niet gelijk beantwoorden.
Ze stelt Max voor aan Sam Zaidenweber, een Hollywood producent en schrijver. Sam en Max worden goede vrienden. De relatie tussen Sabine en Max is goed. Sabine gaat terug naar LA waar ze nu woont en werkt. Ze werkt voor Sam. Max besluit om haar achterna te gaan en laat zijn werk achter. In LA voelt hij zich aardig op zijn gemak. Sam is al een hele tijd bezig met het schrijven van een boek. Hij vraagt Max in het geheim of hij het boek wil uitgeven, als het af is. Sabine mag hier nog niets van weten. Max en Sabine hebben veel serieuze gesprekken, over vroeger, waarom werd Max verlaten en waarom dan toch verliefd blijven en geen afstand kunnen doen. Hij is bij haar tijdens kerst en oud & nieuw. Het boek is geschreven en is klaar om gepubliceerd te worden, het boek heet “the Milky Way”. Het is opgedragen aan Sabine. Zij mag het verhaal lezen. Dat doet ze, het is voor haar harde waarheid en besluit opnieuw te vluchten. Opnieuw verlaat ze max. Nu vraagt hij zich toch echt af waarom. Het boek van Sam leest hij tijdens zijn reis terug naar Nederland. Max begrijpt nu wat Sabine denkt en doet. Het verhaal van Sam kwam overeen met het verhaal dat Sabine Max vertelde over haar vader. Een soort liefdesdrama tijdens zijn onderduikperiode. Sam moest onderduiken in de oorlog. Zijn onderduikadres is in Friesland bij de familie Fedders van Vliet. De familie heeft een zoon Hans, hij is zeer intellectueel. Hans geeft Sam extra stof van zijn school. Zo blijft Sam toch nog een beetje bij. Er komt een joods meisje bij de familie. Zij heet Lisa Stern en is van dezelfde leeftijd als Hans en Sam. Lisa wordt verliefd op Sam en gaat met Hans, omdat zij door hem wordt gechanteerd. Hans is was een mooie jongen. Later verraadt Hans alle onderduikers. Ze moeten naar kampen. Hans gaat vechten voor de Duitsers aan het Oostfront. Lisa en Sam worden gescheiden in aparte kampen. Ze komen elkaar later nog tegen, maar er is geen liefde meer tussen hen, alleen die pijnlijke herinneringen.
Max wil meer van het verhaal begrijpen en gaat op zoek. De vader van Sabina is Hans, heeft zijn naam verandert in een Joodse naam. Hans Edelstein. Hij wilde zijn verleden vergeten. Eindelijk kan Max begrip voor Sabine tonen.
Sabine belt ze Max na een tijd weer zomaar op. Waarschijnlijk zullen ze elkaar weer ontmoeten.

Persoonlijke reactie:

Het is een erg mooi boek over de gevolgen van de tweede wereld oorlog. Het was soms wel een beetje ingewikkeld, en je moest er goed bij blijven, om de verschillende verhaallijnen te kunnen blijven volgen. Het verhaal werd niet in logisch-chronologische volgorde verteld. Dit maakte het soms wel iets onduidelijk, ook het taalgebruik in dit boek was vrij ingewikkeld, maar uiteindelijk begreep ik toch alles. Ik wilde erg graag weten wat Sabine zo dwars zat in het boek, en hoe het boek zou aflopen. Ik vind het einde van het boek erg mooi. Het is wel een beetje een open einde, maar toch begrijp je aan het einde van het boek wel echt waar het allemaal om draait. Wat Sabine al die tijd heeft dwars gezeten. Ik kan me niet echt met een van de hoofdpersonen uit dit boek identificeren. Dit komt waarschijnlijk omdat ik niet heb mee gemaakt wat een van zij, of hun ouders hebben meegemaakt. Daarvoor is de oorlog te lang voor mijn geboorte geweest. Ik ben geen tweede generatie slachtoffer. Toch kan ik wel begrijpen, dat je het heel erg moeilijk hebt als je weet dat je vader ‘fout’ is geweest in de oorlog. Ik heb al eens eerder een boek gelezen dat ging over de gevolgen van de tweede wereldoorlog, dit was het boek ‘Tralievader’. Toch was dit boek weer heel s. In dit boek was de tweede wereldoorlog en zijn gevolgen namelijk het enige belangrjike in het verhaal terwijl in het boek ‘de dochter’ de liefde tussen twee mensen ook een hele belangrijke rol speelt. de enige overeenkomst is dus dat beide boeken gaan over de psychisch negatieve gevolgen van de tweede wereldoorlog voor mensen die er mee te maken krijgen. Tweede generatie slachtoffers. Het verhaal wordt helemaal geschreven vanuit de ik-vertelstuatie. Alles wordt dus bekeken vanuit de ogen van de ik-figuur. De ik-figuur in dit boek is Max.
Het boek heeft een goede opbouw. Er wordt af en toe wel gebruik gemaakt van flashbacks en terugverwijzingen, maar het is wel heel duidelijk, ook in de flashbacks is Max nog steeds de ik figuur.

Verdieping:

Fabel en sujet:

De fabel in dit boek is anders als het sujet. Het boek heeft namelijk geen logisch-chronologische volgorde. Er wordt namelijk vaak terug gekeken op de tijd in de oorlog die de vader van Max heeft meegemaakt. De fabel zou zijn als het verhaal begon in de tweede wereldoorlog en daarna verder ging met het leven van de vader van Max, en daarna met het leven van Max

Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. In 1981 is Max 23 jaar.
Het werk is voor het eerst gepubliceerd in 2000. In dit jaar zijn overlevenden van de oorlog ouder als vijfenvijftig jaar. Dit zie je terug in het boek. Het werk is heel typerend voor deze tijd omdat er onder andere geschreven wordt over de zogenaamde ‘tweede generatie slachtoffers’ wat erg speelt in deze tijd.

Personages:

Hoofdfiguren
- Max Lipschitz;
Geboren 1957, Max is een intelligente jongen. Hij is opzoek naar nieuwe ervaringen. Zijn ervaring wordt Sabine. Hij studeert literaire wetenschappen. Hij is verslaafd aan lezen. Later zal hij uitgever worden. Schrijven heeft hij ook geprobeerd maar daar zat niet zijn talent. Heel het boek door beleeft hij verschillende dingen waar hij steeds opnieuw andere keuzes moet maken.
- Sabine Edelstein;
Geboren 1959, Sabine was slank in kleren, bloot was ze mollig en handzaam, een kinderlijk onhandige seksbom. Smal gebouwd met kleine zachte hoge borsten, goed ingepakt. Ze studeerde fotografie. Dit zal ook haar werk worden. Sabine loopt rond met veel vragen, die onbeantwoord blijven. Wanneer Max en Sabine bij elkaar zijn, is het niet te scheiden en denken ze er ook niet aan.
- Sam Zaidenweber;
Sam is Hollywood ster, schrijver en producer. Is getrouwd met Anne. Het is een hele ijdele man. Hij heeft de oorlog nauw meegemaakt en besluit een non-fictief verhaal te schrijven over zijn ervaring. The Milky Way. Hij is zeer goed bevriend met Sabine, Sabine stelt Max aan Sam voor. Zij worden ook goed bevriend Sabine heeft alles voor Sam over.

Bijfiguren
- moeder Tine Lipschitz; mooi, lief, blond haar en een schoon verleden. Geen goede relatie met haar schoonzus Judith.
- vader Simon Lipschitz; joodse achtergrond, hiermee heeft hij zijn kinderen opgevoed. Heeft een hele goede band met zijn zus. Judith heeft voor hem gezorgd in onmogelijke situaties.
- moeder Edelstein; weduwe van Hans Edelstein, Hans van Vliet. Zij is de moeder van Sabine.
- Lisa Stern; vriendin van Sam en Hans waarmee ze mee ondergedoken hebben. Lisa is na de oorlog naar Jeruzalem vertrokken.
- Judith; zus van Simon Lipschitz. Is een bikkelharde vrouw. Het tegengestelde van Tine. Ze overlijdt zeven maanden na het bezoek in Nederland
- Lana Lipschitz; zij is de zus van Max, in hun jeugd gaan ze goed met elkaar om. Deze band verslechtert. Zij is te veel bezig met het verleden van haar vader.
Anne Zaidenweber; de vrouw van Sam, een lieve vrouw. Wel bezitterig. Ze is 40 jaar getrouwd geweest met Sam. In 1999 overlijdt ze.

Opbouw:

Het boek heeft een opbouw die ook goed bij het boek past. Door middel van flshbacks en terugverwijzingen wordt er laten zien wat de oorzaak van een helboel dingen is.
Het boek heeft een open eind. Een aantal dingen weet je wel, maar je blijft toch nog met vragen zitten, bijvoorbeeld, of Sabine en Max weer bij elkaar zullen komen.

Vertelsituatie:

In het boek is een ik-verteller, namelijk Max.
Het verhaal wordt ook verteld uit de zienswijze van Max, hoe hij kijkt naar zichzelf en de andere personages, hun karakter en uiterlijk.
Er zijn wel dialogen waarbij een ander persoon de ik persoon is.
Sam neemt in zijn boek het ik perspectief over, maar dit komt doordat Max het boek hardop voorleest.

Thema :

Zoektocht naar volwassenheid en afkomst. Max en Sabine groeien beide op in het verhaal. Sabine zoekt daarbij ook naar haar afkomst. Van wie is zij “De dochter”.
Max zoek vooral naar zijn identiteit op het gebied van, hoe staat hij tegenover vrouwen en wie is de ware voor mij. Misschien heeft hij die al.

Taalgebruik:

Kleine hoofdstukken, korte goede zinnen. Ze schrijft met veel dialogen. Haar woordkeus vind ik prima tot moeilijk. Het boek komt op die manier volwassen over. Je moet een redelijk vocabulaire hebben om het boek te kunnen volgen. Verder schrijft ze met veel spanning, je weet niet wat er zal gaan gebeuren, tot in de details dan.
Er is ook sprake van een raamvertelling. Het boek van Sam wordt voorgelezen door Max terwijl hij het leest.
Verklaring titel:

Tijdens de tweede wereld oorlog had familie Fedders van Vliet onderduikers op de zolder. Waaronder Sam Zaidenweber en Lisa Stern. Familie Fedders van Vliet hadden ook een zoon, namelijk Hans. Hans, Sam en Lisa waren van dezelfde leeftijd. Sam en Lisa hadden in die tijd wat, maar op een dag vond hij haar in de kast samen met Hans. Ze mochten niets zeggen anders zou Hans hen verraden. Sam en Lisa zeiden niets, maar op een dag stond als nog een Duitse vrachtwagen voor de deur. Hans is naar het concentratiekamp gegaan als NSB’er. Na de oorlog heeft Hans Fedders van Vliet zijn identiteit veranderd, zijn naam werd Edelstein en hij had t als joodse man het kamp overleeft. Hij trouwde en kreeg een dochter Sabine. Hans vertelde haar het verhaal van zijn onderduikerstijd (maar zat in het verhaal in de huid van Sam). Sabine is helemaal geobsedeerd door haar joodse achtergrond. Als ze Max ontmoet confronteert ze hem daar ook mee en zegt dat hij trots op zijn vader moet zijn. Wanneer zij er achterkomt wat er echt gebeurd is neemt ze de benen, naar Amerika. Is het toeval dat ze bij Sam Zaidenweber terechtkwam of is ze naar hem op zoek gegaan? Zou ze misschien zijn dochter willen zijn?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast