De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer

Beoordeling 2.8
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en de dood van een clown
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1077 woorden
  • 18 april 2012
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 2.8
3 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en de dood van een clown
Shadow
De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer
Shadow

Schrijver/auteur:
Albert Cornelis (Appie) Baantjer.
geboren in Urk op 16 september 1923 - op 29 augustus 2010.

Hij verhuisde op zijn achtste naar Amsterdam. Op zijn zestiende ging hij werken in een handel in vetten en spijsoliën. In 1945 meldde hij zich bij het hoofdbureau van de Amsterdamse politie. In 1948 ging Baantjer werken bij Vijf maal acht, de Radio-, Auto en Motordienst te Amsterdam. Over die politieafdeling schreef hij later zijn eerste boek. In 1952 trouwde hij met Marretje van der Vaart. Een jaar later begon Baantjer met zijn opleiding als rechercheur, waarna hij in 1955 terecht kwam op bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Hij werkte daar 38 jaar. Eind jaren 50 staat in het Parool een prijsvraag wie het beste korte verhaal kon schrijven. Hij doet mee onder de naam van zijn moeder en wint hij met het verhaal “Het moraal van het cliché”.

Hij besluit door te gaan met schrijven en samen met Maurice van Dijk brengen ze onder de naam Baandijk het boek Vijf maal acht.

In de jaren erna schreef hij nog een paar boeken en begin jaren zestig bedacht Baantjer het personage De Cock dat hij op twee van zijn collega's baseerde. In 1963 schreef hij zijn eerste boek over De Cock: De Cock en een strop voor Bobby. In totaal zijn er ongeveer 70 boeken verschenen. Van deze boeken zijn er al ruim 7 miljoen verkocht en de televisieserie Baantjer werd op figuren uit de boeken gebaseerd. Hoewel Baantjer vaak aangaf te zullen stoppen met schrijven bleef hij nog lang doorschrijven.

In 2008 werd bij hem ontdekt dat hij hartfalen had.

Begin augustus 2010 bleek hij bovendien de meest agressieve vorm van slokdarmkanker te hebben. Baantjer overleed enkele weken later, kort voor zijn 87e verjaardag. Zijn laatste boek heeft hij met Simon de Waal geschreven, is oktober 2010 verschenen: een dief in de nacht.

Prijzen:
• Extra prijs verhalenwedstrijd 'Parool' 1961 voor 'De moraal van het cliché'.
• Televizier boekenprijs (categorie spanning) 1985 voor 'De Cock en de moord op termijn'.
• Op zijn 75e verjaardag werd Baantjer Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
• Televizierring 1998 voor de televisieserie over 'De Cock'.
• Meesterprijs voor thrillerauteurs 2003.

Kern
Wie is de hoofdpersoon?
Jurrian de Cock & Dick Vledder.

Wat is het probleem van de hoofdpersoon?
Er is een clown vermoord en het is erg lastig om de dader te vinden.

Welke personen komen er nog meer voor in het verhaal?
Peter van Dongen, Dhr. van Vlaanderen & Maurice van Vlaanderen.

Met welke persoon / personen kon je goed meeleven? Waarom?
Iedereen wel, Er doet geen gebeurtenis die doet denken aan mij eigen leven.

Waar speelt het verhaal zich af?
In en rond Amsterdam.

In welke van de volgende groepen hoort het verhaal thuis?
 eigentijds verhaal 
 detectiveverhaal

Geef hieronder in minimaal 15 regels een samenvatting van de inhoud.
Er komt een man op het bureau mr. van Vlaanderen bij de Cock die vertelt dat zijn Juwelen ter waarde van 1miljoen gulden zijn gestolen maar er geen enkel spoor van braak is.

Als die man weg is gaat de telefoon omdat er een dode clown op een vlondertje ligt. De Cock en Vledder gaan er meteen op af. Er ligt een clown met een werpmes in zijn rug op het vlondertje. Hij was van een groepje artiesten die samen optraden. Die zelfde avond moest die Clown (Pierrot) optreden in Groningen en er was inderdaad iemand die optrad. De organisator liet zijn gezicht hangen en de Cock en Vledder gingen terug naar het bureau. ’s Middags kwam de zoon van mr. van Vlaanderen (Maurice) op het bureau en verteld dat zijn vader iets was vergeten te zeggen namelijk dat hij alleen de naam “Vlindertje” kon herinneren. de Cock ging uitzoeken. Na een tijdje komt hij er achter dat in dat groepje artiesten ook een Vlindertje zat. De Cock ging naar haar toe. Hij vroeg een aantal dingen die met de moord hadden te maken en over juwelen ze zei dat ze daar niets over wist. De volgende dag hoorden ze dat Vlindertje was vermoordt. Ze lag op haar knieën voor een stoel met de handen gevouwen en ook een werpmes in haar rug. Na onderzoek in het huis van Vlindertje bleek dat Maurice in het huis was geweest. Toen de Cock hem daarover wat ging vragen zei hij dat hij bij vlindertje was geweest, en dat zij de volgende dag de juwelen aan hem zou geven. De Cock ging de zaak verder onderzoeken en kwam er achter dat Pierrot speelschulden had bij een goktent. Hij moest deze afbetalen en had aan de goktent houder gevraagd of hij

zijn schulden af kon betalen met juwelen. Even later kwamen ze er achter dat Peter van Dongen (organisator van het groepje) ook hypnotiseur. De Cock wist bijna zeker dat peter van dongen de juwelen had gestolen en Pierrot en Vlindertje had vermoord hij wist alleen niet hoe hij het moest bewijzen. Op eens wist hij het.

en ging naar een vriend van Pierrot, Henri Jonkers en vroeg of hij wou meewerken aan het plan van de Cock. Henri Jonker schreef een briefje naar Peter van Dongen om hem naar een bepaalde plek te lokken. Henri Jonkers kreeg onder zijn kleren een ijzeren plaat.

Peter van Dongen kwam naar de afgesproken plek. Peter van Dongen had zich Verkleed als een oude man. De Cock wist meteen dat hij het was. Ineens begon te rennen, hief zijn hand en probeerde een mes in Henri Jonkers te steken. Het werpmes viel op de grond. Peter van Dongen rende weg, maar keek niet goed uit en viel op een auto. Peter van Dongen kwam in het ziekenhuis terecht en werd gearresteerd wegens moord op twee mensen en poging tot moord, wegens diefstal van juwelen.

Waarom denk je dat de schrijver het boek deze titel heeft gegeven?
Er is een clown vermoord.


Slot
Wat is jouw mening over het boek? Gebruik drie beoordelingswoorden en leg ook uit waarom je die woorden gekozen hebt.
• Spannend: je wist niet wie de clown had vermoord.
• Leuk: ik vind het leuk op politieboeken.
• Een klein beetje eng: het zou best echt gebeurt kunnen zijn.

Vind je dat de schrijver gemakkelijk of moeilijk schrijft? Waarom vind je dat?
Makkelijk: hij is zelf ook politieagent geweest.

Opdracht
Teken op wit A4-papier een voorkant dat bij je boek past. Zet op deze voorkant je naam, je klas en de naam van je docent Nederlands.
Succes met het voorbereiden van je boekbespreking!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de dood van een clown door A.C. Baantjer"