De buitenvrouw door Joost Zwagerman

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 766 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1994
Pagina's
279
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De buitenvrouw
Shadow

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil …

Theo Altena, leraar Nederlands en gelukkig getrouwd, krijgt een affaire met de Surinaamse docente Iris Pompier. Een roman over liefde, leugens en zelfbedrog. Maar ook over moedwil en misverstand in het multiculturele Nederland.

De buitenvrouw door Joost Zwagerman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De buitenvrouw
Auteur: Joost Zwagerman

Samenvatting:
De hoofdpersoon is Theo Altena hij leraar Nederlands op het Westfries College in Hoorn. Theo is al 8 jaar getrouwd met Sylvia.
Theo heeft een nieuwe collega Iris, die gymlerares is. Haar bijnaam is is ‘Blackie’, omdat ze zwart is. Sylvia is getrouwd met Sydney.

Tijdens een werkweek van de 4e klassen leren ze elkaar beter kennen, en na deze week krijgen Theo en Iris een relatie. Elke dinsdagmiddag hebben ze beide 2 tussenuren en dan gaan ze vaak naar Iris haar huis toe. Zo gaat het al 2 jaar, en denken dat niemand er ooit iets van heeft gemerkt. Op een dinsdagmiddag komt Theo te laat terug op school na zijn tussenuren bij Iris en klas 3F heeft een spotprent van Theo op het schoolbord getekend met de tekst 'Blackie is the best' erboven. Theo schrikt en denkt dat ze van zijn relatie met Iris weten.

Theo en Iris doen er alles aan gedaan om hun overspel verborgen te houden, ze reden bijvoorbeeld beiden apart naar het huis van Iris en op school deden ze heel afstandelijk. Maar naast het huis van Iris woont het gezin Nijman. Zijn zoon Wouter zit bij Theo in de klas en maakte er een roddel van. Wouter begint zijn leraar hiermee te pesten; Ze tekenen bijv. een spotprent op het bord met ;Blackie is the best;.

Hier kregen Wouter en Theo ruzie over en duwt Theo Wouter per ongeluk tegen de tafel. De conrector geeft aan dat Theo maar beter een paar dagen thuis kan blijven. Thuis durft Theo het voorval niet aan zijn vrouw te vertellen en doet de volgende dag net alsof hij naar school gaat.

Hij wacht Iris op buiten het schoolplein en vraagt haar waarom ze niet op school was en hoe ze toch aan al die blauwe plekken komt. Maar Iris weigert hem dat te vertellen. Theo doet een voorstel om in een restaurant alles te bespreken. In het restaurant vertelt Iris dan eindelijk wat er gebeurd is. Ze had intussen haar overspel aan haar man opgebiecht, en hierop reageerde Sidney uiterst agressief en gaf haar een paar rake klappen. Verder vertelt ze dat Sydney ook openlijk enige buitenechtelijke relaties had, dat vond ze wel niet leuk maar ze stond het toe want het was normaal in haar cultuur om als getrouwde man enige “buitenvrouwen” te hebben. Ook geeft ze te kennen dat ze de relatie met Theo wil beeindigen. Theo heeft hier niets tegen in te brengen en als vrienden gaan ze uit elkaar.

Hij vertelt haar wat er is gebeurd op school met Wouter geeft ook aan dat hij overspel pleegt, maar Sylvia heeft hem niet door en zegt dat hij last heeft van stress, ze is te goedgelovig. heo krijgt te horen van de conrector dat de vader van Wouter toch maar heeft besloten om geen aanklacht in te dienen en dat Theo weer van harte welkom op de school is. En Theo leefde nog lang en ‘”gelukkig” samen met Sylvia.

Eigen mening:
Ik vond het een erg leuk en spannend boek. Het verhaal was makkelijk te volgen, ondanks alle moeilijke woorden erin. Het verhaal heeft weinig bijpersonen wat het makkelijk lezen maakt.
In sommige verhalen zitten zoveel bijpersonen dat je steeds afvraagt, wie was dat nou weer. Het leukste stukje vond ik wel het laatste hoofdstuk. Je weet inmiddels al dat het huis van Theo helemaal beveiligd is. Dan zit je er als lezer gewoon op te wachten tot hij wat verkeerds doet, zodat het alarm afgaat. Dan heb je gewoon zin om door te lezen, want je wil het gewoon weten.

Biografie:
Joost Zwagerman werd op 18 november 1963 in Alkmaar geboren. Zijn ouders waren Katholiek maar hebben hem het geloof niet opgedrongen. Zwagerman leerde zichzelf op z’n vierde al lezen en op z’n negende was hij al bezig met het maken van een tijdschriftje, dat hij de Zwagergids noemde.

Na de basisschool ging hij naar het atheneum, maar na 3 jaar ging hij de Havo doen. Na de HAVO ging hij in 1981 onderwijzersopleiding doen.Daarna ging hij nog taal en letterkunde studeren. Hij maakte deze studie niet af. Hij publiceerde een aantal verhalen in literaire. Zijn eerste boek verscheen in 1986. De houdgreep.

Thema:
Het boek gaat over relaties en vreemdgaan.
Het slaat op haat en liefde omdat het vreemdgaan van Iris en Theo haat en liefde met zich mee brengt.

Titelverklaring:
De titel van het boek slaat op het vreemdgaan van Iris met Theo én van Sydney. Omdat het in de cultuur van Iris en Sydney het normaal is dat de man meerdere ‘buitenvrouwen’ heeft.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De buitenvrouw door Joost Zwagerman"