Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De bende van Jan de Lichte door Louis Paul Boon

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
Boekcover De bende van Jan de Lichte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 391 woorden
  • 24 juni 2003
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
28 keer beoordeeld

Boekcover De bende van Jan de Lichte
Shadow

Najaar 1949 - Volgens Boon hebben de Vlamingen zelfs het dromen over vrijheid verleerd. Daarom begint hij aan een roman waarin de legendarische roverhoofdman Jan de Lichte de hoofdrol opeist: die van de opstandige mens. Aldus wil de schrijver bij zijn publiek de zin voor revolte en verzet weer tot leven wekken. Een halve eeuw nadat het boek voor het eerst verscheen is…

Najaar 1949 - Volgens Boon hebben de Vlamingen zelfs het dromen over vrijheid verleerd. Daarom begint hij aan een roman waarin de legendarische roverhoofdman Jan de Lichte de hoofd…

Najaar 1949 - Volgens Boon hebben de Vlamingen zelfs het dromen over vrijheid verleerd. Daarom begint hij aan een roman waarin de legendarische roverhoofdman Jan de Lichte de hoofdrol opeist: die van de opstandige mens. Aldus wil de schrijver bij zijn publiek de zin voor revolte en verzet weer tot leven wekken. Een halve eeuw nadat het boek voor het eerst verscheen is De bende van Jan de Lichte nog altijd een weergaloos opwindende pastiche van een spannende bandietenroman. 

1960 - Volgens Boon biedt de toenemende welvaart onverwacht nieuwe mogelijkheden om wat vrijer te gaan leven. Daarom schrijft hij een vervolg op De bende van Jan de Lichte, waarin Louis de Lichte het laatste woord krijgt. Deze fictieve zoon van de bendeleider ziet hoe in de tweede helft van de achttiende eeuw het moderne geloof in de vooruitgang overal wortel schiet. Langzamerhand dreigt de mens aan zijn eigen productiedrift ten onder te gaan. In een wereld van machines, fabrieken en 'troosteloze dwangarbeid' kiest Louis de Lichte uiteindelijk voor spel en plezier. De zoon van Jan de Lichte is een meeslepende schelmenroman die niet minder leesgenot verschaft dan zijn inmiddels klassieke vooganger De bende van Jan de Lichte

Beide romans over Jan de Lichte behoren tot Boons populairste werk en werden reeds vele malen herdrukt.

 

*Boon is zo sappig als men van Vlamingen meent mogen te verwachten. 

  - Ben Stroman over De bende van Jan de Lichte, 1957

*Aangezien Boon zijn waar nu als het ware spelenderwijs aan de man brengt, mag De zoon van Jan de Lichte inderdaad als een der beste, zoniet als de allerbeste roman van deze zeer grote Vlaamse schrijver beschouwd worden.

  - Jan Walravens, 1961

 

De bende van Jan de Lichte door Louis Paul Boon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De bende van Jan de Lichte
Louis Paul Boon
De Arbeiderspers, 208 pagina’s
Zwarte tijden voor Jan de Lichte
In het begin van de 18de eeuw waren de Zuidelijke Nederlanden het strijdtoneel tussen de Europese grootmachten. Deze chaos van gevechten en bezettingen werd Vlaanderen fataal. Een groot deel van de bevolking leefde in erbarmelijke omstandigheden. Armoede, verdrukking en hongersnood vormden een ideale voedingsbodem voor het ontstaan van rovers- en dievenbenden. De bende van Jan de Lichte, een schelmenroman geschreven door Louis Paul Boon, trok moordend en rovend rond totdat de Franse bezetter een grootscheepse klopjacht organiseerde. De galg wachtte. Het is 1745. In het door armoede, honger en oorlog geteisterde Vlaanderen vormt Jan de Lichte een bende van schooiers en vagebonden, die onder de leuze 'Allen voor een, een voor allen' van de rijken steelt om de buit onder de armen te verdelen. Aanvankelijk heeft de bende succes met bloedige overvallen op postkoetsen, kastelen en boerderijen, gevechten van man tot man. Even lijkt het erop dat de droom van Jan de Lichte werkelijkheid wordt, dat hij in zijn edele opzet zal slagen, maar na verloop van tijd groeit de bende hem steeds meer boven het hoofd. Er stromen leden toe die zich nauwelijks of niet om het algemeen belang bekommeren en alleen op eigen gewin uit zijn. Jan de Lichte verliest zijn grip op de bende en ziet met lede ogen aan hoe die aan interne intriges - verraad en afgunst - ten ondergaat. Dan krijgen het leger en de politie van Lodewijk XV pas kans om de bandieten aan te pakken. Galg en rad rijzen boven het land van Aelst. Vele rebellen worden met Jan zelf op één dag terechtgesteld. Jan de Lichte is een idealist en erg slim en listig. Maar wanneer het eind van de bende begint te naderen verandert hij in een woeste en onbezonnen bandiet. Door zijn "ouderwets" en met dialect doorspekt taalgebruik, dompelt Louis Paul Boon ons onder in de 18de eeuw. Boon schrijft vitaal en boeiend en beeldt zijn personages aangrijpend en precies uit. De lezer krijgt amper tijd om te ademen, laat staan om zich te vervelen. In de meeste romans van L.P. Boon zit de ontluikende revolutie van de onderdrukten tegenover de machtshebbers. Ook in de bende van Jan de Lichte verzetten de armen zich, maar het kapitaal wint steeds de strijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De bende van Jan de Lichte door Louis Paul Boon"