Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De bende van de bokkenrijders door Ton van Reen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover De bende van de bokkenrijders
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 404 woorden
  • 30 juli 2004
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
194 keer beoordeeld

Boekcover De bende van de bokkenrijders
Shadow
De bende van de bokkenrijders door Ton van Reen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitgever: De Geus. Uitgave boek: 2003
Druk: 2e
Het genre is een combinatie van avontuur en van historie. Dit denk ik omdat Matthijs veel avonturen beleefd in de tweede helft van de 18e eeuw. Samenvatting ‘De bende van de Bokkenrijders’’ De bende van de bokkenrijders speelt zich af in de tweede helft van de 18e eeuw, in de buurt van Limburg. Het verhaal gaat over Mathijs Stevens, die leerling chirurgijn is en in dienst is van Joseph Kirchhoffs. Mathijs is lid van de bende van de bokkenrijders. Die bende steelt van de rijken en geeft het aan de armen. Joseph Kirhoffs, zijn baas, is ook leider van de bende van de bokkenrijders. Niemand weet wie bij de bende van de bokkenrijders hoort, omdat ze erg gevreesd worden door de rijken. Een afspraak van de bende is dat je niet op eigen houtje dingen mag ondernemen. Witte Peter doet dat wel. Hij steelt een keer op klaarlichte dag paarden, maar wordt opgepakt door Oostenrijkse soldaten. Die voeren hem mee naar het kasteel van de Oostenrijkers. De bende weet er snel van af dat Witte Peter is gepakt. Ze proberen hem zo snel mogelijk vrij te krijgen, zodat hij niet verraadt wie in de bende van de bokkenrijders zit. Ze proberen een aanval op de burcht, maar die mislukt. Veel bokkenrijders worden vermoord of opgepakt. Degenen die worden opgepakt, worden door de Oostenrijkers gemarteld. Door dat martelen worden er namen van bokkenrijders verteld. Die bokkenrijders worden dan ook weer opgepakt en ook gemarteld. Omdat Matthijs leerling chirurgijn is, moet hij de gemartelde mensen regelmatig verzorgen. Van de gemartelde mensen komt hij te weten dat de Oostenrijkers ongeveer weten waar de geheime schuilplaats van de bokkenrijders is. Matthijs gaat er zo snel mogelijk naar toe, omdat daar ook de veroverde schatten liggen opgeslagen. Het lukt maar net om nog een beeldje en een paar muntstukken te pakken, voordat de Oostenrijkers de schuilplaats vinden. Doordat ook de leider van de bokkenrijders, dokter Kirchhoffs, wordt verraden, komen er wat problemen bij de bokkenrijders. De een wil met harde hand de buurt terroriseren, de ander wil vluchten. Velen vluchten en er worden ook veel branden aangestoken. Vlak nadat dokter Kirchhoffs wordt opgehangen, komt Matthijs erachter dat ook hij is verraden. Hij besluit om naar Amerika te vluchten. Door vele mensen wordt hij geholpen naar de boot. Maar uiteindelijk neemt hij de verkeerde boot. Niet die naar Amerika, maar die naar Afrika.

REACTIES

L.

L.

het is geen boek voor havo/vwo 2 ik heb hem gelezen toen ik in groep 7 zat. en vonds hem erg leuk.

15 jaar geleden

W.

W.

witte peter komt niet en het verhaal voor

15 jaar geleden

W.

W.

Witte peter komt wel degelijk in het verhaal voor!

13 jaar geleden

I.

I.

Ja Witte Peter komt wel voor.
En liz het boek is echt wel voor havo/vwo 2, in zit in 3 vwo en hem hem ook gelezen! Ik durf te wedden dat er ook volwassenen zijn die hem willen lezen.
Maar het boek kan óók door jongere lezers gelezen worden, het is een boek voor alle leeftijden!

11 jaar geleden

J.

J.

Over de Bokkerijders weet ik meer dan genoeg dankzij de strip van Suske & Wiske met de gelijknamige titel, een strip van Robert en Bertand over 'De laatste Bokkerijder' en Villa Volta uit de Efteling over het verhaal van Hugo van den Loonse Duinen. Ik vraag me alleen af of de Bokkerijder Matthijs Smeets, genaamd 'Kromme Thijs' niet model stond voor Thijs de Bokkerijder uit het eerder genoemde album. Deze kerel had een hoofd zoals de spinazie-etende matroos Popeye, bezat net als deze een misvormde neus en Thijs rookte net als Popeye een pijp die beiden ook als werktuig gebruikten, hij sprak in pseudo-oudnederlands met vreemde synoniemen en pleonasmen en Thijs had gekromde benen als van een wandelende tak.
Het lukte hem alleen niet om na een toverslaap van 200 jaar, dankzij de Zilveren Bok, om in de 20ste eeuw met de kwaadaardige dubbelgangers van Suske, Wiske en Lambik (met diens voorvader was Thijs overigens goed bevriend geweest) nieuwe rooftochten te ondernemen. Thijs bleek al de grootste moeite te hebben om een fiscus (!) te beroven en de Zilveren Bok vond dit zo erg dat hij deze "Een officiële dienst voor het opsporen ende afpakken van centen" noemde!
En op het einde van de strip voorspelde de (tot inkeer gekomen) geest van Thijs dat "Gestolen ende gepikt goed niet gedijt ende rendeert!"

8 jaar geleden

K.

K.

Ik vind de bende van de bokkenrijders een heel leuk boek maar het verslag is een beetje saai

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De bende van de bokkenrijders door Ton van Reen"