De amulet door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1825 woorden
  • 17 april 2007
  • 58 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 58 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
188
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1996 Genomineerd) , Jonge Jury (1998 Genomineerd)

Boekcover De amulet
Shadow
De amulet door Simone van der Vlugt
Shadow
A.
1. Titel van het boek :
De amulet
2. Schrijver van het boek
Simone van der Vlugt

3. Waarom heet het boek zo?
Het gaat over een meisje, Nina, waarvan de ouders overleden zijn. Haar moeder is op de brandstapel gegooid omdat ze een heks zou zijn volgens de mensen. Nina heeft van haar moeder een amulet gekregen die ze altijd bij haar droeg.

4. Wie zijn de hoofdpersonen? Vertel iets over deze personen.
Het boek gaat over het leven van één meisje ; Nina. Ze heeft donkere krullen. Op het begin draagt ze een keurslijfje, een mutsje, een rok en natuurlijk schoenen. Wanneer ze op de vlucht is geslagen scheurt haar kleding tijdens een soort vechtpartij en steelt ze kleren van een waslijn. Ze doet zich voor al als jongen en draagt een echte mannenbroek en een te groot hemd. Haar lange zwarte krullen snijdt ze met een mes af. Nina heeft een speciale gave ; ze ziet dingen die gaan gebeuren. Zo zag ze op het begin van het boek wie er voor de deur stond. Dit zou ze nooit kunnen weten. Verder durft Nina haar eigen mening wel te vertonen. Soms wordt ze zelfs kwaad als iemand wat anders denkt als haar.


Als Nina al een aardig eindje op weg is komt ze een zwerver tegen; Max von Spee. Hij is leeft al heel lang in de natuur, want zijn vrouw is ook verbrand omdat ze dachten dat ze een heks was. Net als Nina’s moeder. Samen met Max trekt ze naar allerlei plaatsjes en herbergen. Max heeft een grote kennis van kruiden en geneesmiddelen. Nina leert hier een boel van. Helaas gaat Max na een lange tocht dood.

Nina gaat weer op pad naar het 1e plaatsje waar Max en zij als 1e hebben overnacht. Onderweg komt ze een zigeunerkamp tegen. In dit kamp zijn nog een paar mensen waar Nina mee op trok ; Basha, Laila, Kara, Milenko en Lanka. Over het uiterlijk van deze mensen staat niet veel beschreven.


5. Speelt het verhaal zich vroeger, nu of in de toekomst af? Hoe weet je dat?
Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. In het boek staat namelijk het jaartal geschreven. Verder zou je het zelf ook wel kunnen raden. Het gaat allemaal om de heksen. De heksen moeten allemaal op de brandstapel. Nu is dat niet meer zo. Bovendien hebben ze het over herbergen, Max en Nina worden zelfs bijna opgegeten door wolven.


6. Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland of ergens anders?

Het hele verhaal speelt zich af in Duitsland. Nina trekt veel rond dus ze komt in veel verschillende dorpjes. Dorpjes zoals Bamberg, Bayreuth, Rothenburg, Ettal en Coburg. Het verhaal begint en eindigt bij de plaats Wurzburg. Ik dacht dat alle plaatsjes verzonnen waren, maar het blijkt dat ze echt bestaan!


7. Hoe lang duurt het verhaal?
Het verhaal speelt zich van 1630 tot 1633 af. Nina is 13 als ze weg moet om te vluchten, en op het eind, als ze haar oom ( bij wie ze dus altijd woonde ) weer ziet staat er ; hij staart naar de jonge vrouw. Hier is ze dus 15 jaar ongeveer.


8. Door wiens ogen zie je de gebeurtenissen? Hoe weet je dat?
Het hele verhaal wordt door de ogen van Nina bekeken. Overal staat namelijk haar gedachte geschreven. Voorbeeld : ‘Kan ik u helpen?’ zegt hij. Herkent hij haar niet? Dat is toch onmogelijk! Hij heeft vast niet goed gekeken.

9. Vertel in één woord waar het boek over gaat!
Heksenvervolging

10. Geef kort de inhoud van het boek weer. (Max 10 zinnen!)
Wanneer Nina’s moeder verbrand was (op de brandstapel omdat ze een heks was) moet Nina ook heel erg oppassen dat zij niet óók als heks gezien wordt. Het is in 1630 heel normaal wanneer er zonder enkele reden op een klein verdacht puntje wordt vastgesteld dat iemand een heks is en op de brandstapel wordt gesmeten. Nina, die op dat moment bij haar oom en tante woont, wordt uitgehuwelijkt aan een weduwenaar ; Herr Stolz. Nina denkt zelf dat ze een heks is, want ze krijgt regelmatig visioenen en gaat niet naar de weduwenaar toe. Haar tante gaat het 1e deel van de reis met haar mee, maar het 2e deel moet ze zelf afleggen. Ze reist met veel mensen mee, waaronder Max von Spee. Er is geen gevaar, want wanneer er gevaar dreigt te komen krijgt Nina weer een van haar visioenen. Max gaat dood door de kou en ze moet alleen verder naar een klooster. Weer terug komt ze bij een zigeunerkamp waar ze een hele tijd blijft maar uiteindelijk gaat ze terug naar Wurzburg, naar haar oom en tante. Als ze daar is beseft ze dat ze toch het gelukkigst is wanneer ze vrij is zoals in het zigeunerkamp.
B.
1.Welke persoon speelt niet zo’n leuke rol in het boek?
Waarom niet?

De soldaten en schouten die de zogenaamde heksen van alles aan doen. Zo wordt er in het begin verteld dat er iemand levend verbrand werd. Later hoor je dat de benen en armen worden vastgebonden en in het water worden gegooid. Ook drukken ze kokendhete tangen tegen de huiden van de heksen. Ik zou het zelf niet kunnen aanzien dat mensen zo gemarteld worden!

2. Welke rol zou je zelf graag spelen in het boek? Waarom?
Ik zou wel de rol van Nina willen spelen. Het is allemaal heel spannend. Ze trekt alleen rond door de natuur. Gelukkig krijgt ze wel steeds visioenen als ze in gevaar is. Het lijkt mij echt gaaf om zo door het leven te gaan, alleen als het móest natuurlijk.

3. Noteer 2 opvallende uitspraken van de hoofdperso(o)n(en)
1.Het is geen uitspraak maar een gedachte ; De gedachte aan de karavaan, die Wurzburg steeds verder achter zich laat, is plotseling overdraagbaar.
Ik vind het heel verwonderlijk dat Nina tóch, ondanks dat ze hartstikke bang was en allerlei enge dingen heeft meegemaakt, weer terug gaat naar het zigeunerkamp. Ze was immers nét thuis, weer veilig bij haar oom en tante wie vanaf haar jeugd voor haar gezorgd hebben!
2.Op het begin van het boek zegt Nina ‘Waarom vertelt u mij de waarheid niet? Ik ben geen klein kind meer!’.
Zonder dat iemand haar ooit iets heeft gezegd over wat er in het verleden is gebeurd, wist ze alles zelf al. Ze zag een beeld in het water van haar moeder. Ik vond het heel bijzonder om te lezen dat ze zo’n visioen kreeg.

4. Wat zou de schrijver met dit verhaal duidelijk willen maken?
Ik denk dat er niet speciaal een bedoeling bij was, maar dat het gewoon een boek is om lekker te lezen. Je kan je echt ontzettend goed inleven in het boek en je wíl het gewoon uitlezen. Misschien wou ze ons iets duidelijk maken over heksen. Bijvoorbeeld dat heksen zo kwaad nog niet zijn. 9 van de 10 mensen zouden zeggen als je ze vroeg wat ze van heksen vinden ; ‘eng’. Maar heksen zijn ook maar gewoon mensen.

5. Wat vind je een bijzonder ( spannend, mooi, romantisch ) moment in dit verhaal. Beschrijf dat moment.
Ik vind 2 momenten mooi :

Als eerst dat Max en Nina bíjna bij hun eindbestemming zijn en dat Max dan neervalt. Samen zouden ze namelijk naar het klooster gaan voor rust. Een klein heuveltje moesten ze over en dan waren ze er. Dan valt hij neer. Zijn ogen dicht en hij blijft stil liggen. Ik vind het een heel zielig, maar ook dapper moment. Nina rent weg om hulp te halen, terwijl ze eigenlijk al weet dat Max overleden is. Een graf wordt gemaakt en Nina is haar maatje kwijt. Tóch gaat ze verder, ondanks het vele verdriet.

Het tweede moment dat ik heel mooi vind is het moment dat Nina na 3 jaar haar oom en tante terug ziet. Nina heeft zoveel meegemaakt! Ze was bijna verscheurd door wolven! Je zou denken dat ze nu nooit meer weg zou gaan, maar ze vertrekt weer naar het zigeunerkamp, de vrijheid.

6. Staat er iets in het verhaal dat je wel eens zelf hebt meegemaakt?
Nee, het is natuurlijk allemaal wel heel bijzonder. Ten 1e wordt er nu niet meer gejaagd op heksen. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik soms in een situatie zit en dan denk ik hé dit heb ik al eerder meegemaakt! Net alsof je het al gedroomd hebt. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met Nina’s visioenen.

7. Kan dit verhaal echt gebeurd zijn? (waarom wel, waarom niet?)
Nee, ik denk niet dat dit verhaal echt gebeurd is. Natuurlijk zijn er wel
mensen die door de natuur reizen zonder een eigen huis te hebben, en
natuurlijk waren er vroeger wel mensen die op de vlucht waren, maar
zo’n bizar verhaal als dit is vast niet echt gebeurd. Het is meer voor je plezier
dat je de spanning van Nina mee voelt. Ze moet zelfs in bomen klimmen
terwijl wolven met hun nagels aan de boom krabben.

C.
1.Welk cijfer geef je het boek?

Ik geef het een 8,5! Normaal houd ik niet zo van geschiedenisboeken, want het begint me al gauw te vervelen. Bij dit boek viel het me op dat geen enkel moment de spanning eruit is. Toen ik begon met lezen kon ik niet meer stoppen. Ik moest gewoon weten wat er gebeurde. Ik vind het verhaal wat er in zit ook erg mooi. De situaties zijn ook heel mooi beschreven. Dat Nina in de boom zit, en er een tak afbreekt en ze bijna naar beneden valt bij de wolven. Een super boek! Ik raad iedereen het aan te lezen!

2. a/b. Geef je mening over dit boek en kies daarbij in ieder geval 3 woorden uit de onderstaande rij!
Ik kies begrijpelijk, spannend, zielig. Als eerst heb ik gekozen voor begrijpelijk. Soms worden er namelijk woorden gebruikt in het boek die ik niet weet. Duitse termen of woorden van een zigeunerkamp. Daar is iets heel handigs voor ; achterin het boek ‘De verklaring van vreemde woorden’. Heel slim dat dit er bij zit, want nu weet ik wat er wordt bedoeld! Als tweede kies ik voor spannend. Als je dit boek leest zul je je nooit vervelen ,want is de het ene spannende moment afgelopen, belandt je in het volgende avontuur. Erg leuk! Als laatste kies ik voor zielig. Het is allemaal wel mooi dat ze door de natuur heen trekt, maar ze heeft wel haar beide ouders verloren, ze denken dat ze een heks is, en tot overmaat overlijdt haar beste maatje Max! Ik vind dat moment, dat Max neervalt, heel zielig. Je zou bijna gaan huilen!


3. Wat vind je van het einde?
Verrassend, voorspelbaar, slecht gekozen etc.?
Het einde is verrassend. Je denkt als Nina bij haar oom en tante aan komt
Dat ze nou echt nooit meer weggaat daar. Dat ze blij is, na al die spanning en zenuwen weer veilig thuis te zijn. Maar nee, binnen de kortste keren wil ze weer terug naar de vrijheid. Het zigeunerkamp. Een bijzonder, maar mooi einde.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De amulet door Simone van der Vlugt"