De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 10
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 1933 woorden
 • 11 juni 2019
 • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1982
Pagina's
236
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Schrijver, Titel, Genre

Schrijver: Harry Mulisch

Titel: De aanslag

Uitgever: De Bezige Bij

Jaar van uitgave: 1982

Plaats van uitgave: Amsterdam

Genre: psychologische oorlogsroman

 

Samenvatting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Anton Steenwijk in Haarlem. Terwijl een groot deel van Nederland al feest vierde omdat zij bevrijd waren, leefden Anton en zijn familie nog in bittere armoede.

In Januari 1945 zat Anton (toen 12 jaar) met zijn ouders en zijn 17-jarige broer Peter een spelletje te doen. Tot er plotseling zes schoten klonken. De NSB’er Ploeg lag dood voor het huis van de buren. Meneer Korteweg en Karin, de buren van de familie, kwamen hun huis uit en tilden het lijk voor hun huis vandaan en legden het voor het huis van de familie Steenwijk. Peter ging naar buiten om het lijk te verleggen, helaas lukte dit hem niet zonder gezien te worden door de Duitsers. Daarom vluchtte hij snel weg met het pistool van Ploeg in zijn hand. De Duitsers vielen het huis van Anton in en staken het in brand. Van Peter hadden zij niets meer vernomen. Anton werd apart van zijn ouders vervoerd naar Heemstede en werd daar in een cel gestopt bij een ander jong meisje dat hem troostte. De daaropvolgende maanden woont hij bij zijn oom in Amsterdam.

Na de bevrijding bleek dat Antons ouders en Peter diezelfde avond nog doodgeschoten waren. Anton bleef bij zijn oom en tante wonen. Hij dacht niet vaak meer aan de aanslag, hij had het ergens ver weg gestopt. In 1952 werd hij uitgenodigd voor een feestje in Haarlem, voor het eerst sinds de oorlog ging hij weer terug naar die stad. Hij liep nog even langs de plaats waar hun huis vroeger had gestaan en bezocht het monument dat aan het eind van de straat was opgericht. Ook de namen van zijn ouders stonden daarop. Voor het eerst voelde hij iets van angst. Hij wilde nooit meer in Haarlem terug komen.

Toen in 1956 meutes mensen alles vernielden wat met het communisme te maken had kwam hij tussen deze grote mensenmassa Fake Ploeg tegen. Fake was de zoon van Ploeg, (de doodgeschoten NSB’er). Anton vroeg hem even binnen te komen. Fake verdedigde zijn vader hartstochtelijk. Anton probeerde hem er van te overtuigen dat wat zijn vader had gedaan fout is geweest, maar dat dat nog geen reden was niet van hem te houden. Het lukte Anton echter niet en Fake liep woedend weg.

In 1961 trouwt Anton met Saskia. In 1962 wordt hun dochtertje geboren. In 1966 is de begrafenis van een oud-verzetsstrijder, die de vader van Saskia nog gekend heeft. Na de begrafenis werd er nog wat nagepraat en hoorde Anton plotseling iemand vertellen over schoten. Het was Takes, de man die Ploeg had doodgeschoten. Anton knoopt een gesprek aan met die man en het blijkt dat het meisje dat Anton die avond van de aanslag in de cel had getroost, samen met Takes die aanslag had gepleegd. Zij was later in de duinen geëxecuteerd. Anton begon te huilen, voor zijn gevoel stierf het meisje nu pas. Hij had haar zijn hele leven al gezocht. Later op de avond realiseert hij zich dat Saskia precies voldoet aan het beeld dat hij zich heeft gevormd van het meisje in de cel, ondanks dat hij het meisje nooit heeft gezien omdat het donker was in de cel. Takes wilde alles weten wat Anton zich nog herinnerde van haar die nacht in de cel. Hij wist echter niets meer.

Anton scheidt van Saskia en hertrouwd met Liesbeth. Rond zijn veertigste komt Anton in een crisis. Hij heeft de oorlog nooit echt goed kunnen verwerken.

In november 1981 doet Anton mee aan een vredesdemonstratie. Opeens komt hij de buurvrouw die het lijk voor hun huis heeft gelegd tegen: Karin Korteweg. Ze vertelde dat zij en haar vader na de oorlog naar Nieuw-Zeeland waren geëmigreerd, dat haar vader geen rust meer had, bang dat Anton wraak zou komen nemen. Daar had haar vader later ook zelfmoord gepleegd. Ze hadden het lijk verplaatst om zijn hagedissen te redden. Later had hij ze allemaal uit schuldgevoel doodgetrapt. Karin vertelt dat ze het lijk niet voor het huis van de familie Aarts hebben gelegd omdat dat Joden zaten ondergedoken. Verward neemt Anton afscheid van Karin. Hij heeft eindelijk antwoord op zijn vragen.

Verhaaltechniek

 • Ruimte

Het verhaal begint in januari 1945, in Haarlem, Anton is dan 12 jaar.

Na de eerste episode is er een tijdsprong naar het jaar 1952. Anton is in Amsterdam bij zijn oom en tante aan het opgroeien van kind tot volwassene en hij heeft veel flashbacks naar de bevrijding.

In de derde episode is het 1956 en is Anton een student in Amsterdam.

In de vierde episode is het 1966 en is Anton rond eind twintig, begin dertig: hij is getrouwd met Saskia de Graaff en heeft een dochter, Sandra. Het is onduidelijk waar zij wonen, maar waarschijnlijk in de buurt van Amsterdam.

In de laatste episode is het 1981 en woont Anton overal en nergens: zowel in Nederland als in Zuid-Italië. Hij is rond de veertig/vijftig, hij is hertrouwd en heeft een zoon: Peter. Het verhaal eindigt in november 1981.

Dit wil je ook lezen:

Dit boek bevat een aantal flashbacks en een aantal flashforwards. De belangrijkste flashback is naar de avond van de moord en de flashforwards zijn niet belangrijk. De vertelde tijd is bijna 37 jaar omdat het boek gigantische tijdsprongen maakt tussen elke episode. Dit verhaal is geheel chronologisch.

 • Verhaalfiguren

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Anton Steenwijk

- is de hoofdpersoon van dit boek. Gedurende het hele boek wordt hij gevolgd. Anton is een lange, slanke man die met zijn gevoelens in de knoop zit door de trauma's die hij heeft overgehouden aan de oorlog. Hij zit nog met veel vragen en neemt zelf initiatief om deze te laten beantwoorden.

Verder zijn er alleen bijpersonen zoals broer Peter, de oom en tante van Anton, Saskia (1e vrouw), Sandra (dochter), Liesbeth (2e vrouw), zoon Peter, Fake Ploeg sr (vermoorde NSB'er), Fake Ploeg jr (zoon van Fake Ploeg sr), Cor Takes (moordenaar Fake Ploeg sr), Truus Coster (meisje in de cel) en meneer en mevrouw Korteweg (buren van Anton). Deze personages spelen allemaal een bijna even grote rol maar lang niet even groot als de rol van Anton.

 • Vertelwijze

Dit boek heeft een wisselend perspectief van de alwetende verteller en het perspectief van Anton. Vooral het begin en het eind van het boek is vanuit de alwetende verteller en verder komt de alwetende verteller terug om belangrijke informatie te geven die Anton niet weet maar de lezer wel moet weten.

 • Motieven

De motieven van dit boek zijn:

- Schuld, dit is ook het thema van het boek, Anton houdt zich voortdurend bezig met bij wie de schuld ligt van de nacht.

- Coming-of-age, omdat het boek een vertelde tijd heeft van ruim 37 jaar ziet de lezer Anton opgroeien en wijzer worden.

- WOII, het verhaal kijkt regelmatig terug op de Tweede Wereldoorlog en is ook de oorzaak van het verhaal.

- Dobbelsteen, dit kleine deel van een spelletje mens-erger-je-niet komt op de belangrijkste momenten in het boek terug en staat ook symbool voor het toeval. Anton vindt de dobbelsteen op die avond in zijn zak en wanneer hij later in zijn leven weer een dobbelsteen ziet komen alle herinneringen terug. Met een dobbelsteen maakt Mulisch duidelijk dat zelfs de meest tragische gebeurtenissen toeval kunnen zijn.

 • Thema

Het thema van dit boek is "schuld", Anton is namelijk zijn hele leven op zoek naar wie er schuldig was voor wat er die nacht is gebeurd. De andere bijpersonen kijken ook naar schuld, bijvoorbeeld Fake Ploeg jr die hard ontkent dat zijn vader iets verkeerd heeft gedaan die nacht. Wanneer Anton dan ook heeft uitgevonden bij wie de schuld ligt is het verhaal afgelopen omdat het thema van het boek is uitgewerkt.

 • Titelverklaring

Dit hele verhaal kijkt steeds weer terug op de aanslag in januari 1945. Deze aanslag heeft het leven van Anton zonder dat hij er zelf iets aan kon doen drastisch veranderd en deze aanslag zorgt voor de crisis waar Anton vooral later in zijn leven doorheen gaat. Dit is een passende titel voor dit boek.

 • Schrijfstijl

Harry Mulisch gebruikt veel metaforen in zijn verhaal. Hij besteedt veel tijd aan het beschrijven van de gedachten van de verschillende personages. Zijn taalgebruik is vrij makkelijk leesbaar en zijn zinnen zijn niet te lang of te kort. Hij vertelt veel over details in het verhaal.

Plaats in de literatuurgeschiedenis

 • Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd?
 • Wat weet je van de auteur?
 • Wat weet je van de tijd waarin het werk werd geschreven?
 • Kun je iets zeggen over een stroming waarin je het werk kunt plaatsen?
 • In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?
 • In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het is ontstaan?

Dit boek is voor het eerst gepubliceerd in september 1982 en hoort bij de stroming "moderne Nederlandse literatuur". Harry Mulisch had Duitse ouders maar kreeg een Nederlandse opvoeding. Hij is op 19 juli 1927 geboren in Haarlem, wanneer zijn ouders scheiden blijft hij bij zijn vader wonen en emigreert zijn moeder naar Amerika. Zijn vader overlijdt in 1957 waarna Mulisch in Amsterdam gaat wonen en zich focust op de literatuur. Hij trouwt en krijgt twee dochters.

Het leven van Mulisch en Anton vertonen kleine gelijkheden. Bijvoorbeeld de steden: Anton en Mulisch zijn beiden opgegroeid in Haarlem en zijn beiden later in Amsterdam gaan wonen. En beiden zijn een soort van zonder ouders opgegroeid.

Beoordeling

Ik vind De Aanslag een mooi boek maar het is niet één van mijn favorieten. Ik hou wel een beetje van oorlogsromans, maar dit boek is geen doorsnee oorlogsroman. Het focust op de Tweede Wereldoorlog, maar op een bepaalde manier toch ook weer niet.

Ik kreeg als lezer een heel goed beeld van hoe het in 1945 ging met de gewone mensen en de mensen die een misdaad hadden gepleegd, maar ook van het leven in de jaren na de oorlog. Dit vond ik interessant om te lezen aangezien ik bijna een eeuw later ben geboren dan de hoofdpersoon in dit boek en ik het dus moeilijk vind om het leven van iemand die de oorlog heeft meegemaakt in te beelden. De schrijfstijl is heel vlot en leest prettig, maar sommige beschrijvingen zijn wat langdradig, waardoor ik het af en toe wel saai vond.

Ik kreeg als lezer een heel goed beeld van hoe het in 1945 ging met de gewone mensen en de mensen die een misdaad hadden gepleegd, maar ook van het leven in de jaren na de oorlog. Dit vond ik interessant om te lezen aangezien ik bijna een eeuw later ben geboren dan de hoofdpersoon in dit boek en ik het dus moeilijk vind om het leven van iemand die de oorlog heeft meegemaakt in te beelden. De schrijfstijl is heel vlot en leest prettig, maar sommige beschrijvingen zijn wat langdradig, waardoor ik het af en toe wel saai vond.

Hoewel ik me enigszins ergerde aan de hoofdpersoon en zijn ongeïnteresseerde, ‘ik laat het over me heen komen’ manier van denken, werd ik wel enorm geboeid door zijn persoonlijke zoektocht naar de waarheid.

Net als Anton wilde ik dolgraag weten wie Fake Ploeg vermoordde, wie de vrouw in zijn cel was en wáárom het lichaam in hemelsnaam bij hen voor de deur werd gelegd. Het uiteindelijke antwoord op die laatste vraag lag behoorlijk voor de hand, maar was toch zeker wel bevredigend en een mooie afsluiter van het boek. Wat de ervaring van het boek voor mij beter maakte.

De eerste episode vind ik toch wel de leukste passage van het boek omdat het veel spanning bevat waar ik erg van hou.

Mijn eindcijfer voor dit boek is een 6,7. Ik geef het zo een specifiek cijfer omdat het voor mijn gevoel geen 6,5 maar ook geen 7 waard is. Wederom valt dit boek denk ik gewoon net buiten mijn smaak in boeken aangezien het een heel passief boek is met veel psychologische gebeurtenissen terwijl ik juist van actieve boeken hou. Ik zou dit boek toch wel aan anderen aanraden aangezien ik denk dat het bij andere mensen (vooral volwassenen) sowieso in de smaak kan vallen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"