Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cyberlief door Nicole Boumaâza

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Cyberlief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 895 woorden
  • 13 januari 2005
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
19 keer beoordeeld

Boekcover Cyberlief
Shadow
Cyberlief door Nicole Boumaâza
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Cyberlief
Auteur: Nicole Boumaâza
Genre: Roman Gebeurtenissen: In het boek gebeuren vreemde en soms vervelende dingen. De hoofdpersoon komt er namelijk achter dat haar vader biseksueel is, en samen woont met een andere man, als hij zegt dat hij naar zijn werk is. Ook is het broertje van Britt verstandelijk gehandicapt, en zit hij in een inrichting. Britt heeft een vriendje, maar ze is er helemaal niet verliefd op, hij is lelijk. Door gebrek aan beter is ze met hem omgegaan, en nu wil hij alleen maar seks met haar, het maakt hem niet uit waar of wanneer. Daar ergert Britt zich vreselijk aan. Dan is er nog de chat, waar Britt onder de naam Alana lange, serieuze maar ook hele humoristische gesprekken voert met Michael, die chat onder de naam Raf. Ze begrijpen elkaar, en ze praten en bellen alsof ze elkaar al jaren kennen. Thema: Internet(relatie), problemen thuis, liefde Personen: -Britt, de hoofdpersoon. Ze lijkt me opzich wel een aardig meisje, maar wel onbeleefd. Ze heeft niet zoveel vrienden, maar wel een vriendje. Hij is smoorverliefd op haar. Zij niet op hem, maar ze doet haar uiterste best om dat niet te laten blijken. Ze is best wel brutaal tegen haar ouders en vrienden, omdat ze vindt dat ze te weinig aandacht van ze krijgt. Ze chat veel met Michael (Raf), maar over hem zijn niet zoveel dingen te vertellen. Hij heeft wel precies dezelfde humor als Britt, en dat maakt hun gesprekken zo leuk! Dan zijn er nog de ouders van Britt. Haar Moeder is heel gespannen, een beetje gestresst, en ze let niet veel op haar dochter. De Vader van Britt is biseksueel. Hij is altijd getrouwd geweest met de moeder van Britt, maar als hij haar verteld dat hij op mannan valt, en een vriend heeft, wil de moeder van Britt zo snel mogelijk scheiden. Hij wil eerst niets meer met zijn kinderen te maken hebben, maar als Thomas, zijn verstandelijk gehandicapte kind naar hem vraagt, kan hij dat niet negeren, en zo komt hij weer in contact met zijn kinderen. Want ook Britt wil haar vader nog steeds zien. Minder belangrijke personen zijn: -Geert, het vriendje van Britt, een ongelofelijk nerdje, waar Britt mee om is gegaan door gebrek aan beter. -Thomas, het verstandelijk gehandicapte broertje van Britt. Hij woont in een instelling, en ze gaan er zo vaak mogelijk met het hele gezin naar toe.
Plaats: Het verhaal speelt zich af in België. Britt woont in Antwerpen, en Michael in Tervuren (bij Brussel). Tijd: Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Het boek is geschreven in de tijd dat het zich afspeelt, dus in 2001. Begin: Het verhaal begint midden in een gebeurtenis, Britt (Alana) zit te chatten, en dan komt opeens Raf (Michael) op het scherm. Hier kent ze Raf nog niet, en zie je hun eerste gesprek. Het is dus eigenlijk wel midden in een gebeurtenis, want zelf was ze al langer op de chat, maar toch is er een begin, omdat Raf dan de eerste keer komt chatten. Probleem en afloop: Het belangrijkste probleem is het probleem dat Raf eigenlijk niets wil met Alana, omdat hij al eerder een internetrelatie heeft gehad, en er pas heel laat achter kwam dat het met een oude getrouwde vrouw was. Daar heeft hij het heel moeilijk mee gehad. Britt vind het wel heel interessant met Raf, en hun gesprekken worden ook steeds een beetje intiemer. Uiteindelijk na een 2e ontmoeting, heeft Britt ook wel door dat een echte liefdesrelatie niets is, besluiten ze elkaars ‘cyberlief’ te worden. Perspectief: Het verhaal lees je door de ogen van Britt, de ik-persoon dus.
Titel: Omdat ze zich na 2 ontmoetingen en veel chat-gesprekken realiseren dat een liefdesrelatie geen zin heeft, besluiten ze dat ze elkaars ‘Cyberlief’ te worden. Dit roept Britt Michael ook na als hij in de trein stapt, en haar vaarwel zwaait. Beoordeling: Ik vond het best een mooi boek. Het verhaal was erg leuk, interessant, grappig maar ook af en toe een beetje dramatisch. Het was leuk omdat er veel humor in zit. De gesprekken tussen ‘Alana’ en ‘Raf’ zijn heel grappig, en dat maakt ook duidelijk waarom Britt zo graag wil chatten. Het is een soort verslaving van haar geworden. Onderanderen omdat het sowieso afleiding is, en omdat ze zich zo kan voordoen als heel iemand anders. Toch kan ze aan ‘Raf’ al haar verhalen kwijt, en heeft ze hele fijne gesprekken met hem. Het is dus ook interessant omdat je uiteindelijk begrijpt dat Britt vooral zovaak op de chat zat, omdat ze dan even iemand anders kon zijn, even al de ellende thuis kon vergeten, en lekker kon flirten met ‘Raf’. Dat maakt deze verslaving wel heel logisch. Het dramatische hier aan was dat alle problemen heel erg letterlijk werden genomen, en het waren er heel veel in een keer.. Dat gebeurt in de realiteit maar zelden, en daarom is het jammer. Het is wel logisch, want anders kon deze verslaving (waar uiteindelijk toch het boek over gaat) niet ontstaan. De ontmoetingen en de onzekerheid van beide kanten hierbij zijn heel grappig, omdat ze allebei geen idee hebben waarom ze het nou hebben gedaan. Alles op alles was het een leuk boek, een klein beetje onrealistisch omdat er veel problemen in een keer kwamen, maar toch was het fijn om het gelezen te hebben!

REACTIES

N.

N.

eej meid , nou ik heb het boek ook gelezen en best leuk dat je zoiets op het internet zet, anyway je moet de volgende keer meer vertellen over de hoofdpersonen doeidoei meid groetjes Nihad

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cyberlief door Nicole Boumaâza"