Het AD onderzoekt: wat vind jij van de lerarenstaking en wat merk jij van het lerarentekort? Invullen duurt maar 2 minuutjes!

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

Titel: cool
Auteur: Caja Cazemier
Uitgeverij: Ploegsma
Aantal blz.: 99
Informatie over de auteur:
Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen. Na de middelbare school ging ze er Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.
Ze woont met haar jongste zoon in Leeuwarden, de andere twee zoons wonen al op zichzelf. Haar vriend woont twee straten verderop. Lekker dichtbij!
Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.
Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was.
Caja heeft vroeger wel eens gezegd dat ze later schrijfster wilde worden. Maar naast lezen en schrijven was ze vaak aan het schooltje spelen. Dus juf worden was ook een mogelijkheid. Dat is ze ook geworden, maar dan op de middelbare school omdat Caja geïnteresseerd is in jongeren. Haar keus voor de studie Nederlandse taal- en letterkunde heeft natuurlijk weer alles te maken met haar liefde voor boeken en taal. Tijdens haar studie besteedde ze zoveel mogelijk aandacht aan jeugdboeken.
Caja schreef een afstudeerscriptie met als titel: "Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit." Ze had onderzocht wat meiden bezig hield op die leeftijd en keek of de boeken die zij lazen hun wat te bieden hadden. Tijdens het werken aan die scriptie dacht ze al: "Dat zou ik ook wel willen, een boek schrijven. En dat moet dan gaan over een meisje en alles wat er verandert als zij ongeveer dertien, veertien jaar oud is." Maar ze ging er pas mee aan de slag toen ze al een paar jaar voor de klas stond.
Nog steeds zoekt Caja onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, de brugklas, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, online pesten, internetverkering, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze hebben dan ook allemaal last van "groeipijn".
Lezers die in vergelijkbare omstandigheden zitten, kunnen haar boeken troost bieden. Daarom vindt ze herkenbaarheid in haar verhalen belangrijk. Je krijgt het gevoel dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.
Caja Cazemier werkte meer dan tien jaar als lerares en de inspiratie voor haar boeken haalde ze in het verleden onder andere uit de verhalen die leerlingen vertelden. Nu ze fulltime schrijfster is, zoekt ze haar onderwerpen vaak in de krant. Ze schrijft over wat jongeren van nu bezig houdt. Dat is te merken in haar boeken: haar hoofdpersonen zijn levensechte jongeren, die te maken krijgen met herkenbare problemen.
In 2012 werd Knal hard getipt door de Jonge Jury.
Geboren: 5 september 1958 te Spijkenisse
Opleiding: Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde.
Werk: Ze werkte als docent Nederlands; ze stopte in 1996 met lesgeven om meer tijd te kunnen besteden aan het schrijven.
Thuis: Ze is moeder van drie zoons: Jelle, Eelke en Friso. Ze woont net buiten het centrum van Leeuwarden.
Eerste boek: Portret van Sanne (1992)
Bijzonderheden: In april 2011 verscheen Familiegeheim dat ze samen maakte met jeugdboekenschrijfster Martine Letterie. Met haar en Karel Eykman maakte ze een aantal brugklasboeken.
Ooit gezegd: ´Een mooi boek is niet alleen plezierig om te lezen, maar biedt ook herkenning.´
Over het werk van Caja Cazemier
Zo op het eerste gezicht zijn de hoofdpersonen in de boeken van Caja Cazemier volkomen normale jongeren: ze gaan naar school, hebben vrienden, ze wonen gewoon thuis. Maar onder de oppervlakte zit er iets niet goed, ze zitten niet lekker in hun vel. Ze krijgen te maken met bijvoorbeeld homoseksualiteit, seksueel misbruik, verliefdheid op een leraar, de dood, of zinloos geweld, pesten, cyberseks. In het begin negeren ze het probleem, lopen ze ervan weg. Maar gaandeweg ontdekken ze dat ze de moeilijkheden onder ogen moeten zien en als ze dat gaan doen, gaat het ook beter.
In haar eerste verhalen speelden meisjes de hoofdrol, later werden ook jongens hoofdpersonen in haar boeken. Ze vindt de herkenbaarheid in haar verhalen erg belangrijk. Ze schrijft het liefst voor jongeren, en over de onderwerpen die met die leeftijd samenhangen: verliefd zijn, seksualiteit, school, ouders, vrienden en vriendinnen, eenzaamheid, zoeken naar je identiteit etc.
Personages
Naam: Leeftijd: Uiterlijk: Karakter: Beroep:
Tamara 13 Blond/bruin, aantrekkelijk Hebzuchtig Scholier
Maura 13 Bruin, grote borsten Zelfverzekerd Scholier
Jasmijn 13 Heeft lange zwarte haren Verlegen Scholier
Yildiz 13 Mollig meisje Aardig Scholier
Ruben 14 Gespierd Altijd zichzelf Scholier - voetballer
Lars 13 Bruin haar A-D-H-D patiënt Scholier - voetballer
Julius 13 Lange bruine haren Rustig Scholier
Sem 13 Blond haar Lief Scholier
Tijd:
hoofdstuk 1t/m 5 in de middag
Hoofdstuk 6 t/m 15 in de middag, avond
Hoofdstuk 16 t/m 18 in de avond, s ’nachts en in de ochtend
Plaats:
thuis bij Tamara
Thuis bij Ruben
Thuis bij Maura
Thuis bij Lars
Op school
Op het voetbalveld
In de super
Titelverklaring: Cool; omdat, het drinken van alcohol gezien wordt als cool’heid. Terwijl het drinken van alcohol helemaal niet stoer is.
Boodschap van de auteur: Caja Cazemier wil je laten begrijpen wat de gevolgen zijn van het drinken van alcohol bij minder jarigen.
Mening van drie lezers:
Hanane: het is een leuk boek. Er wordt op een begrijpelijke manier naar voren gebracht hoe slecht alcohol is voor jezelf.
Hafid: spannend, avontuurlijk, leuk boek. Je hebt dit boek in een ruk uit gelezen omdat, de auteur het op een goeie manier heeft ingedeeld. Dit boek zal ik zeker aanraden aan andere jongeren rond de 12/13 jaar.
Ouahib: een mooi begrijpelijk boek. Het is op ene leuke manier geschreven. Op deze manier worden kinderen ook bewust hoe slecht alcohol voor hen is, en het niet stoer is.
Samenvatting
-DE MIDDAG-
1. School
Tamara en haar vriendinnen kunnen hun aandacht maar niet bij de les houden. Ze denken allemaal aan het schoolfeest dat aan komt. Na de les besluiten Tamara en haar vriendinnen om langs de super te gaan om wat te halen, onder anderen een breezer.
2. De super
Als Tamara en haar vriendinnen uit zijn gaan ze met z’n vieren naar de super. Daar kijken ze wat ze gaan halen. Maura en Tamara kopen samen een fles breezer, Jasmijn en Yildiz kopen een zak chips en snoep. Snel lopen ze naar de kassa om te betalen om daarna zich zelf te kunnen voor bereiden voor het schoolfeest.
3. Training
Ruben kleedde zich zo snel mogelijk aan, hij was al wat later door het geruzie met z’n moeder. Als ze beginnen met een partijtje voetbal komen de vriendinnen Tamara, Maura, Jasmijn en Yildiz kijken. Ruben slooft zich daar door nog erger uit, maar niet alleen Ruben wou indruk op de dames maken. Ook zijn vriend Lars die ook in zijn klas zat deed daar door nog meer z’n best. Na de training praten de vriendinnen met Ruben en Lars over het feest.
4. Vanavond
Tamara ging snel naar huis, omdat ze al bijna te laat was voor het eten. Als ze uit eindelijk thuis is, is ze net op tijd en kan ze netjes mee eten. Tijden het eten kreeg Tamara een discussie met haar vader over de tijd dat ze thuis moest zijn. Na het eten gaat ze met haar oudere zus naar boven om te kijken wat ze aan trekken voor het schoolfeest.
5. Voorbereiding
Als Ruben thuis komt en klaar is met eten, ruimt hij de tafel snel af. Zodra hij daar mee klaar is gaat hij naar boven voor de voorbereiding van het feest.
-DE AVOND-
6. Op naar Maura
Als Tamara klaar is met haar kleding en make-up, neemt ze de fiets naar Maura. Zodra alle vier vriendinnen er zijn, drinken Maura en Tamara de breezer, Jasmijn en Yildiz eten het snoep en de chips op.
7. Voorbereidingsfeestje
Ruben en zijn vrienden hebben afgesproken bij het huis van Lars. Daar drinken ze wat en spelen op de WII. Later belt Tamara Ruben op om te vragen of de jongens naar het huis van Maura komen. Maar dan besluiten ze dat de meiden naar het huis van Lars komen. Zodra de meiden er zijn word er gedronken en worden er samen spelletjes gespeeld.
8. Op naar het feest
Rond tien uur besluiten ze met z’n alleen om naar het feest te gaan. Als ze hun fietsen in de fietsenstalling hebben geparkeerd, pakken Sem en Lars het bier dat ze mee hebben genomen. Ze verstoppen het onder een bosje. Ze lopen met z’n alle naar binnen om lekker te feesten.
9. Feest
Zodra ze binnen zijn krijgt Tamara trek. Ze loopt samen met Yildiz naar de bar. Vervolgens gaat Tamara naar de wc en Yildiz loopt terug naar het groepje vrienden. Als Tamara van de wc vandaan is, ziet ze Ruben ze loopt naar hem toe en vraagt of hij wilt dansen. Ruben antwoord dat hij straks met haar zal dansen. Dan krijgt ze ineens dorst. Ze heeft is in wat vloeibaar. Als ze haar zus ziet vraagt ze of ze bier voor haar wilt halen, maar haar oudere zus doet het niet. Het vriendje van haar zus vraagt vervolgens wat ze wil, want hij wil het wel voor Tamara halen. Zodra Tamara het op had liep ze met de rest naar buiten om wat bier te drinken en te roken.
10. Meer bier
Als ze buiten staan vraagt Tamara Ruben nogmaals om met haar te dansen, maar Ruben antwoord nogmaals straks. Als Tamara weer dorst krijgt vraagt ze aan Lars waar ze zijn broer kan vinden, omdat hij bier kon regelen. Lars vroeg aan zijn broer of hij bier wou halen, even later hadden ze weer wat bier. Ze bedankte de broer van Lars, en hij vertrok weer. Tamara ging na het drinken samen met Julias naar de wc.
11. Dronken
Als ze weer naar binnen gaan danst Ruben zoals belooft met Tamara. Maar niet alleen Tamara wilt met Ruben dansen, ook Maura wil met Ruben dansen. Daardoor krijgen de vriendinnen ruzie met elkaar. Als Maura en Ruben weg zijn krijgt Tamara het erg warm en heeft ineens hevige dorst. Daardoor loopt ze naar het bosje waar ze het bier hadden verstopt. Daar drinkt ze een blikje op. Daarna loopt ze weer naar binnen terwijl ze dronken is en danst kort met Ruben.
12. Afgang
Eindelijk was het zo ver. Ruben danste eindelijk met Tamara. Als het ritme er goed in zit, en Tamara dicht bij Ruben z’n mond komt om het te kussen, ruikt Ruben de gore adem van Tamara. Ze heeft te veel gedronken waardoor haar adem beroerd rook. Ruben liet haar los en liep snel weg. Toen Maura Ruben zag danste zij samen. Op een gegeven moment ging Ruben naar het toilet, tot schrik zag hij Tamara daar, zoenend met een derdejaars-er. Als hij dicht in de buurt is van het toilet komt hij de muziek leraar tegen. Ruben vertelt over de problemen thuis, dat hij niet meer thuis op de piano mag spelen. Samen met de muziek leraar besluiten ze dat Ruben na schooltijd op school op de piano mag spelen. Na het gesprek ging hij het toilet in.
13. Kotsen
Als Tamara naar buiten komt, en de rest al buiten is ziet Ruben dat Tamara opvallend bleek is. Dan loopt ze naar een van de bosjes en begint er in te kotsen. Ruben gaat Yildiz halen om Tamara samen naar huis te brengen. Als Ruben en Yildiz terug zijn zien ze dat de andere aan het filmen zijn. Als Ruben Tamara naar huis wilt brengen, protesteert Lars er tegen. Hij wilt Tamara naar huis brengen. Als Ruben zijn fiets pakt, neemt Lars Tamara op zijn eigen fiets en probeert weg te fietsen. Als Lars niet meer goed uitkijkt fietsen ze tegen het hek aan en vallen ze met een harde klap op de grond.
14. Problemen met de leraar
Als de zus van Tamara naar buiten komt ziet ze haar zusje op de grond liggen. Nanda probeerde haar op te tillen maar het lukte niet. Ruben merkte dat er bloed op zijn hand lag, daarna merkte hij dat het van het hoofd van Tamara kwam. Lars stond op en sloopte een prullenbak en vervolgens schopte hij tegen het hek. Door al dat lawaai kwam er een leraar op Lars af. De leraar hield Lars samen met twee derdejaars tegen. Nanda belde haar ouders om Tamara en Maura op te halen. Jasmijn belde zelf haar ouders om haar op te komen halen.
15. S ’nachts
Tamara wakker wordt door het gebonk in haar hoofd. Ze voelt zich kots misselijk. Ook weet ze niets meer van het feest en wat er allemaal was gebeurd. ze moet kotsen maar door de hoofdpijn kan ze niet opstaan en kotst ze op de vloerbedekking.
-DE VOLGENDE DAG-
16. Geheugenverlies
Als Tamara wakker wordt is de hoofdpijn iets minder geworden. Ze loopt naar de badkamer en drinkt daar water, want ze stikt van de dorst en neemt vervolgens een douch. Tot schrikt ziet Tamara verschillende schaafwonden op haar armen en benen. En ook ene wond op haar slaap. Ze kan zich niets meer herinneren. Wel weet ze dat haar ouder haar hebben opgehaald. Ze loopt naar beneden om te ontbijten. Daar zit haar vader. Ze had verwacht op een enorm lange preek. Maar hij zei niet veel. Als hij de kamer uit gaat komt haar moeder binnen. Ook haar moeder zei niet veel en verliet daarna de kamer.
17. Voetbal wedstrijd
Ruben staat al op het veld. Julius staat aan de zij lijn om zijn vrienden toe te juichen. De wedstrijd begint bijna maar Lars is er nog steeds niet. De wedstrijd begint. Na een tijdje komt Lars eindelijk. Ruben ziet hem met de coach praten. Lars mag er pas in na de tweede helft. Als eerst stond het 1-0 voor de tegenstander, maar al snel scoort ook het team van Ruben. Het laatste dool punt mistte ze door Lars. De wedstrijd is voorbij. Na de wedstrijd douchen de spelers. Ruben gaat samen met Lars naar de kantine waar Julius op hun wachten. Daar eten ze een chocolaatje en praten ze over gisteren. Ten slotte bellen ze Sem op om te vragen hoe het met hem gaat.
18. Over en uit
Tamara zit de hele dag in haar kamer. Ze belt Maura op, maar die neemt haar telefoon niet op. Ze wou Maura vragen wat er gisteren allemaal was gebeurd. ze hoort iemand naar boven komen. Het is Yildiz die op ziekenbezoek komt. Yildiz verteld wat er allemaal was gebeurd met haar. Er komt weer iemand naar boven. Het is Maura. Daar zaten ze met z’n drieën over gisteren te praten. Ook bellen ze Jasmijn op om te vragen hoe het met haar gaat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Die jongen heet niet Julias of Julius, maar Juliand

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Sorry het is: Julian. Niet Juliand. oops!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Ruben mag niet drummen, ipv piano spelen

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

sem heeft rood haar & krullen

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Sorry hoor maar deze samenvatting is echt niet goed.
zo'n jongen (julius) heet in mijn boek julian.
en ruben speelt toch drum in plaats van piano ??

groetjes mara

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

super cool boek moet je echt lezen hoor en die caja is cool want ik kom ook uit Spijkenisse!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

grapje ik woon in lelystad was het maar waar dat ik in Spijkenisse woon

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

deze samenvatting heb ik ook op een andere site gezien.
maar hij heet Julian, en Ruben speelt drums, en ze kopen een bacardi inplaats van een breezer

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

leuk, maar je moet het verslag aantrekkelijker maken voor de lezers

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

Ik heb dit gebruikt voor mn boekbespreking???

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik vind het een heel leuk boek want je leert er veel van

4 jaar geleden

Antwoorden

5.

5.de jongen heet julian, ruben houdt van drummen, niet van piano pelen, en jasmijn heeft geen gidszwarte en mooie lange haren, maar Yildiz!

4 jaar geleden

gast

gast