Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Coke door Vera Van Renterghem

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Coke
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 977 woorden
  • 5 februari 2012
  • 254 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
254 keer beoordeeld

Boekcover Coke
Shadow
Coke door Vera Van Renterghem
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Korte samenvatting
Jorge heeft nauwelijks vrienden. Ook thuis voelt hij zich aan zijn lot overgelaten. Zijn moeder heeft haar handen vol met zijn jongere tweelingzusjes en zijn vader heeft zo zijn eigen problemen. Hij is dertig jaar geleden zijn geboorteland Columbia ontvlucht. Waarom weet Jorge niet en zijn vader wil er ook niet over praten. Gelukkig is er Tom, een oudere jongen die Jorge een keer in de kroeg ontmoet heeft. Tom laat hem kennismaken met coke. Steeds vaker vlucht Jorge weg in een roes van cocaïne. Als hij ontdekt dat zijn vaders vlucht van vroeger ook met cocaïne te maken heeft, lijkt het echter al te laat. Jorge kan niet meer zonder coke. Het gaat van kwaad naar erger, hij loopt van huis weg, komt in een kraakpand terecht, wordt gedwongen te dealen.
Pas wanneer Jorge het levensverhaal van zijn vader heeft uitgelezen, komt het in het afkickcentrum voor het eerst tot echt contact tussen vader en zoon. Dan komen de twee verhaallijnen samen. Enerzijds het verhaal van Jorge : het gebruik van coke, met alle aspecten van toenemende afhankelijkheid, pogingen zich los te rukken, manieren om aan geld te raken, de greep van de dealer, hallucinaties, afkicken. Anderzijds het verhaal van Jorges vader : verbouwen van coca op het Colombiaanse platteland, de terreur van de FARC, de Amerikaanse strijd tegen cocaïne.


De personages
Jorge
Jorge is een stille jongen, die de wereld van op afstand bekijkt. Hij kijkt graag door de lens van zijn fotoapparaat omdat hij zich daarachter kan verstoppen en tegelijkertijd toch de schoonheid van de wereld voor zichzelf wil vastleggen. Het is typisch voor hem dat hij weinig mensen fotografeert. Hij vindt communiceren zeer moeilijk en daarin gelijkt hij beter op zijn vader dan hij zelf wil toegeven.
Jorge is tegelijkertijd ook een zeer gevoelige jongen. Hij voelt de spanning in het huis zeer goed aan en weet met zijn liefde geen blijf. Eigenlijk houdt hij van zijn vader, maar krijgt de juiste woorden niet uit zijn strot. Hij houdt ook van zijn zusjes, toen hij in zijn vlaag van hallucinatie zichzelf bedolf onder de blokken en dacht dat ze eronder lagen, wilde hij hen eerst en vooral redden. Ook voor zijn moeder is hij zeer gevoelig. Hij begrijpt wel dat ze het ontzettend druk heeft met de tweeling, maar mist haar ook.
Jorge worstelt met zijn identiteit. Hij is half Belg, half Colombiaan en die laatste helft is dan nog een groot mysterie. Zijn vader doet zeer geheimzinnig rond zijn Colombiaanse roots en dat maakt hem heel onzeker.
Jorge is een typische jongen die dealers snel in het oog hebben. Hij is een eenzaat vol twijfels over zichzelf. De twijfelaars zijn de potentiële ja-knikkers voor drugs. Niet allemaal natuurlijk. De neiging om drugs te proberen blijkt ook een genetisch bepaald element.
Uiterlijk gelijken hij en zijn vader enorm op elkaar. Ze zien er Zuid-Amerikaans uit: bruine huid, donker haar, bijna zwarte fluwelen ogen. Brede schouders, maar niet al te groot van postuur.

Vader
De vader gelijkt op vele vlakken op Jorge. Hij is ook introvert, soms wat nukkig en kan slecht zijn gevoelens uitdrukken. Maar zijn binnenste is bijzonder zacht. Hij hield enorm van zijn ouders, broers en zussen en had er alles voor over om hen te helpen. Hij houdt nu ook van zijn eigen gezin, zo veel zelfs dat hij weigert te zien dat er iets scheelt aan Jorge. Hij kan het bijna niet aan dat er ook iets met zijn zoon aan de hand zou zijn.
De vader is ook verslaafd, maar dan aan zijn verleden. Zijn verleden bepaalt erg hoe hij nu is. Ook zijn werk hangt samen met zijn Colombiaanse verleden en daarin wil hij iets goeds doen voor zijn moederland.


Tom

Tom is een typische dealer. Hij is bijna onzichtbaar, ook voor politie. Hij zal ervoor zorgen dat hij zijn klanten onder druk kan zetten, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat niemand hem kan bedreigen. Hoe minder over hem geweten is, hoe veiliger hij is. Hij kent alle trucjes om iemand afhankelijk van hem te maken.

Thema
Verslaving is het hoofthema in dit verhaal.
De eerste rode draad is de drugsverslaving van Jorge. Coke is zijn beste vriend want hij heeft geen andere vrienden en thuis heeft hij problemen met zijn vader. Hij ontdekt dat cocaïne ook bij zijn vader een grote rol heeft gespeeld. Maar dan wel in een totaal andere context. Het levensverhaal van zijn vader is de tweede rode draad van het boek.
Daarnaast komen ook nog andere thema’s voor: liefde tussen ouder en kind en ook identiteitscrisis.

Hoofdgedachte
Elke vorm van verslaving bezorgt je een verkeerd beeld over jezelf en je leefwereld. In dit boek gaat het over verslaving aan drugs bij Jorge en verslaving aan het verleden van de vader van Jorge. Door hun verslaving bouwen ze uiteindelijk steen bij steen zelf hun eigen gevangenismuur. Het is pas wanneer ze de kracht hebben om die muur af te breken dat ze meer voeling krijgen met de buitenwereld en met zichzelf.

Motto
Dit boek heeft geen motto. Er is geen citaat, spreuk of gedicht geplaatst voor de aanvang van het verhaal dat een bepaalde betekenis zou hebben voor het boek.



Motief

Een motief is er wel (dat is een herhaaldelijk terugkerend element), namelijk foto's. Fotografie is belangrijk voor Jorge, het is zijn manier van kijken naar de wereld. Als hij helemaal in de miserie zit, stopt hij ook met fotograferen. Op het einde van het boek zijn de foto's die de vader bij zich heeft ook een belangrijk element.


Genre

Levensecht verhaal.

Persoonlijjke mening
Ik vond dit een verslavend boek.  Erg spannend en ook emotioneel maar niet melig.  De beschrijvingen zijn trefzeker en ik werd vanaf het begin meegesleurd in het verhaal.  Ik kon me goed de personages inbeelden, ze waren levensecht.

Een echte aanrader, ook omdat ik er veel uit geleerd heb over cocaïne, Colombia, durgsmaffia.

REACTIES

E.

E.

Hoe komt het dat je als lezer je kan inbeelden in de personages? Kan je mij een voorbeeld daarvan geven??

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.