Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Catching fire door Suzanne Collins

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Catching fire
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2078 woorden
  • 3 februari 2013
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
54 keer beoordeeld

Boekcover Catching fire
Shadow

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena kon komen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldendaad in de aren…

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er …

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena kon komen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldendaad in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.

Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie, maar van ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie eigenlijk wel wíl doven…

Catching fire door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat vind ik van het boek?

Ik vind het echt een hele goede aanrader, maar lees het boek niet voor dat je deel 1 De Hongerspelen hebt gelezen anders snap je het boek niet.

Katniss woont in District 12, het armste District van alle Districten. Ze heeft ze 1e Hongerspelen overleefd met haar bondgenoot Peeta. Maar de 75ste Hongerspelen komen er aan en Katniss en Peeta moeten opnieuw meedoen, uit de andere Districten komen ook oude winnaars. Ze moeten allemaal weer tegen elkaar strijden tot er weer 2 winnaars zijn. Katniss en Peeta moeten weer meedoen en zijn de pineut. President Snow is een gemeen mannetje uit het Capitool. (Dat zijn de rijke mensen in District 12.) Hij vraagt Katniss of ze voor onrust wil zorgen, ze raakt verstrikt in het hele politieke web, om iedereen te redden waar van ze houdt moet ze de wereld overtuigen dat ze de gedeelde overwinning geen daad van rebellie was maar een daad van liefde voor Peeta was. Katniss beseft dat ze eigenlijk aan iemand anders toebehoord. En wilt ze eigenlijk wel het vuur doven van de revolutie?

Mijn eerste indruk van het boek is spannend!

De 3 opvallendste fragmenten uit het boek:

Fragment 1:

‘‘Wat is dat?’ Ik kijk op. Ik werd z in beslag genomen door mijn eigen zorgen dat ik het vreemde geluid vanaf het plein helemaal niet heb gehoord. Gefluit, een klap, de menigte die haar adem inhoudt. ‘Kom’, zegt Peeta, en zijn gezicht staat plotseling hard. Ik begrijp niet waarom. Ik kan het geluid niet plaatsen, zou niet eens weten wat daar gebeurt. Maar hij denkt kennelijk aan iets ergs. Als we bij het plein aankomen, is het duidelijk dat er iets aan de hand is, maar er staan zoveel mensen dat we het niet kunnen zien. Peeta klimt op de kist die tegen de muur van de snoepwinkel staat en steekt zijn hand uit naar me uit om me te helpen terwijl hij zijn ogen over het plein laat glijden. Ik ben halverwege als hij me plotseling terugduwt. ‘Niet doen. Wegwezen, nu!’  Hij fluistert, maar zijn stem klinkt ruw en dringend.

‘Hé?’ vraag ik terwijl ik weer omhoog probeer te klauteren.

‘Ga naar huis, Katniss. Ik kom er zo aan, echt waar!’ zegt hij.

Ik weet niet wat er gaande is, maar het is iets verschrikkelijks.’

Beoordelingswoorden fragment 1: Spannend & interessant.

Fragment 2:

‘Mijn voeten deinzen automatisch achteruit en ik verberg me tussen de bomen. Ik sla mijn hand over mijn mond zodat de witte ademwolkjes niet meer te zien zijn in de ijzige lucht. De adrenaline giert door mijn lijf en verdrijft alle zorgen van vandaag uit mijn hoofd terwijl ik me concentreer op het gevaar voor mijn neus. Wat is er aan de hand? Heeft Thread het hek aangezet als een extra veiligheidmaatregel? Of is hij op een of andere manier achter gekomen dat ik vandaag uit zijn fuik ben ontsnapt? Is hij vastbesloten om me buiten District 12 te houden zodat hij me kan betrappen en arresteren? Wil hij me naar het plein slepen om me aan de schandepaal vast te nagelen, zweepslagen te geven of op te hangen?’

Beoordelingswoorden fragment 2: Angstaanjagend & spannend.

Fragment 3:

“Gale,’ fluister ik.

‘He, Catnip.’ Hij buigt zich voorover en strijkt een losse pluk haar uit mijn gezicht. De ene helft van zijn gezicht is nog niet zo lang geleden verbrand. Zijn arm zit in een mitella, en ik zie het verband onder zijn mijnwerkersblouse. Wat is er met hem gebeurd? Hoe is hij hier gekomen? Er is iets heel ergs gebeurd thuis. Het is niet zozeer dat ik Peeta vergeet, maar meer dat ik me de anderen weer herinner. Er is maar één blik op Gale voor nodig, en opeens stromen ze het heden weer in, schreeuwend om erkenning. ‘Prim?’ Vraag ik hijgend. ‘ze leeft nog. En je moeder ook. Ik heb hen er op tijd uit kunnen krijgen,’ zegt hij.

‘Ze zijn niet in District 12?’ Vraag ik.

‘Na de Spelen hebben ze vliegtuigen gestuurd. Brandbommen afgeworpen.’ Hij aarzelt. ‘Nou ja, je weet wat er met de As is gebeurd.’  Dat weet ik inderdaad. Die heb ik zien afbranden. Dat oude pakhuis, vol kolenstof. Het hele District zit onder dat spul. Er laait een nieuwe angst in me op als ik in gedachten brandbommen op de Laag zie vallen.

‘Zijn ze niet in District 12?’ Herhaal ik. Alsof ik daarmee op de een of andere manier de waarheid kan ontwijken.

‘Katniss,’ zegt Gale zacht.

Ik herken die stem. Daarmee praat hij ook altijd tegen gewonde dieren als hij voorzichtig naar ze toe loopt om ze de genadeklap te geven. Instinctief gaat mijn hand omhoog om zijn woorden af te weren, maar hij pakt hem beet en houd me stevig vast.

‘Niet doen,’ fluister ik.

Maar Gale is niet iemand die meer dingen voor me verzwijgt. ‘Katniss, er is geen District 12 meer.’

Beoordelingswoorden fragment 3:

Spannend & droevig.

Samenvatting:

Het boek gaat over Katniss Everdeen die meegedaan heeft met de hongerspelen, een jaarlijkse wedstrijd waaraan je als je uitgelood wordt verplicht mee moet doen en er van de 24 deelnemers maar één persoon kan winnen en overleven. Ze heeft De Hongerspelen overleefd, maar heeft door het Capitool te vernederen voor het oog van alle districten de woede van het Capitool op zich geroepen. Op die manier moet Katniss, voor de tweede keer de arena in samen met Peeta. Maar er is een opstand aan de gang tegen het Capitool, en op die manier worden Katniss en de andere deelnemers die nog leven halverwege de hongerspelen uit de Arena gered en meegenomen naar district 13, waarvan iedereen eerst dacht dat het nadat het gebombardeerd was door het Capitool, niet meer bestond. Daar komt Katniss er achter dat haar district, District 12, niet meer bestaat.

Tien vragen over de inhoud:

Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?: Dat Katniss en Peeta weer moeten mee doen met de Hongerspelen en dat District 12 op het laatst niet meer bestaat.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Wie is de hoofdpersoon en wat is zijn/haar probleem?: De hoofdpersoon heet Katniss Everdeen, ze raakt verstrikt in het politieke web van het Capitool dat voor heel veel problemen zorgt.

Hoe heeft de hoofdpersoon dit probleem aangepakt?: Dat komt pas in boek 3 voor die Spotgaai heet maar ze vermoord president Snow om alles op te lossen want hij is de stichter van alle problemen.

Wat is de ontwikkeling (de veranderingen) die de hoofdpersoon heeft doorgemaakt?: Ze is zelfstandiger, beter, sterker en moediger dan eerst.

Wie zijn de belangrijkste andere personages (de bijrollen)?:

Haymitch - De mentor van district twaalf en een oud winnaar van de spelen.

Finnick - Een oud winnaar van de spelen. Hij werkt samen met onder andere Katniss en Peeta.

Beetee - Een oud winnaar van de spelen. Hij is goed met elektronica.

Katniss Everdeen - De hoofdrolspeelster. Zij gaat vrijwillig naar de hongerspelen als haar zusje wordt getrokken (boek 1).

Peeta Mellark - De mannelijke tribuut uit district twaalf. Hij verklaart zijn liefde aan Katniss net voor de spelen.

Gale - De beste vriend van Katniss waar ze ook vaak mee gaat jagen. Hij belooft voor haar familie te zorgen tijdens de spelen.

Primrose Everdeen - Het zusje van Katniss.

De Beroeps - Tributen uit district één, twee en vier. In hun district is het een eer om mee te doen aan de spelen, en dan vooral om te winnen. Zij worden hier dan ook helemaal op getraind.

Wat is de relatie tussen de personages onderling?: Ze zijn vrienden van Katniss, behalve de Beroeps.

Wat zijn de veranderingen in de relaties tussen de personages?: De meeste gaan later in boek 3 dood, dus die verandering komt.

Waar spelen de gebeurtenissen zich af?: De meeste in de Arena

In welke tijd speelt het verhaal zich af?: De toekomst (het is fantasy/ sience fiction)

Hoe het verhaal is opgebouwd? (in gewone volgorde van tijd, met de terugblikken of met verschillende verhaallijnen bijv.): Het is een vervolg van het boek de Hongerspelen, maar het word steeds spannender, en je kunt het niet voorspellen want er komen steeds andere wendingen in het verhaal.

Leeservaring beschrijven:

1 Onderwerp:

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat? : Het verhaal spreekt me echt heel erg aan, ik vind het heel mooi en erg goed geschreven, ik kan me helemaal inleven in het verhaal.

Ben je door het verhaal aan het denken gezet? : Het verhaal heeft me niet aan het denken gezet opzich, want het is niet echt.

Is het uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?:  Deel 2 moet nog worden verfilmd, deel 1 De hongerspelen is wel verfilmd alleen ik vond de film minder leuk dan het boek omdat er zo veel werd weggelaten ik vond het doodzonde.

Ben je door het lezen of bekijken anders over het onderwerp gaan denken?: Nee, eigenlijk niet.

2 Gebeurtenissen:

Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om her je te blijven boeien? Ja er gebeuren heel wat gebeurtenissen, alles is duidelijk te volgen maar je moet het vorige deel hebben gelezen anders snap je er helemaal niks van en als je het niet snapt is het niet leuk.

Hebben de gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke gebeurtenis vooral? Hoe komt dat? Ja voor al toen Gale bijna werd vermoord door de vredebewakers dacht ik echt awh arme Gale. Dat heeft dus ook indruk gemaakt.

Zijn de gebeurtenissen herkenbaar, geloofwaardig en waarschijnlijk?: Het is niet herkenbaar, ik heb geen ander boek gelezen dat ook zo ging en ik vind het heel geloofwaardig overkomen.

Zijn de gebeurtenissen verassend, origineel en ongewoon of eerder voorspelbaar en bekend?: Verassend, origineel en ongewoon.

3 Personages:

Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven: Ik had haar heel anders verwacht dan in de film maar ik heb me wel voorgesteld hoe ze er uit kon zien.

Hoe levensecht zijn de andere personages: Erg levensecht, hun heb ik me ook voorgesteld, nu nog maar afwachten hoe ze er in de film uit gaan zien.

Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de verschillende personages? Gedragen ze zich hoe het hoort?: Soms gedragen ze zich echt abnormaal lief maar soms zijn ze echt brutaal. Dus dat verschilt per persoon.

Veranderen de personages door wat ze meemaken? Is die verandering begrijpelijk?: Ja ze zijn allemaal heel erg veel veranderd als je het 1e boek vergelijkt met het 2e en 3e boek. Ik vind het begrijpelijk omdat ze heel veel nare dingen hebben mee gemaakt.

Welke beslissing die door de personages worden genomen vind je vreemd of onbegrijpelijk?: Dat Peeta en Katniss in het laatste deel toch hebben besloten om te gaan trouwen terwijl ze dat in het 2e deel toch niet wouden/konden. Ik vind Katniss beter bij Gale passen.

4 Bouw:

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend: Het verhaal is spannend opgebouwd voor al door het einde van de boeken want bijvoorbeeld bij dit deel staat er op het laatst: ‘Er is geen District 12 meer’ dan wil je natuurlijk weten wat er is gebeurd met District 12.

Heeft het een ingewikkelde opbouw hoe komt dat? Het ligt aan de persoon, ik vind het niet moeilijk maar misschien iemand anders wel.

Heeft het verhaal een goed slot op de gebeurtenissen?: Ja, want door alle onheil die er gebeurd is had ik dit wel een klein beetje verwacht.

 

5 Taalgebruik:

Vind je het verhaal makkelijk of lastig om te lezen? Hoe komt dat?: Ik vind het niet lastig het is een kwestie van begrijpen en goed lezen, het ligt zoals ik net zei aan de persoon die het leest.

Vind je het verhaal makkelijk of lastig om te lezen? Hoe komt dat?: Ik vind het niet lastig het is een kwestie van begrijpen en goed lezen, het ligt zoals ik net zei aan de persoon die het leest.

Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat fijn of niet?: Ik vind het fijn want dan weet je wat die persoon voor karakter heeft, ik denk dat het zonder die dialogen veel minder leuk is.

 Informatie over de auteur:

Naam: Suzanne Collins.

Leeftijd: 50 jaar

Afkomst: Amerika

Woonplaats: Connecticut

Boeken die ze heeft geschreven:

Gregor De Bovenlanden, ze heeft er meerdere delen van geschreven: 1: De Voorspelling 2: Het Labyrinth 3: De Vloek 4: De Vuurlanden 5: De Krijger

De hongerspelen trilogie: 1: De Hongerspelen 2: Vlammen 3: Spotgaai

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Catching fire door Suzanne Collins"