Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Burggravin van Vergi door Onbekend

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Burggravin van Vergi
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 646 woorden
  • 24 mei 2009
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
36 keer beoordeeld

Boekcover Burggravin van Vergi
Shadow
Burggravin van Vergi door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De burggravin van Vergi

Titel: De burggravin van Vergi
Auteur: Onbekend
Periode: Begin van de 15e eeuw (circa 1410)
Vorm: Voorhoofse ridderroman

Periode en/of stroming
Rond het begin van de 15e eeuw

Genre
Voorhoofse ridderroman

Titelverklaring
De burggravin die heette ‘van Vergi’ vandaar deze titel.

Samenvatting
De burggravin van Vergi heeft een buitenechtelijke relatie met een knappe ridder. Zij ontmoeten elkaar elke avond in de boomgaard die naast de kamer van de burggravin ligt. Ze stuurt dan haar hondje vooruit als teken aan de ridder dat ze alleen in haar kamer is en dan brengen zij de nacht samen door. De ridder is een gewaardeerd man bij het hertogelijk hof en de hertogin is dan ook erg weg van hem. Ze laat dat ook aan hem merken maar hij gaat niet in op haar avances. Zij voelt zich erg beledigd door deze afwijzing en zegt tegen haar man, de hertog, dat het andersom is, dat de ridder geprobeerd heeft haar te verlijden, en nu wil ze dat hij wordt verbannen. De hertog gaat met de ridder praten en deze vergaat van angst en verdriet bij de gedachte dat hij dan ook zijn geliefde burggravin van Vergi niet meer kan bezoeken als hij het land uit moet. De hertog heeft gemerkt dat de ridder altijd zo opgewekt is en is er van overtuigd dat hij verliefd is, op zijn vrouw nog wel want dat is wat zij vertelde. De ridder is zeker verliefd, verteld hij, maar hij kan niet vertellen op wie omdat zij getrouwd is en zij beide dan zeker gestraft zullen worden. De hertog zegt dat hij hem kan verrouwen en dan vertelt de ridder over zijn liefdesrelatie met de burggravin. De bruggravin van Vergi is de nicht van de hertog en deze wil graag mee naar één van de afspraakjes tussen haar en de ridder als bevestiging van het hele verhaal. Hij mag mee en ziet met eigen ogen hoe zij elkaar kussen in de boomgaard en daarna in de kamer van de gravin verdwijnen.
Bij thuiskomst is de hertogin woedend dat haar man de ridder niet het land uit heeft gezet en eist dat hij verteld met wie deze ridder dan een verhouding heeft. Hij vertelt het haar, maar op een één voorwaarde: als ze het ooit aan iemand anders zegt, zal hij haar vermoorden.

Dan op een hofdag, kan de hertogin toch niet haar mond houden en verteld aan de burggravin, die daar ook aanwezig is, dat zij afweet van haar grote geheim. Zij is nu zo teleurgesteld dat de ridder er met iemand over heeft gesproken dat zij sterft aan een gebroken hart.
Een meisje ziet dit allemaal gebeuren en vertelt het aan de ridder. De ridder voelt zich daardoor weer schuldig en grijpt een zwaard en steekt zichzelf neer.
Het meisje dat daar nog is gaat angstig naar de hertog en vertelt hem alles. Deze neemt hetzelfde zwaard en vermoordt daarmee zijn eigen vrouw omdat ze niet haar mond kon houden.

Structuur
Tijd: Ongeveer een week
Plaats: De boomgaard vlakbij het huis van de burggravin & in het kasteel van de koning
Verteller: Alwetende verteller

Taalgebruik
Ik vond het taalgebruik niet echt heel moeilijk in het verhaal.
Wel is het verhaal wel in het Oudnederlands geschreven, waardoor je sommige woorden niet echt snapte, maar dat werd al weer snel duidelijk als je de hele zin had gelezen.

Thema & Motieven
Het thema van de schrijver is niet echt bekend.
Het thema van ‘De burggravin van Vergi’ is echter: wanneer je iemand iets toevertrouwt, wat niet doorgezegd mag worden, moet je niet verbazen dat diegene het wel doorvertelt (je hebt het immers zelf ook doorverteld).

Eigen mening
Ik vond het verhaal leuk om te lezen, het vorige ridderverhaal dat we in de klas hadden gelezen vond ik ook erg leuk, ondanks dat het zo lang was.

De manier waarop op verteld wordt spreekt me erg aan, waardoor ik ook het hele verhaal tot het einde wilde aflezen.

REACTIES

A.

A.

Erg kort... Jammer

10 jaar geleden

E.

E.

Iets meer huts dan die van een 7,7, thanks voor dit verhaal, het heeft echt een betekenis in m'n leven. Ik moet er van poepen. Dankjewel, vandaar de 10, ik hoop dat je dit nog leest aangezien je dit verhaal 7 jaar geleden hebt geüpload, ik weet niet eens of dat woord al bestond 7 jaar geleden. Nogmaals bedankt, Met vriendelijke groet, Gerard Joling

3 jaar geleden

E.

E.

Oeps.... Ik zie nu dat het 11 jaar geleden al is geüpload, excuses voor het ongemak, Met vriendelijke groet, Gerard Joling.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Burggravin van Vergi door Onbekend"