Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Buiten zinnen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 986 woorden
  • 3 september 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
11 keer beoordeeld

Boekcover Buiten zinnen
Shadow
Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Verhaal over vriendschap, verlies, obsessie, wanhoop en onverwerkt verdriet. 

Ik heb voor mijn boekverslag het boek Buiten Zinnen van Mel Wallis de Vries gelezen. Ik vond het een erg gaaf boek en heb het daarom ook in 2 dagen uitgelezen. In dit boekverslag wil ik u graag uitleggen waarom het boek mij zo erg aansprak.

Allereerst de zakelijke gegevens.

Zakelijke gegevens

Titel:  Buiten zinnen

Auteur:  Mel Wallis de Vries

Aantal bladzijden:  223 pagina’s

Uitgever:  House of Books

Jaar van uitgave:  2007

Samenvatting

Eva is het vroegere buurmeisje van Karlijn, die net is overleden door een verkeersongeluk. Eva was altijd haar beste vriendin, maar toen ze naar de middelbare school gingen groeiden ze uit elkaar.  Na de begrafenis ontvangt Eva de dagboeken van Karlijn. Eerst wilt Eva ze teruggeven aan Karlijns moeder, maar uit nieuwsgierigheid begint ze er in te lezen en komt ze erachter dat Karlijn vlak voor haar dood met veel angsten heeft geleefd en daarom ook niet lekker in haar vel zat. Karlijn schrijft dat ze ’s nachts enge dromen heeft van een man die haar kamer binnensluipt en haar vervolgens aanraakt. De dromen lijken net echt maar als ze wakker wordt is ze alleen. De dromen komen terug en worden steeds realistischer. Ze is bang dat er echt iemand in haar kamer komt tijdens haar dromen. Ook overdag wordt ze steeds banger. Omdat Eva leest dat Karlijn voor haar dood het gevoel had dat iemand haar lastig viel, gaat ze op onderzoek uit. Ze komt erachter dat Karlijn een vriendje had, genaamd Joost. Ze denkt dat hij iets met Karlijns dood te maken heeft, maar dat heeft ze fout. Als Eva op een dag in het café de Toog zit ontmoet ze Steven en ze krijgen later een relatie. Maar hoe dieper Eva zich in de dagboeken van Karlijn verdiept en hoe meer ze zich er mee gaat bemoeien, des temeer ze zelf ook last krijgt van de enge dromen. Op een nacht wordt ze zelfs wakker met een snee boven haar wenkbrauw. Ze had die nacht ook gedroomd dat ze op haar oog werd geslagen. Op een dag zoekt Eva Steven op en gaat naar zijn kraakpand in de stad. Tot haar grote schrik ziet ze in het pand het busje staan waarmee Karlijn is doodgereden en opeens krijgt ze door dat Steven iets met de dood van Karlijn te maken heeft. Eva moet overgeven van de schrik. Steven hoort dat en treft haar in zijn pand aan. Hij legt Eva uit dat hij ervoor heeft gezorgd dat Karlijn van die verschrikkelijke dromen kreeg, door slaapmiddel in haar drinken te gooien. Hij ging dan ’s nachts bij Karlijn op bezoek. Door het slaapmiddel kon hij altijd op tijd weggaan. Steven had het ook bij Eva gedaan omdat hij bang was dat ze te veel te weten zou komen. Ook legt hij uit dat hij dit allemaal gedaan heeft omdat de vader van Karlijn zijn vader per ongeluk, maar in zijn ogen expres, heeft doodgereden. Daarna houdt hij een theedoek met chloroform tegen haar neus en mond zodat ze buiten westen raakt, maar gelukkig is een vriendin haar gevolgd en zij heeft hem met een knuppel voor zijn hoofd geslagen en de politie gebeld.

Na deze objectieve samenvatting zou ik u graag laten weten wat ik van het boek gevonden heb.

Mijn mening

Ik vond het boek erg aangrijpend en was boeiend tot zeker de laatste bladzijde, want daar lees je de ontknoping. Het leek net of je het verhaal zelf meemaakte, omdat je het dagboek zelf leest met een handgeschreven lettertype. Dat zorgt ervoor dat je door blijft lezen en niet afgeleid raakt.

Je voelt de angst bij de hoofdpersonen. Vooral als Eva of Karlijn weer droomt of als Eva het briefje vindt met erop: Karlijn is dood. Bemoei je er niet mee. Ik hou je in de gaten. Ook is het heel spannend als Eva wordt bedreigd door de telefoon.

 

Wat nog een groot pluspunt van het boek is, is dat het heel verrassend is. Je denkt namelijk zoals de hoofdpersoon. Zij denkt dat Joost de dader van de dood op Karlijn is, dat dacht ik ook. Het is namelijk geschreven in de ik-vorm. Je denkt niet dat Steven het heeft gedaan, vooral omdat het Eva’s vriendje is en hij (zogenaamd) heel lief doet. Dat het zo verrassend is, vind ik het ook gelijk interessant.

Het boek laat me meeleven en is ook gevoelig. Vooral als Eva naar het politiebureau moest omdat ze was bedreigd, maar eigenlijk op die dag haar vriendin Hanna jarig was. Door de ellende was Eva de verjaardag helemaal vergeten. De volgende dag waren haar vriendinnen Hanna en Marjolein erg boos. Ze wilden toen niet meer iets met haar te maken hebben. Maar omdat Eva dacht dat ze haar niet zouden geloven als ze het zou vertellen dat ze bedreigd wordt legt ze het niet uit. Ik vind het dan ook erg zielig dat haar vriendinnen erg boos zijn. Je leeft dan erg met haar mee.

Het verhaal is ook erg begrijpelijk, het bevat weinig moeilijke woorden. Het wordt uitgebreid verteld, maar ook weer niet langdradig.

Een kleine nadeel vind ik dat het soms wat onsamenhangend was. Dit komt doordat je steeds een paar hoofdstukken in Karlijns dagboek leest en dan opeens moet overschakelen naar Eva’s leven. Je zit dan helemaal in Karlijns leven, heel populair en een depressieve vader en vervelende moeder. Maar dan moet je opeens overschakelen naar het leven van Eva, helemaal niet populair en juist een hele lieve moeder en een vader die vreemd is gegaan.

Alles op een rijtje:

Pluspunten

  • Boeiend
  • Spannend
  • Verrassend
  • Laat je meeleven
  • Gevoelig
  • Begrijpelijk

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Pluspunten

  • Boeiend
  • Spannend
  • Verrassend
  • Laat je meeleven
  • Gevoelig
  • Begrijpelijk

Minpunten

  • Onsamenhangend

Een echte aanrader voor jongens en voor meisjes vanaf 14 jaar die houden van spanning, angst en vriendschap! Voor de meisjes bevat het liefde, voor de jongens spanning. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries"