Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Buiten zinnen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1164 woorden
  • 19 november 2010
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
37 keer beoordeeld

Boekcover Buiten zinnen
Shadow
Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting.
Er zitten 2 verhaallijnen in. Het dagboek van Karlijn, waarin ze beschrijft wat ze allemaal doormaakt. En Eva die op onderzoek uitgaat en het dagboek leest over nare dromen van karlijn. Zij komt steeds een stapje dichterbij het antwoord.

Het boek buitenzinnen van Mel Wallis de Vries is een jeugdthriller. Het boek gaat over Karlijn, een populair meisje. Op een nacht heeft ze een enge realistische droom, over een man die in haar kamer staat en haar aanraakt. Maar als ze wakker wordt, is er niemand meer in haar kamer. Elke nacht worden de dromen erger maar niemand geloofd haar. Is ze gek geworden, of is er iets anders aan de hand? Op een dag is Karlijn overreden door een wit bestelbusje, ze is opslag dood. Eva, haar oude buurmeisje en oude jeugdvriendin krijgt van de moeder van Karlijn, Karlijns oude dagboek. Eva begint te lezen en leest alle problemen over Karlijn, en dus ook van de dromen. Na het lezen van Karlijns dagboek gebeuren er ook rare dingen in het leven van Karlijn. Ze wordt op een dag wakker en vind een briefje tussen haar natuurkunde boek, wat er de vorige dag nog niet lag. Er stond op: Karlijn is dood, bemoei je er niet mee! Ik hou je in de gaten. Eva schrikt en gaat naar de politie, maar daar kunnen ze er niet zoveel mee. Eva wordt daarna ook door een man achtervolgd, ze weet alleen niet wie het is. Eva leest het hele dagboek van Karlijn en gaat op onderzoek, wie heft Karlijn vermoord?

Titelverklaring.
De titel is ‘Buiten zinnen”.

De hoofdpersoon (Karlijn) is buiten zichzelf (buiten zinnen) van alle angstige dingen die ze meemaakt.

De hoofdpersoon (Eva) is buiten zinnen door de ontdekkingen die ze doet over de dood van haar ‘oude’ vriendin Karlijn.

Gebeurtenissen.
De gebeurtenis op het laatst in het boek heeft veel indruk op mij gemaakt omdat je daar erachter komt wie Karlijn heeft vermoord. Eva ging naar het café waar Karlijn eerder werkte. Eva werd verliefd op Steven omdat hij heel lief tegen haar deed. Ze wou hem graag spreken dus fietste ze naar het café waar Steven werkte. Maar Steven was er niet. Ze kreeg daar het adres van Steven en fietste naar zijn huis. Hij woonde erg afgelegen. Eva ging naar binnen en hoorde harde muziek. Ze keek rond en riep Steven zijn naam. Er kwam geen antwoord. Ze keek rond en zag een wit bestelbusje.

Ze dacht meteen aan de dood van Karlijn. Ze keek in het busje en zag allemaal foto’s van Karlijn. Er stonden teksten op, zoals: kutwijf! Trut , kreng. Eva schrok heel erg en hoorde opeens een hard gelach achter zich. Het was Steven. Steven vertelde dat hij Karlijn had aangereden, en dus vermoord.

Karlijns vader had vroeger een verkeersongeluk gehad, en daarbij was de vader van Steven verongelukt. Zijn hele leven was daardoor verwoest, en hij wou Karlijn terugpakken.

Omdat Eva hier nu van wist wou hij haar ook vermoorden. Hij hield een theedoek met een speciaal stof voor haar gezicht. Als ze dat zou inademen zou ze doodgaan. Opeens kreeg Steven een harde mep voor zijn hoofd door Hanna, een vriendin van Eva. Ze was bezorgd over Eva, omdat ze de laatste tijd al zo anders was. Ze was haar daarom gevolgd. Ze hebben daarna zelf aangifte gedaan en Steven is gearresteerd.

Personages.
Karlijn
Karlijn doet dit jaar eindexamen. Ze is een populair meisje, knap, aardig, en vrolijk. Dat denkt iedereen. Maar ‘s nachts heeft ze angstige dromen over een man die in haar kamer is en haar soms aanraakt. Als ze ‘s ochtends wakker word is de man weg. Het komt steeds vaker voor. Elke nacht weer, het wordt steeds enger en dreigender. Karlijn wordt steeds wanhopiger en gekker, ze begrijpt niet wat ze droomt en wat er echt is. Ze heeft geen zin meer om te gaan slapen omdat ze bang is dat de droom terugkomt. Ze krijgt ruzie maar haar vriendinnen. Ik snap Karlijn heel goed met haar dromen. Ik zou zelf ook helemaal gek worden!

Eva
Eva en Karlijn waren vanaf hun geboorte vriendinnen maar sinds Karlijn naar de brugklas ging veranderde alles. Eva was een jaar jonger en zat nog in groep 8. Karlijn ging meer om met de meiden uit haar klas en liet Eva stikken. Eva voelde zich vaak in de steek gelaten en alleen. Toen Eva naar de brugklas ging maakte ze weinig nieuwe vriendinnen en Karlijn praatte nog steeds niet met haar. Op een dag kwam Karlijn bij Eva langs, zomaar onverwachts. Eva vond het maar raar dat ze nu ineens langs kwam. Karlijn vertelde van alles over nachtmerries die realistisch waren, maar Eva luisterde maar half. Daar heeft ze achteraf spijt van gehad. Karlijn had een auto-ongeluk gehad. Een paar maanden later kreeg Eva Karlijns dagboeken van de moeder van Karlijn. Ze begon direct nieuwsgierig te lezen. Eva gaat op onderzoek uit en komt er stukje bij beetje achter dat Karlijn niet zomaar aan een auto-ongeluk is overleden. En dat Karlijn zich al die tijd vreselijk moet hebben gevoeld. Ik snap Eva ook goed. Als Karlijn nooit iets van haar laat horen en haar opeens nodig heeft, zal ik ook raar opkijken.

Bouw
Er zijn meerdere verhaallijnen. De ene keer verteld Karlijn ( tenminste wat er in haar dagboek staat ), en de andere keer verteld Eva haar verhaal. De schrijver wil denk ik laten zien dat er altijd 2 verhalen zijn, die allebei anders verteld worden. Ik vind het een super leuk boek ! Het begin is een klein beetje saai, maar hoe verder je leest hoe spannender het word.

Spanning
Vragen die mij bezighielden waren vooral :

Wie heeft Karlijn vermoord?

Wie is die man die in Karlijns ( en Eva’s ) kamer rondsluipt?

Waarom doet de politie er niets aan?

De hoofdvraag was natuurlijk wel : Wie heeft Karlijn vermoord?

En die wordt op het laatst ook wel beantwoord, namelijk Steven.

Taalgebruik
Op het moment dat ik bijna verdrink in mijn verdriet, gebeurt er iets geks diep van binnen. Het is alsof mijn lichaam zich schrap zet. Ik ga rechtop zitten en merk tot mijn verbazing dat ik boos ben.

Ik heb de nacht overleefd, zie ik als ik naast me kijk op mijn wekker.

Thema
Verdriet, vriendschap, dood.

‘Het verdriet om de dood van een oude vriendin.’

Een soort boodschap zou je het kunnen noemen. Je kunt best verdriet hebben om je beste vriendin, maar je moet verder gaan met je leven. Als je altijd overal de gebeurtenis van wil weten, kan dat niet altijd goed zijn.

Eindoordeel
Ik raad het boek zeker aan aan anderen ! Het is een super leuk boek en vooral heel spannend. De eerste bladzijdes denk je waar gaat dit over. Maar als je leest, kan je niet meer stoppen. Ik begon op een avond, en opeens had ik het boek uit, keek ik op de klok en was het al half 2. Je vergeet alles om je heen als je het boek leest, het is zo spannend maar ook leuk en realistisch geschreven.

REACTIES

A.

A.

Het is opzich een goed leesverslag maar er staan wel wat spellingsfouten in

12 jaar geleden

M.

M.

handig

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries"