Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Broer door Esther Gerritsen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Broer
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • Klas onbekend | 1445 woorden
 • 15 juni 2016
 • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6
32 keer beoordeeld

Boekcover Broer
Shadow

Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf Oliva,  krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het …

Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf Oliva,  krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zeld…

Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf Oliva,  krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft…

Broer door Esther Gerritsen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Naam: Femke Oostenbrink

Klas : H4A

Datum van werken aan het verslag: 11-06-2016

Leesverslag 4

 

1. Primaire gegevens

Auteur: Esther Gerritsen

Titel + verklaring: De titel is Broer. De titel is Broer omdat het gaat over de relatie van Olivia en haar broer Marcus.

Aantal bladzijdes: 95

Ondertitel + verklaring: n.v.t.

Uitgever, plaats en jaartal van het eerste druk: CPNB, Amsterdam, 2016

Motto en/of opdracht + verklaring: n.v.t.

Genre + uitleg: Novelle, het is een kort verhaal dat gaat over een bepaalde relatie en familie

2. Gebeurtenissen

De 52-jarige Olivia Landman, financieel directeur van het familiebedrijf Kyvon Serviezen, hoort vlak voordat ze een aandeelhoudersvergadering ingaat dat haar vijf jaar oudere broer Marcus zijn been door amputatie dreigt te verliezen. Hij is suikerpatiënt, maar leeft daar niet naar. Na de presentatie van de winstcijfers excuseert ze zich. Ze gaat naar haar broer, die een zonderling leventje heeft geleid. Hij huilt als hij te weten komt dat zijn been eraf is. Olivia regelt daarna een revalidatiehuis voor hem, vlak bij haar in de buurt. Maar Marcus is bang om in ziekenhuizen e.d. te verblijven en ze doet hem het voorstel om in haar ruime appartement te komen inwonen. Haar man Gerard is tandarts en ze heeft twee zoons van 17 en 14 jaar, Julius en Tom. Die vinden hun oom ook raar, maar als hij eenmaal in hun huis is, krijgen ze begrip voor hem. Ze vinden het zelfs leuk als hij verhalen vertelt. Gerard vindt dat zijn relatie met Olivia niet goed is: ze is te kil en ze stort zich veel te veel op haar werk. Ze heeft het verlies lijdende bedrijf bij de hand genomen en wil zich als vrouw manifesteren en revancheren. Maar ze vergeet dat familiebetrekkingen belangrijker zijn dan werk.

Marcus is vijf jaar ouder, hun ouders hadden geen tijd voor hen en Marcus zorgde voor de opvang van zijn zusje. Toen ze dat zelf kon, liet ze hem alleen.

 Ze heeft 's nachts wel een verschil van mening met Marcus. Hij huilt veel gemakkelijker dan zij. Zij heeft door dat Marcus weet van haar huwelijkscrisis. Haar man die niet tegen het kille van Olivia kan, meldt zich ziek: hij vindt zichzelf overspannen.

Vanwege de ruzie met Marcus vindt Olivia dat hij naar de revalidatiekliniek moet, maar na de fysio-dag gaat hij gewoon naar hun appartement.  Haar zoons vinden dat prima. Zij gaat dan 's nachts in de kliniek de plaats innemen van Marcus en als ze in bed ligt, voelt ze de pijn van Marcus in haar been. (Een variant op fantoompijn)

De dag erna is er een zomerborrel en de aandeelhouders zouden het niet zo problematisch vinden als de zaak wordt opgeheven. He, daar gaat het levenswerk van Olivia. Die avond luistert Olivia ook een gesprek af dat tussen de vier mannen uit haar omgeving wordt gevoerd: ze vinden haar te kil en weinig empathisch. Ze blijft maar zakelijk denken: de zaak toch redden is haar ideaal. Zou een Nespressobar de zaak kunnen redden?  De oude mevrouw Grim-Kyvon die een belangrijke aandeelhouder is, denkt dat het bespreekbaar is dat de zaak wordt opgeheven. Olivia zou zich dan schuldig voelen.

 Ze gaat terug naar de kliniek van Marcus. Als ze de volgende morgen naar buiten kijkt, ziet ze dat de mannen uit haar naaste omgeving in de vijver aan het vissen zijn. Ze wenken haar en ze gaat inderdaad naar hen toe. Ze sluit zich bij de mannen aan en besluit naast haar broer te gaan zitten.

http://www.scholieren.com/boek/13463/broer/zekerwetengoed

3. Verhaaltechniek

 1. Thema en motieven

Het thema van het boek is: relatie tussen broer en zus, de reden waarom het de relatie tussen broer en zus is, is omdat familie boven aan staat, want in het boek is Olivia alleen maar bezig met werk en als ze dan hoort dat haar broer Marcus zijn been moet laten amputeren opent ze haar ogen en ziet ze eindelijk wat er nou echt belangrijk is.

De motieven die in dit boek voorkomen zijn

 • Moeizame liefdesrelaties

Gerard haar man die veel minder gek is op zijn werk dan Olivia, vindt dat ze te kil en te berekenend is. Dat veroorzaakt een huwelijkscrisis, waardoor hij zelf overspannen dreigt te geraken.

 

 • Verdriet

Marcus Landman zegt tegen zijn familie dat hij verdriet heeft vanwege zijn afgezette been. Ook Olivia ervaart op den duur een groot gevoel van verdriet vanwege haar onvermogen op een normale manier met de mensen uit haar omgeving om te gaan.

 

 • Beroepsproblemen

Doordat Olivia zich in haar werk vastbijt, vooral om zich te bewijzen, vergeet ze het onderhouden van de normale relaties in haar gezin en met haar broer. Ze is te kil.

 

 • Ernstige ziekte

Marcus lijdt aan suikerziekte en omdat hij zich niet aan de gewenste gedragswijze houdt, wordt zijn been geamputeerd. Vanaf dat moment is hij een gehandicapte.

 

 • Schuld (gevoel)

Olivia kampt wel met schuldgevoelens. Haar broer heeft haar vroeger altijd opgevangen en zij heeft hem daarna eigenlijk aan zijn lot overgelaten. Daarom gaat ze hem in huis opnemen, maar dat gaat in het begin ook niet erg van harte. Door de houding van haar gezinsgenoten krijgt ze ook schuldgevoelens tegenover haar broer.

 

 • Familiebanden/familiebetrekkingen

Natuurlijk is de relatie van Olivia en Marcus het belangrijkste, maar er is ook sprake van slecht onderhouden relaties tussen Olivia en haar man en Olivia en haar beide zoons. ze besteedt te weinig aandacht aan hen en stort zich te veel op haar werk. Ze komt er in deze novelle achter dat de gezinsleden een heel andere kijk hebben op haar dan dat zij zelf heeft. Ze moet echt in de spiegel leren kijken.

 

 1. Personen

Olivia Landman: kille zakenvrouw, besteed te veel tijd aan haar werk, perfectionist, koppig

 

Marcus Landman: heel aardig/open, nuchter, bijzondere kijk op de wereld

 

Gerard: is totaal geen workaholic zoals zijn vrouw (haat zijn werk), wil net zo zijn als Marcus, vindt zijn vrouw te kil wat hun huwelijk verpest, overspannen

 

 1. Ruimte en tijd

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, waar het bedrijf Kyvon Serviezen is gevestigd. Olivia is financieel directeur daarvan. Ze woont ook in Amsterdam  met haar man Gerard en haar twee zoons in een ruim appartement op een van de hoogste etages.

Over de tijd kun je niet veel zeggen. Er worden geen data en jaartallen genoemd. Als je het verhaal leest merk je wel dat het in de moderne tijd is. In ieder geval speelt het verhaal zich in een korte periode in een zomer  af: van de dag van de amputatie tot aan de dag van het aangemeten krijgen van een beenprothese.

 

 1. Schrijfstijl

Ze gebruikt makkelijke zinnen en worden dus het verhaal is goed te begrijpen. Ook is het zo geschreven dat je er makkelijk doorheen leest.

 1. Perspectief

Het is een hij/zij perspectief, maar je blijft wel de hele tijd bij Olivia.

 

 1. Structuur

De structuur van het verhaal bestaat uit allemaal kleine hoofdstukjes. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het verhaal heeft een open einde je kan hierbij de vraag stellen: zal Olivia veranderen, zal haar broer uiteindelijk grote invloed op haar leven gaan uitoefenen etc.

 

 1. Spanning

Informatie achterstand: Je wilt graag weten hoe/of Olivia haar (gezins-) leven gaat veranderen en hoe Marcus reageert op het feit dat hij zijn been kwijt raakt en hoe hij daar mee gaat leven.

4. Schrijver

Esther Gerritsen (Nijmegen, 2 februari 1972) is een Nederlandse schrijfster.

Gerritsen groeide op in de plaats Gendt bij Nijmegen en studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

In oktober 2014 verscheen haar roman Roxy. Gerritsen is columniste voor de VPRO Gids. In april 2015 werd bekend dat de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek Gerritsen heeft gevraagd het Boekenweekgeschenk van 2016 te schrijven. In 2016 is Broer dan ook het boek dat als Boekenweekgeschenk wordt weggegeven.

5. Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het past in de tijd waarin het verhaal geschreven is. Het gaat over iets wat er in deze tijd ook kan gebeuren.

6. Beoordeling

Ik vond het een goed boek, het was een mooi en makkelijk verhaal om te lezen en het standpunt van de schrijver was heel duidelijk. Ook is het verhaal heel geloofwaardig want het kan je zomaar gebeuren dat er iets met je familie aan de hand is of dat je er achter komt dat je extreem veel met je werk bezig bent. De opbouw van het boek was ook heel prettig, chronologisch dus makkelijk om te lezen. De boodschap die in het verhaal zit was ook duidelijk en de stijl en formulering is ook prima.

7. Bronnen

http://www.scholieren.com/boek/13463/broer/zekerwetengoed

https://nl.wikipedia.org/wiki/Esther_Gerritsen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Broer door Esther Gerritsen"