Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Briefgeheim door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Briefgeheim
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1031 woorden
  • 25 november 2002
  • 158 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
158 keer beoordeeld

Boekcover Briefgeheim
Shadow
Briefgeheim door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarom heb je dit boek gekozen? Achterop het boek vertelde ze over een spionagezaak en een moord. Deze dingen spraken me wel aan. Ook de kaft sprak mij aan. Welke verwachtingen had je van het boek voordat je het ging lezen? Ik dacht dat er een moordenaar was die Eva, een meisje waar achter op de kaft al iets over wordt verteld, de hele tijd bespioneerde, en betrokken raakt bij een moordzaak. Denk je dat deze verwachting ook bepaald werd door het omslag van het boek? Ja, op de omslag staan twee kinderen bij een lijk waar een pistool naast ligt. Ik dacht dat een van die kinderen Eva is en dus iets te maken heeft met een moord.
Verklaar de titel. Eva, Thomas en Jackie hadden met z´n drieën een geheimschrift bedacht waarmee ze communiceren. Ook hadden de spionagebende een geheimschrift. Vandaar de titel “briefgeheim”. Vertel in het kort iets over het werk van de schrijver. Na de middelbare school studeerde Jan Terlouw wis- en natuurkunde in Utrecht en deed vervolgens 13 jaar onderzoek in de natuurkunde, in Nederland, de Verenigde Staten en Zweden. Daarna ging hij in de politiek. In 1971 kwam hij voor D'66 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd hij voorzitter van de Tweede Kamer-fractie. Onder zijn leiding kwam D'66 uit een diep dal, en behaalde het in 1981 een grote verkiezingsoverwinning. Waarschijnlijk hebben zijn jeugdboeken bijgedragen aan de populariteit onder jongeren van D'66. Hij werd minister van Economische Zaken in het tweede en derde kabinet-Van Agt. Na de verkiezingsnederlaag van D'66 in 1982 verliet hij de politiek en ging in Parijs als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers werken. In 1991 werd hij Commissaris van de Koningin in Gelderland. Eind 1996 ging hij met pensioen, maar in 1999 kwam hij in de Eerste Kamer. Jan Terlouw is getrouwd en heeft 4 kinderen. Jan Terlouw schrijft spannende boeken. Vaak is ook wel te merken dat hij politicus is: veel van zijn boeken gaan over actuele onderwerpen. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn inventieve jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. Heb je al meer boeken van deze schrijver gelezen? Nee, ik heb nog nooit een boek gelezen van Jan Terlouw. Tot welke Genre behoort dit boek? Avonturenverhaal. Motiveer je antwoord. Eva loopt van huis weg omdat haar ouders telkens ruzie hebben en raakt op deze manier in allerlei avonturen terecht. Schrijf in een zin op waar het verhaal over gaat. Eva, Thomas en Jackie raken verzeild in een spionagebende die werken met geheimschrift. Geef een persoonsbeschrijving van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon in Eva van Zuilen, zij is twaalf jaar oud. Over haar uiterlijk wordt niet gesproken. Ze is bangig en er onzeker. Wat vind jij van de hoofdpersoon? Ik vind dat de hoofdpersoon goed heeft gehandeld. Door wat zij heeft gedaan hebben haar ouders minder ruzie, zwijgen niet meer en hebben meer respect voor hun dochter.
Wie zijn de belangrijkste bijfiguren? Jackie, Thomas, Brandsema en Juf Tijnman. Welke rol spelen zij in het boek. Jackie, zij is de zus van Thomas en een vriendin van Eva. Thomas, hij is de broer van Jackie en een vriend van Eva. Brandsema, hij is de buurman van Jackie en Thomas en lid van de spionagebende. Juf Tijnman, zij is eigenlijk De heer A.G. van Pasen, ook een lid van de spionagebende. In welke plaats speelt dit verhaal zich af? Het eerste gedeelte van het boek speelt zich af in het dorp waar Eva woont, Het schoolrijsje speelt zich af in Vierhouten, Het laatste gedeelte, waar meneer van Pasen woont is Nunspeet. In welk milieu speelt het verhaal zich af? Het gezin van Eva en het gezin van Thomas en Jackie is vrij normaal. Maar de spionnen zitten meer in een crimineel milieu. Had het boek ook op een andere plaats of in een ander milieu kunnen afspelen? Natuurlijk had het verhaal zich op een andere plek kunnen afspelen. Ik denk niet dat het in een ander milieu kan afspelen. In welke tijd speelt het verhaal zich af? Het speelt zich in deze tijd af Komen er vooruitwijzingen en flashbacks voor in het verhaal? In dit verhaal komen er geen vooruitwijzingen voor maar wel flashbacks. Bijvoorbeeld dat Eva aan haar vrienden Thomas en Jackie verteld wat er allemaal is gebeurd.
Kan dit verhaal ook in werkelijkheid voorkomen? Dit verhaal kan in werkelijkheid ook voorkomen. Alles wat in dit verhaal gebeurd is heel realistisch. Met welke verteller heeft dit boek te maken? Alwetende verteller Door wiens ogen volg je het verhaal? Door de ogen van Eva, Thomas en Jackie. Geef het boek een cijfer, leg uit waarom je dit cijfer geeft. Ik geef het boek een acht, omdat je pas aan het einde van het boek weet hoe het afloopt. Het boek is ook erg spannend en er gebuurd redelijk veel in het verhaal. Vind je de inhoud van het boek interessant? Ja, er gebeuren dingen die niet iedereen zou meemaken maar wel realistisch zijn. Vind je het verhaal moeilijk of makkelijk. Leg uit. Moeilijk, er gaan in een paar bladzijde een of meer weken voorbij en ook is niet altijd het taalgebruik of de zinsopbouw makkelijk. Is het verhaal spannend, leg uit hoe dit komt. Ja, in het boek gebeuren dingen waar je niet meteen een antwoord op krijgt.
Welke persoon vind jij het leukst. Ik denk Thomas, hij kan goed gooien met stenen en heeft goede ideeën. Zou je ander dit boek aanraden. Ja, het is een erg spannend boek en je komt er goed in. Je wilt weten wat er verder gaat gebeuren en wie de moordenaar is. Voldeed het boek aan de verwachtingen die je had voordat je het ging lezen? Nee, ik had het anders verwacht maar zo als het in dit boek afspeelt is het ook hel erg spannend. Kwamen er in dit boek zaken voor waarover je nog niet eerder gelezen had? Ja, ik had nog nooit iets gelezen over een spionagenetwerk. Was de vorm waarin het boek geschreven was nieuw voor jou? Nee, ik heb alleen maar boeken gelezen in deze vorm.

REACTIES

R.

R.

he mathijs,
kan je voor mij kijken hoeveel hoofdstukken het boek heeft mail je meer weer groetjes raymond

21 jaar geleden

M.

M.

hoi mathijs,
wat voor punt had je gekegen voor je boekverslag briefgeheim?
ik hoor het nog wel.
groetjes maaike

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Briefgeheim door Jan Terlouw"