Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Brief voor Douwe door Hans Kuyper

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Brief voor Douwe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 416 woorden
  • 1 augustus 2006
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
75 keer beoordeeld

Boekcover Brief voor Douwe
Shadow
Brief voor Douwe door Hans Kuyper
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Brief voor Douwe
Auteur: Hans Kuyper
Naam uitgeverij: Leopold, Amsterdam Druk: 1e druk
Jaar van verschijnen: 1999
Hoofdpersoon: Douwe
Douwe heeft blonde haren en blauwe ogen en is 13 jaar oud. Probleem Douwe: Hij verveelt zich in z’n nieuwe woonplaats en mist zijn vriendin. Hoe hij in de loop van het verhaal verandert: Hij durft zijn gevoelens meer te uiten
Andere belangrijke personen in het boek: Hinke, zijn vriendin uit Friesland. Anouk, een bekende soapster die hij leert kennen. Jeltje, zijn moeder. Cornelisse, de man die hij helpt bij het onderhouden van het kerkhof. Het verhaal speelt zich af in de “nu” tijd. Het verhaal loopt niet echt af.. Je zou zelf gewoon het verhaal verder kunnen bedenken, maar het eindigt niet slecht. Samenvatting Douwe is een jongen, hij is net uit Friesland verhuisd naar Zuideroog. Op zijn school vindt hij het niet zo leuk en thuis is het meestal ook saai. Het enige wat er nog leuk voor hem is, is het kerkhof. Waar hij een man altijd helpt de graven schoon en netjes te houden. Op een dag moet hij iets in een schuurtje op het kerkhof neerleggen. Onder een paar grote zakken ziet hij een luik en vindt hij een geheime gang. Hij gaat op onderzoek uit. Dan komt hij erachter dat de gang uitkomt bij een kelder van een huis waar een tijdje geleden een man was gestorven en dat nu te koop lag. Als hij er dan achter komt dat zijn favoriete soapster Anouk in het leegstaande huis gaat wonen wordt het voor Douwe ook een stuk leuker. Maar hij mist ook zijn vriendin Hinke uit Friesland. Hij weet niet of hij een brief moet schrijven, hij durf het eigenlijk niet. Hij durft niet te zeggen dat hij haar mist. Hij vertelt tegen Anouk over zijn vriendin Hinke en ze zegt hem dat hij toch een brief moet schrijven. Maar voordat hij dat heeft gedaan krijgt hij al een brief van Hinke en ze vertelt dat ze hem mist. Dan weet Douwe het, je mag je gevoelens best uiten. In een gedeelte van de ondergrondse gang begint hij een club, en bijna niemand mag ervan weten.
Mijn mening: Ik vind het een saai, maar ook soms spannend boek. Het saaie eraan vind ik dat het zo te voorspellen was, en dat er wel meerdere boeken in dit soort schrijfstijl zijn geschreven. Soms was er een klein spannend stuk, dan raakte Douwe in de problemen maar wist hij nog net te ontsnappen.

REACTIES

R.

R.

Dankje ik heb er veel voor gebruikt

13 jaar geleden

I.

I.

Ik heb alles begrepen zonder het boek helemaal te lezen door je verslag dank je

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Brief voor Douwe door Hans Kuyper"