Brainwash door Carry Slee

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Brainwash
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas vmbo | 1666 woorden
 • 18 januari 2015
 • 47 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
47 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2012
Pagina's
256
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Brainwash
Shadow
Brainwash door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Brainwash

Zakelijke gegevens

 • Titel

Brainwash

 • Schrijver

Carry Slee

 • Eerste druk

 • Aantal bladzijden

Samenvatting
Als Naomi intrekt bij haar zus Elise valt ze gelijk al voor Jelle. En dit was ook andersom. Dus al snel kregen ze een relatie. Naomi heeft het hier erg moeilijk mee, omdat dit haar eerste vriendje weer is na Eric. Eric is overleden aan een scooter ongeluk. Niet alleen Naomi heeft het er erg moeilijk mee maar ook Jelle. Dit komt doordat Jelle altijd verwaarloost is door zijn moeder. Jelle heeft een gehandicapt broertje, genaamd Ollie waardoor hij in huis geen aandacht kreeg. Hij verzon de raarste manieren om ook maar een beetje aandacht te krijgen maar zelfs dat lukte niet. Toen zijn broertje in een tehuis werd gezet had Jelle het gevoel dat dit zijn schuld was. Ook zijn moeder zij dat het allemaal zijn schuld was dat Ollie nu in een tehuis zat. Doordat Jelle zo verwaarloos werd was hij aan de drugs gegaan, waardoor hij heel zijn leven overhoop had gehaald. Hij heeft het moeilijk ermee om niet steeds terug te vallen. Jelle is heel onzeker en wilt telkens weglopen bij Naomi als het even niet loopt toch komt hij terug omdat, hij verliefd is op Naomi.

Ook Elise heeft het allemaal niet makkelijk. Ze heeft erg veel moeite met haar verleden. Vroeger op de boerderij werd ze misbruikt door haar Oom Evert. Ze zag hoe hij naar haar keek ze was doodsbang. Vervolgens werd ze misbruikt elke keer weer op dezelfde plek ze wist hoe het ging. Ze mist haar menstruatie en raakte ook nog zwanger. Oom Evert was woedend en heeft het kind weg laten halen.

Toen Elise promotie kreeg op haar baan ging het allemaal verkeerd. Ze kon niet helder meer denken. Haar baas Arnold zorgde ervoor dat er herinneringen opgehaald werd vroeger. Hierdoor raakte ze behoorlijk in de stress en sliep ze erg slecht waardoor ze overspannen werd. Ze mocht hierdoor een hele tijd niet werken totdat ze weer wat rust kreeg. Naomi had het erg te doen met Elise en naam haar mee naar een lezing over milieuvriendelijke tuin waardoor ze zich misschien kon gaan ontspannen. De lezing wordt gegeven door Rafaël.

Dit was voor Elise ook de juiste manier om eindelijk aan de tuin te beginnen. Hierbij hiel Rafaël. Eerst moest Elise niets van Rafaël hebben maar nadat ze zag hoe hij in het leven stond kreeg ze toch meer interresse. Elise en Rafaël zagen elkaar steeds vaker. Ook vertelde Elise haar verhaal aan Rafaël die toen zij dat ze is een keer moest komen naar de Ark waar Rafaël in het weekend altijd was. Rafaël stelde Elise voor aan Jonathan. Jonathan zij dat hij haar kon helpen als ze zich aansloot aan de sekte. Ze bewonderde de manier van leven in de Ark. Ze wou weer rust hebben in het leven en weggaan van de herinneringen van haar oom Evert. Dit deed Elise voor haar gevoel kreeg ze een hoop steun van Jonathan en god.

Naomi en Jelle kwamen terug van Barcelona. Naomi vond een briefje van Elise dat ze weg is. Toen Naomi en de rest van het gezin erachter kwamen dat Elise in een sekte was beland konden ze het niet geloven. Naomi ging opzoek maar kwam niet binnen in de Ark. Elise vraagt haar deel van de boerderij voor de Ark om hier te blijven leven. Haar familie en Naomi zijn geschokt. Jelle biedt zijn hulp aan door zich voor te doen om zich aan te sluiten bij de sekte. Hij gaat werken met Rafaël en komt in contact met mensen van de Ark. In plaats van Elise weg te krijgen van daar denkt hij erover na om zich aan te sluiten bij de Ark. Deze keer vlucht zonder Naomi iets te laten weten. Hij fiets weg Naomi ziet het en gaat achter hem aan. Het lukt haar niet om hem tegen te houden.

Ze gaat naar huis terug naar de boerderij om te vertellen wat er gebeurd is. Naomi en Jelle probeerde alles om Elise uit de sekte te halen maar met weinig succes. Toen oom Evert het ook hoorde dat Elise in een sekte zat kon hij het niet laten en ging naar de Ark om Elise er uit te halen. Naomi ging mee. Hij klopte op de deur en er deed een klein meisje open hij zij dat hij Jonathan wou spreken en liep snel mee naar binnen. Hij wilt Elise meenemen maar Jonathan zeg dat ze niet mee gaat. Naomi hoort alles als Jonathan zegt dat oom Evert haar misbruikt heeft. Oom Evert wordt woedend. Jonathan wilt hem tegen houden door een kruis voor zich te houden, Oom Evert pakt het kruis en slaat hem zo hard met het kruis dat hij niet meer leefde.  Iedereen die in de sekte zat was nu vrij om te gaan en te staan waar ze zelf wilde. De Ark werd gesloten het geld dat voor de Ark bedoelt was ging naar Costa Rica.

Jelle was uiteindelijk alles kwijt , hij wou het nog goed proberen te maken met Naomi maar daar was hij te verlegen voor. Toen hij pas echt realiseerde dat hij niets en niemand meer had belde hij Chocolate (zijn drugshandelaar), en hij ging weer terug naar de drugs.

Overige gegevens

 • Titelverklaring

Het boek heet Brainwash omdat, mensen in de ark andere ompraten om er te komen leven. Ze brainwashen andere personen door het te laten lijken dat ze de andere helpen met hun problemen. In de tussen tijd willen ze alleen geld hebben.

 • Tijd

Het verhaal begint in augustus 2011 en eindigt in november 2011.

 • Plaats en ruimte

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal begint in augustus 2011 en eindigt in november 2011.

 • Plaats en ruimte

Het speelt zich af op verschillende plekken; Thuis in het huis van Naomi en Elise, in het appartement van Jelle, Op de boerderij van de moeder en Steven en op de Ark (de sekte)

 • Hoofdpersonen

Jelle

Naomi

Elise

 • Het probleem van de hoofdpersonen

Ze hebben wel een verband met elkaar Elise en Naomi zijn zussen met ieder hebben ze hun eigen problemen.

 • Jelle : hij is heel onzeker over zichzelf. Hij is verliefd op Naomi en wilt alles goed doen. Hij wilt haar helpen haar zus weg te halen uit de Ark
 • Elise :Woonde op de boerderij waar ze misbruikt werd door haar oom vervolgens raakte zwanger haar oom heeft het kindje weggehaald. Als ze promotie krijg op het werk komen al deze herinneringen naar boven doordat ze nu meer met haar baas Arnold moet werken
 • Naomi :  Naomi trekt bij haar zus Elise in daar ontmoet ze haar buurman Jelle. Ze wilt hem beter leren kennen. Het is al jaren geleden dat ze weer verliefd is na de dood van haar ex-vriend, Eric.
 • Oplossing

De Ark is gesloten het pand zou over twee maanden gesloopt worden. Het geld werd gebruikt voor tickets om te vertrekken naar Costa Rica.

Dit wil je ook lezen:
 • Thema

Sekte , door dat ze zoveel hebben meegemaakt vertrouwen ze mensen in de ark omdat het lijkt dat ze hulp krijgen terwijl het een sekte is.

 • Andere personen
 • Rafaël:  Jongen die mensen meesleept naar de Ark (sekte)
 • Jonathan:  De leider van de sekte die gestuurd is door god.
 • oom Evert :  In de ogen van Naomi een aardige oom, maar Elise weet dat dit niet zo is want hij heeft haar seksueel mishandeld waar ze nog steeds mee zit.
 • De moeder van Naomi en Elise :  Een zorgzame vrouw. Altijd bezig met werken op de boerderij neemt nooit tijd voor zichzelf.
 • De vader van Naomi en Elise :  Is overleden, maar hij was wel een aardige man, die erg hard werkte en altijd bezig was met de boerderij,  hij sprak niet veel.
 • Steven, de broer van Naomi en Elise:  Wil graag de boerderij van zijn vader en moeder overnemen, hij is net zoals zijn vader, werkt hard, doet veel voor de boerderij ook hij heeft zijn studie nooit afgemaakt omdat hij wist dat hij toch op de boerderij ging werken. Hij gaat nooit op stap en heeft nog nooit een vriendin gehad omdat hij altijd te druk bezig was met de boerderij.
 • Eric: de ex-vriend van Naomi die overleed door een motor ongeluk.

Mening

 • Apart

Dat ze mensen de Ark inlokken en doen alsof ze hun willen helpen door met hun problemen en emoties te spelen.

 • zielig

ik vindt zielig dat Elise haar hele leven lang een groot geheim met zich meebrengt. Dat ze is misbruikt door haar oom. Ze heeft het hier dan ook heel moeilijk mee vooral omdat, ze het met niemand kan delen.

 • Raar

Ik vindt het raar dat Elise haar familie in de moeilijk heden brengt door geld te vragen voor de Ark. Geld dat haar familie niet heeft. Ze zet de Ark boven haar familie.

 • Moeilijk

ik snap wel dat mensen zich keerde naar de Ark. Ze hebben problemen en willen er voor weglopen. Het is moeilijk om ze niet te geloven , de sekte is erg overtuigend.

 • Lezen

het was spannend je wilt graag weten hoe het afloopt dus makkelijk te lezen.

 • fragment

blz. 283

      je komt er dan achter dat de Ark wel een sekte is.

Auteur

 • De auteur

 Carry Slee ze is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Ze heeft twee dochters. Haar moeder was verstandelijk gehandicapt dat had grote invloed op haar leven. Ze wou graag ontsnappen van de werkelijkheid en schreef al korte verhaaltjes toen ze klein was. Haar eerste boek schreef ze in 1989 “Rik en Roosje”.

 • Soort boeken

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners die problemen hebben.

Of op kleuters die bepalen dingen nog niet begrijpen. Ze schrijft voor verschillende leeftijden.

 • Onderwerpen

Er speelt altijd een probleem in het verhaal of iets dat niet begrepen wordt.

 • Titels van andere boeken

Spijt

Afblijven

Hot or not

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Brainwash door Carry Slee"