Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Algemene gegevens

Auteur: J. Bermlef
Titel: Boy
Plaats van uitgave: Groningen/Houten
Jaar van uitgave (1e druk): 2000
1 Maak zelf een samenvatting van de inhoud van het boek in 180 tot 220 woorden. (aantal woorden vermelden)
Het boek ‘Boy’ gaat over William Stevens die voor een krant werkt in Amerika. Op een dag is de actrice Norma Todd vermoord. Norma is onder het publiek beter bekend als Polly. De waarschijnlijke dader is Boy. Boy is een doofstomme jongen waar men heel weinig over weet, ze noemen hem ook boy om die reden. Hij zat in de kast van de kamer, waar Norma dood en naakt op haar bed lag.
William wil uitzoeken of het waar is dat Boy, Norma heeft vermoord en gaat op onderzoek uit. Zo komt hij bij Amy Faye. Amy is pianiste in de theaterzaal waar zij de begeleiding speelt voor bij de film.
Na een tijdje hebben Amy en William een relatie. Na een tijdje komt William bij een man genaamd Bruce, Bruce had een relatie had met Norma. Hij zegt dat Norma dood is gegaan doordat haar sjaal in het wiel van de auto bleef steken. Hij had haar naar haar huis gebracht en haar uitgekleed omdat hij haar nog een keer naakt wilde zien. Boy blijkt dus toch onschuldig te zijn, toch? (182 woorden)

2 Vorm en inhoud
a. Leg uit wat opvalt aan de vorm van het boek.
Beschrijf voor onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt.
Uitwerking
1 verhaallijn(en) In het boek kun je meerdere verhaallijnen ontdekken. Eentje over Amy, een over William en een over Boy.
2 gebruik van tijd Het verhaal wordt chronologisch vertelt met zo nu en dan een flashback. Het speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw
3 vertelperspectief Het verhaal word in een hij/zij perspectief vertelt. Meestal door de ogen van William, maar ook even door die van Amy.
4 titelverklaring De jongen die verdacht wordt voor de moord op Norma Todd word Boy genoemd. Hij staat centraal in het verhaal.
5 verteltijd vs vertelde tijd De verteltijd bedraagt 300 bladzijden. De vertelde tijd is ±2 maand. 6 taalgebruik Het taalgebruik is zo nu en dan wel wat moeilijk. Maar door even door te lezen snapte ik het meestal wel.
7 hoofdstukindeling Het boek bestaat uit twee delen plus een epiloog.
Deze delen bestaan weer uit meerdere genummerde hoofdstukken.
b Leg uit wat opvalt aan de inhoud van het boek.
Beschrijf voor onderstaande punten hoe jij het werk interpreteert. (inhoud = subjectief)

Uitwerking
1 belangrijkste personages De hoofdpersoon van het boek is William Stevens. Hij komt uit Nederland en zijn oorspronkelijke naam is dan ook Willem Steevens.
2 belangrijkste gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenis vind ik dat Boy word verdacht en later dat hij toch onschuldig blijkt te zijn.
3 tijd en ruimte Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw.
4 motieven Verschillende motieven zijn bijvoorbeeld: horen, zien, beelden ontbreken van taal, het geheugen en voelen.
5 motto Het boek bevat geen motto
6 eind Het boek kan een open eind hebben maar ook een gesloten. Boy is dood en Amy en William zijn bij elkaar. Zo kun je het zien als gesloten, maar het is ook open omdat je nog niet zeker weet wie de echte dader is van de moord.

3 Welke vragen roept de tekst tijdens het lezen op en welke antwoorden krijg je? Welke vragen worden niet beantwoord en/maar wat zou volgens jou het antwoord kunnen zijn?

1 Is Boy nou wel of niet schuldig? Hij schijnt onschuldig te zijn, maar of datecht waar is, is de vraag.
2 Krijgen William en Amy iets met elkaar? Ze krijgen samen een relatie. Amy is op het laatst zelfs zwanger.
4 Geef je persoonlijke beoordeling in ongeveer 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit.
(aantal woorden vermelden)

Ik vond het boek niet heel speciaal. Er zaten hier en daar wel interessante stukjes in. Voor sommige mensen kan het een heel mooi boek zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die van Misdaadromans houden of van een boek met veel liefdesrelaties. Nou houd ik zelf meer van het soort boeken over pubers en hun ‘problemen.’ Als ik het boek zou moeten becijferen zou ik het toch nog een 5.5 / 6 geven omdat ik de historische stukken wel leuk vind om te lezen. (82 woorden)
5 Omschrijf in algemene termen, dus losgekoppeld van de inhoud, het thema van het verhaal. Zorg voor voldoende argumenten waarbij je de inhoud wel mag noemen. Gebruik ongeveer 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

Het thema is zintuiglijke waarneming omdat alles daar om draait. Boy kan niet horen en spreken dus moet hij kijken. Dit is ook waarom hij zo gefascineerd is in beelden omdat hij die wel kan begrijpen. De hoteleigenaar kan niet tot nauwelijks zien, maar hij kon horen als de beste. Het boek eindigt zelf met : ‘Voel.’zei ze. Ze pakte zijn hand en legde hem op haar buik. En nu voelde hij het…’ Hier zie je dus dat het eindigt met een zintuiglijke waarneming. (84 woorden)


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

C.

C.

Heb jij hierop een voldoende gekregen ??(A)

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast