Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boven is het stil door Gerbrand Bakker

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Boven is het stil
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1323 woorden
  • 20 maart 2014
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
13 keer beoordeeld

Boekcover Boven is het stil
Shadow

Boven is het stil, is een loflied op de schoonheid van de natuur, een boek over weilanden, water, vogels, ijs in sloten en meertjes, koeien, schapen, twee aardige ezels, en één bonte kraai. Maar in de uitgestrektheid van deze natuur kan men snel in zijn eenzaamheid verdrinken. Daarom is het verhaal van Helmer, boer tegen wil en dank, ook het verhaal van …

Boven is het stil, is een loflied op de schoonheid van de natuur, een boek over weilanden, water, vogels, ijs in sloten en meertjes, koeien, schapen, twee aardige ezels, en é…

Boven is het stil, is een loflied op de schoonheid van de natuur, een boek over weilanden, water, vogels, ijs in sloten en meertjes, koeien, schapen, twee aardige ezels, en één bonte kraai. Maar in de uitgestrektheid van deze natuur kan men snel in zijn eenzaamheid verdrinken. Daarom is het verhaal van Helmer, boer tegen wil en dank, ook het verhaal van een knagende hunkering naar het onbekende.

Helmer doet zijn vader naar boven; het is tijd om schoon schip te maken. Hij haalt de woonkamer en de voormalige ouderlijke slaapkamer leeg, schildert de boel en koopt nieuwe spullen.

Ooit had hij een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader, degene die de boerderij zou overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer zijn opvolger.

Boven is het stil door Gerbrand Bakker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Analyse

Titelverklaring

De titel ‘Boven is het stil’ wijst op de vader van Helmer die naar de zolder is verplaatst. Boven kan hij in alle rust sterven en als dit uiteindelijk ook gebeurt, is het boven pas echt stil. Boven is ook de kamer van de overleden tweelingbroer van Helmer, Henk. Zijn dood doet Helmer nog steeds pijn en ook daarom hangt er boven een bepaalde stilte.

Gerbrand Bakker wilde het boek eigenlijk ‘Henk’ noemen.

Thematiek

De thematiek van dit boek is te vergelijken met die van De verdronkene van Margriet de Moor. Ook hier is er een broer achter gebleven met een schuldgevoel. Hij leidt het leven wat Henk (zijn broer) het kunnen hebben.

Een ander thema is de vader-zoonrelatie. Helmer neemt de rol van Henk over en is dus de tweede keuze.

Wat ook opvallend is, is dat het leven van Helmer uit tweeën bestaat. Hij heeft twee ezels, twee buurjongens, twee melkrijders, een jongen en ouder Henk. De één lijkt pas betekenis e krijgen in vergelijking met de ander. Dit geldt ook voor Helmer zelf. Hij is de helft van een tweeling en kan pas los komen als hij Henk los laat. Dan pas is hij echt zichzelf.

Vertelsituatie en perspectief

Helmer is de vertellen van het verhaal, de ik-verteller. Hij vertelt over zijn leven nadat zijn broer Henk is overleden. Hij is de overgebleven helft van een tweeling en is gedurende het verhaal op zoek naar zijn identiteit.

Opbouw

Het boek is in 4 delen verdeeld. Over het algemeen is het verhaal chronologisch en er wordt veel gebruik gemaakt van open plekken (bv. de titel of wie is Henk>?). Dit alles laat je echt nadenken over het verhal.

Stijl

Het taalgebruik past goed bij het verhaal. Het boek gaat over het Hollandse platteland en is hiermee ook in de Hollandse stijl geschreven. Je wordt als lezer steeds uitgedaagd zelf mee te denken.

Ruimte

De plaats waar het verhaal zich afspeelt is de boerderij in Waterland. Aan het eind van het boek (deel IV) speelt het zich af in Denemarken. Voor Helmer is dit het land van de vrijheid.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw. Precies gezegd van november 2002 tot juni 2003. Het verhaal is over het algemeen chronologisch, maar er zijn wel veel flashbacks naar de jeugd van Helmer.

Einde

Er is een open einde, want je wet niet wat Helmer verdere met zijn leven gaat doen.

Recensie

Gerbrand Bakkers literaire debuut Boven is het stil (2006) is een verhaal over mannen. Mannen die met elkaar verbonden zijn, sterker nog: tot elkaar veroordeeld zijn. Hoofdpersonage is de verteller van het verhaal, de eenzame boer Helmer van Wonderen die samen met zijn vader in het ouderlijk huis woont. Wanneer in 1967 zijn tweelingbroer Henk verongelukt staat zijn leven stil. Vanaf dat moment krijgt hij een rol opgelegd: zijn vader bepaalt dat hij z’n studie moet opgeven en op de boerderij moet komen werken. Die rol was eigenlijk weggelegd voor Henk. Henk was vaders lieveling. Hierdoor voelt Helmer zich zijn leven lang achtergesteld: ondanks dat hij de oudste van de twee is, kreeg Henk het ‘eerstgeboorterecht’ (het klassieke Jakob en Ezau-motief).

Dat Helmer moeite heeft met vastgelegde verhoudingen blijkt ook uit hoe hij aankijkt tegen Jaap, een jongeman die tijdens de jeugd van Henk en Helmer op de boerderij werkte. Vader behandelt Jaap als knecht, Helmer ziet hem heel anders: Jaap is eerder een soort vaderfiguur (of zelfs meer dan dat). De onderlinge verhoudingen bepalen de omgang op de boerderij. Telkens wordt duidelijk dat het leven bepaald wordt door de keuze die anderen maken, daar valt niet over te discussiëren. Helmer is boven alles de helft van een tweeling, ook al is zijn broer al veertig jaar dood. Al die tijd is hij bezig zichzelf te vinden; hij is bezig iemand te worden. Pas als hij 55 jaar oud is, gaat hij voor het eerst zijn eigen keuzes maken (op het kopen van twee ezels na). Het boek begint met de eerste stap naar een eigen leven: ‘Ik heb vader naar boven gedaan.’ Eindelijk neemt Helmer het heft in eigen handen. Het natuurlijke evenwicht is hersteld.

Hierna wordt het proces van zoeken naar de eigen identiteit pas goed in gang gezet. Helmer ontvangt een brief van Riet, de vrouw waarmee zijn broer Henk zou trouwen. Zij vraagt of haar zoon, de jonge Henk, een poosje op de boerderij mag komen wonen. Door deze puberende jongen is Helmer in staat zichzelf te ontdekken. De jonge Henk trekt zich niets aan van de al bestaande verhoudingen, hij kan het zelfs goed vinden met de stugge vader. Die vader wordt, naarmate de dood nadert, steeds zachtmoediger. Hij blijkt zijn zoon misschien toch beter te kennen dan men aanvankelijk dacht, hij zegt tegen Helmer: ‘Ik weet wie jij bent.’

Opvallend is dat in het leven van Helmer alles uit tweeën lijkt te bestaan. Hij heeft twee ezels, er zijn twee buurjongens, twee melkrijders, een jonge en een oude Henk. De één lijkt pas betekenis te krijgen in vergelijking met de ander. Dat geldt natuurlijk ook voor Helmer zelf: als helft van een tweeling staat zijn leven ook in het teken van de ander. Pas als hij die ander los kan laten, alleen komt te staan, is hij echt zichzelf.

Het is een ontroerend verhaal. Helmer is geen typische boer: hij denkt, hij droomt, hij worstelt. Het is vooral een verhaal over eenzaamheid, uiteindelijk sta je er alleen voor. Je kunt je nog zo verbonden voelen met anderen – alsof je één lijf deelt – je blijft alleen achter.

Helmer mag dan geen typische boer zijn, de ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is wél typisch voor het Hollandse boerenleven. Zulke sfeerbeschrijvingen van het platteland komen we niet vaak tegen in de literatuur: gewoon zoals het is. Geen geromantiseerd beeld, maar sneue schapen en een overbuurvrouw die je met de verrekijker bespiedt.  Het is ook typisch voor deze tijd: net als in werkelijkheid wordt het boerenbestaan met uitsterven bedreigd. Helmer is de laatste Van Wonderen, hij kan niet anders dan de boel verkopen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Helmer mag dan geen typische boer zijn, de ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is wél typisch voor het Hollandse boerenleven. Zulke sfeerbeschrijvingen van het platteland komen we niet vaak tegen in de literatuur: gewoon zoals het is. Geen geromantiseerd beeld, maar sneue schapen en een overbuurvrouw die je met de verrekijker bespiedt.  Het is ook typisch voor deze tijd: net als in werkelijkheid wordt het boerenbestaan met uitsterven bedreigd. Helmer is de laatste Van Wonderen, hij kan niet anders dan de boel verkopen.

Zou dit boek over het Hollandse platteland misschien ook in de Hollandse stijl zijn geschreven? Bakkers stijl is inderdaad als karig te bestempelen: geen verheven taal of een uitgedachte woordkeuze op het eerste gezicht. Ook wordt er veel verzwegen in dit boek, eigenlijk is alleen de laatste zin heel expliciet: ‘Ik ben alleen.’ De Hollandse nuchterheid valt in Boven is het stil zeker te bespeuren: er is geen sprake van vals sentiment. De lezer wordt keer op keer uitgenodigd om zelf te interpreteren, er wordt weinig uitgelegd. Dat begint al bij de titel. ‘Boven’, dat slaat natuurlijk op de vader die ligt te sterven, maar misschien ook op Helmer die uiteindelijk rust vindt door zijn droom na te jagen (naar Denemarken – richting boven op de kaart – te reizen) en niet meer aldoor aan het malen is. Dan wordt het boven, in het hoofd, stil.

Hollandse stijl of niet, zeker is dat de lezer de karigheid en trefzekerheid van het boek goed kon waarderen. Boven is het stil  werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2007. Daarnaast werd het boek bekroond met de DebutantenPrijs 2006 en het Gouden Ezelsoor 2006. Het boek werd in meerdere talen vertaald. In juni 2010 won The Twin (vertaald door David Colmer) de International IMPAC Dublin Literary Award, internationaal één van de grootste erkenningen voor in het Engels vertaalde literatuur. Inmiddels is er een toneelbewerking van de roman tot stand gekomen en werkt Nanouk Leopold aan de verfilming ervan. Een droom voor een debuterend schrijver, maar Gerbrand Bakker heeft het dan ook echt verdiend: hij heeft een van de mooiste boeken van het afgelopen decennium geschreven.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boven is het stil door Gerbrand Bakker"