Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Bloedgeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1703 woorden
  • 18 oktober 2010
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7
19 keer beoordeeld

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bloedgeld
Auteur: Simone van der Vlugt


De Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Reinout van Veghel, hij is beleefd, maar soms ook behoorlijk eigenwijs. Reinout is ontzettend rechtvaardig, hij heeft een hekel aan mensen die dat niet zijn. Verder is Reinout erg dapper.

Reinout is heel arm, hij heeft weinig geld. Hij draagt kapotte, versleten kleding.

Later in het verhaal wordt hij een sterke en eerlijke kapitein.

Er zijn 2 hele belangrijke gebeurtenissen die Reinout meemaakt. Omdat Reinout zo arm is heeft hij besloten te gaan stelen. Dit ging lange tijd goed maar al gauw stond er een flinke prijs op ze hoofd! Zo kwam Reinout in het rasphuis terecht (een soort gevangenis). Na twee jaar hard werken en nog maar een paar maanden te gaan werd hem een vervroegd ontslag aangeboden. Mits hij meeging met een koopvaardijschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Reinout ging hier mee akkoord. Hier begint een enorm avontuur.

Eenmaal op het schip ‘’de Hollandia’’ zijn er een hoop problemen. Veel mannen zijn overleden aan scheurbuik en tijdens een zware storm komen ook nog zo’n 150 man om het leven, ook de kapitein. Van de dertig over gebleven bemanningsleden wordt Reinout de nieuwe kapitein. Hij wil niet meer voor de V.O.C. werken maar de vrije vaart op! Het schip is nu een piraten schip met de naam ‘’De Draeck’’.

Andere personages
Schipper Balthasar Ruygveen is een lange, hele dunne man. Hij loopt altijd kaarsrecht en is super streng en onrechtvaardig tegenover zijn bemanning. Hij heeft grijs haar en ziet er verwaand uit. Hij heeft de duurste kleding aan en is een echt zakenman die overal winst uit wil halen.

Lutske Martensdochter is net als Reinout heel arm. Ook steelt ze, anders zou ze verhongeren. Lutske heeft lang roodachtig haar, en draagt versleten kleding. Ze is ontzettend aardig en vriendelijk. Maar soms ook heel verlegen.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels af op het schip ‘’de Hollandia’’ maar ook in Amsterdam en Madagaskar.

Fragment uit het boek:
Hoog in het want vechten de maats met de zeilen. Het enorme schip steekt zijn boegspriet richting zee en zet zich in beweging. Links en rechts van hen volgen Het Duyfken en De Gouden Haen. Reinout vliegt naar de verschansing en kijkt naar het vaste land. ‘Zeg, waar ben jij mee bezig? Dit is geen pleziertochtje!’ buldert een stem in zijn oor. ‘Vooruit het want in, of ik schop je erin!’ Reinout springt weg voor de punt van Jaegers laars en grijpt de touwen van het want vast, dat zwaait in de wind.
(blz. 17)

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal begint in het einde van de winter van 1653. Dat staat op de achterkant van het boek: Het is 1653, Reinout van Veghel zit twee jaar in het rasphuis als hij bij regent Bensebroeck wordt geroepen, die hem voorstelt om met een koopvaardijschip van de V.O.C. naar Java te vertrekken.

Het genre
Het genre van het boek is: een historisch avontuur.

Het avontuur speelt zich af in 1653, in de tijd van de V.O.C. Het is erg realistisch, het kan echt zo in die tijd gebeurd zijn.

Bedoeling van de schrijver
De schrijver wil ons een historisch verhaal laten beleven. Hij wil ons vertellen hoe het leven in de tijd van de V.O.C was. Hoe het er op de schepen aan toe ging. Hij wil je ook leren dat je met eerlijkheid en rechtvaardigheid meer bereikt dan met alleen hebberigheid. Reinout was wel een piraat, maar hij stal van de rijken en gaf de armen een kans.

Samenvatting
Het is het jaar 1653. Reinout zit gevangen in het rasphuis. Hij mag het rasphuis eerder verlaten als hij met een koopvaardijschip van de V.O.C. meegaat naar Java. Reinout monstert aan op de Hollandia. Om tijd en geld te besparen, besluit de kapitein om niet langs de Kaapverdische eilanden te gaan. Hij slaat geen water en vers voedsel in voor de bemanning! De helft van de mannen krijgen scheurbuik en overlijd. In een hevige storm komen nog meer mannen om en ook de kapitein. Reinout wordt nu de leider en hij besluit met zijn mannen om niet meer voor de V.O.C te werken. Ze gaan schepen plunderen en telkens komen er mannen bij die met Reinout mee willen doen, de mannen die niet mee willen doen laat Reinout gaan.

Lutske, is een meisje dat met haar tante in Amsterdam woont. Ze is heel arm. Als haar tante sterft, probeert ze werk te vinden. Helaas lukt dat niet. Als haar broer David van een lange zeereis terugkomt, gaat zij verkleedt als een jonge, genaamd Thijs met hem mee op het schip ‘’de Eenhoorn’’. Dat schip wordt door Reinout gekaapt. De bemanning kan kiezen: of ze gaan mee op Reinout’s schip of ze zijn vrij. Thijs en David gaan met Reinout mee.

David raakt gewond tijdens een gevecht in de kroeg. Zijn been moet geamputeerd worden. Tijdens de amputatie overlijdt David. Al gauw komt de bemanning er achter dat Thijs een meisje is en dat ze Lutske heet. Reinout beschermt Lutske als de mannen haar lastig vallen. Lutske wil niet langer op het schip blijven, ze wil terug naar Amsterdam. Dat gebeurt ook en Wijnand gaat met haar mee. Reinout wil nog één goede slag slaan. Helaas wordt zijn schip dan overmeesterd door Michiel de Ruyter. Reinout wordt gevangen genomen en krijgt de doodstraf. Maar Lutske krijgt het voor elkaar om de beul om te kopen. De beul heeft het touw van de strop gevlochten om een ring van ijzerdraad, zodat Reinout er niet door zal stikken.

Mening
Ik vind het verhaal erg realistisch, er gebeuren dingen die nu ook zo zouden kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld met de krediet crisis! Het zou me niet verbazen als ze toen ook grote geld problemen hadden.

De meeste tekst is niet al te gedetailleerd beschreven maar toch is alles duidelijk. Het boek is zeker niet voorspelbaar.

De sfeer hier aan boord deugt niet. Gaat oude Sam verder. ‘’Er is bezuinigd op de voorraden en daar maken de hoge heren nu ruzie over. Ons schippertje wil een goede beurt maken bij de Compagnie. Ik voer op mijn vorige reis naar de Oost ook onder Ruygveen en toen zat het hem niet mee; we hadden nogal wat oponthoud. En daar waren de heren van de Compagnie niet blij mee. Tijd is geld, weet je, ook voor een schipper. Wie de reis snel volbrengt krijgt een premier van zo’n 600 gulden, en regelmatig land aandoen geeft vertraging. En je loopt ook nog eens risico met vreemde ziektes besmet te raken. Ik heb trouwens het idee dat het ruim vol staat met handel van Ruygveen zelf”! ‘’In het rasphuis het ik het verdomme beter’’ bromt Reinout. (blz. 44)

Het boek is spannend en zeker niet voorspelbaar. Aardig vaak vertelt de schrijfster eerst het tegenovergestelde van wat gaat gebeuren, dit wordt erg overtuigend gebracht. Zo kom je soms voor grote verrassingen te staan. Bijvoorbeeld, eerst is Thijs een gewone maar nogal verlegen jongen. Hij blijkt dan opeens het meisje Lutske te zijn… Het is spannend opgebouwd, want Reinout en Lutske hebben eerst niets met elkaar te maken. Later worden ze waarschijnlijk verliefd op elkaar. Ook heel spannend en ontroerend is het slot van het verhaal als je denkt dat Reinout dood aan de galg bungelt! Ook hier zorgt de schrijfster voor een verrassing.

De burgemeester knikt. ‘’het is tijd’’ zegt Kyser tegen Reinout. Nog een laatste verzoek? ‘’Doe het snel’’ zegt Reinout vlak. Er roffelen geen trommels en geen klokgelui verbreekt de onheilspellende stilte als Reinout op zijn dood wacht. Er is alleen het gekras van een vogel in een boom, het gekabbel van water en de gemurmelde gebeden van een geestelijke. Hij zou wel willen schreeuwen, zijn eigen stem nog een keer horen, maar hij zwijgt en hoopt dat zijn doodstrijd niet te lang zal duren. ‘’Blijf nog even spartelen’’ bromt de beul naast hem. Niet-begrijpend probeert Reinout opzij te kijken, maar de beul duwt hem in zijn rug. Hij controleert de strop, doe een stap opzij, en dan klapt het luik in het schavot weg. Reinout voelt hoe zijn keel langzaam wordt dichtgeknepen…

…Burgemeester en schepenen kijken naar zijn doodsstrijd, zijn stuiptrekkende lichaam, tot de veroordeelde slap en stil aan de galg hangt…

… Reinout van Veghel, de gevreesde zeerover, is dood. (blz. 225)

Het boek is soms griezelig, bijv. Als de boot van Reinout: ‘’De Draeck’’ achterna gezeten word door een oorlogsschip. Moet de bemanning snel een plan bedenken om te ontsnappen. Dit gaat vaak goed, maar soms niet helemaal als gepland. Hoe lang zullen ze het volhouden… het volgende fragment is hier een goed voorbeeld van.

Hé Boon, kom van je luie gat, man! We gaan je niet dragen! Zegt Joris ruw. Met opengesperde ogen staart Boontje naar zijn been. Een slang, stamelt hij. Jezus, een slang! Joris, die hem net overeind wilde schoppen, bevriest in zijn beweging, Een armdikke slang heeft Boontjes been als rustplaats gekozen. Gealarmeerd door de opwinding die er is ontstaan, heft het dier zijn kop in de lucht en laat sissend een puntig tongetje zien. Boontje kijkt bijna scheel van angst. Blijf stil zitten, zegt Reinout dreigend. En jullie; geen beweging! Omzichtig nadert hij de slang van achteren, maar dan zegt Joris nuchter: laat mij maar. Hij pakt zijn pistool en schiet de slang door zijn kop. Beverig krabbelt boontje overeind. Joris, je bent mijn beste vriend! (blz. 202)

Vragen aan de schrijfster

Wanneer schreef u uw eerste verhaal?
Ik schreef mijn eerste echte verhaal na mijn studie. Dat verhaal is het boek De Amulet geworden

Wist u als kind al dat u schrijfster wilde worden?
Ja, eigenlijk wel. Ik ben Nederlands en Frans gaan studeren aan de lerarenopleiding. Het leukste vak vond ik creatief schrijven. Daarom besloot ik toen om schrijfster te worden.

Schrijft u alleen maar historische boeken?
Nee, zeker niet. Ik schrijf ook thrillers voor volwassenen! En ik heb ook kleuterboekjes geschreven.

Waarom schrijft u over de geschiedenis?
Ik vind het leuk en belangrijk om de jeugd meer over vroeger te leren. Geschiedenis is niet zo saai als je zou denken!

Bent u al met een nieuw boek bezig?
Ja, ik ben er ontzettend druk mee! Het blijft natuurlijk nog een geheim.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


De Hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Reinout van Veghel, hij is beleefd, maar soms ook behoorlijk eigenwijs. Reinout is ontzettend rechtvaardig, hij heeft een hekel aan mensen die dat niet zijn. Verder is Reinout erg dapper.

Reinout is heel arm, hij heeft weinig geld. Hij draagt kapotte, versleten kleding.

Later in het verhaal wordt hij een sterke en eerlijke kapitein.

Er zijn 2 hele belangrijke gebeurtenissen die Reinout meemaakt. Omdat Reinout zo arm is heeft hij besloten te gaan stelen. Dit ging lange tijd goed maar al gauw stond er een flinke prijs op ze hoofd! Zo kwam Reinout in het rasphuis terecht (een soort gevangenis). Na twee jaar hard werken en nog maar een paar maanden te gaan werd hem een vervroegd ontslag aangeboden. Mits hij meeging met een koopvaardijschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Reinout ging hier mee akkoord. Hier begint een enorm avontuur.

Eenmaal op het schip ‘’de Hollandia’’ zijn er een hoop problemen. Veel mannen zijn overleden aan scheurbuik en tijdens een zware storm komen ook nog zo’n 150 man om het leven, ook de kapitein. Van de dertig over gebleven bemanningsleden wordt Reinout de nieuwe kapitein. Hij wil niet meer voor de V.O.C. werken maar de vrije vaart op! Het schip is nu een piraten schip met de naam ‘’De Draeck’’.

Andere personages
Schipper Balthasar Ruygveen is een lange, hele dunne man. Hij loopt altijd kaarsrecht en is super streng en onrechtvaardig tegenover zijn bemanning. Hij heeft grijs haar en ziet er verwaand uit. Hij heeft de duurste kleding aan en is een echt zakenman die overal winst uit wil halen.

Lutske Martensdochter is net als Reinout heel arm. Ook steelt ze, anders zou ze verhongeren. Lutske heeft lang roodachtig haar, en draagt versleten kleding. Ze is ontzettend aardig en vriendelijk. Maar soms ook heel verlegen.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels af op het schip ‘’de Hollandia’’ maar ook in Amsterdam en Madagaskar.

Fragment uit het boek:
Hoog in het want vechten de maats met de zeilen. Het enorme schip steekt zijn boegspriet richting zee en zet zich in beweging. Links en rechts van hen volgen Het Duyfken en De Gouden Haen. Reinout vliegt naar de verschansing en kijkt naar het vaste land. ‘Zeg, waar ben jij mee bezig? Dit is geen pleziertochtje!’ buldert een stem in zijn oor. ‘Vooruit het want in, of ik schop je erin!’ Reinout springt weg voor de punt van Jaegers laars en grijpt de touwen van het want vast, dat zwaait in de wind.
(blz. 17)

In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal begint in het einde van de winter van 1653. Dat staat op de achterkant van het boek: Het is 1653, Reinout van Veghel zit twee jaar in het rasphuis als hij bij regent Bensebroeck wordt geroepen, die hem voorstelt om met een koopvaardijschip van de V.O.C. naar Java te vertrekken.

Het genre
Het genre van het boek is: een historisch avontuur.

Het avontuur speelt zich af in 1653, in de tijd van de V.O.C. Het is erg realistisch, het kan echt zo in die tijd gebeurd zijn.

Bedoeling van de schrijver
De schrijver wil ons een historisch verhaal laten beleven. Hij wil ons vertellen hoe het leven in de tijd van de V.O.C was. Hoe het er op de schepen aan toe ging. Hij wil je ook leren dat je met eerlijkheid en rechtvaardigheid meer bereikt dan met alleen hebberigheid. Reinout was wel een piraat, maar hij stal van de rijken en gaf de armen een kans.

Samenvatting
Het is het jaar 1653. Reinout zit gevangen in het rasphuis. Hij mag het rasphuis eerder verlaten als hij met een koopvaardijschip van de V.O.C. meegaat naar Java. Reinout monstert aan op de Hollandia. Om tijd en geld te besparen, besluit de kapitein om niet langs de Kaapverdische eilanden te gaan. Hij slaat geen water en vers voedsel in voor de bemanning! De helft van de mannen krijgen scheurbuik en overlijd. In een hevige storm komen nog meer mannen om en ook de kapitein. Reinout wordt nu de leider en hij besluit met zijn mannen om niet meer voor de V.O.C te werken. Ze gaan schepen plunderen en telkens komen er mannen bij die met Reinout mee willen doen, de mannen die niet mee willen doen laat Reinout gaan.

Lutske, is een meisje dat met haar tante in Amsterdam woont. Ze is heel arm. Als haar tante sterft, probeert ze werk te vinden. Helaas lukt dat niet. Als haar broer David van een lange zeereis terugkomt, gaat zij verkleedt als een jonge, genaamd Thijs met hem mee op het schip ‘’de Eenhoorn’’. Dat schip wordt door Reinout gekaapt. De bemanning kan kiezen: of ze gaan mee op Reinout’s schip of ze zijn vrij. Thijs en David gaan met Reinout mee.

David raakt gewond tijdens een gevecht in de kroeg. Zijn been moet geamputeerd worden. Tijdens de amputatie overlijdt David. Al gauw komt de bemanning er achter dat Thijs een meisje is en dat ze Lutske heet. Reinout beschermt Lutske als de mannen haar lastig vallen. Lutske wil niet langer op het schip blijven, ze wil terug naar Amsterdam. Dat gebeurt ook en Wijnand gaat met haar mee. Reinout wil nog één goede slag slaan. Helaas wordt zijn schip dan overmeesterd door Michiel de Ruyter. Reinout wordt gevangen genomen en krijgt de doodstraf. Maar Lutske krijgt het voor elkaar om de beul om te kopen. De beul heeft het touw van de strop gevlochten om een ring van ijzerdraad, zodat Reinout er niet door zal stikken.

Mening
Ik vind het verhaal erg realistisch, er gebeuren dingen die nu ook zo zouden kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld met de krediet crisis! Het zou me niet verbazen als ze toen ook grote geld problemen hadden.

De meeste tekst is niet al te gedetailleerd beschreven maar toch is alles duidelijk. Het boek is zeker niet voorspelbaar.

De sfeer hier aan boord deugt niet. Gaat oude Sam verder. ‘’Er is bezuinigd op de voorraden en daar maken de hoge heren nu ruzie over. Ons schippertje wil een goede beurt maken bij de Compagnie. Ik voer op mijn vorige reis naar de Oost ook onder Ruygveen en toen zat het hem niet mee; we hadden nogal wat oponthoud. En daar waren de heren van de Compagnie niet blij mee. Tijd is geld, weet je, ook voor een schipper. Wie de reis snel volbrengt krijgt een premier van zo’n 600 gulden, en regelmatig land aandoen geeft vertraging. En je loopt ook nog eens risico met vreemde ziektes besmet te raken. Ik heb trouwens het idee dat het ruim vol staat met handel van Ruygveen zelf”! ‘’In het rasphuis het ik het verdomme beter’’ bromt Reinout. (blz. 44)

Het boek is spannend en zeker niet voorspelbaar. Aardig vaak vertelt de schrijfster eerst het tegenovergestelde van wat gaat gebeuren, dit wordt erg overtuigend gebracht. Zo kom je soms voor grote verrassingen te staan. Bijvoorbeeld, eerst is Thijs een gewone maar nogal verlegen jongen. Hij blijkt dan opeens het meisje Lutske te zijn… Het is spannend opgebouwd, want Reinout en Lutske hebben eerst niets met elkaar te maken. Later worden ze waarschijnlijk verliefd op elkaar. Ook heel spannend en ontroerend is het slot van het verhaal als je denkt dat Reinout dood aan de galg bungelt! Ook hier zorgt de schrijfster voor een verrassing.

De burgemeester knikt. ‘’het is tijd’’ zegt Kyser tegen Reinout. Nog een laatste verzoek? ‘’Doe het snel’’ zegt Reinout vlak. Er roffelen geen trommels en geen klokgelui verbreekt de onheilspellende stilte als Reinout op zijn dood wacht. Er is alleen het gekras van een vogel in een boom, het gekabbel van water en de gemurmelde gebeden van een geestelijke. Hij zou wel willen schreeuwen, zijn eigen stem nog een keer horen, maar hij zwijgt en hoopt dat zijn doodstrijd niet te lang zal duren. ‘’Blijf nog even spartelen’’ bromt de beul naast hem. Niet-begrijpend probeert Reinout opzij te kijken, maar de beul duwt hem in zijn rug. Hij controleert de strop, doe een stap opzij, en dan klapt het luik in het schavot weg. Reinout voelt hoe zijn keel langzaam wordt dichtgeknepen…

…Burgemeester en schepenen kijken naar zijn doodsstrijd, zijn stuiptrekkende lichaam, tot de veroordeelde slap en stil aan de galg hangt…

… Reinout van Veghel, de gevreesde zeerover, is dood. (blz. 225)

Het boek is soms griezelig, bijv. Als de boot van Reinout: ‘’De Draeck’’ achterna gezeten word door een oorlogsschip. Moet de bemanning snel een plan bedenken om te ontsnappen. Dit gaat vaak goed, maar soms niet helemaal als gepland. Hoe lang zullen ze het volhouden… het volgende fragment is hier een goed voorbeeld van.

Hé Boon, kom van je luie gat, man! We gaan je niet dragen! Zegt Joris ruw. Met opengesperde ogen staart Boontje naar zijn been. Een slang, stamelt hij. Jezus, een slang! Joris, die hem net overeind wilde schoppen, bevriest in zijn beweging, Een armdikke slang heeft Boontjes been als rustplaats gekozen. Gealarmeerd door de opwinding die er is ontstaan, heft het dier zijn kop in de lucht en laat sissend een puntig tongetje zien. Boontje kijkt bijna scheel van angst. Blijf stil zitten, zegt Reinout dreigend. En jullie; geen beweging! Omzichtig nadert hij de slang van achteren, maar dan zegt Joris nuchter: laat mij maar. Hij pakt zijn pistool en schiet de slang door zijn kop. Beverig krabbelt boontje overeind. Joris, je bent mijn beste vriend! (blz. 202)

Vragen aan de schrijfster

Wanneer schreef u uw eerste verhaal?
Ik schreef mijn eerste echte verhaal na mijn studie. Dat verhaal is het boek De Amulet geworden

Wist u als kind al dat u schrijfster wilde worden?
Ja, eigenlijk wel. Ik ben Nederlands en Frans gaan studeren aan de lerarenopleiding. Het leukste vak vond ik creatief schrijven. Daarom besloot ik toen om schrijfster te worden.

Schrijft u alleen maar historische boeken?
Nee, zeker niet. Ik schrijf ook thrillers voor volwassenen! En ik heb ook kleuterboekjes geschreven.

Waarom schrijft u over de geschiedenis?
Ik vind het leuk en belangrijk om de jeugd meer over vroeger te leren. Geschiedenis is niet zo saai als je zou denken!

Bent u al met een nieuw boek bezig?
Ja, ik ben er ontzettend druk mee! Het blijft natuurlijk nog een geheim.

REACTIES

T.

T.

je mening is een samenvatting.

12 jaar geleden

S.

S.

Super goeie samenvatting!!
Maar het stukje over de hoofdpersoon klopt niet helemaal want een groot deel van het verhaal word verteld door Lutske, dus is zij ook een soort hoofdpersoon.

11 jaar geleden

N.

N.

Bij de samenvatting mist er een -n bij jongen. Verder goeie samenvatting!

11 jaar geleden

D.

D.

wat was het punt?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"