Blizzard door Roger H. Schoemans

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Blizzard
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 512 woorden
  • 11 maart 2011
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
97 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
146
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Blizzard
Shadow
Blizzard door Roger H. Schoemans
Shadow

Titel: Blizzard
Schrijver: Roger H. Schoemans
Uitgever: Davidsfonds/Infodok

Ti’bert Druon is een dertienjarige jongen die woont in Acadië, de oudste Franse kolonie in Canada. Daar woont hij samen met zijn familie en het iets verder weg wonende indiaanse Berenvolk. Het liefst trekt hij op met Zoete Bes, een indiaans meisje van dezelfde leeftijd. Ti’bert’s familie heeft een rustig en gelukkig leven totdat plots een bekende schurk met zijn schip en aanhangers hem bezoekt. Hij zegt dat de Engelsen een aanval gepland hebben op zijn dorp en hij doet ze een voorstel om het dorp aan hem te verkopen voor de Engelsen hen bereiken. Natuurlijk doet Pa’bert, de leider van het dorp, dit niet en het loopt uit tot een gevecht. Pa’bert en zijn familie doden de schurk en zijn trawanten maar de vader van Ti’bert en Pa’bert overleven het niet. Twee ooms van Ti’bert, Charles en Ernest, nemen de leiding voer en besluiten te vluchten voor de Engelsen naar het noorden.

Onderweg beleeft de familie een zware tocht. Zo hebben ze veel last van het vee omdat deze moeilijk door alle begroeiing heen kon en de steile hellingen op. Ook konden ze niet langs de makkelijkste en de meest voor de hand liggende paden reizen omdat de Engelsen ze dan makkelijk konden aanvallen. De aannemende kou was ook een groot probleem omdat hierdoor moeilijk voedsel kon worden verzameld.

Op een nacht, terwijl Ti’bert, Charles en Ernest de wacht houden, zien ze een paar Irokezen. Deze worden door de twee ooms nog net vermoord. De Irokezen zijn een indiaanse stam die samenwerken met de Engelsen en erg moordlustig zijn. Na deze aanvaring met de vijand proberen ze zo veel mogelijk op te schieten.

Na een paar dagen weer gereisd te hebben bereiken ze een indiaans dorpje, hier worden ze vriendelijk ontvangen door de indianen. Ti’bert wordt vrienden met Bever, een indiaanse jongen van dezelfde leeftijd. De volgende dag wordt het dorp aangevallen door Irokezen en ze worden overmeesterd. Veel indianen worden vermoord en een gedeelte wordt als slaven meegenomen. Nadat de bezittingen van de familie van Ti’bert wordt afgenomen worden ze uit het gebied verbannen en reizen ze verder. De jongen Bever wist te ontsnappen en reist ook mee als gids.

Ze reizen erg langzaam en moeizaam door sneeuwstormen en na een paar dagen moeten ze alweer een kamp opslaan voor een storm. Die nacht valt een boomstam om, recht op het kamp, en bijna iedereen komt om het leven. Alleen Bever, Ti’bert, twee tantes en wat kinderen overleven het. Ze zetten hun reis voort en bereiken zonder al te veel oponthoud het kamp van het Berenvolk. Deze wordt dan aangevallen door de Irokezen maar het Berenvolk weet ze te verslaan. De Irokezen worden dan geruild voor het volk van Bever, dat gevangen werd gehouden. Ook wordt Ti’bert dan verloofd aan Zoete Bes en zullen ze na twee zomers trouwen. Helaas wordt het land later toch overgenomen door de Engelsen en zullen ze wel moeten buigen voor het Engelse bestuur uit Londen.

REACTIES

J.

J.

Op het einde worden ze niet aangevallen door de Irokezen, maar door de stam van de rode zon. Het is verder wel een goed boekverslag.

12 jaar geleden

D.

D.

En trouwens, er blijft na het boom-incident maar één tante over, volgens mij.
Maar verder klopt alles, erg goed. ;)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blizzard door Roger H. Schoemans"