Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 2115 woorden
  • 3 april 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
5 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
2.Algemene Informatie

Genre:
Drama

Motieven:
Angst, liefde, haat, overspel en scheiden.

Titelverklaring:
Senta kreeg een ongeluk met haar auto, ze raakte in coma.
Zij beleefde de coma alsof ze in diep blauw water naar boven moest komen om uit haar coma te raken.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in een warme zomer, Anouk is ziek dus daarom heeft Lisa een weekje vrij genomen.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in het huis van Lisa(moeder) en Anouk(dochter). Het huis staat aan een dijk.

Ruimte:
In de woonkamer van Lisa. In de kelder van Lisa en in de auto van Senta.


Type boek:
Fictie, realistische. Het kan gebeuren dat er opeens een tbs’ser in je huis staat en je gijzelt.

Vertelsituatie:
De alwetende vertelsituatie

Tijd:
Terugblik, in een kort stukje in het boek verteld Lisa dat ze op vakantie was geweest met Menno en wat er toen allemaal gebeurde.


Personages:

Lisa (hoofdpersoon),
Mick Kreuger (tegenstander),
Senta (Helper),



3. Samenvatting
Het boek begint als Lisa haar was ophangt want ze heeft een weekje vrijgenomen voor haar dochter Anouk die ziek is en er ineens een man voor haar neus staat. Ze gaat naar binnen en de man duwt haar opzij om het eten wat er op de broodplank naar binnen te stouwen. Lisa begrijpt het probleem nog niet en denkt dat hij weer weg gaat als hij wat te eten heeft gehad. Lisa is heel aardig en bakt een eitje voor hem. Als blijkt dat hij een ontsnapte tbs’ser is en hij Lisa met een mes bedreigd, wordt Lisa gek. Mick Kreuger slaat Lisa in haar gezicht, ze raakt bewusteloos.

Als Lisa wakker wordt heeft Kreuger heel wat veranderd in huis. Hij heeft alle deuren op slot gedaan, haar telefoon en mobieltje verstopt, alle mogelijke wapens weggegooid, Lisa kan niet meer ontsnappen zonder Kreuger. Het verhaal gaat zich opeens op een andere vrouw richten, namelijk Senta de hoofdredactrice van een bekend tijdschrift, de naam wordt niet genoemd. Senta is onderweg met de auto en raakt verdwaald. Ze belt bij een dijkhuisje aan, geen gehoor. Dan besluit ze om heel brutaal in de achtertuin te kijken. Als ze in de achtertuin staat, ziet ze een vrouw en een jong kind op de bank zitten. Daarna ziet ze pas een man met een mes die ze bedreigd. Ook ziet ze de wond die de vrouw aan haar hand heeft. Ze schrikt zo erg dat ze snel in haar auto stapt en keihard wegrijd in de hoop dat de man haar niet zou achtervolgen. Ze rijd keihard over de onverharde weg. Ze wilt de politie gaan bellen maar als ze de telefoon laat vallen en onder haar rem terechtkomt gaat het goed mis.


Ze rijd met hoge snelheid een bocht in en raakt te water. Ze probeert zich uit te auto te redden maar dat lukt niet. Op het laatste moment helpt een man haar naar boven, maar dan is ze al bewusteloos, ze raakt in coma.

In de week dat Kreuger in het huis van Lisa is, gebeuren er vreselijke dingen:
-Ze moeten in de kelder slapen, zonder licht en bed.
-Lisa wordt verkracht door Kreuger.
-Lisa wordt 2 keer geslagen door Kreuger.
-Ze worden voor 2 hele dagen in de kelder opgesloten, zonder eten en drinken.
-Menno wordt vermoord

Senta maakt de coma mee alsof ze in een diepe blauwe zee gevangen zit.

Ze probeert steeds maar boven te komen en als ze bijna boven is hoort ze de stemmen van de mensen die om haar bed liggen.

Tijdens haar coma denkt Senta aan haar dubbelleven met Alexander.

Als Senta ontwaakt uit haar coma komt net een zuster binnen, die belt gelijk haar vriend, Freek. Freek en haar 3 kinderen komen gelijk naar het ziekenhuis om te kijken hoe het met Senta gaat. Senta komt thuis en haar staat een grote verrassing te wachten, een nieuwe Toyota Auris. En ze krijgt ook een mobieltje want die was verzopen. Als ze aan Freek vraagt naar het adres van haar redder, gaat ze gelijk naar hem toe. Onderweg gaat ze naar de bloemist en naar de Halfords om een Lifehammer© te kopen.Hij laat haar de plaats van het ongeluk zien. Als Senta hem heeft bedankt gaat ze opzoek naar het huis die ze een paar keer voorbij zag flitsen in haar coma. Die vind ze. Ze belt aan, er wordt niet gereageerd.

Dan besluit ze om naar de achtertuin te gaan en te kijken of daar niemand is.


Ze ziet een man die in de woonkamer staat, hij doet de deur open en vraagt wat ze aan het doen is. Hij stelt zich voor als ene Menno, maar in werkelijkheid is hij Mick Kreuger, maar dat weet zij nog niet. Als Senta in de woonkamer is doet ‘’Menno’’

De achterdeur op slot, Senta vind dat wel heel raar. Als ze naar de toilet gaat ziet ze een kalender met foto’s waar onder staat wie op de foto’s staan. Als ze een foto ziet met een vrouw, een meisje en een man met donker haar, en er staat onder Menno, Lisa en Anouk gaat er een belletje rinkelen bij Senta. Ze beseft dat de man in de woonkamer niet is wie hij is. Maar wie dan wel? Als ze de deur opent en naar de man kijkt herkend ze hem vaag, van een opsporingsbericht, het is die ontsnapte tbs’ser beseft ze! Ze wilt zo snel mogelijk weg en doet de deur van het toilet open en wilt rennen door de voordeur, die is op slot. Als ze terug de woonkamer in gaat staat Kreuger met een snoer op haar te wachten. Senta gaat de woonkamer in en doet net alsof ze naar huis moet. Als Mick haar probeerd te wurgen met een snoer pakt Senta haar LifeHammer© en slaat in op Kreuger’s gezicht. Pas als Kreuger bewusteloos op de grond ligt gaat ze op onderzoek uit en belt de politie. Als de politie onderweg is hoort Senta geschreeuw uit de kelder. De kelderdeur is dichtgetimmerd en Senta halt al het hout eraf. Als ze de deur opent staat er een vermagerd vrouwtje en haar ongeveer 10 jarig dochtertje, Lisa en Anouk. Als de politie is aangekomen wordt Mick Kreuger in de boeien geslagen, dan stopt het boek.


Opdracht 4: Situatie/scene beschrijven
Senta rijdt langs het huis van Lisa en ze weet niet meer waar ze is, ze besluit om het even te gaan vragen bij het huis. Als ze aanbelt doet er niemand open, omdat het een heel afgelegen huis is loopt ze er nog even omheen want ze wil toch wel graag weten waar ze is. Aan de zijkant ziet ze iemand in de kamer zitten, ze wil gebaren dat ze de deur moet open. De vrouw (Lisa) doet haar verbonden hand omhoog, die is gewond dus misschien ziet de vrouw dan dat ze alarm moet gaan slaan. Senta ziet opeens ook een man met een stoppel baard in de kamer staan. Hij heeft een mes in zijn hand. Ze heeft door dat hier wat aan de hand is en rent zo snel mogelijk weg. Als ze in de auto zit, probeert ze te bellen en weg te rijden. Dit gaat niet en omdat ze met een hele grote snelheid rijdt, vliegt ze uit de bocht van de dijk en rijdt het water in.

Lisa probeert vrienden te worden met Mick Kreuger, dan hoopt ze dat hij sneller weg gaat en dat zij en haar dochter ongedeerd zullen blijven. ’s Avonds moet ze met haar dochter in de kelder slapen, omdat hij niet wil dat weg gaat. Hij heeft ook alle mensen weg genomen, de telefoons zijn ook in zijn bezit. Ze kan dus eigenlijk niet wegkomen, ook de auto- en huissleutel heeft hij. In de kelder is het heel koud, wel heeft ze twee matrassen mogen halen. Ze kijkt de bijna lege kelder rond, er staat alleen nog een hele oude radio. Ze probeert hem aan de praat te krijgen zonder dat Anouk wakker wordt. Ze hoort dat Mick vier mensen vermoord heeft, zijn vrouw, zijn twee kinderen en de nieuwe vriend van zijn vrouw. Ze begrijpt ook niet waar de politie blijft want die vrouw moet toch hebben gezien dat er wat aan de hand was.


Opdracht 5: Titels
Titel 1:
De ontsnapte tbs’ser;
Dit vind ik een goede titel, waarom omdat Mick Kreuger ook een ontsnapte tbs’ser is.

Titel 2:
Hoopvol;
Lisa is nou eenmaal ook hoopvol dat er uiteindelijk niks met ze gebeurd en dat de politie komt.

Titel 3:
Geluk is er altijd;
Lisa en Anouk hebben toch geluk dat ze gered waren door Senta.


Opdracht 6: Einde herschrijven
Het originele einde:
Senta is in de omgeving gaan rijden of ze het huis van de vrouw van die bewuste maandag kan herkennen. Dat lukt en ze gaat op het huis af. Ze belt aan en een man doet open en vertelt dat hij Menno heet. Maar op het toilet dat ze daarna bezoekt, ziet ze een foto van Lisa en Menno en ze beseft dan ineens dat ze tegenover de ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar LifeHammer © in zijn oog en Kreuger raakt behoorlijk van slag en gewond. Dan hoort Senta stemmen uit de kelder en ze bevrijdt Lisa en Anouk. Lisa heeft een breekijzer en wanneer Mick Kreuger nog niet dood blijkt te zijn en hen weer aanvalt, slaat ze hem net zo lang op zijn hoofd totdat hij wel dood is. In de verte horen ze de sirenes van de politieauto’s aankomen.

Herschreven einde:

Senta wilt weten hoe ze in het water is beland, ze gaat naar een dijkhuisje aan een dijk die ze zich nog kan herinneren.

Als ze daar is aangekomen belt ze aan, geen gehoor.

Ze loopt naar de achtertuin waar ze een hond ziet, ze aait de hond.

Op dat moment komt er een rommelig geklede man uit het huis.

Ze excuseert zich dat ze zomaar naar de achtertuin is gelopen.

De man bied haar koffie aan om wat bij te praten.

Senta loopt met de man mee naar binnen. Hij steld zich voor als de man die in het huis woont en Senta stelt hem een paar vragen.

Als Senta diep in zijn ogen kijkt herkend ze hem ergens van, ze vraagt of ze naar de wc mag. Op de wc herinnerd ze zich nog het bericht dat de middag ervoor op het nieuws was, ze realiseert zich dat het de ontsnapte tbs’ser Mick Kreuger is.

Als ze uit de wc stapt probeerd ze snel de voordeur open te doen en weg te rennen, maar de voordeur zit op slot. Als ze de woonkamer inloopt ziet ze dat Kreuger een schroevendraaier in zijn handen houd. Kreuger loopt naar Senta toe en steekt haar.

Senta smeekt nog en zegt ’’Ik heb kinderen en een man, laat me alsjeblieft gaan en ik zal niet naar de politie gaan!’’. Tevergeefs Kreuger steekt haar nog een paar keer en ze valt dood neer.


Na een week zijn Lisa en Anouk gestorven van de honger, Kreuger is er vandoor gegaan met de auto van Lisa, naar Duitsland.


Opdracht 7: Uitgewerkte persoonlijke reactie

Onderwerp
Ik denk dat het onderwerp van dit boek vooral het naar boven halen en verwerken van traumatische gebeurtenissen is. Ik las een interview van Simone en daar vertelde ze dat toen ze het boek schreef er een paar tbs’sers waren ontsnapt.

Daarnaast komen er nog een aantal subonderwerpen voor zoals seksualiteit en wraak. Het onderwerp van dit boek vind ik zeer interessant, je leert de personages goed kennen, en het leest lekker weg.


Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is natuurlijk het ongeluk van Senta

De gebeurtenissen die ik het meest indrukwekkend vond waren de verkrachtingen van Lisa. Omdat ook de gevolgen ervan goed worden toegelicht, ga je inzien hoe iemand zich gaat voelen, en vooral wat de gevolgen er van zijn. Veel mensen hebben dat op het moment zelf, denk ik niet door.


Personages
De karaktereigenschappen van de personage’s zijn erg duidelijk beschreven. Anouk uit haar mening vaak, maar ja ze is ook nog een kind. Hierdoor leer je Lisa ook erg goed kennen.

Want je kan duidelijk lezen dat Anouk de dochter is van Lisa. De personage’s in het boek zijn wel geloofwaardig, alleen niet herkenbaar voor mij.



Opbouw

De opbouw van de tekst vind ik niet echt ingewikkeld. Soms komt er ineens en flashback tussendoor, waardoor je even moet gaan denken of het in het heden gebeurt, of het een flashback is. Maar dat lukt meestal wel aardig. Het verhaal is erg spannend, omdat er veel open plekken zijn. Deze worden eigenlijk aan het einde van het boek allemaal ingevuld, waardoor je je het hele boek afvraagt wat er dan precies gebeurd is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"