Black-outs door Rene van der Meerakker

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1361 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.4
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Black-outs
Shadow
Black-outs door Rene van der Meerakker
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Black-outs
René van der meerakker
Jaar van uitgave is 2005 door De Boekerij Amsterdam

Motivatie keuze
Ik heb het boek gelezen omdat het me wel aansprak en de meneer me erop wees omdat ik niet wist welk boek ik moest kiezen. Als eerste wilde ik noodlot lezen maar aangezien die niet in de bieb te vinden was heb ik deze, van de zelfde auteur, gekozen.

Inhoud
Isabel Böttcher, een getrouwde vrouw, gaat met de auto op een nacht naar Frankrijk toe, naar het plaatsje Saint-Jean-de-Port. Dat doet ze nadat ze denkt dat ze haar man heeft vermoord. Want er zat overal aarde op haar voeten en er lag bloed in de huiskamer, ook zat de schop vol met zand en aarde. Daarvoor hadden haar man en zei nog ruzie en vervolgens wist ze niks meer.
Ze hadden ruzie omdat haar man had verteld dat hij vreemdging met zijn secretaresse.

Ze is in dat stadje en huurt een kamer in een hotel bij meneer en mevrouw Botersloot. Ze denkt dat de politie haar zo gevonden heeft en denkt dat ze hele tijd wordt nagestaard. Net als al op de heenweg naar haar verblijfplaats, waar ze vroeger veel met haar man kwam en daar dus ook herinneringen heeft. In de krant zag ze een klein artikel staan over een vrouw die spoorloos verdwenen was na de moord op haar man, in Rotterdam, waar ze zelf ook woont. Dat gaat dus over haar, denkt ze. Ze wil in haar verblijfplaats tot rust komen maar dat wordt al snel verstoord door Jork Botersloot, de zoon van de eigenaren van het hotel. Hij kwam wat bijklussen in de kamer zei hij, maar het werd al snel een kruisverhoor en dan ziet hij het krantenartikel dat omstreept is. Hier beginnen de verdenkingen al. Met een verhaal aan elkaar liegen schoot Isabel niks op, want hij is door internet erachter gekomen dat alles wat ze had verteld niet waar was. Hier begint Isabel zich uitermate aan te ergen en al gauw ziet ze hem als stalker. Hij heeft de macht over de verwarde vrouw. Op een keer waren ze in zijn kamer en gaat hij naar de wc en gaat Isabel even liggen. Als ze wakker wordt merkt ze dat ze hem heeft vermoord met een kandelaar en weet er niks meer van. Ze weet niet wat ze moet doen. Ze dumpt hem eerst ergens en ruimt de kamer en badkamer heel goed op en maakt alles schoon. Maar ze is nou nog niet van al het gezeik af en kan nog steeds niet de rust hebben die ze wil. Jacob van der Aa, een oud-rechercheur uit Rotterdam verblijft ook in het stadje en Jork heeft zijn verdenkingen al eerder aan de gepensioneerde man verteld. Het leek hem niks dus verwierp hij ze. Maar na de verdwijning van Jork gaat hij naar Isabel en verhoort hij haar op zijn manier en met zijn trucjes, maar niks is met zekerheid te zeggen. Daardoor besluit hij om naar Rotterdam te gaan er daar uit te gaan zoeken of Isabel de vrouw is die wordt gezocht. Isabel belt ook nog met haar dochter om te zeggen dat het goed met haar gaat maar een echt gesprek wordt het niet. In de stad Rotterdam komt Jacob tot de ontdekking dat ze het helemaal niet heeft gedaan en dat haar man gewoon op zakenreis naar Zuid-Amerika is vertrokken. Hij ontmoet ook de dochter in haar huis. Hij stelt haar gerust dat hij Isabel alles zal uitleggen dat het goed is en haar mee naar huis zal nemen. Maar teruggekomen in Zuid-Frankrijk neemt hij haar mee varen om alles rustig uit te leggen. Al voordat hij de kans krijgt wordt ie vermoord en in het water gedumpt. Daarna pleegt de wonhopige vrouw zelfmoord en komt Manon, de dochter, tot inzicht wat er nou allemaal is gebeurd.

Mening
Op het eerste gezicht sprak de titel me wel aan, want de verhaallijn zou me wel leuk lijken en spannend om te lezen. De eerste paar hoofdstukken vond ik zelf maar vaag en snapte er niet veel van, dat was denk ik omdat en weinig aandacht werd besteed aan omschrijvingen van omgeving en dergelijke. De boeken die ik tegenwoordig lees zijn veel dikker en uitgebreider en vind ik zelf dan ook fijner om te lezen. Daarom vond ik het ook niet zo’n heel boeiend boek, vergeleken met andere boeken die ik lees.
Ik dacht dat ik halverwege het verhaal al wist hoe het af zou lopen, namelijk dat ze haar man niet heeft vermoord en dar ze weer samen komen. Maar dat bleek echter niet zo te zijn. In het laatste hoofdstuk kom je tot veel inzicht en snap je ook hoe alles echt is gegaan. Dat vond ik een spannende ontknoping waardoor dit boek wel wat extra punten van me zou krijgen. Ook omdat het verteld wordt vanuit Manon, want die moeder was al dood. Ze vertelt dan ook wat de vader is gaan doen en dat ze het allemaal maar misselijk vond. Dat laatste hoofdstuk begon ook op de begraafplaats na de paar kleine belangrijke woorden in het voorgaande hoofdstuk. Ik vind persoonlijk dat die heel mooi beschreven zijn:

Isabel zwengelde het rolluik omhoog, stapte op haar zon overgoten balkonnetje en liet zich
toen met haar hoofd naar beneden van de balustrade vallen, op weg naar het koele,
verlossende beton dat drie verdiepingen lager op haar wachtte.

Hetgeen dat me het meeste is bijgebleven van dit boek is dan ook het verrassende einde. Ik denk zelf ook dat dat plaatsje in Frankrijk wel bestaat en misschien is de auteur er zelf ook wel geweest. Misschien zit er dan ook een boodschap aan het boek verbonden, want je hebt volgens mij wel van zulke mensen die last hebben van die black-outs en dat zoiets dergelijks ook wel zou kunnen gebeuren als hier ik het verhaal. Daarbij kan ik me zelf wel inleven, maar weet niet of ik hetzelfde had gedaan.
Wat ik ook fijn vond is dat er geen open einde was. Daar hou ik niet zo van maar nou snap ik het verhaal ook in dit geval. Het boek is dus wel aan te raden.


Genre
Het is een spannende roman. De titel black-outs is natuurlijk omdat Isabel daar last van heeft en slaat op het hele verhaal.

Ondertitel is er niet.

Motto is 'voor Selina'.

Motieven
Enkele motieven voor dit verhaal zijn: het verschijnsel van de Black-outs, moord en verwarring. Leidmotief is Black-outs.

Thema
Het thema is dat er door de verwarring gemoord wordt.

Perspectief
Het is in een auctoriele positie verteld. Doordat je van Jork botersloot, Jacob van der Aa en de dochter ook de gedachten komt te weten.

Tijd
De tijd waarin het verteld wordt is chronologisch. Je krijgt af en toe een flashback, bijvoorbeeld wat er in haar huiskamer op de tijd van de ruzie is gebeurd uit de ogen van Isabel. Of de dood van de vrouw en geschiedenis van Jacob.
Er komt ook een tijdsverdichting in voor wat ik zelf niet echt mooi vond, en stond zo: maandag dit gedaan en dinsdag dat, en zo voor heel de week. Dat vond ik minder dus. De tijdsprong is ook aanwezig, als de dochter opeens op de begraafplaats staat. De vertelde tijd is een paar maanden, van de ruzie tot de begrafenis. Ik denk dat ik ongeveer 16 uur aan het boek heb gelezen. Ik lees ook langzaam denk ik zelf.

Ruimte
De ruimte waar het verhaal zich afspeelt is op verschillende plaatsen maar het komt erop neer dat het grootste deel toch in het Franse stadje is. Je krijgt niet echt een beeld van alle details. Dus het was meer sferisch.

Karakter
Ik denk dat Isabel wel een round character had omdat ze wel veranderde in de loop van het boek en het was niet echt voorspelbaar wat ze deed.

Realistisch?
Natuurlijk is dit boek verzonnen maar ik denk zelf dat de realiteit ook zo’n wending kan nemen als in dit boek.

Over de schrijver kan ik geen biografie vinden. Daarbij denk ik dat het boek niet veel is gelezen omdat er niks over op internet stond.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.