Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 991 woorden
  • 11 maart 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1.  Primaire gegevens

Auteur: Ferdinand Bordewijk

Titel: Bint

Uitgever: Wolters-Noordhoff

Eerste druk: 1934

2. Verwachtingen en wat daarvan klopte of niet

Ik dacht dat het een makkelijk te lezen boek zou zijn. Omdat het erg dun is, en daarom niet zoveel tijd zou kosten om het uit te lezen. Mijn verwachting kwam uit, ik was best snel klaar met lezen.

3.   Samenvatting

Aan het begin van een nieuw schooljaar, rond het jaar 1934, begint meneer De Bree op een school als docent Nederlands. Meneer De Bree gaat aan vier verschillende klassen les geven, waarbij in alle vier de klassen de leerlingen zich verschillend gedragen. Meneer De Bree moet ook de meest beruchte klas, klas 4D, les geven. Deze klas staat bekend om zijn brutale en drukke leerlingen die niet op hun mondje gevallen zijn. Het is echter wel de favoriete klas van meneer Bint, aangezien ze de vorige docent Nederlands hebben weggepest.

Meneer De Bree vindt het erg fijn dat er onder strenge omstandigheden les wordt gegeven op school. Hij pakt zijn eigen klassen dan ook erg streng aan om te laten weten wie de baas is. Zijn manier van lesgeven blijkt al snel te werken: alle leerlingen uit alle vier de klassen luisteren netjes naar hem. Toch vinden de meeste leerlingen het naar om onder de strenge omstandigheden van meneer De Bree te werken. Ze vinden hem te streng, te boos en te afstandelijk. Op een gegeven moment vragen de leerlingen zelfs of hij vrede wil sluiten in de klas, zodat het iets gezelliger wordt. Aangezien meneer De Bree overtuigd is van zijn manier van les geven, gaat hij daar niet mee akkoord. Hij zal altijd zo streng en afstandelijk les geven zoals hij nu doet.

Een leerling, Van Beek, heeft tegenover het docententeam gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende krijgt voor zijn schoolwerk. Tijdens een rapportvergadering komt dit ter sprake en het docententeam vindt dat Van Beek onvoldoende gewerkt heeft om een voldoende te krijgen. Van Beek wordt dus beoordeeld met een onvoldoende. Als Van Beek dit te horen krijgt pleegt hij eventjes later zelfmoord. De directeur Bint heeft hier gemengde gevoelens bij: hij wilde niet ingaan op het dreigement, maar is tegelijkertijd ook bang dat de zelfmoord van een leerling voor een hoop problemen zorgt.

Rond Pasen gaan de leerlingen met docenten op hun jaarlijkse schoolreisje. Ze reizen via Bergen op Zoom af naar België, en vervolgens naar Noord-Frankrijk.  Omdat een collega van meneer De Bree vader geworden is, moet meneer De Bree ineens mee op schoolreisje. Hij krijgt de taak om op de helft van de beruchte klas 4D letten. Onder het strenge regime van meneer De Bree verloopt het schoolreisje met klas 4D erg goed.

Nadat de leerlingen en docenten weer terug zijn op school, vraagt Bint aan meneer De Bree of hij nog een jaar langer op school les wil geven. Meneer De Bree was in de eerste instantie van plan om maar een jaartje les te geven. In de eerste instantie zegt meneer De Bree dat hij niet meer terug wil komen, maar later als hij thuis zit bedenkt hij zich toch en stuurt hij een briefje naar Bint met de mededeling dat hij toch nog een jaar les wil geven.

Als meneer De Bree het volgende schooljaar vol goede moed weer wil beginnen, blijkt dat Bint verdwenen is. Bint wilde namelijk niet meer langer als directeur op een school werken waar een leerling zelfmoord gepleegd heeft. Een collega, meneer Donkers, is de nieuwe directeur geworden.

Meneer De Bree probeert Bint thuis nog eens op te zoeken, maar keer op keer wordt hij aan de deur geweigerd. Bint doet alsof hij er niet meer is, en wil geen contact meer met anderen.

4.   Genre

psychologische schoolroman.

6.   Wijze van vertellen

Het verhaal wordt door de ogen van directeur Bint verteld, het verhaal is dus verteld vanuit de ik-persoon.

7.   Spanning

Er komt niet echt veel spanning in voor, soms als er een leerling weg is, en je weet niet wat er gebeurt. Kun je meevoelen met de leeraar dat hij het niet fijn vind en niet weet wat te doen.

8.   Tijd

Het verhaal speelt zich af in 1934, de tijd van armoede in nederland. Het verhaal is ongeveer een schooljaar lang, want het gaat over wat er op de school gebeurt.

9. Thema en verhaalmotieven

Het thema is School- en studentenleven

Motieven zijn schuldgevoel, maatschappijkritiek en zelfmoord.

10. Verklaar titel en ondertitel

Bint is de  directeur van een middelbare school. Het verhaal draait om hem, en wordt zo ook verteld.

11. Motto

Dit boek heeft geen motto.

12. Ruimte

Het verhaal speelt zich zoals je misschien eerder hebt vernomen af in de middelbare school van directeur Bint. De locatie is niet bekend gemaakt maar het is wel een belangrijke plek in het boek. Verder speelt het zich ook af in Brabant, Belgie en Frankrijk.

13. Personages

Van beek

Van Beek is een leerling op de school van Bint, hij heeft zelfmoord gepleegd nadat hij een onvoldoende kreeg voor een toets. Hij was een beetje eigenwijs, maar je kon hem wel vertrouwen.

De Bree

Meneer De Bree is een leraar die nieuw is op de school. Hij is een rustige man, maar kan wel erg streng zijn. Hij wil daardoor laten zien wie de baas is in de klas.

Bint

Bint is de directeur van de middelbare school. Hij heeft een syteem bedacht waarin de leerlingen onder streng regime les krijgen. Bint is een aardige man die wel van een grapje houdt. Daarnaast is hij erg zorgzaam voor zijn kinderen.

 

14. Persoonlijke beoordeling.

Ik vond het een leuk boek om te lezen, het was lekker dun waardoor ik er ook  niet tegen aankeek om het te lezen. Aangezien het boek erg oud is dacht ik dat er moeilijk te lezen oud nederlands in voor zou komen, maar dat viel best wel mee, een makkelijk te lezen boek naar mijn mening.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik vond het een leuk boek om te lezen, het was lekker dun waardoor ik er ook  niet tegen aankeek om het te lezen. Aangezien het boek erg oud is dacht ik dat er moeilijk te lezen oud nederlands in voor zou komen, maar dat viel best wel mee, een makkelijk te lezen boek naar mijn mening.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"