Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1965 woorden
  • 7 april 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
10 keer beoordeeld

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraag is of hij wel zo gestaald is als hij altijd heeft doen voorkomen.

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bint

Samenvatting:
Op een sombere, winderige novemberochtend meldt een nieuwe leraar, De Bree, zich bij de school van Bint. Hij zal voor de rest van het schooljaar invallen voor een leraar die is weggepest. Het is zijn eerste baan als leraar en hij wil ook niet langer dan tot het einde van het schooljaar blijven. De school van directeur Bint is in de stad berucht geworden door het meedogenloos strenge systeem dat Bint 5 jaar geleden heeft ingevoerd. Hierdoor heeft hij verscheidene conflicten met ouders en zelfs met de wethouder gehad. Als gevolg hiervan zijn er al drie jaar lang geen leerlingen meer toegelaten, zodat er alleen nog maar vier vierde klassen en drie vijfde klassen over zijn. Over twee jaar zal de school dus uitgestorven zijn, maar Bint zet zijn systeem door. Op zijn eerste dag is de eerste klas die hij heeft 4D, hij geeft deze klas de bijnaam “de hel”. Dit is een verschrikkelijke klas, wat ook blijkt uit de namen: Neuteboom, De Moraatz. De kinderen worden beschreven als beesten: “Daar was de ontzaglijke, bruine sprinkhaan Neuteboom”. De Hel probeert De Bree uit. De Bree verklaart de klas oorlog. Hij weet zich, ondanks het feit dat Bint hem controleert en niet helpt, te handhaven. Met de drie andere klassen heeft hij weinig moeite. Ook deze klassen geeft hij namen. Een zeer leergierige klas noemt hij “de bruinen”, een ijverige maar kleurloze klas noemt hij “de grauwen” en een klas van zeer vreedzame leerlingen noemt hij “de bloemenklas”. Dit is een redelijk normale klas, maar toch heeft hij aan een van de leerlingen meteen al een hekel: Jérôme Fléau. De Bree ontdekt dat een klas een wezen is. Hij merkt ook dat Bint er in geslaagd is om zijn lerarenkorps tot een wezen te vormen. Alle leraren, behalve Keska staan achter Bints systeem, hoe groot de onderlinge verschillen ook zijn. Ook De Bree raakt in de ban van Bint. Hij is steeds meer overtuigd van de juistheid van diens opvoedkundige theorieën en het systeem van “stalen tucht” dat daaruit voortvloeit.

Welke gevolgen dit systeem voor de leerlingen heeft, hoort hij tijdens de vergadering voor het kerstrapport. Behalve cijfers voor de verschillende vakken, de “lerarencijfers”, komt er een “schoolcijfer”op het rapport. Dit schoolcijfer, dat niet altijd het gemiddelde van de lerarencijfers is, wordt door de lerarenvergadering vastgesteld. Leerlingen met een onvoldoende schoolcijfer hebben een slecht rapport. Wie met kerst een slecht rapport heeft, kan dit niet meer ophalen en blijft zitten. Maar omdat Bint dit zo veel mogelijk wil vermijden, krijgen kinderen met een slecht kerstrapport het advies om van school te gaan. In één van De Bree’s klassen, de grauwe klas, is een leerling met een onvoldoende schoolcijfer die zichzelf dreigt te doden: Van Beek. Bint maakt alle leraren duidelijk dat het hem niets kan schelen.. Ook het geval Fléau wordt besproken. Bint wil hem van school hebben omdat hij al lang onrust stookt. Van Beek pleegt inderdaad zelfmoord en er komt een opstand van de leerlingen. De hel maakt korte metten met die opstand en Bint is uiteraard erg trots op hen. Fléau is ook van school af, evenals de conciërge (die heeft meegeholpen met de opstand) en de werkster.


Er komt een klassenreis en De Bree neemt de helft van de hel mee naar België. De Bree vindt dit duidelijk prachtig om te doen. Op een gegeven moment moeten ze een kortere weg nemen, omdat een van de leerlingen een nare kuch heeft. Twee leerlingen nemen stiekem toch de langere weg, ze houden zich aan de plannen van Bint. Zij worden bij hun terugkomst in het hotel genadeloos gestraft door hun medeklasgenoten. Evenals Bint duldt de hel geen ongehoorzaamheid.

Met de examentijd nadert nu ook het einde van het schooljaar. De school zal daarna nog maar één jaar bestaan. De hel gaat volledig over naar het laatste jaar. De Bree gaat de school verlaten, maar Bint vraagt hem of hij niet nog langer wil blijven. De Bree wijst dit in eerste instantie af, maar thuis schrijft hij Bint een briefje dat hij toch blijft. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar hoort De Bree dat Bint zijn ontslag genomen heeft. Iedereen weet dat Van Beek de oorzaak is. De Bree gaat vervolgens verder met 5C, de hel. Hij gaat nog langs Bint, maar hij wordt aan de deur geweigerd.


Titelverklaring:

Bint is de directeur van de school in het verhaal, die een systeem van ‘Stalen Tucht’ heeft bedacht en wil handhaven. Hij wordt hier uiteindelijk zelf het slachtoffer van.

Hij is een van de hoofdpersonen en daarom is het boek naar het vernoemd.


Personages:
De Bree: hij is de hoofdpersoon van het boek. Hij is streng, hij houdt van gezag en laat leerlingen gerust een hele dag na blijven, omdat ze zich niet aan zijn gezag houden. hij is respectvol, want hij heeft veel respect voor mensen die volgens hem iets goed doen, maar dit vooral van mensen die gelijk of boven hun staan, zoals collega’s of de directeur. Daardoor heeft hij ook veel respect voor Bint die zijn eigen school heeft waar hij les geeft op de manier hoe hij wil. Hij is nieuwsgierig, hij begon met lesgeven uit nieuwsgierigheid. Eigenlijk was hij bezig met een studie over Maria Schuurman. Aan het einde van het schooljaar besluit hij dat hij nog een jaar blijft. Hij scheen nu toch minder interesse te hebben in wetenschap dan een jaar geleden.

Bint: Hij is de directeur van een school die hij op zijn manier leidt. Hij is erg dictatoriaal. Denk maar aan Stalin, zo een man was hij. Hij heeft aanhangers die hem geweldig vinden en zijn systeem ook goedkeuren. Hij is streng, hij vindt dat iedereen naar hem moet luisteren en wie dat niet doet, hoort niet op zijn school. Hij is trots, want hij heeft een school waar nog op een, volgens hem, goede manier les wordt gegeven en daar komen ‘maatschappelijke reuzen’ vandaan. Vooral op De Hel is hij trots. Hij is veeleisend, niet alleen aan zijn leerlingen, maar ook aan zichzelf. Hij wil dat hij een strenge en harde directeur blijft en dit ten koste van andere. Uiteindelijk ook ten koste van zichzelf. Later in het boek blijkt dat het systeem te zwaar was voor hem, daarom neemt hij ontslag.

De klassen worden in het boek beschreven als ‘de hel’, ‘de bloemen’, ‘de grauwen’ en ‘de bruinen’.


De bloemen: Deze klas is erg vredig en dus een tegenpool van ‘de hel’.

De grauwen: De leerlingen uit deze klas zijn goedaardig. Ze werken hard, maar zijn kleurloos en slecht.

De bruinen: Deze klas is alle andere klassen voor, zeer leergierig.

De Hel: De eigenlijke naam van deze klas is 4D, maar de Bree gaf zijn klassen allemaal een bijnaam. De hel is een bijzondere klas vol met bijzondere kinderen.

De Hel wordt gezien als 1 persoonlijkheid, omdat zij elkaar bijna nooit afvallen. Het is moeilijk om hier verschillende karaktereigenschappen van te noemen, maar van bepaalde eigenschappen kan je wel zeggen dat het iets typerends voor De Hel is:

Ze zijn trouw, want zij vallen elkaar niet af. De eerste keer dat er twee leerlingen (op schoolreis) hen wel afvielen, werden die dan ook gestraft door de anderen.

Ze zijn gewelddadig, want ze halen hun neus niet op voor een vechtpartij. Dit komt onder andere ook door het schoolsysteem. Ze zijn gehoorzaam, want ook al moeten ze wel eens nablijven, ze zijn het toch eens met het systeem van Bint en vinden dat in tegen stelling tot een andere klas, geen enkel probleem. Ze zijn druk, dit is een van de redenen waarom leerlingen uit de Hel wel eens moeten nablijven. Niet omdat ze zich niet aan regels houden, maar ze zijn niet stil genoeg. En zeker als je ze vergelijkt met andere klassen.

De hel is het voorbeeldproduct van Bint’s tuchtsysteem. Zij staan volledig achter het systeem en ontwikkelen zich tot een soort eliteklas.


Perspectief:
Ik denk dat dit boek een 'hij- perspectief heeft', omdat het verhaal verteld wordt vanuit de ogen van De Bree, je leest alle gedachten en gevoelens van hem, die hij zo precies mogelijk omschrijft.


Opbouw:

Ruimte/ plaats:
Je vormt wel een beeld van de ruimte in het boek, vooral als de Bree de eerste keer de klas lokaal binnen komt waar 4D zit. Hij beschrijft ook hoe donker en grauw het is. De school heeft meerdere verdiepingen en veel te groot voor het aantal leerlingen wat er zitten. Hij zit ook soms in het leraren kamertje, maar daar speelt zich niet zo veel af, behalve in het begin. Het verhaal speelt zich ook een keer op een terrein af waar ze op school reisje gingen. Meestal is de sfeer in de ruimte niet echt dat je zegt wat vrolijk. Soms valt het nog wel mee wat voor sfeer er hangt, maar meestal is de sfeer erg dreigend. Vooral als de Bree door de gangen loopt van school en dat hij alleen lege lokalen ziet die al jaren niet gebruikt zijn. En ook als hij zich in de klas van 4D bevindt, want daar is het heel erg donker. De sfeer hoort ook echt bij het Karakter van de Bree, omdat hij ook erg eenzaam is. En hij is zo stil, vooral als hij in de klas zit van de hel (4D).

- De school is in Nederland. In een stad in ieder geval, want Bint was berucht geworden in de stad.(dat staat in het boek)


- De grote deel van het boek is op de school. In de klaslokalen van de vier klassen.

- Ze gingen een dag naar Zeeuws- Vlaanderen om een tocht te maken met de fiets. (ze= hel klas)

- Ze hebben een dag in Roubaix (Noord- Frankrijk) geslapen en de volgende dag naar Yperen gegaan.


Tijd:
De tijd die verteld wordt is een heel school seizoen, dus van de zomervakantie in juli tot juli. Omdat hij daarna als Bint weg is toch nog een jaartje verder gaat. Het jaar gaat aardig vlug. Ik dacht ook een keertje dat ik in september zat maar toen hadden ze kerst vakantie, dus het gaat erg snel. Een schooljaar gaat dus in dit boekje erg snel, omdat de schrijver ook vaak periodes overslaat. Het verhaal wordt wel in een chronologische volgorde vertelt en dat is wel lekker om door te lezen.



Thema:

Het thema van dit boek is de 'stalen tucht', dat is waar ook het hele boek omdraait, Bint eist van zijn leerlingen 'stalen tucht'. En hij wil dat iedereen later zegt, dat was er een van de school van Bint.


Thema/ motieven
De hel benadrukt de chaos. Het boek benadrukt de chaos in het leven. De angst voor de chaos wordt beschreven.

Jezelf kwijtraken: De Bree is eigenlijk romantisch en aardig. Hij krijgt verkeerde invloed van Bint. Hij raakt in de ban van Bint en wordt erg meedogenloos.

Schoolbestuur: Bint maakt er een autoritaire school van, hij is meedogenloos en kijkt niet naar omstandigheden (zie de situatie van Van beek)

Macht: Bint en De Brie laten zien wie de macht heeft


Zelfmoord: Omdat Van Beek doordat hij onvoldoendes had voor het kerstraport, weggestuurd werd van school, heeft hij zelfmoord gepleegd.

Er wordt gezegd dat Bordewijk met ‘Bint’ wilde waarschuwen voor het nazisme en nationalisme. Het boek is geschreven voor de tweede wereldoorlog, toen het nazisme op begon te komen. In die tijd heerste er een economische crisis en er dreigde politieke chaos. Er is dus een verband tussen de tijd van ontstaan en het boek. Dit boek is geschreven als een reactie op die chaos. Het verband tussen ‘Bint’ en andere boeken van Bordewijk is de stroming (nieuwe zakelijkheid), de belangstelling voor architectonische eigenaardigheden en de beschrijving van belangrijke plaatsen van het leven van Bordewijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bint door Ferdinand Bordewijk"